PDA

Zobacz pełną wersję : Kabel energetyczny 10x5 Kiedy



jodas
07-12-2009, 12:05
Mam pytanie kiedy wkopać kabel przyłączeniowy przed pierwsza wylewką posadzki ????. Bo kurcze nie wiem co teraz zrobić :-?

sys
07-12-2009, 12:13
jeszcze raz opisz na spokojnie sprawę bo nijak nie można się połapać... i chyba chodzi Ci o YKY5x10?

jodas
07-12-2009, 12:19
Tak chodzi o YKY
Mój problem polega na tym chce zrobić pierwsza wylewkę posadzki chudziaka i pytanie czy przed wylewka juz sobie wkopać kabel i wyprowadzić z domu czy zrobić to jakoś pózniej

Trociu
07-12-2009, 12:20
A w czym konkretnie problem?
Kabel to nie woda - możesz go wprowadzić do budynku nawet po wylewkach ciągnąc po ścianie.

--> edit: widzę że dopisaleś w międzyczasie. Kabel możesz już teraz wyprowadzić, możesz zostawić na niego przepust w postaci rury plastikowej, albo wprowadzić go do budynku przed wylewką, albo na sam koniec...

jodas
07-12-2009, 12:23
A w czym konkretnie problem?
Kabel to nie woda - możesz go wprowadzić do budynku nawet po wylewkach ciągnąc po ścianie.

Problem żaden pytam jak sie najczęsciej robi i tyle . :wink:

jodas
07-12-2009, 12:26
Jeszcze jedno czy mogę go sobie już wkopąć i podprowadzić pod skrzynkę zasilającą ( ta duża od energetyki ), czy musi ktoś to widzieć jak wkopuje z energetyki ???

william.bonawentura
07-12-2009, 12:44
Jeszcze jedno czy mogę go sobie już wkopąć i podprowadzić pod skrzynkę zasilającą ( ta duża od energetyki ), czy musi ktoś to widzieć jak wkopuje z energetyki ???

Z ZE nie, ale elektryk który podpisze protokoł pomiarów pewnie będzie chciał widzieć ten kabel przed zasypaniem. Podobnie geodeta który go będzie nanosił na mapkę.... Kolego czy ty masz kierownika budowy żeby koordynował ci takie sprawy ?

Trociu
07-12-2009, 13:03
Jeszcze jedno czy mogę go sobie już wkopąć i podprowadzić pod skrzynkę zasilającą ( ta duża od energetyki ), czy musi ktoś to widzieć jak wkopuje z energetyki ???

Z ZE nie, ale elektryk który podpisze protokoł pomiarów pewnie będzie chciał widzieć ten kabel przed zasypaniem. Podobnie geodeta który go będzie nanosił na mapkę.... Kolego czy ty masz kierownika budowy żeby koordynował ci takie sprawy ?Geodeta niekoniecznie. Ten może później go sobie wykryć lub bazować na informacjach od wykonawcy/inwestora.

jodas
07-12-2009, 15:38
Jeszcze jedno czy mogę go sobie już wkopąć i podprowadzić pod skrzynkę zasilającą ( ta duża od energetyki ), czy musi ktoś to widzieć jak wkopuje z energetyki ???

Z ZE nie, ale elektryk który podpisze protokoł pomiarów pewnie będzie chciał widzieć ten kabel przed zasypaniem. Podobnie geodeta który go będzie nanosił na mapkę.... Kolego czy ty masz kierownika budowy żeby koordynował ci takie sprawy ?

A po co mi kierownik jak jest was tylu mądrych na forum !!!

sys
07-12-2009, 19:59
:lol:
no dałeś teraz do wiwatu...
... ogólnie jak masz chęć to wkop go już teraz i podprowadź od rozdzielni wewnętrznej do ZKP, później położenie tego kabla też nie będzie złym pomysłem...

jodas
08-12-2009, 06:52
:lol:
no dałeś teraz do wiwatu...
... ogólnie jak masz chęć to wkop go już teraz i podprowadź od rozdzielni wewnętrznej do ZKP, później położenie tego kabla też nie będzie złym pomysłem...

No i właśnie takiej odpowiedzi szukałem.
Mam kierownika budowy to oczywiste,tylko nie będę do niego dzwonił z każdą sprawą :D . Domek buduje sam dosłownie sam i czasami warto tu zajrzeć

Pawlom
09-12-2009, 10:33
Witam,
ja proponuje wprowadzić kabel przed chudziakiem, jest to duże ułatwienie dla dalszych robót. Ja tak zrobiłem. Miałem zrobiony przepust w fundamentach i przed chudziakiem odkopałem go, położyłem kabel 5x10 od skrzynki w ogrodzeniu do rozdzielnicy w domu. Dodatkowo dołożyłem jeszcze dwie rurki d=20 mm na domofon i kabel do silnika bramy.

jodas
09-12-2009, 10:41
Witam,
ja proponuje wprowadzić kabel przed chudziakiem, jest to duże ułatwienie dla dalszych robót. Ja tak zrobiłem. Miałem zrobiony przepust w fundamentach i przed chudziakiem odkopałem go, położyłem kabel 5x10 od skrzynki w ogrodzeniu do rozdzielnicy w domu. Dodatkowo dołożyłem jeszcze dwie rurki d=20 mm na domofon i kabel do silnika bramy.


No właśnie o to mi chodzi żeby sobie ułatwić dzięki za info.

pawel-p30
12-12-2009, 13:19
Ja wstawiłem peszel dosyć gruby i sztywny jak robiłem fundamenty. Peszel jedna strona wystaje z fundamentu a druga z posadzki - chudziaka w budynku. Później tylko przeciągne przewód.