PDA

Zobacz pełną wersję : płytki na styropianie



dora83
03-07-2009, 21:38
Witam mam pytanie czy można kłaść płytki bezpośrednio na styropian na zewnątrz na balkonie.

grzegorz1
03-07-2009, 21:52
jeżeli na ścianie to lepiej nie ryzykuj ,przyklej dwie warstwy siatki klejem do styropianu następnie płytki elastycznym klejem

boszax
03-07-2009, 22:31
Chodzi chyba o podłogę na balkonie. I cienko trochę mi to wygląda. Chyba bez wylewki to to nie przejdzie. A jak już ktoś przejdzie to płytki poodskakują :lol:

batko lenin
03-07-2009, 22:48
Goły styropian i płytki? Brrrr, lepiej nie...

piotrul
04-07-2009, 17:46
Jeżeli na podłodze i nie ma innego wyjścia to styro 30, ale przyklejony na całej powierzchni (nie na placki) i nie ma problemu.

dora83
06-07-2009, 18:28
A gdyby położyć płytę wodoszczelną np. osb nie byłoby to lepsze rozwiązanie.

grzegorz1
06-07-2009, 20:08
Dora po co te kombinacje,czy na styropianie z jakiegoś powodu nie można zrobic wylewki

dora83
06-07-2009, 21:55
Nie można zrobić wylewki ponieważ nie ma miejsca na nią. Jest to mały balkon nad pomieszczeniem ogrzewanym z tego co się orientowałam, minimum styroduru to 10 cm a ja od płyty do drzwi balkonowych mam 12 cm wolałabym zrezygnować raczej z wylewki niż ujmować styroduru

grzegorz1
06-07-2009, 22:14
płyty osb nie polecam /styro10cm,osb1,8 do 2,2mm/jeżeli balkon jest mało eksploatowany pozostaaje sposób Piotrula

grzegorz1
06-07-2009, 22:17
przepraszam grubośc osb nie mm lecz cm

goike
06-07-2009, 23:31
NIech ktos napisze kto położył płytki bezpośrednio na styrodurze lub styropianie i jak to się skończyło i wtedy będziemy wiedzieć. Sam mam podobny problem i nie wiem czy ryzykować.

piotrul
07-07-2009, 09:14
Ja mam progi przy 2. wyjściach na taras tak właśnie połozone, ale to tylko na szer. jednej płytki, więc to nie to samo ale jednak. Jedno wyjście eksploatowane dość intensywnie przez 3 lata i jest ok. Myśle, że na małym balkonie też się prawdzi. Zresztą jedz do marketu lub czegoś podobnego i sprawdz organoleptycznie styropian 30. Jest twardy jak deska.

carringtontomas
07-07-2009, 13:29
NIech ktos napisze kto położył płytki bezpośrednio na styrodurze lub styropianie i jak to się skończyło i wtedy będziemy wiedzieć. Sam mam podobny problem i nie wiem czy ryzykować.

Wystarczy trochę wyobraźni..... gdy jej braknie, mogę dla ułatwienia dopisać, że gdyby storopian był na tyle wytrzymały co wylewka, nikt nie robiłby wylewki prawda?

bst
07-07-2009, 13:38
Bardzo twarde plyty ze spienionego poliluretanu kosztuja ok 900zl/m3, na to rownie drogi klej (np sika bond, aby przy okazji bylo to wodoszczelne).
Wiec znacznie taniej jest zrobic tradycyjna wylewke..

jaro'71
07-07-2009, 14:55
...minimum styroduru to 10 cm a ja od płyty do drzwi balkonowych mam 12 cm wolałabym zrezygnować raczej z wylewki niż ujmować styroduru
12 cm to kupa miejsca. Wejdzie i styrodur i wylewka i płytki. Nie bardzo rozumiem skąd te "minimum 10cm", tym bardziej dla styroduru :roll:

dora83
07-07-2009, 21:55
Dzięki wielkie za odpowiedzi już wiem jak to zrobić, rozmawiałam z płytkarzem który będzie robił mi ten balkon twierdzi ze można położyć na styrodur lub ten spieniony poliuretan 10 centymetrowy na niego siatka zaciągnięta klejem można ją jeszcze przykołkować 5 centymetrowymi kołkami do styropianu, na to dobra folia w płynie botak czy jakoś tam, dobry klej np sopro no1i fuga miedzy płytkami wypełniona silikonem też sopro i nie ma sily zeby nie trzymało co o tym myślicie, dodam ze to jest mały balkon około 4m2 i raczej za często nie będzie się po nim chodziło jedynie od czasu do czasu wywiesić pościel.

goike
07-07-2009, 22:25
...minimum styroduru to 10 cm a ja od płyty do drzwi balkonowych mam 12 cm wolałabym zrezygnować raczej z wylewki niż ujmować styroduru
12 cm to kupa miejsca. Wejdzie i styrodur i wylewka i płytki. Nie bardzo rozumiem skąd te "minimum 10cm", tym bardziej dla styroduru :roll:

A jak komuś zostało tylko 6 cm? Nie chcę tłumaczyć dlaczego tylko tyle. Poprostu taki stan nabyłem i nic już na to nie poradzę. No więc co wtedy można zrobić? Taras raczej będzie duży i często uczęśzczany. Jak nie zrobię jakiegoś ocieplenia to będzie potężny mostek termiczny bo taras dolany jest do bryły budynku. Oddzielanie go od budynu może być cieżkie. Poprzedni właściciel nie szczędził betonu o czym przekonałem się w paru innych miejscach. Myślę o położeniu styroduru 3 cm, siatki stalowej, takiej jak daje się do wylewek i na to na grubym i dobrym kleju dać płytki

jaro'71
07-07-2009, 22:52
...minimum styroduru to 10 cm a ja od płyty do drzwi balkonowych mam 12 cm wolałabym zrezygnować raczej z wylewki niż ujmować styroduru
12 cm to kupa miejsca. Wejdzie i styrodur i wylewka i płytki. Nie bardzo rozumiem skąd te "minimum 10cm", tym bardziej dla styroduru :roll:

A jak komuś zostało tylko 6 cm? Nie chcę tłumaczyć dlaczego tylko tyle. Poprostu taki stan nabyłem i nic już na to nie poradzę. No więc co wtedy można zrobić? Taras raczej będzie duży i często uczęśzczany. Jak nie zrobię jakiegoś ocieplenia to będzie potężny mostek termiczny bo taras dolany jest do bryły budynku. Oddzielanie go od budynu może być cieżkie. Poprzedni właściciel nie szczędził betonu o czym przekonałem się w paru innych miejscach. Myślę o położeniu styroduru 3 cm, siatki stalowej, takiej jak daje się do wylewek i na to na grubym i dobrym kleju dać płytki
Stalowa siatka w kleju? To już lepiej dać jakąś cienkowarstwową wylewkę przed klejeniem. Ja stoję też właśnie przed dylematem balkonowym: sama wylewka pod płytki czy jednak z twardym styropianem. Musiałby być jednak max 2 cm, bo też kiepsko z wysokością

annaoj20008
07-07-2009, 23:59
Murarz twierdzi, że wylewka betonowa na tarasie ze schodami( mowa o moim), wystarczy.
Na ziemi położył folię czarną tj. w wykopanej ławie pod ostatni stopień i pociągnął aż do budynku. O styropianie na tarasie( na balkonach owszem), mówi że jest bez sensu.
Jak się to wszystko ma do nasiąkania fug, betonu pod płytkami i odskakiwania płytek po mrozie( już pierwszej lub kolejnej zimy)?
Taras ma być od strony północnej.
Wklejam zdjęcie dla zobrazowania początku prac nad tarasem i schodami :wink:

Zdjęcie (http://picasaweb.google.pl/lh/photo/oX1utHpsTFc5dAZiHLV9wA?feat=directlink)

Sp5es
09-07-2009, 21:34
Pod płytki na powierzchni poziomej zawsze trzeba dać trwale elastyczną izolację ciągłą przeciwwodną, niezależnie co jest pod spodem.

Polecam broszurę o balkonach i tarasach do ściągniecia zlwww.basf-cc.pl
Są wszelkie rysunki i zalecenia

goike
16-06-2010, 14:56
Odświeżam temat. Czy ktoś porwał się na takie rozwiązanie polegające na położeniu płytek na styrodurze a może na płycie ecotherm (jeszcze twardsza)? jak z trwałością? Wiem że to szalony pomysł ale może na mniej uczęszczanym tarasie da radę? Przypominam. Miejsca od wylewki do progu drzwi jest tylko 6 cm. Taras jest wylany na gruncie i przylega do ściany budynku. Taki stan już zastałem i nie mam co z tym zrobić a chciałbym jednak zlikwidować mostek powstający na styku ściana taras. Drugie wyjście które rozważam to odcięcie tarasu od ściany. Trochę żmudna robota ale może tak będzie lepiej?

sewerynslowi
27-01-2011, 15:23
ja również ponawiam pytanie, nie mam innego wyjścia jak albo cienka posadzka, albo styrodur, albo płyty WEDI albo jeszcze coś innego, o czym nie wiem.

co najlepsze?

sewerynslowi
31-01-2011, 12:20
i co nikt nie próbował?

chrisowaty
06-02-2011, 21:34
Remontowałem balkon w ub roku. Ponieważ brakowało cm, to skuwałem od 4 do 6cm starej wylewki, potem położyłem 5cm twardego styropianu, potem folia paroizolacyjna, wylewka cementowa na siatce, potem folia w płynie i płytki.

Skuwać warto było, bo tak zepsutej podłogi się nie spodziewałem. A tak razem z izolacją wyszedłem na styk, kilka mm pod otworami odwadniającymi. Jeśli możesz kuć, to się nie zastanawiaj.

lukasz860910
07-02-2011, 21:04
jeżeli masz 6 cm to połóż 2 styropian i wylej posadzkę ale zamiast cementu użyj sopro rapidur b5 do tego żwir do 0,8 mm, wylejesz 4 cm bez zbrojenia i wystarczy, my wylewaliśmy po 3 cm miejscami beton na betonie (nie ma styropianie) inaczej nie chciało wyjść i miejscami tak wyszło , to była hala market budowlany i nic się nie dzieje.

2 sposób sprawdzony mam tak na korytarzu ojciec robił pare lat temu, twardy styropian (styrodur) na to klej około 1cm, siatka zbrojeniowa, wcisnąć siatkę w klej na to siatka rapica, klej około 0,5 mm i płytka. Ojciec buduje domy wiele lat i zna się na rzeczy, musiał tak zrobić ponieważ chciał ocieplić a nie tylko beton lać, jest tak około 10 lat i nic się nie dzieje

deresan
11-02-2011, 14:27
płytki bezpośrednio na styropianie ble nie przejdzie chyba ale to tylko moje zdanie ale jeżeli miał bym taki problem to dał bym najtwardszy styropian (styropor czy styrodur czy jakos tam:)) a na niego przeogromne płyty granitowe na niewielkiej ilości kleju może by to przeszło (granit twardy jak cholera a siły obciążające rozkładały by się na dużej powieszni) http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon12.png

lukasz860910
17-02-2011, 20:40
723-338-141 zadzwoń pod ten numer zapraszam umówimy sie zobaczysz jak jest zrobione pare lat i nic nie pęka, pierwszy sposób co napisałem też jest dobry i też sprawdzny

Lygi
28-11-2011, 08:14
mowa tu o płytkach na podłodze, a na ścianie? styropian, zatopiona siatka + płytki ? w tym przypadku też musi być twardy styropian czy wystarczy zwykły ?