PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie powinno być ciśnienie w domowej instalacji CO?



zdzieba
22-11-2008, 10:50
Cześć,

prośbę mam o poradę:)
Jakie powinno być ciśnienie w instalacji CO?
Mam gazowy kocioł buderusa G124X. Do tego instalację na trzech poziomach (kocioł stoi w piwnicy, a najwyżej położony kaloryfer jet na II piętrze). I waśnie z tym ostatnim mam problem - zimny jest. Nie pamiętam jak to działało na początku (10lat temu), domyślam się że ciśnienie za małe. Podniosłem do 1bar i kaloryfer jakby się ożywił, ale boję się zeby nie rozszeczelniła się instalacja (miedź lutowana). Na kotle doczytałem się 4bar ciśnienia roboczego dla wody.
Jakie powinno być ciśnienie w instalacji?
poradźcie,
pozdrawiam

Mały
22-11-2008, 11:15
Nie mniej niż 0,8 bar( w zalezności od producenta kotła) - napełnij do ok. 1-1.2 bara na zimnym układzie. Nic nie strzeli - spokojnie. Zawór bezpieczeństwa jest z reguły na 2,5- 3 bar.

Lookita
22-11-2008, 11:18
ja mam 1.5,ale dopelniam wiecej niz zalecaja,zauwazylem,ze pompka od kominka z pw przy 1.5 sie zapowietrza...jak dowale do 1.8 klopot znika i cisnienie stoi ,jak przy 1.5...ale pompka nie swiruje :-)

Mały
22-11-2008, 11:22
ja mam 1.5,ale dopelniam wiecej niz zalecaja,zauwazylem,ze pompka od kominka z pw przy 1.5 sie zapowietrza...jak dowale do 1.8 klopot znika i cisnienie stoi ,jak przy 1.5...ale pompka nie swiruje :-)
Oooo widzę, że nastepny ryzykant?Pompa przy kominku z PW pod cisnieniem?

Lookita
22-11-2008, 11:23
a co w tym dziwnego,skoro tak sie montuje,tak ktos zrobil,tak producent zestawu zaleca,tak myslalem,ja nie hydraulik....cos jest zle?nie wiem czy jrest pod cisnieniem,zapewne tloczy wode z plaszcza na obwod do zaworu 3-droznego...tak chyba widze na scianie w instalacji...

zdzieba
22-11-2008, 11:38
No dobra.
Dowaliłem 1,3bar. Zawór faktycznie jakiś znalazłem na 2,5bar. Kaloryfer już prawie cały gorący - zeszło jeszcze powitrze. I tu mam pytanko: czy ja tam nie powinienem mieć jakiegoś automatycznego odpowietrznika? skoro to najwyżej położy element instalacji. I skąd się powietrze bierze w instalacji - niby zamknięta i szczelna? gdzieś czytałem że w instalacji powinien być zbiornik (wyrównawczy/odpowietrzający??) ja mam jakiś okrągły "garnek" ale na dole przy piecu:(

Jurek_Z
22-11-2008, 19:38
Oooo widzę, że nastepny ryzykant?Pompa przy kominku z PW pod cisnieniem?

No cóż, chyba trochę zbyt szybka wypowiedź. Wspomniany wyżej kominek ma płaszcz w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym. Pompa jest zabudowana w układzie wymiennika

Lookita
22-11-2008, 19:48
pieknie to ujales Jurek-Z :-),ja nie mialem czasu na tlumaczenia techniczne....