PDA

Zobacz pełną wersję : Program do rysowania



T-rex
15-04-2008, 22:16
Pytanie raczej do osób które rysują na co dzień "domki"

Jaki program do rysowania - generowania rzutów, konstrukcji, więźby dachowej wybrac ?

AutoCad - smierc jak w nim by przyszlo rysowac wsztsko po koleji. Są jakies nakladki np. Advance Concrete - ale nim nie wygeneruje dachu ...

co sadzicie o archiCadzie ? - ale tam tez chyba nie wygeneruje dachu, el. zelbetowych ...

wazne by PL bylo :)

ortolin
15-04-2008, 22:41
archicad, wszystko tam zrobisz.

Ale kosztuje 15tys

T-rex
15-04-2008, 22:50
rozrysuje mi rzuty np. dachu ? tak by potem mozna zrobic juz zestawienie elementow np. ?

jak ze zbrojeniem ?

szybkaosa
16-04-2008, 00:32
rozrysuje mi rzuty np. dachu ? tak by potem mozna zrobic juz zestawienie elementow np. ?

jak ze zbrojeniem ?

Nie wiem czemu, ale coraz mniej może mnie zdziwić :o

malgos2
16-04-2008, 00:56
rozrysuje mi rzuty np. dachu ? tak by potem mozna zrobic juz zestawienie elementow np. ?

jak ze zbrojeniem ?

Tak rozrysuje :roll: - Twoimi raczkami :o :o :o :o :lol: :lol: :lol:

T-rex
16-04-2008, 01:02
nie rozumiem ?

szukam programu, w którym szybciej niż w "czystym" AutoCadzie można rysować projekty. I np. rysując rzuty pięter - automatycznie program wygeneruje mi przekroje pionowe, czy tez rzuty elewacji

A podając jakieś tam rzuty np. polaci z gory, ustalajac rodzaj dachu, i podajac inne niezbedne parametry - dostane np. widok 3D konstrukcji, czy też kolejne rzuty pozwalajace zrobic zestawienie elementow ... dlugosci elementow.


jak np:

http://images26.fotosik.pl/196/b136f7f9e2c38110med.jpg

pkm
16-04-2008, 02:55
Programu który zrobi ci to wszystko, pewnie będzie trudno znaleźć, co do architektury to najlepszy bedzie napewno Archicad, co do konstrukcji jest nakładka BiK która daje troche możliwości zarówno w sprawach więżby, stali, jak i żelbetu.
Brakuje dobrego programu do kompleksowego zobrazowania rysunku żelbetowego (są programy z rodziny Robota..ale moim zdaniem jeszcze nie dopracowane), są programy do rysunków stalowych typu Bocad, i pochodne...ale to programy bardzo drogie i wymagajace doświadczenia w obsłudze tych programów.
Są programy profesjonalne do rysowania drewna podobne do Bocada, jednak niestety.... drogie.
Obecnie trwają ponoć prace nad połączeniem Robota z Autocadem...być moze to właśnie będzie to brakujące ogniwo... :wink:

pkm
16-04-2008, 03:00
...,,ważne żeby było PL"... apropo tego stwierdzenia, nie trzymałbym sie tej zasady polskie wersje niestety nadal często są ubogimi krewnymi wersji angielskich, a pozatym ich ,,polskość" często kończy się za pierwszym ,,zakrętem" programowym.

Grzegorz Saczek
16-04-2008, 07:15
A ten program to do pracy czy do "zabawy" w dom ma byc?

theodolit
16-04-2008, 07:21
nie mysl o Autocadzie - tylko np Revit ;) - programy bazodanowe - gdzie operujesz nie geometria - tylko zdefiniowanymi obiektami (co prawda wieki moze zajac definiowanie obiektow nietypowych). Tzn w tym programie generujesz model, ktory mozesz kroic dowolnie... pion/poziom/skosy

Swoja droga chyba nie ma za duzo programow, ktore same zaparza kawe... Jak nie dotkniesz elementu, to sam sie nie narysuje...

Moze programy konstrukcyjne, drobne do licenia krat, lub jakies bardziej pro typu Robot... ale tam tez modelujesz - ino operujesz konkretnym modelem konstrukcyjnym ...

z reszta co by nie myslec paredziesat tyciecy bedzie kosztowalo ;)

ps. mimo wszystko janszybciej i tak by wyszlo przerabiac gotowy model zrobiony przez kogos innego - w autogeneracje tego typu skomplikowanych elementow bym chyba nie wierzyl...

T-rex
16-04-2008, 10:39
przeciez ta w/w konstrukcje dachu cos wygenerowalo - na podstawie czegos. Niewieze ze to ktos rysowal kreska po kresce. :)

to ma byc program do pracy.

ArchiCAD - nie wiem czy tam wogole cos z dachem zrobie ?

Bardziej mnie interesuje konstrukcja. Ale rzuty elewacji, czy przekroje by sie przydaly. Mebelki, teksturowanie scian, dzrewk sa zbedne.

http://www.advance.info.pl/Advance-Konstrukcje-Zelbetowe/Opis-Programu/Opis.php

to wyglada dobrze. Tylko dach. Zeby cokolwiek wspomagalo projektowanie dachu :roll:

zielonooka
16-04-2008, 10:54
AutoCad - smierc jak w nim by przyszlo rysowac wsztsko po koleji.

dlaczego "smierc"? w A-Cadzie rysuje wszystko od "zawsze" :) najlepszy program , najbardziej sprawny , szybki, konkretny i uniwersalny.
tylko w 3D sie nie bawie bo to faktycznie masakra - jak cos w 3D to wrzucam do ArchiCada.

ps. wiesz ze oba programy w okrojonej wersji to wydatek min. 20 000 ? 8) :D

zielonooka
16-04-2008, 10:57
taka wiezbe dachowa pieknie generuje sie w programie Truss Com

ps. tez spokojnie 20 000 (a ty na razie nie odpowiedziales czy masz zamiar kupic legalnie czy po prostu ... )

jajmar
16-04-2008, 10:58
przeciez ta w/w konstrukcje dachu cos wygenerowalo - na podstawie czegos. Niewieze ze to ktos rysowal kreska po kresce. :)


Dlaczego nie wierzysz? NIe takie rysunki powstaja "ręcznie" ale tego typu rysunki robi sie nie kreskami a bryłami.

Co do programu który robi drewno to taki genrujący wieźby miała/ma w ofercie firma mitek (ta od wieźby na płytki) kiedyś cena programu kosmiczna 30-pere tys plus jakies oplaty miesięczne teraz podobno dla projektantów za kilka tyś sa jakieś wersja. (2,5 tyś) Można liczyć , rysuje. Tyle że to na płytkach.

DeeM
16-04-2008, 11:00
ps. wiesz ze oba programy w okrojonej wersji to wydatek min. 20 000 ? 8) :D
e.. wersję do zabawy można mieć już za cenę nośnika :wink: :oops:

theodolit
16-04-2008, 11:18
po 2 jak wspomniałem nabardziej przyspieszaja prace - poprzednie prace ;) podobne, a wymagajace jak najmniej zmian ;D

po kolejne - nowe generacje progamow (taj. revit) - nie operuja geometria (bryly) - tylko konkretnymi obiektami - tzn tez bryly - ale generowane z konkretnych rodzin, gdzie mozna definiowac material, przekroje - co bedzie skutkowalo - i skutuje w wspolpracujacymi progamami obliczeniowymi do łatwego powieazania grafika/obliczenia ... etc


nie specjalizuje sie w konstrukcji - ale z tego co wiem np. wspomniany przeze mnie robot
http://www.robotsi.pl/pl/181

bardzo potezne narzedzie konstrukcyjne - z tego co wiem do prostych kratownic drewnianych sa małe, przyjazne programiki, gdzie mozna sprawdic co trzeba... ps. z tego wo wiem nawer pracownei wyposazone np w wspomniany robot - uzywaja mniejszych do prostych rzeczy

ortolin
16-04-2008, 12:28
bocad jest do tego genialny, praktycznie wstawiasz gotowe elementy, sam generuje rysunki warsztatowe, zestawienia itp. Co wazne, pilnuje zeby nie bylo konfliktu miedzy elementami.

No, ale kosztuje majatek, a wersja polska tylko sie nazywa polska, bo wszystkie komunikaty bledu sa po niemiecku.

T-rex
17-04-2008, 01:34
i nadal nie wiem co wybrac ...

najwazniejsze sa dla mnie przekroje, rzuty elewacji - i jakies podstawy konstrukcji.

Grzegorz Saczek
17-04-2008, 05:56
No ale chyba nie oczekiwałeś że dostaniesz wszystkie odpowiedzi wybierz tylko XXXX Popróbuj kilku i sam podejmij decyzje.

ortolin
17-04-2008, 06:57
i nadal nie wiem co wybrac ...

najwazniejsze sa dla mnie przekroje, rzuty elewacji - i jakies podstawy konstrukcji.

Eleganckie przekroje i rzuty elewacji robi archicad. mozesz za darmo sciagnac wersje na 30 dni z ich strony.

theodolit
17-04-2008, 09:00
i nadal nie wiem co wybrac ...

najwazniejsze sa dla mnie przekroje, rzuty elewacji - i jakies podstawy konstrukcji.

Eleganckie przekroje i rzuty elewacji robi archicad. mozesz za darmo sciagnac wersje na 30 dni z ich strony.

Hehe a czym sie rozni ładnosc elewacji i rzutow zrobionych w autocadzie, revicie, archicadzie, micriostation, intelicadzie czy jeszcze 100 unnych programach cad-owskich ?

wyglad w duzej mierze zalezy od uzytkownika ;D Sprawa szybkosci i wygody uzytkownia - to tez zalezy od uzytkownika i tego jak posługuje sie narzedziem

znam np. konstruktora, ktory rysuje w Corelu - bo starszy pan, ktory przyswoił sobie Coreal a cadowskie programy nie do łuknięcia dla niego ... efekt koncowy wygladałtak samo jak z cad'a ... a podstawa to jego wiedza i obliczenia wiec nie bylo nic zle ...

A szybkosc rysowania - po 3 raz powtorze - najwiecej daje własne doswiaczenie, prace wczesniej wykonywane etc - bo czesto swojej pracy mozna zaufac - a nie jakims turbo automatom ...

ortolin
17-04-2008, 09:24
i nadal nie wiem co wybrac ...

najwazniejsze sa dla mnie przekroje, rzuty elewacji - i jakies podstawy konstrukcji.

Eleganckie przekroje i rzuty elewacji robi archicad. mozesz za darmo sciagnac wersje na 30 dni z ich strony.

Hehe a czym sie rozni ładnosc elewacji i rzutow zrobionych w autocadzie, revicie, archicadzie, micriostation, intelicadzie czy jeszcze 100 unnych programach cad-owskich ?

wyglad w duzej mierze zalezy od uzytkownika ;D Sprawa szybkosci i wygody uzytkownia - to tez zalezy od uzytkownika i tego jak posługuje sie narzedziem

znam np. konstruktora, ktory rysuje w Corelu - bo starszy pan, ktory przyswoił sobie Coreal a cadowskie programy nie do łuknięcia dla niego ... efekt koncowy wygladałtak samo jak z cad'a ... a podstawa to jego wiedza i obliczenia wiec nie bylo nic zle ...

A szybkosc rysowania - po 3 raz powtorze - najwiecej daje własne doswiaczenie, prace wczesniej wykonywane etc - bo czesto swojej pracy mozna zaufac - a nie jakims turbo automatom ...

W archicadzie wstawiasz gotowe elementy, okna, drzwi, sciany itp, nie musisz rysowac kreska po kresce. Pracujesz od razu w 3d, 1 klik i generuja sie przekroje i elewacje.

theodolit
17-04-2008, 10:31
W archicadzie wstawiasz gotowe elementy, okna, drzwi, sciany itp, nie musisz rysowac kreska po kresce. Pracujesz od razu w 3d, 1 klik i generuja sie przekroje i elewacje.

to tak jak ADT, revit lub pare innych ;)

jednak zapewne nad wygladam wstawianych scian, okien tez trzeba zapanowac ;)

ale ok nie ma co offtopowac ;) bo nie zamierzam bronic autodesku ;) poprostu jak zawsze podobnych produktow jest pare

T-rex
17-04-2008, 12:17
a jeszcze pytanie odnoscnie ArchiCAD'a - czy wymiaruje dość sprawnie przekroje ?, nie żebym musiał każdą linię ustawiać?

takie coś bardziej zaawansowane:

http://www.advance.info.pl/images/stories/imagi/rysunek_projektant.gif

theodolit
17-04-2008, 14:04
a jeszcze pytanie odnoscnie ArchiCAD'a - czy wymiaruje dość sprawnie przekroje ?, nie żebym musiał każdą linię ustawiać?
takie coś bardziej zaawansowane:



Cos mi sie wydaje, ze dla Ciebei najlepszym wyjsciem bedzie zatrdnienie asystenta z bylejakim programem ;) bedziesz miał wszystko tak, jak CI sie podoba ;) i bez wysiłku