PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia KLIMOSZ LING DUO 25 KW



imported_Żółwik
06-01-2010, 22:04
GORĄCO PROSZĘ O KOMENTARZE i OPINIE co do ustawień pieca:

Mam piec ok. 1 roku i musiałem się sporo doktoryzować z ustawień pieca i nie tylko. Oto moje doświadczenia i pytania.

Moje (moim zdaniem dobre) ustawienia pieca:
ZIMA - tryb ręczny , LATO - tryb LATO
MOC PALNIKA: 5/18 - 5 sek podawanie i 18 sek postój (w lecie też 5/18)
TEMP. WODY UŻYTKOWEJ : 47/65 - 47C - temp. zadana c.w.u i 65 - temp. kotła c.w.u. (w lecie 45/65)
USTAWIENIA ZAAWANSOWANE:
dmuchawa: 04 (lato: 04)
podawanie na podtrzymaniu: 5 sek (lato: 15)
wybieg dmuchawy na podtrzymaniu: 15 sek (lato: 20)
postój na podtrzymaniu: 18 minut lato 23)
Temp. zadana pieca: 62C. (lato 60)


Dom ma ok. 150m2 i grzeję średnio w domu (ani mało ani dużo).

PYTANIA
1. Czy spalanie rzędu ZIMA ok. 35 kg/ dziennie i lato (10-15kg - nie mam dokładnych danych) jest OK?
2. Czy płyty ceramiczne powinny wszystkie być usadowione nad paleniskiem a nie tylko jedna
3. Czy czyszczenie (szczególnie rusztu ale też otworów dymowych u góry pieca - płomienicówki?) w lecie raz na 2 tyg. a w zimie 1 raz natydzień to OK (za rzadko, za często?)
4. Temat (jakości) pelletu poruszę w osobnym "liście"

PISZCIE!!!!

imported_Żółwik
06-01-2010, 22:50
I jeszcze jeden problem z tym piecem. Przy ustawieniach zimowych - temperatura 62 plus minus 2 stopnie jest problem z pracą pieca. Powyżej 64 wchodzi w podtrzymanie i jest OK. Poniżej 60C zaczyna dmuchać dmuchawa i podawać pellet ale wtedy temperatura pieca mi gwałtownie spada do ok. 50C i trwa to kilkanaście minut (nawet) kiedy temperatura dochodzi do tych 64C, kiedy piec wchodzi w stan podtrzymania. Zatem czas pracy pieca w temp. 50-64C jest moim zdaniem zbyt długi, spala wtedy dużo pelletu bo podaje co chwilę (5 sek podawanie i 18 sek dmuchanie) i wtedy też wiele tego pelletu się niedopala na popiół i jest sporo niespalonego czarnego pelletu na dole, no i retorta jest cała zawalona palącym się pelletem. Czy to normalne?

Emwuel
07-01-2010, 10:52
Napisz, jaki masz sterownik i jaki typ instalacji (zawór 4D, wymiennik?). Masz sterowanie pokojowe, pogodowe?
Mam ten piec (sterownik estyma), palę eko-groszkiem i wychodzi mi teraz ok. 5-6 worków węgla na tydzień. Dom 170m2, ocieplałem jak mogłem 8) .

imported_Żółwik
07-01-2010, 18:15
Witam,
Sterownik estyma. Zawór 4D. O c chodzi ze sterowaniem? (pokojowe, ogodowe). Mam w domu sterownik Euroster 2006, lecz nie działa - ponoć dlatego że czterodrogówka nie działa w automacie.

mirbek
07-01-2010, 20:15
Sterownika ogrodowego raczej nie podłączaj :D ,za to pokojowy i pogodowy to działa i to bardzo dobrze.Mam LingDuo 15 ,zawór 4d, sterownik Estyma,pokojowy Emos,pogodowy na zewnątrz podłączony wszystko śmiga super ,pale ekogroszkiem spalam ok 500 kg miesięcznie,120 m kw średnio w domu 23-22 st.Wszystkie podłączenia masz w instrukcji.W/g mnie to temp. na piecu masz za mała stąd taki spadek temp podczas włączenia pieca ustaw ok 70,choć przy opalaniu paliwem stałym zawsze temp na piecu będzie się zmieniać.Podane przez ciebie spalanie wydaje mi się bardzo duże nawet jak dla peletu tona w zimie , latem ok 400kg. -Ja latem miesięcznie spalałem ok. 140 kg węgla

Emwuel
08-01-2010, 12:37
Sterownika ogrodowego raczej nie podłączaj :D
Napisałem "ogodowy" nie "ogrodowy" :-P
Zresztą jak taki sterownik wisi na ścianie od strony ogrodu to w zasadzie jest ogrodowy... Przy okazji jak masz ten pogodowy zamontowany? Od której strony świata, na jakiej wysokości itp.?
Pozdrawiam

mirbek
08-01-2010, 15:56
Jak każdy termometr najlepiej w cieniu.U mnie wisi na ścianie od strony północnej na wys. ok.2 m,przy wejściu do kotłowni , tak było najprościej.

imported_Żółwik
08-01-2010, 21:15
Do MIRBEK:
Dzięki za odpowiedź, trochę mnie zdołowałeś tym zużyciem. Chyba spróbuję dać na te 70C. Napisz proszę jakie Ty masz ustawienia.

iti1
09-03-2010, 16:04
Ja mam ling duo 35 kw, pale eko groszkiem Piklorz, dom jeszcze nieocieplony. Ustaiwnia czas pod 7 s , przerwa 45 s, dmuchawa 40%, trochę mi szlakuje bo jest wilgotny. Problem mam z osiągnieciem temperatury 65C , max to 62,63...nie wiem z czego to wynika, może mury jeszcze mokre, robią gładzie, dom 200m2

dan bud
16-11-2010, 22:52
mam pytanie jak wejść w ustawienia pieca tzn przedmuch temperatura pompy itp kocioł Link duo25 kw proszę o szybką odpowiedź

mirbek
26-11-2010, 21:29
mam pytanie jak wejść w ustawienia pieca tzn przedmuch temperatura pompy itp kocioł Link duo25 kw proszę o szybką odpowiedź

Trzeba wprowadzić kod serwisowy

emjot27
22-12-2010, 08:46
Witam.
Mam ten piec od miesiąca (ling duo 25kw) i zauważyłem, że w miejscu gdzie łączy się górna część retorty z tą wystającą końcówka z której wychodzi groszek była jakaś twarda otoczka przypominająca beton ?!?!?! Ostatnio zauważyłem,że dmuchawa jakby słabiej wdmuchiwała powietrze. Serwisant telefonicznie, kazał sprawdzić mi, czy otwory z których w retorcie wychodzi powietrze nie są zapchane. Wyjąłem więc ten pierścień a ta cementowa otoczka się ukruszyła i cześć z niej odpadła. Zapytałem się serwisanta co mam z tym zrobić, a on mi na to, że to nie szkodzi, i do niczego to nie służy. W instrukcji jednak przeczytałem, że to miejsce powinno być zaizolowane specjalnym wysokotemperaturowym silikonem. Moje pytanie, czy to rzeczywiście "nic takiego" jak twierdzi serwisant? Czy jednak to co napisali w instrukcji powinno być zrobione. W instrukcji jest napisane, że uszczelka ta może się po czasie wykruszyć. Ale po miesiącu ?? Czy serwisant, nie powinien tego zrobić w ramach gwarancji?

TINEK
27-12-2011, 21:28
Trzeba wprowadzić kod serwisowy


a możesz podać ten kod (sterownik recalart economic 3000)

zyzolek
27-12-2011, 22:31
a możesz podać ten kod (sterownik recalart economic 3000)

góra - dół - środek - lewy

TINEK
27-12-2011, 22:35
dzięki, jutro spróbuję

pozdrawiam
TINEK

zyzolek
27-12-2011, 22:46
dzięki, jutro spróbuję
TINEK

Jeśli to taki sam sterownik jak u mnie to te hasło powinno zadziałać. Mój sterownik jest z 2010 roku, a hasło mają niezmienione od 2008, jak wyczytałem w necie.

TINEK
27-12-2011, 23:00
ja mam kocioł uruchomiony w październiku, sterownik economic, ale czy 3000 to nie pamiętam, papiery są na budowie, jutro sprawdzę i napiszę, czy działa

pozdrawiam

zyzolek
30-12-2011, 12:49
Tu masz tabelkę z orientacyjnymi nastawami mocy kotła w klimoszu. Może się przyda.

http://zyzolek2.vot.pl/galeria/albums/Moc/MocKotla.JPG

TINEK
30-12-2011, 23:06
Dzięki za tabele

kod pasuje, ale mam sterownik economic premium (nie 3000)

do tej pory miałem nastawy czas podawania 5 s (tak jest firmowo) przerwa 23 s moc dmuchawy 130 (skala do 250)
wczoraj zmieniłem na 5/30/110 (wyczytałem na forum o ogrzewaniu) do tej pory robiłem bardzo małe ruchy po 1 s
dużo mniej popiołu jest w kanałach wymiennika, ale jest bardziej czarny (czyli sadza), chyba trochę zwieksze nadmuch, żeby sie pozbyć sadzy,
ale wpierw poobserwuję z tydzień, jak spalanie i ile tej sadzy po tygodniu

pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku
TINEK

zyzolek
30-12-2011, 23:11
Dzięki za tabele

kod pasuje, ale mam sterownik economic premium (nie 3000)

do tej pory miałem nastawy czas podawania 5 s (tak jest firmowo) przerwa 23 s moc dmuchawy 130 (skala do 250)
wczoraj zmieniłem na 5/30/110 (wyczytałem na forum o ogrzewaniu) do tej pory robiłem bardzo małe ruchy po 1 s
dużo mniej popiołu jest w kanałach wymiennika, ale jest bardziej czarny (czyli sadza), chyba trochę zwieksze nadmuch, żeby sie pozbyć sadzy,
ale wpierw poobserwuję z tydzień, jak spalanie i ile tej sadzy po tygodniu

pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku
TINEK

Fajnie, że kod pasuje.
Jak masz siłownik, to od razu zmień w opcjach serwisowych jego ustawienia, bo te fabryczne jakieś z kosmosu wzięte.
Czasu podawania nie zmieniaj. Zostaw na 5s. Reguluj przerwą i dmuchawą w małych krokach.
Pozdrawiam

TINEK
31-12-2011, 00:10
tak właśnie reguluję, przerwą i dmuchawą

siłownika nie mam, mam mały obwód otwarty kotła, który poprzez wymiennik płytowy ogrzewa zamknięty obieg CO
kocioł jest w bud gospodarczym (odległym o 6 m od chałupy) w domu jest "reszta kotłowni" dwa obiegi, jeden rozdzielacz to podłogówka cały dół, pompa uruchamiana przez sterownik pokojowy, zawór 3D termostatyczny. Druga pompa zasila obwód grzejników na górze (mam tylko 3 grzejniki, pokoje na górze) oraz podłogówki w łazienkach garderobie, hol góra, ta druga pompa jest sterowana drugim sterownikiem pokojowym (na górze).
trzecia pompa od CWU sterowana jest termostatem umieszczonym w zbiorniku CWU, gdy się ona załącza obie pompy od ogrzewania się wyłączają (priorytet CWU).
Na razie ustawione mam 15 *C trwają prace wykończeniowe, sterowniki pilnują temp. Przy tych temp za zewnątrz kocioł większość czasu czeka, jeśli nie jest załączona żadna z pomp to nie pracuje również pompa pierwotnego obiegu kotła.
Parę fotek kotłowni jest na 9 stronie moje dziennika.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowaniem tematem

radzio1
30-12-2012, 16:08
Fajnie, że kod pasuje.
Jak masz siłownik, to od razu zmień w opcjach serwisowych jego ustawienia, bo te fabryczne jakieś z kosmosu wzięte.
Czasu podawania nie zmieniaj. Zostaw na 5s. Reguluj przerwą i dmuchawą w małych krokach.
Pozdrawiam


Witam.

Mam piec LING DUO 25 + sterownik ESTYMA.
Nie mogę ustawić tego pieca, jak bym go nie ustawił - za dużo spala mi węgla.
Obecnie spala mi 1,5 podajnika tygodniowo !
Wg mnie to dużo, ponieważ kiedyś palił max 1 zasyp podajnika tygodniowo.

Podawanie ustawione mam na 5s a przerwy na 14s. Nadmuch 106.
Do pieca mam podłączony zawór mieszający i za nim pompki do wody, podłogówki, grzejników. Dom ma powierzchni użytkowej ok 200m2.

Byłbym wdzięczny za pomoc, jak mam ustawić ten piec żeby mi tyle nie spalał ekogroszku !

zyzolek
31-12-2012, 10:54
Jakie masz parametry?
Temperatura kotła, CO, CWU, podłogówki, jaką masz temperaturę w domu? Czy dom ocieplony, jak tam okna? Bez tego nic nie poradzimy. 1,5 podajnika na tydzień, to znaczy ile kg/dobę?

pablocbr
16-11-2013, 15:46
Witam,
Posiadam piec Klimosz link duo 25 kw. Mam problem gdyż chciałem zmniejszyć temp kotła do 55 stopni, na sterowniku się udało bez problemu zmniejszyć na 55 stopni lecz piec pomimo zmiany nastawień nie reaguje, nadal grzeje go do 65 stopni i spada do 54.... nie mam już koncepcji gdzie zmienić tą blokadę. Patrzyłem już w ustawieniach serwisowych ale nic "intuicyjnie mnie nie naprowadziło" na to ustawienie. Sprawdzałem też czyjnik pogodowy który mógł to blokować u u mnie na piecu jest wyłaczony (nie posiadam takiej czujki) Będę wdzięczny za pomoc w znalezieniu ustawienia oraz przy okazji zwracam się z pytaniem gdzie ustawić histerezę w tym piecu
Pozdrawiam
Paweł