PDA

Zobacz pełną wersję : Rura ze stali kwasoodpornej do komina Schiedel Avant?



Amtla
06-09-2009, 15:38
Kupując komin Schiedel Avant, byłam przekonana, że jest on gotowym produktem do współpracy z piecem gazoym kondensacyjnym.

Mój przyszły (być może) wykonawca twierdzi, że trzebe do tego komina wstawić dodatkową rurę ze stali kwasoodpornej.

Napiszcie proszę Forumowicze jak to jet z tym kominem :D

darekw127
06-09-2009, 15:44
Nic nie trzeba doń wstawiać, żeby działał z "kondensatem". Sprawdzone doświadczalnie. :lol:

No chyba, że murarze zamurowali Ci dylatacje pomiędzy kamionką a pustakami. Wtedy piec nie będzie miał którędy zasysać powietrza.

Amtla
06-09-2009, 15:49
Nic nie zamurowali, bo "stawialiśmy" zgodnie z instrukcją....byłam przy tym...zresztą stawiał go nie pierwszy raz. Przyszły wykonawca zresztą takiego faktu nie jest w stanie racxzej sprawdzić i nie sprawdzał, więc nie taki problem jest przyczyną jego opinii..

Dziękuję za odpowiedź..rozumiem, że sam testujesz oryginał :D

darekw127
06-09-2009, 16:08
Odpaliłem kilka razy dla próby. Prawdziwe testy przejdzie za kilka miesięcy. :-)

Może musisz wykonawcy wyjaśnić ideę koncepcji założeń działania tego komina. :-) Albo przekrój narysować. :-)

Amtla
06-09-2009, 16:10
Ale do facet montujący kotły gazowe...jeśli tego nie wie, to raczej podziękuję mu za współpracę...

darekw127
06-09-2009, 16:16
Może nie jest na czasie :-) Mój hydraulik też wydawał się być zaskoczony takim rozwiązaniem. Na szczęście dał sobie wytłumaczyć. :-)

martinez44
06-09-2009, 21:52
Sprawa wygląda trochę inaczej. Komin avant nie wymaga dodatkowej rury stalowej ... jeżeli jest perfekcyjnie wykonany. A tak jest nie zawsze (a z tego co wiem to często są z tym problemy). Niewielka nieszczelność kanału spalinowego powoduje, że spaliny przedostają się do zasysanego powietrza. To powoduje że kocioł się nie włącza lub po starcie wyłącza (jest tam czujnik). Dlatego bardzo często komin Avant czy inny tego typu to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Rada: nie chcesz osiwieć przy montażu kotła i uniknąć stresów to doprowadź powietrze do komina osobną rurą, a komin niech będzie zwykłym kominem.

Dodatkowo proszę zwrócić uwagę, że tym kominem jest zasysane zimne powietrze z zewnątrz. Naiwni inwestorzy podniecają się bajkami o ogrzewaniu tego powietrza przez rurę odprowadzającą spaliny. Jakoś nikt nie zauważa, że to zimne powietrze znakomicie oziębia pustak kominowy i ściany oraz pomieszczenia do niego przylegające (ogrzewa się od budynku). Może to powodować ... grzyba niejadalnego na ścianach. Moim zdaniem taki komin trzeba ocieplać sytoropianem.

A tak wogóle to komin systemowy do kotłów z zamkniętą to raczej nieudany wynalazek.

phans
06-09-2009, 22:33
A tak wogóle to komin systemowy do kotłów z zamkniętą to raczej nieudany wynalazek.
Zgadzam się z tym. Nic nie zastąpi dobrej rury kwasoodpornej do kotłów bo jeżeli się zużyje to ją wymieniasz na nową a czy tak będziecie robić z kominem systemowym?

darekw127
07-09-2009, 07:18
Wkład w kominach systemowych też daje się wymieniać. Poza tym co ma się w nim popsuć? Zardzewieje? :lol:

Perfekcyjne wykonanie? Raczej wystarczy zgodnie z instrukcją.

A czy będzie przemarzać? Zobaczymy. Tak samo jak zobaczymy, czy w ogóle to był dobry wybór.

revalidon
07-09-2009, 09:53
Sprawa wygląda trochę inaczej. Komin avant nie wymaga dodatkowej rury stalowej ... jeżeli jest perfekcyjnie wykonany. A tak jest nie zawsze (a z tego co wiem to często są z tym problemy).

O jakie perfekcyjne wykonanie chodzi...? Czy złączenie rur ceramicznych z felcem na silikon może być mniej lub bardziej perfekcyjne..? Nie ośmieszaj się...


Niewielka nieszczelność kanału spalinowego powoduje, że spaliny przedostają się do zasysanego powietrza. To powoduje że kocioł się nie włącza lub po starcie wyłącza (jest tam czujnik). Dlatego bardzo często komin Avant czy inny tego typu to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Rada: nie chcesz osiwieć przy montażu kotła i uniknąć stresów to doprowadź powietrze do komina osobną rurą, a komin niech będzie zwykłym kominem. Dodatkowo proszę zwrócić uwagę, że tym kominem jest zasysane zimne powietrze z zewnątrz. Naiwni inwestorzy podniecają się bajkami o ogrzewaniu tego powietrza przez rurę odprowadzającą spaliny. Jakoś nikt nie zauważa, że to zimne powietrze znakomicie oziębia pustak kominowy i ściany oraz pomieszczenia do niego przylegające (ogrzewa się od budynku). Może to powodować ... grzyba niejadalnego na ścianach. Moim zdaniem taki komin trzeba ocieplać sytoropianem.

Chyba nie uważałeś na lekcjach fizyki. Może byłoby tak jak piszesz, że spaliny wykorzystywałyby jakąś drobną nieszczelność, ale musiałby być spełniony jeden warunek, musiałyby być cięższe od powietrza... Nie pisz więc bzdur... Druga sprawa to jeśli widziałeś taki komin to rura ceramiczna akumuluje ciepło i je oddaje, w ten sposób jest zaprojektowana, ma na to specjalne lamelki... Rozumiem że uważasz, że metalowa rura zaciagajaca powietrze będzie ciepła a pustak ceramiczny grzany od wewnątrz przez ciepła rurę ceramiczną zimny... :roll: :roll:

pablitoo
07-09-2009, 11:13
Po pierwsze - system kominowy kondensata pracuje na nadciśnieniu - na wylocie spalin kondensat ma wentylator który wydmuchuje spaliny - jeżeli w kominie ceramicznym na łaczeniach będą nieszczelności spaliny wydostawać się będą do kanału zasysania powietrza lub na zewnątrz przewodu kominowego - czym to grozi - nie muszę pisać ...
Po drugie - komin systemowy / kwasoodporny / kondensata kończy się w kotle - czyli wszelakie skropliny kondensatu które nie skropla się w wymienniku spowrotem wracają do wymiennika kotła dodatkowo podwyższając jego sprawność / dodatkowy odzysk ciepła ze skroplin / , w przypadku komina ceramicznego kondensat skroplony w przewodzie kominowym spada poprzez odskraplacz na zewnatrz - poza kocioł - z dodatkowego odzysku wówczas mamy nici ...

Powiem szczerze nie widzę sensu budowania drogich kominów systemowych ceramicznych do kotłów kondensacyjnych - kupa kasy zainwestowana w komin który praktycznie może być zastąpiony o wiele sprawniejszą rurą współosiową kwasoodporną wsadzoną w szacht wentylacyjny ...
Rozwiązanie tańsze , lepsze i skuteczniejsze i przede wszystkim bezpieczniejsze ...
Systemowe rury kwasoodporne mają uszczelki na łączeniach takoż połączenie takich rur w komin daje stuprocentową gwarancję szczelności co dla prawidłowej pracy kotła jest bardzo ważne .

No ale - każdy robi jak uważa za stosowne ...

Amtla
07-09-2009, 18:25
Ho, ho Panowie :D
poczytałam....ale w dalszym ciągu nie wiem co zrobię...żeby tak mieć 100% - tową gwarancję szczelności...a zdrugiej strony majster bardzo solidnie podszedł do tego montażu....może jednak NIE WSTAWIAĆ?

revalidon
07-09-2009, 18:30
Oczywiście, że nie wstawiać żadnej rury do wkładu ceramicznego komina Avant !

A co do szczelności to rury blaszane tez nie są szczelne... Czy uszczelki dają 100% pewności szczelności..? Nie. A czy wiadomo jak te uszczelki zachowują się w czasie..? Zwłaszcza jeśli dziuała na nie kondensat..?

Sam mam Avanta i sobie bardzio chwalę, a problem ze szczelnością miałem z rurą która szła z kotła do Avanta tzw. czopuchem... I tyle w temacie szczelności rur metalowych...

pablitoo
07-09-2009, 20:24
Oczywiście, że nie wstawiać żadnej rury do wkładu ceramicznego komina Avant !

A co do szczelności to rury blaszane tez nie są szczelne... Czy uszczelki dają 100% pewności szczelności..? Nie. A czy wiadomo jak te uszczelki zachowują się w czasie..? Zwłaszcza jeśli dziuała na nie kondensat..?

Sam mam Avanta i sobie bardzio chwalę, a problem ze szczelnością miałem z rurą która szła z kotła do Avanta tzw. czopuchem... I tyle w temacie szczelności rur metalowych...

Oczywiście że nie wkładać - błąd został popełniony na samym początku - a było nim wybudowanie właśnie komina Avant z założeniem że będzie przeznaczony do kotła kondensacyjnego ...

Teraz to już po filipku - a więc po co wchodzić w dodatkowe koszta w postaci wkładu z kwasówki ...

Monti2008
07-09-2009, 20:58
Nie wiem skąd bierzecie informacje,ale lepiej pogadajcie z tymi co kotły kondensacyjne z zamkniętą komorą spalania sprzedają/montują.
Do takiego kotła nie kupuje się komina systemowego, gdyż taki kocioł ma własny komin tzw. "rura w rurze" i niepotrzebne są jakieś wkłady ceramiczne czy rura z kwasówki bo to wyrzucanie pieniędzy w błoto i nigdy się nie przyda.
Ja do swojego kotła kupiłem z komina systemowego same pustaki (500zł),bez "środka" i tyle.
Temperatura spalin jest w takich kotłach w granicy 60 stopni albo nawet mniej (i po to wentylator by wytworzyć ciąg przy takiej temperaturze).
A same kominy robi się nawet z tworzywa(można kupić u markowych producentów),wiele osób używa nawet do tego zwykłych rur do kanalizacji (szarych) i z tego co wiem to nie jest to zabronione na terenie UE i sprawuje się bardzo dobrze.
w skrócie:
Kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania - nie kupuj komina systemowego.

Malobert
08-09-2009, 09:43
U mnie sytuacja wygląda inaczej, istnieje już komin schiedel rondo plus, przewidziany był dla kotłów na paliwo stałe.

Obecnie mam możliwość podłączenia się do sieci gazowej, architekt twierdzi, że wystarczy w istniejący komin wstawić pojedyńczą rurkę i nie jest to kosztowne, czy ktoś już przeprowadzał podobną operacje i ile płacił jeśli wolno spytać....

Amtla
08-09-2009, 18:54
Do Ronda plus to i owszem....rurę ma sens...

Może ktoś się odezwie?

revalidon
08-09-2009, 20:44
Ale kto ma się odzywać..?

Masz już odpowiedź... Ja mam Avanta do kondenstu i jestem zadowolony, wyszło mnie taniej niż kwasówka, mam pewność, że ceramika wytrzyma dłużej niż blacha, a problemy ze szczelnością to miałem z rurą metalową tzw. czopuchem... Tyle i aż tyle...

Amtla
08-09-2009, 20:53
Kto ma się odzywać?

Ten kto może wspomóc Malobert, bo też zadał w tym wątku pytanie :D

pozdrawiam wszystkich

Malobert
09-09-2009, 10:24
U mnie sytuacja wygląda inaczej, istnieje już komin schiedel rondo plus, przewidziany był dla kotłów na paliwo stałe.

Obecnie mam możliwość podłączenia się do sieci gazowej, architekt twierdzi, że wystarczy w istniejący komin wstawić pojedyńczą rurkę i nie jest to kosztowne, czy ktoś już przeprowadzał podobną operacje i ile płacił jeśli wolno spytać....

pododobno moze to byc nawet plastikowa rurka....

martinez44
09-09-2009, 10:59
No to mnie kolega pojechał.

quote="revalidon"]
Sprawa wygląda trochę inaczej. Komin avant nie wymaga dodatkowej rury stalowej ... jeżeli jest perfekcyjnie wykonany. A tak jest nie zawsze (a z tego co wiem to często są z tym problemy).

O jakie perfekcyjne wykonanie chodzi...? Czy złączenie rur ceramicznych z felcem na silikon może być mniej lub bardziej perfekcyjne..? Nie ośmieszaj się...

Może być, oczywiście. Tak się składa, że rury ceramiczne są podane na uszkodzenia przy montażu.
Niewielka nieszczelność kanału spalinowego powoduje, że spaliny przedostają się do zasysanego powietrza. To powoduje że kocioł się nie włącza lub po starcie wyłącza (jest tam czujnik). Dlatego bardzo często komin Avant czy inny tego typu to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Rada: nie chcesz osiwieć przy montażu kotła i uniknąć stresów to doprowadź powietrze do komina osobną rurą, a komin niech będzie zwykłym kominem. Dodatkowo proszę zwrócić uwagę, że tym kominem jest zasysane zimne powietrze z zewnątrz. Naiwni inwestorzy podniecają się bajkami o ogrzewaniu tego powietrza przez rurę odprowadzającą spaliny. Jakoś nikt nie zauważa, że to zimne powietrze znakomicie oziębia pustak kominowy i ściany oraz pomieszczenia do niego przylegające (ogrzewa się od budynku). Może to powodować ... grzyba niejadalnego na ścianach. Moim zdaniem taki komin trzeba ocieplać sytoropianem.

Chyba nie uważałeś na lekcjach fizyki. Może byłoby tak jak piszesz, że spaliny wykorzystywałyby jakąś drobną nieszczelność, ale musiałby być spełniony jeden warunek, musiałyby być cięższe od powietrza... Nie pisz więc bzdur... Druga sprawa to jeśli widziałeś taki komin to rura ceramiczna akumuluje ciepło i je oddaje, w ten sposób jest zaprojektowana, ma na to specjalne lamelki... Rozumiem że uważasz, że metalowa rura zaciagajaca powietrze będzie ciepła a pustak ceramiczny grzany od wewnątrz przez ciepła rurę ceramiczną zimny... :roll: :roll:[/quote]

1. Spaliny z kotła z zamkniętą komorą wydostają się pod ciśnieniem generowanym przez wentylator (ciężar w tym przypadku nie ma znaczenia).
2. Pustak ceramiczny grzany przez rurę ????? Rura ma ogrzewać powietrze doprowadzane do kotła a nie pustak.
3. Lamelki są fajne.
4. Rura stalowa będzie z czasem korodowała - też nie jes dobrym rozwiązaniem. Będzie ona wymagała okresowej wymiany.
5. Najlepszym wyjściem jest doprowadzić powietrze osobną rurą a spaliny kominem ceramicznym. Zaletą komina ceramicznego jest jego odporność na korozję.

odaro
09-09-2009, 15:52
A na ile jest istotne że w kominie Schiedla kondensat nie wraca s powrotem do pieca.

Czy rzeczywiście wydajność piec kondensacyjnego wzrasta jeżeli kondensat płynie przez piec.

darekw127
10-09-2009, 00:24
Kiedyś rozmawiałem z kimś z Vaillanta na ten temat i opinia tegoż była taka, że to, co się dzieje poza kotłem, nie ma znaczenia dla jego sprawności.

Wg wydruku z uruchomienia mój EcoTec uzyskał sprawność 98%, co było, zdaniem instalatora, wynikiem absolutnie normalnym dla tego typu kotłów.

pablitoo
10-09-2009, 08:27
Kiedyś rozmawiałem z kimś z Vaillanta na ten temat i opinia tegoż była taka, że to, co się dzieje poza kotłem, nie ma znaczenia dla jego sprawności.

Wg wydruku z uruchomienia mój EcoTec uzyskał sprawność 98%, co było, zdaniem instalatora, wynikiem absolutnie normalnym dla tego typu kotłów.

Hmmm - ciekawe stwierdzenie serwisanta ...

Ciekawe jest również to że rok temu podczas przeglądu mojego kondensata serwisant zmierzył sprawność tegoż i wyszło bodajże 107,4% sprawności ... - oczywiście system kominowy systemowy ze stali kwasoodpornej dedykowany do mojego kotła ...

Ps.
Mała pomyłka - sprawność kotła wyniosła 107,4% , a nie 104% - sprawdziłem na wydruku po wizycie serwisanta .

darekw127
10-09-2009, 08:41
Gdyby nie kondensował, to pewnie by miał sprawność poniżej 80%.

pablitoo
10-09-2009, 08:45
Gdyby nie kondensował, to pewnie by miał sprawność poniżej 80%.

A dlaczego miałby nie kondensować ?? - gdyby wogóle nie grzał miałby 0% sprawności ...

Kocioł instaluje sie po to aby grzał - i po to się instaluje kondensata żeby wykorzystać max jego sprawności i wygenerować max oszczędności w spożyciu gazu ...
Po co płacić relatywnie większe pieniądze za kocioł który nie wykorzysta się maksymalnie ?? - to już lepiej kupić atmosferyka lub turbo i zapłacic połowę kwoty jak za kondensata a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na przyjemności życia doczesnego ...

:D

darekw127
10-09-2009, 08:58
Rzuciłem pytanie do Vaillanta. Jak coś odpiszą, to wkleję odpowiedź. :-)

Poza tym ciekawe, czy sposób obliczania sprawności jest zunifikowany, a wyniki porównywalne. :-?

pablitoo
10-09-2009, 09:06
Swojego czasu w jednym z wątków gazowych ktoś podał dane dotyczące faktycznej sprawności kotła Modula Paradigma - z odczytu kocioł miał sprawność 109% .

No ale wymiennik kotła Modula II jest chyba szczytem wyrafinowania techniki kondensacyjnej :

http://images43.fotosik.pl/196/8d06f861cd4c5493med.jpg

Amtla
08-11-2009, 16:35
Temat wraca jak bumerang :-?

Mój wykonawca stwierdził, że Avant jest kominem jednopłaszczowym, a do kondensata potrzeba dwupłaszczowego...i on MUSI wstawić tam rurę z nierdzewki, bo inaczej nie podejmuje się gwarancji... :o

I co robić?

odaro
08-11-2009, 19:50
Temat wraca jak bumerang :-?

Mój wykonawca stwierdził, że Avant jest kominem jednopłaszczowym, a do kondensata potrzeba dwupłaszczowego...i on MUSI wstawić tam rurę z nierdzewki, bo inaczej nie podejmuje się gwarancji... :o

I co robić?

Zmienić wykonawcę lub poprosić o pomoc firmę Schiedel żeby wytłumaczyła fachowcowi co i jak.

Wirecki
08-11-2009, 21:03
(...)i on MUSI wstawić tam rurę z nierdzewki, bo inaczej nie podejmuje się gwarancji... :o Piec potrzebuje powietrza i musi odprowadzić spaliny. Stąd pomysł wstawiania "rury w rurę". Wewnętrzna pójdą spaliny a miedzy rurami kocioł zaczerpnie powietrze. Moim zdaniem kupowanie tu schiedla to wyrzucanie pieniędzy. Można było wstawić rurę w jeden z kanałów pustaka (lub pustak jednokanałowy) wetnylacyjnego.

piogron
10-06-2011, 20:35
Przedstawiciel Schiedla zaproponował mi dzisiaj wersję pustaka od Avanta i do niej wkład stalowy Schiedla do kondensata. Cena około 1500 zł za całość. Czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem. Cena oryginalnego Avanta 3700zł więc różnica znaczna. Co wy na to?

Kominki Piotr Batura
11-06-2011, 08:13
Przedstawiciel Schiedla zaproponował mi dzisiaj wersję pustaka od Avanta i do niej wkład stalowy Schiedla do kondensata. Cena około 1500 zł za całość. Czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem. Cena oryginalnego Avanta 3700zł więc różnica znaczna. Co wy na to?

Nie znam się na "kondensatach" . Natomiast sporo wiem o kominach:).
Pustaki do Avanta , są solidniej wykonane od np Rondo . Jeśli je szczelnie
pomurujesz , a na zewnątrz zatopisz siatkę (od ociepleń) w kleju , powstanie
szczelny solidny kanał . Do środka kwasówka i chyba o to chodzi ?

QBELEK
11-06-2011, 11:14
Przedstawiciel Schiedla zaproponował mi dzisiaj wersję pustaka od Avanta i do niej wkład stalowy Schiedla do kondensata.
Może w końcu przygotują ofertę systemową z w/w elementami.

Będę miał podobnie pustak schiedla + wkład stalowy do obsługi kominka darco. Wykonanie tak jak napisał Batura Piotr Kominki.

magdyla
14-06-2011, 12:32
A ja,bardzo bym prosila,o odpowiedz,na moj problem.W moim rodzinnym domu specjalisci zalozyli nam wlasnie wklad do komina.Chcialabym wiedziec,jak mozna samemu i czym czyscic ta rure,nie wzywajac kominiarza?Rura wystaje z komina,tak gdzies ponad metr,miala tzw "strazaka",ale przestal sie obracac (dlaczego?)i jest sciagniety,bo podczas palenia w piecu,dym wychodzil nie na zewnatrz,tylko wpychal sie do mieszkania.Dzieki za pomoc.

eniu
14-06-2011, 21:51
A ja,bardzo bym prosila,o odpowiedz,na moj problem.W moim rodzinnym domu specjalisci zalozyli nam wlasnie wklad do komina.Chcialabym wiedziec,jak mozna samemu i czym czyscic ta rure,nie wzywajac kominiarza?Rura wystaje z komina,tak gdzies ponad metr,miala tzw "strazaka",ale przestal sie obracac (dlaczego?)i jest sciagniety,bo podczas palenia w piecu,dym wychodzil nie na zewnatrz,tylko wpychal sie do mieszkania.Dzieki za pomoc.

Rurę ze stali szlachetnej należy czyścić szczotką z tego samego materiału
lub plastykową ( przeznaczoną do tych celów) . Gdzie ją kupić ? Może
zapytaj w firmie JEREMIAS .

Wklej fotke tego strażaka , to może powiem Ci dlaczego padł.

QBELEK
15-06-2011, 10:02
Albo wujka Google, zapytanie "szczotka do czyszczenia komina"

magdyla
15-06-2011, 10:44
Dzieki za odpowiedz,sprobuje popytac,tam gdzie mi poleciles,a tego strazaka narazie nie moge "wkleic",bo nie mam sie jak tam dostac,zeby zrobic zdziecie.Ale on wyglada doslownie jak helm strazacki,tylko,ze duzo wiekszy i bialy,a nie moze to zalezec np.od gatunku wegla (sadzy)?,w tej chwili przyszlo mi to na mysl?.Kurcze,to tak jak kobieta nie zna sie na tych sprawach.Przepraszam za klopot.

magdyla
15-06-2011, 10:46
QBELEK - rowniez dziekuje za pomoc,skorzystam z cala pewnoscia.Dzieki.Co dwie glowy,to nie jedna.

darekw127
15-06-2011, 11:03
Rura nie powinna wystawać za nadto, gdyż pozbawiona izolacji powoduje wychładzanie spalin i zanikanie ciągu. Dodatkowo zimna powierzchnia wkładu sprzyja wykraplaniu się z dymu pary wodnej i powstawania trudnej do czyszczenia sadzy szklistej. Ten sam mechanizm prawdopodobnie unieruchomił Ci strażaka.

Tak mi się wydaje. Przedłużyłem sobie przed zimą komin o pół metra rurą jednościenną zwieńczoną strażakiem. Po połowie sezonu kominkowego pozbyłem się strażaka, bo zaczął skrzypieć. Na wiosnę pozbyłem się też rury.

magdyla
16-06-2011, 18:12
Dzieki,serdeczne.Jesli idzie o pozbycie sie calkowite rury,to raczej nie mozliwe,dlatego byla zalozona-miedzy innymi,poniewaz czasami iskry lecialy z komina,a przed zalozeniem tej rury sadze zapalily sie w kominie i musiala przyjechac straz pozarna.Tylko ze strachu zostala ta rura zalozona,zreszta caly komin byl od podstaw przebudowany,ze wzgledu na ta rure.A po drugie przeciez zakladali ja specjalisci,chyba z bozej laski,bo strazak krecil sie tylko ze dwa tygodnie,a potem przestal,chociaz moja sasiadka ma identyczny i wklad i tego samego strazaka i u niej chodzi idealnie,caly zreszta czas.Tylko u mnie nie.Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.Acha, a ta rura jest podwojna,czyli co,jest izolacja,czy jej nie ma-jesli jest rura w rurze?.

darekw127
17-06-2011, 11:22
Miałem na myśli pozbycie się części, która wystaje ponad komin, a nie całości. :-) Skoro jednak piszesz, że masz rurę dwuścienną, to (zapewne) porada jest na nic, bo rura (zapewne) ma ocieplenie. Widocznie strażak był marnej jakości albo palisz mokrym drewnem lub z ograniczonym dopływem powietrza ( i / lub cugiem). Prawdopodobnie powstająca wilgotna sadza unieruchomiła strażaka w jednej pozycji. Masz możliwość rzucenia okiem jak wygląda rura od środka? Niestety jej zastosowanie nie daje gwarancji, że unikniesz pożaru sadzy w przyszłości. Musisz przemyśleć sposób, w jaki palisz, żeby ograniczyć powstawanie sadzy, szczególnie szklistej. No chyba, że strażak po prostu zardzewiał. :-)

magdyla
19-06-2011, 10:54
Nie wiem,o co chodzi z ta rura.No jest jedna w drugiej,a zajrzec niestety nie moge bo jest wysoko,a tam sie niestety nie dostane,mam lek wysokosci.Piszesz,ze strazak byl marnej jakosci,ale jest z tego samego materialu (tak widac),a z tym zapaleniem sie sadzy,to prosze nie strasz mnie,bo i tak juz jestem wybita z rozumu.Ale jak tu przemyslec palenie w piecu?i jak ograniczyc powstawanie sadzy,czy to jest w ogole mozliwe?.Pale tylko weglem,nie pale w ogole drewnem,jesli jakis kawalek wrzuce do pieca,to jest suchy na mur.Mozliwe,ze to wina wegla?.To jaki mam kupowac wegiel,zeby byl dobry.Mam piec ten nowoczesny z komputerem i wentylatorem,zamontowany jest od wrzesnia 2010 roku.Bede wdzeczna za i te porade.Z gory dziekuje.

darekw127
20-06-2011, 07:42
Skoro wcześniej miałaś pożar sadzy, a teraz masz zniszczonego w krótkim czasie strażaka, to domyślam się (jedynie mogę się domyślać), że z jakiegoś powodu powstają u Ciebie duże ilości sadzy. Dlatego też pytałem, czy masz możliwość zajrzenia do rury, żeby to zweryfikować. Nie wiem w jaki sposób można na powstawanie sadzy wpłynąć w kotle węglowym, ale np. w kominku zasadniczo znaczenie ma paliwo oraz sposób palenia. Trzeba czyścić sadzę regularnie i tyle. Zdaje się, że trzeba to robić cztery razy do roku.

magdyla
23-06-2011, 15:30
W sumie kominiarz przychodzi raz w roku.A ten piec w ktorym sie pali czyszczony jest prawie co dwa tygodnie z sadzy.Jest tam tyle tych drzwiczek,ze po ich otwarciu musze wszystkie przeczyscic.Ale dziekuje serdecznie za uwage.Oczywiscie za porady rowniez dziekuje.A co do zajrzenia w rure,to nie da rady,raz ze jest wysoka,a dwa nie mam jak tam wejsc do niej.Kominiarz jak przychodzi,to wie co i jak.Nie boi sie wysokosci,a ja niestety tak.Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.Jesli bede miala cos jeszcze odezwe sie.

piogron
04-07-2011, 18:01
Mi zmontowali właśnie komin z pustaków od Avanta, w środku jest rura 80. Na dole ten wkład z kwasówki stoi na podstawie betonowej i zakończony jest kolankiem. Mam pyatnie, jak później uszczelinić połączenie rury powietrzno spalinowej podłączonej do kotła. Chodzi o przewód do zasysania powietrza. Bo na razie jest tylko wykutu otwór w pustaku i świeci dziura z której wystaje ta rura 80-ka. Ona wiadomo będzie podłączona na uszczelką z rurą 80, która idzie do kotła. Ale jak uszczelnić ten szacht powietrzny. Czy są jakies gotowe elementy do tego? I drugie pytanie. Czy przy kondensatach nie ma jakijs wyczystki lub cos w tym stylu? U mnie jest tylko kolano i wychodzi na to,ze kondensat bedzie wracal do kotła. Czy tak moze byc???