PDA

Zobacz pełną wersję : Ratunku!! popsułam? - kominek



magda76
05-11-2008, 07:48
Kurcze, narobiłam chyba bigosu. Rozpaliłam w kominku (z płaszczem) i zapomniałam włączyć centralki, dopiero po jakiś 5 min. sobie przypomniałam i włączyłam, ale chyba coś się spaprało. Nie wyświetla temperatury, tylko jakieś kreseczki. Zgasiłam wszystko, odczekałam do rana, ale niestety ciągle to samo. Czy ktoś miał taką sytuację? Czy to centralka do wymiany czy coś spaliłam?? Pomocy!

maslak
05-11-2008, 08:13
napisz jaki to wkład - jaka firma i jesli wiesz to napisz jaki sterownik bo bez tych informacji cięzko będzie żeby ktoś cos poradził

Mały
05-11-2008, 08:16
Najszybciej i najprościej zajrzeć do instrukcji sterownika. Najprawdopodobniej zadziałał STB i trzeba go tylko odblokować.

daggulka
05-11-2008, 08:36
ja pierdziele ... tytuł wątku mnie rozwalił :lol:
ja rozumiem:
"ratunku ... popsułam suszarkę" , albo "ratunku .... popsułam zamek w drzwiach" ...ale "ratunku - popsułam kominek" to brzmi naprawdę zajefajnie :D
mam nadzieję, że jak popsułaś kominek to uda Ci się go naprawić - i tego Ci życzę :D

magda76
05-11-2008, 08:49
Kominek jest CTMpolonia, z systemem Aria, centralka bodajże nazywa się :"centralka elektroniczna TC 200 Aria". Palą się trzy diody (nie pali się dioda Pompy), nie reaguje na wciskanie Menu, tzn. nic się nie zmienia. W firmie w której kupowałam, powiedzieli że chyba centralka jest do wymiany i chyba 7 stówek to kosztuje, bo chyba cały zestaw Aria trzeba kupić. Załamałam się.

M@riusz_Radom
05-11-2008, 09:33
"No to jeszcze tylko wpier..ol i wakacje" ;)

wiaterwiater
05-11-2008, 09:47
Rozpaliłam w kominku (z płaszczem) i zapomniałam włączyć centralki, dopiero po jakiś 5 min. sobie przypomniałam i włączyłam, ale chyba coś się spaprało. Nie wyświetla temperatury, tylko jakieś kreseczki. Zgasiłam wszystko, odczekałam do rana, ale niestety ciągle to samo

W firmie w której kupowałam, powiedzieli że chyba centralka jest do wymiany i chyba 7 stówek to kosztuje, bo chyba cały zestaw Aria trzeba kupić
Noooooo. To ok. firma jest. Gość przez telefon stawia diagnozę i robi wycenę. Noooooo. To uważaj na awarię prądu, bo każda będzie Cię 7 stówek kosztować. Przynajmniej u tego gościa. Nooooooo. A jeśli gość ma rację i jeśli to faktycznie wina pstryczka on/off, to osobiście wyrwałbym ten płaszcz i oddał do punktu skupu złomu. Nooooooo. Jest też możliwość, że po prostu miałaś pecha. Noooooo. To tyle. A może pstryczka RESET poszukaj. Zazwyczaj gdzieś jest. Głęboko ukryty. I sorry z tym nooooooo. Kilera oglądałem i mi zostało. :D

mishka2
05-11-2008, 10:03
Zgadzam sie z przedmowca. Przed wydaniem 7 stowek najpierw poszukalbym przycisku "reset". Zaczalbym od przeczytania instrukcji obslugi sterownika lub poprosilbym kogos bardziej technicznego sposrod moich znajomych o pomoc. Dopiero gdy te zabiegi zawioda, wzywam fachowca do domu i ewentualnie siegam do kieszeni.

Pozdrawiam,

mishka2

magda76
05-11-2008, 10:17
Słuchajcie, nie upadłam jeszcze na głowę, żeby wyskakiwać od razu z pieniędzy. Okazuje się, że gościu z firmy, która sprzedała kominek trochę chyba się zagalopował widokiem zarobionych pieniędzy, rozmawiałam z ctmpolonia i przyślą instalatora, który obejrzy sytuację i zadecyduje co dalej. Bzdurą jest też to, że muszę kupować cały zestaw Aria, jak już to tylko centralkę. Widzę światełko w tunelu :-?

Cpt_Q
05-11-2008, 10:45
ja pierdziele ... tytuł wątku mnie rozwalił :lol: ...
Takie czasy, mi wczoraj odkurzacz sam wlazł pod szafkę i nie chciał wyjść. Prosiłem, błagałem - nic. Normalnie uciekł. Ale poskromiłem pokrakę 8)

daggulka
05-11-2008, 10:51
ja pierdziele ... tytuł wątku mnie rozwalił :lol: ...
Takie czasy, mi wczoraj odkurzacz sam wlazł pod szafkę i nie chciał wyjść. Prosiłem, błagałem - nic. Normalnie uciekł. Ale poskromiłem pokrakę 8)

nie przejmuj się ... mnie znów mój mój ekogroszkowiec terroryzuje ...tylko mój małż potrafi z nim gadać i się dogadać :roll:

MCB
05-11-2008, 11:07
Widzę światełko w tunelu :-?

Czy to aby nie pociąg :D

blady00
05-11-2008, 13:23
pociąg do czego?

jajmar
05-11-2008, 13:32
pociąg do czego?

do patrzącej w ten tunel

pierwek
05-11-2008, 13:33
pociąg do Włoszczowej oczywiście... :lol:

EZS
05-11-2008, 14:15
nie przejmuj się ... mnie znów mój mój ekogroszkowiec terroryzuje ...tylko mój małż potrafi z nim gadać i się dogadać :roll:

A mnie nie lubi mój komputer domowy. Jak mnie widzi, zawiesza się. Na sam widok, często nie zdążę go nawet dotknąć. Męża toleruje :roll: Ale mąż go bije młotkiem :D

mikolayi
05-11-2008, 14:36
nie przejmuj się ... mnie znów mój mój ekogroszkowiec terroryzuje ...tylko mój małż potrafi z nim gadać i się dogadać :roll:

A mnie nie lubi mój komputer domowy. Jak mnie widzi, zawiesza się. Na sam widok, często nie zdążę go nawet dotknąć. Męża toleruje :roll: Ale mąż go bije młotkiem :D

nie jesteś wyjatkiem, mój komputer nie uznaje zwierzchnictwa mojej żony i odmawia nawet zalogowania się na jej login 8) Ale nie masz pojecia ile czasu zajęło mi wytresowanie go 8)

coulignon
05-11-2008, 14:43
ja pierdziele ... tytuł wątku mnie rozwalił :lol:
ja rozumiem:
"ratunku ... popsułam suszarkę" , albo "ratunku .... popsułam zamek w drzwiach" ...ale "ratunku - popsułam kominek" to brzmi naprawdę zajefajnie :D
mam nadzieję, że jak popsułaś kominek to uda Ci się go naprawić - i tego Ci życzę :D

"Ratunku, popsułem dom" byłoby jeszcze bardziej rozpaczliwe :lol:

Lookita
05-11-2008, 14:57
mialem odpisac wczoraj,teraz to juz wiele innych rad padlo ;-)
niemniej....ja nie musze wlaczac mojej centralki do Makrotermu,sama odczytuje nonstop temp. i zalacza caly uklad-pompy,wentylator po odczycie przekroczonej temp. zadanej....ale ostatnio tak mi sie zdarzylo,ze na lcd byly poziome kreski,kominek odpalilem...tego nie zauwazylem...wylaczylem z sieci cala instalacje-jedna wtyczka do pomp,sterownika,wentylatora-wlaczylem po 2 min. i wszystko zadzialalo...przycisku reset nie mam,ale wylaczenie z sieci resetuje uklad,ale bez zmiany ustawien....

Bigbeat
05-11-2008, 16:34
Tzn właśnie ja też się zdziwiłem - a po co wyłączać centralkę?
Przecież to zużywa tyle prądu, co ładowarka do komórki, czyli prawie nic.

magda76
06-11-2008, 07:36
no to się pośmieliście, ale niech Wam wyjdzie na zdrowie :) . Wczoraj był instalator i orzekł że sypnął się wyświetlacz w centralce. Całe szczęście można kominka używać, więc wymiana centralki nastąpi wraz z przypływem gotówki. Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam!

Bigbeat
06-11-2008, 09:51
Mogę Ci odstąpić nieużywaną centralkę od CTM-a - kupiłem z całym zestawem (Aria) ale zrobiłem sobie inne rozwiązanie (własną centralkę sprzężoną z "inteligencją" domu). Niestety, centralka ma ponad rok, a więc pewnie już po gwarancji. Jeśli jesteś zainteresowana, daj info na priv-a - nie będziemy tu śmiecić.

Trociu
06-11-2008, 10:51
no to się pośmieliście, ale niech Wam wyjdzie na zdrowie :) . Wczoraj był instalator i orzekł że sypnął się wyświetlacz w centralce. Całe szczęście można kominka używać, więc wymiana centralki nastąpi wraz z przypływem gotówki. Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam!A to nie podlega pod jakąś gwarancję czy rękojmie?

magda76
06-11-2008, 10:59
niestety, awaria nastąpiła 1,5 roku po zakupie :(

agnieszkakusi
06-11-2008, 11:02
ale gwarancja nie trwa 2 lata?

q-bis
06-11-2008, 11:23
no to się pośmieliście, ale niech Wam wyjdzie na zdrowie :) . Wczoraj był instalator i orzekł że sypnął się wyświetlacz w centralce. Całe szczęście można kominka używać, więc wymiana centralki nastąpi wraz z przypływem gotówki. Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam!A to nie podlega pod jakąś gwarancję czy rękojmie?

Oczywiście, że podlega. Niniejszym udzielam wszystkim bezterminowej gwarancjo-rękojmi na to, że śmiech to zdrowie :D :D :D