PDA

Zobacz pełną wersję : Ocieplenie styropianem bez siatki?



jacek_cn
28-05-2008, 09:04
Witam,
Zamierzam sobie ocieplić sufit w garażu po to by ograniczyć straty ciepła (w zimie w pokoju nad garażem podłoga jest wyraźnie "zimniejsza" niż w pozostałych pomieszczeniach). Zatem przykleję styropian i teraz jest dylemat: czy stosować siatkę (której montaż na suficie jest troche upierdliwy) i na nią zatrzeć klej czy też ten styropian zatrzeć od razu klejem? Nie wiem czy nie będzie z tym później jakichś problemów, estetyka na plan dalszy bo to w końcu tylko garaż.
Pozdrawiam i oczekuję podpowiedzi

zbigmor
28-05-2008, 09:26
Witam,
Zamierzam sobie ocieplić sufit w garażu po to by ograniczyć straty ciepła (w zimie w pokoju nad garażem podłoga jest wyraźnie "zimniejsza" niż w pozostałych pomieszczeniach). Zatem przykleję styropian i teraz jest dylemat: czy stosować siatkę (której montaż na suficie jest troche upierdliwy) i na nią zatrzeć klej czy też ten styropian zatrzeć od razu klejem? Nie wiem czy nie będzie z tym później jakichś problemów, estetyka na plan dalszy bo to w końcu tylko garaż.
Pozdrawiam i oczekuję podpowiedzi

Ciężko będzie przykleić też sam styropian. Ja proponuję pobawić się z siatką. Pewniejsze, że nic nie odpadnie i nie popęka no i estetyka też lepsza.
W parkingach piętrowych stosuje się wełnę lamelkową z frezowanymi krawędziami pokrywane specjalną masą i bez siatki. Wygląda to jak duże cegiełki, ale to głównie ze względów przeciwpożarowych.

Aedifico
28-05-2008, 09:47
Witam,
Zamierzam sobie ocieplić sufit w garażu po to by ograniczyć straty ciepła (w zimie w pokoju nad garażem podłoga jest wyraźnie "zimniejsza" niż w pozostałych pomieszczeniach). Zatem przykleję styropian i teraz jest dylemat: czy stosować siatkę (której montaż na suficie jest troche upierdliwy) i na nią zatrzeć klej czy też ten styropian zatrzeć od razu klejem? Nie wiem czy nie będzie z tym później jakichś problemów, estetyka na plan dalszy bo to w końcu tylko garaż.
Pozdrawiam i oczekuję podpowiedzi

Nie ma problemu z przyklejeniem siatki , nawet na suficie.

jacek_cn
28-05-2008, 11:22
A grubość styropianu? Strop teriva (podobno ciepły?), garaż nieogrzewany (póki co)

Rezi
28-05-2008, 13:34
może jednak pokusić się stelaż GK + wełna mineralna

jacek_cn
28-05-2008, 13:40
Rezi, też rozważałem ten wariant, jednak koszty zapewne podwójne....

Aedifico
28-05-2008, 13:52
A grubość styropianu? Strop teriva (podobno ciepły?), garaż nieogrzewany (póki co)

5 cm

qwert
28-05-2008, 18:43
podlacze się. czy dwie warstwy kleju i siatki muszą być zawsze? wykonawca twierdzi,ze jak na styro idą panele drewniane2cm grube,to raz klej isiatka wystarczą. czy tak?

mpoplaw
28-05-2008, 19:26
ja mam u siebie klej siatkę klej, nie idzie tego oderwać od styropianu, próbowałem ciągnąć ile się tylko da

było też na próbę na jednym kawałki siatka + klej, odchodziło beż żadnego problemu mocnym szarpnięciem

ja każdemu proponuje wykonać takie próby, nie ma to jak przekonać się na własne oczy jak to działa


Nie ma problemu z przyklejeniem siatki , nawet na suficie.
prawda, nanosisz klej, przykładasz siatkę przecierasz pacą i po problemie

Iszin
28-05-2008, 21:50
nie wiemy czym jest ren sufit pokryty, bo jezeli jest tam farba to trzeba by ja z lekka przydrapac i zagruntowac. Klejenie styropianu do sufitu nie ejst problemem, wystarczy robic odpowiednio gesty klej. dobrze by bylo zakolkowac ten styropian dla pewnosci. Polozenie siatki na sufit...dla niewprawnego "fachmana" moze to byc nielada wyczyn :D ale dla dwoch niewprawnych fachmanow takie zadanie moze byc juz o wiele prostsze :lol:


proponuje : nalozyc klej na jedno siatke np. 1 m szeroko i do konca krotszego boku. uciac odpowiednio dluga( nie wiem czy chcesz dawac na zakladke jezeli tak to doloz z 15 cm.)
1 fachowiec trzyma siatke(jedna reka) na samym poczatku, w drugiej rece ma pace metalowa, drugi fachowiec napreza ja i ustala dystans( rownolegle do sciany. Dla wrazliwych zakladke mozesz pozniej dolozyc)
1 fachowiec przejezdza ta paca po siatec izatapia ja w kleju i tak do samego konca, a pozniej juz tylko sciagnac :) dobrze miec rekawiczki i czapke na glowie ;) kleju dac grubiej, aby siatka sie trzymala i nie spadla w czasie doklejania jeje do sufitu.


powodzenia

Aedifico
28-05-2008, 22:09
nie wiemy czym jest ren sufit pokryty, bo jezeli jest tam farba to trzeba by ja z lekka przydrapac i zagruntowac. Klejenie styropianu do sufitu nie ejst problemem, wystarczy robic odpowiednio gesty klej. dobrze by bylo zakolkowac ten styropian dla pewnosci. Polozenie siatki na sufit...dla niewprawnego "fachmana" moze to byc nielada wyczyn :D ale dla dwoch niewprawnych fachmanow takie zadanie moze byc juz o wiele prostsze :lol:


proponuje : nalozyc klej na jedno siatke np. 1 m szeroko i do konca krotszego boku. uciac odpowiednio dluga( nie wiem czy chcesz dawac na zakladke jezeli tak to doloz z 15 cm.)
1 fachowiec trzyma siatke(jedna reka) na samym poczatku, w drugiej rece ma pace metalowa, drugi fachowiec napreza ja i ustala dystans( rownolegle do sciany. Dla wrazliwych zakladke mozesz pozniej dolozyc)
1 fachowiec przejezdza ta paca po siatec izatapia ja w kleju i tak do samego konca, a pozniej juz tylko sciagnac :) dobrze miec rekawiczki i czapke na glowie ;) kleju dac grubiej, aby siatka sie trzymala i nie spadla w czasie doklejania jeje do sufitu.


powodzenia

Siatkę można sobie złapać na gwoździki i rozciągać zatapiając.

mariankossy
28-05-2008, 22:53
Proponuję styro dać na kołkach, bo za 2 miesiące zacznie odpadać,
klej robić zgodnie z zaleceniem producenta, siatke do styro mocować na gwoździe-papiaki ( zacierając siatkę klejem nleży je wyjmować )

qwert
29-05-2008, 10:10
moi mili, wytłumaczcie laikowi, jake zadanie ma klei i siatka i dwie warstwy kleju i czemu źle jest jak jest jedna? szczegolnie gdy na to styri pójdzie boazeria drewniana grubości 2cm?

Marek30022
29-05-2008, 11:55
Witam,
Zamierzam sobie ocieplić sufit w garażu po to by ograniczyć straty ciepła (w zimie w pokoju nad garażem podłoga jest wyraźnie "zimniejsza" niż w pozostałych pomieszczeniach). Zatem przykleję styropian i teraz jest dylemat: czy stosować siatkę (której montaż na suficie jest troche upierdliwy) i na nią zatrzeć klej czy też ten styropian zatrzeć od razu klejem? Nie wiem czy nie będzie z tym później jakichś problemów, estetyka na plan dalszy bo to w końcu tylko garaż.
Pozdrawiam i oczekuję podpowiedzi

Mam robić to samo ale zastanawiam się jeszcze czy nie docieplić ściany pomiędzy garażem a pomieszczeniami w domu. Dam 5 cm, kołki, klej i siatkę. Nie wiem czy klej da się pomalować.

jacek_cn
29-05-2008, 12:02
Tęz rozważam ocieplenie ściany (oprócz sufitu) w tym moim garażu. Wczoraj zacząłem ocieplać sufit, fajna robota, dla chcącego nic trudnego...

pam
29-05-2008, 13:14
A ile by wyszło drożej zrobić wełną. Mam do ocieplenia gr 5cm sufit 6x3m i ścianę 8x2,5m. Wydaje mi się że właśnie w garażu ze wgl. p.poż można myśleć o wełnie.

Marek30022
29-05-2008, 13:41
A ile by wyszło drożej zrobić wełną. Mam do ocieplenia gr 5cm sufit 6x3m i ścianę 8x2,5m. Wydaje mi się że właśnie w garażu ze wgl. p.poż można myśleć o wełnie.

Z tym pożarem w garażu to chyba przesada. Ja nyślałem o płytach ale pod kątem łatwiejszego wykonania: bez kołkowania, siatki, itp. Ale czy to jest mniej pracy to nie wiem.

Aedifico
29-05-2008, 13:48
A ile by wyszło drożej zrobić wełną. Mam do ocieplenia gr 5cm sufit 6x3m i ścianę 8x2,5m. Wydaje mi się że właśnie w garażu ze wgl. p.poż można myśleć o wełnie.

Z tym pożarem w garażu to chyba przesada. Ja nyślałem o płytach ale pod kątem łatwiejszego wykonania: bez kołkowania, siatki, itp. Ale czy to jest mniej pracy to nie wiem.
Jest dokładnie odwrotnie. Z wełną więcej pracy.

Rezi
29-05-2008, 17:59
moi mili, wytłumaczcie laikowi, jake zadanie ma klei i siatka i dwie warstwy kleju i czemu źle jest jak jest jedna? szczegolnie gdy na to styri pójdzie boazeria drewniana grubości 2cm?

grzybki będziesz hodowal

Iszin
29-05-2008, 19:41
dwa kleje daje sie po to, bo nie umiemy tego zrobic za jednym :D i taka jest prawda. Dajemy drugi klej aby wyrownac powierzchnie. Gdy przyswieci slonce, a dach nie wystaje zbyt duzo poza sciane to wtedy moga ci powychodzic rozne nierownosci, a tak drugi klej to maskuje.

jeden klej mozna dac np. gdy masz tynk o grubej granulacji np. 3-4mm


Jak dajesz na to jeszcze deski to proponuje ci polozyc jeden klej , tylko troche grubiej i po klopocie :)

qwert
30-05-2008, 10:39
moi mili, wytłumaczcie laikowi, jake zadanie ma klei i siatka i dwie warstwy kleju i czemu źle jest jak jest jedna? szczegolnie gdy na to styri pójdzie boazeria drewniana grubości 2cm?

grzybki będziesz hodowal

niby dlaczego? myslisz,że pod deskami będzie wilgoć? niby skąd? jak pod nimi 15cm styro a w domu sprawna wentylacja.

Duży Boban
30-05-2008, 11:08
podlacze się. czy dwie warstwy kleju i siatki muszą być zawsze? wykonawca twierdzi,ze jak na styro idą panele drewniane2cm grube,to raz klej isiatka wystarczą. czy tak?

Ja zupełnie nie rozumiem skąd wziąłeś 2 warstwy kleju i siatki.
Z tego co czytałem i jak sam zamierzam robić to na styropianie rozprowadza się pacą zębatą 10x10 klej, w to zatapia się siatkę i wygładza gładka pacą. Nie wiem skąd ta 2 warstwa kleju :-?

qwert
30-05-2008, 12:21
wykonawca daje drugą warstwę tam gdize ma byćtynk, tam gdzie deski nie daje.
ale juz się wyjasniło, chodzi o gładkosć:)

czy styro musi być wszedzie pociagniete klejem, czy tam gdzie jest pod dachem, np ściana kolankowa, nie? czyli tam gdzie nie ma słonca, jedynie wysoka temp. latem.

pam
30-05-2008, 18:32
wykonawca daje drugą warstwę tam gdize ma byćtynk, tam gdzie deski nie daje.
ale juz się wyjasniło, chodzi o gładkosć:)

czy styro musi być wszedzie pociagniete klejem, czy tam gdzie jest pod dachem, np ściana kolankowa, nie? czyli tam gdzie nie ma słonca, jedynie wysoka temp. latem.

U mnie daje.

Sp5es
30-05-2008, 19:07
Grubośc powinna wynikać z bilansu energetycznego budynku. Trzeba policzyć.
5 cm to napewno za mało. Powinno zaczynać się od 10 cm w górę.

Ocieplenie bez siatki - w piwnicy wytrzyma, przy czym są duże szanse na pękanie , przynajmniej w rastrze płyt - gwarantowane przy szparach między płytami.

Dlatego - oszczędność żadna, skutki - nieciekawe.

Warto więc dać siatkę.

Jeśli kładzie się na grzebień - to przykleja się jeden koniec, drugi przytrzymuje żona szczotką do podłogi dociskając do styropianu. Jedno przeciągnięcie gładzielnicą i siatka się trzyma. U siebie zrobiłem w jedną osobę (fakt, czasem coś mi się oderwało w czasie roboty).

Potem mocowałem / "przyszpiliłem " gwoździami 15-20 cm (wbijać na skos) miała zwisający łuk, a drugi koniec precyzyjnie układałem od końca ściany.

adam998
04-03-2009, 09:40
Witam
moglby mi ktos na szybko odpowiedziec....ocieplam sufit od wewnatrz skulem jekko sufit wysmarowalem unigruntem....sufit byl rowny wiec najpierw packą posmarowalem sufit a nastepnie posmarowalem plyte styropianu na grzebien i tak przyklejalem...czy musze teraz kolkowac ten styropian czy nie jest to konieczne....a jesli tak to po jakim czasie nalezy przeprowadzic kolkowanie minelo 12 h??????
Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz

Marek30022
04-03-2009, 10:02
Witam
moglby mi ktos na szybko odpowiedziec....ocieplam sufit od wewnatrz skulem jekko sufit wysmarowalem unigruntem....sufit byl rowny wiec najpierw packą posmarowalem sufit a nastepnie posmarowalem plyte styropianu na grzebien i tak przyklejalem...czy musze teraz kolkowac ten styropian czy nie jest to konieczne....a jesli tak to po jakim czasie nalezy przeprowadzic kolkowanie minelo 12 h??????
Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz

Zrobiłem to w ub. roku. dałem 4 kołki na płytę ale to chyba przesada. Kołkowołem na drugi dzień. Siatki nie dałem z lenistwa, choć ją kupilem. Zaciągnęłem jedynie klejem. Jak będę miał czas i chęci to może dam siatkę i ponownie klej bo sufit nie jest "całkiem gładki" (całkowity brak praktyki).

adam998
04-03-2009, 10:11
Witam
moglby mi ktos na szybko odpowiedziec....ocieplam sufit od wewnatrz skulem jekko sufit wysmarowalem unigruntem....sufit byl rowny wiec najpierw packą posmarowalem sufit a nastepnie posmarowalem plyte styropianu na grzebien i tak przyklejalem...czy musze teraz kolkowac ten styropian czy nie jest to konieczne....a jesli tak to po jakim czasie nalezy przeprowadzic kolkowanie minelo 12 h??????
Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz

Zrobiłem to w ub. roku. dałem 4 kołki na płytę ale to chyba przesada. Kołkowołem na drugi dzień. Siatki nie dałem z lenistwa, choć ją kupilem. Zaciągnęłem jedynie klejem. Jak będę miał czas i chęci to może dam siatkę i ponownie klej bo sufit nie jest "całkiem gładki" (całkowity brak praktyki).

witam ja tez jestem laikiem :-) nie usmiecha mi sie to kolkowanie na zdrowy rozum wydaje sie ze gdy plyta jest polozona na grzebien sufit rowny dodatkowo pomalowany unigruntem i smarowany klejem i do tego przyklejona plyta styropianu to chyba nie powinno to odpasc.......

Marek30022
04-03-2009, 10:38
kołkowanie nie jest bardzo uciążliwe, ale zależy to oczywiście od tego jaki masz strop. Ja kładłem klej praktycznie na całą płytę i doklejałem do sufitu. Płyta trzymała się świtnie i bez kołkowania ale kołki też już mialem kupione.

leszeq
04-03-2009, 15:52
Jeżeli użyłeś dobrego kleju i przykleiłeś to na mocnym podłożu, to możesz śmiało zrezygnować z kołkowania. Spróbuj oderwać jedną płytę styropianu na próbe, jak będzie ciężko to znaczy, że będzie się trzymać.

adam998
04-03-2009, 23:14
jednak pokolkowalem dla spokojnego sumienia....
teraz siiatka moze ktos powie jak technicznie najlepiej to robic?