PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki napis na tort?



kania
03-02-2010, 09:17
Chodzi mi o tort dla 30-latka. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakiś zabawny napis z tej okazji?

fighter1983
03-02-2010, 14:18
pierwsze skojarzenie "ostatnie pożegnanie"

elutek
03-02-2010, 17:56
JESTEŚ SŁODSZY NIŻ TEN TORT :D

iza mama gabora
03-02-2010, 23:48
Po 30-ce licz kalorie :wink: :D

jagoda555
04-02-2010, 11:23
Na torcie (40 mężulka) było napisane: 40 lat mineło ...

alibabka
04-02-2010, 13:01
"30 lat - przed Tobą cały świat"
"Sto lat stary byku!'

malka
04-02-2010, 21:31
pierwsze skojarzenie "ostatnie pożegnanie"

taki ?

http://i.joemonster.org/i/an/okropnetorty018.jpg

Mareczek7
05-02-2010, 20:06
Ja proponuję:

Trzydziesteczka- do łóżeczka;)

a potem coś wymyślicie:)

amalfi
05-02-2010, 22:15
Mój odlotowy wujek zawsze facetom składa życzenia w formie wierszyka, który jest troche świński :-?

malka
05-02-2010, 22:20
Amalfi, jak tylko trochę, to się nie krępuj :D

mbz
05-02-2010, 22:22
A moze to, co sie najbardziej kojarzy - "Zycie zaczyna sie po 30-tce" :)

amalfi
05-02-2010, 22:35
Amalfi, jak tylko trochę, to się nie krępuj :D

:D
No nie wiem, ale dobra

Niech Ci życie słodko płynie
jak Wisła do Gdańska
Niech Ci @@@@ zawsze stoi
Jak lanca ułańska

:oops:
Można tez śpiewać :wink:

malka
05-02-2010, 22:39
A moze to, co sie najbardziej kojarzy - "Zycie zaczyna sie po 30-tce" :)

a ja słyszałam,że po 40-tce :(

amalfi
05-02-2010, 22:40
A mój ojciec (również odlotowy), jak kogoś dobrze zna i wie, ze sie nie obrazi, śpiewa:

Niech Ci życie słodko płynie
jak woda po śledziach
Niech Ci morda tak zarośnie
jak doopa niedźwiedzia :lol:

Kania sorry, ale tak mi sie przypomniało. Jak to na FM.

amalfi
05-02-2010, 22:41
A moze to, co sie najbardziej kojarzy - "Zycie zaczyna sie po 30-tce" :)

a ja słyszałam,że po 40-tce :(

Ja też tak słyszałam i tego sie trzymam i w to wierze 8)

malka
05-02-2010, 22:42
A moze to, co sie najbardziej kojarzy - "Zycie zaczyna sie po 30-tce" :)

a ja słyszałam,że po 40-tce :(

Ja też tak słyszałam i tego sie trzymam 8)

o tak, tak :D :D

a wierszyk wuja przedni :D

kania
06-02-2010, 23:00
Oj, te frywolne teksty bardzo by pasowały, bo tort będzie wyglądał tak:
:oops: :lol:
http://img9.imageshack.us/img9/5417/tortzamwienie.th.jpg (http://img9.imageshack.us/i/tortzamwienie.jpg/)

kania
13-02-2010, 19:25
W końcu został wybrany napis - kalka z oryginału (nie ja wybierałam, żeby nie było 8) :lol: )
A wyszły mi takie "cycatki":
http://img688.imageshack.us/img688/6017/p1000312h.jpg (http://img688.imageshack.us/i/p1000312h.jpg/)

malka
13-02-2010, 20:06
teraz proszę o relacje z reakcji jubilata :lol: :lol: :lol:

cieszynianka
13-02-2010, 21:24
A moze to, co sie najbardziej kojarzy - "Zycie zaczyna sie po 30-tce" :)

a ja słyszałam,że po 40-tce :(

Ja też tak słyszałam i tego sie trzymam i w to wierze 8)

Ja to potwierdzam 8) :wink:

Renia
13-02-2010, 23:58
nie prowda,
jak dzieci pójdom na swoje i przestaną człowieka doić z piniendzy

wtedy sie życie zaczyna, można se iść kupić co sie chce, pojechać gdzie sie chce - bez wyrzutów sumienia :D

kania
14-02-2010, 09:57
fajne włosy pod pachami ma "Sebastian" :lol:

Nooooo, to prawdziwy samiec :lol: ale cały słodki jest jak...cukier :wink:

kania
07-03-2010, 20:57
Ha, od Sebastiana zaczęło się moje "tortowanie". To był mój pierwszy tort w życiu a teraz zrobiłam kolejne już na zamówienie :D
Cieszę się, że komuś się moja robota spodobała, no i że parę groszy do kieszeni wpadło :wink:
No to się chwalę :D
http://img687.imageshack.us/img687/6983/gitaraq.jpg (http://img687.imageshack.us/i/gitaraq.jpg/)

kania
07-03-2010, 21:05
I taki:
http://img694.imageshack.us/img694/645/gitaral.jpg (http://img694.imageshack.us/i/gitaral.jpg/)

amadi
07-03-2010, 21:09
kania ale masz talent :o gratuluję wykonania i pomysłów :D

kania
07-03-2010, 21:20
A dziękuję bardzo :D
Sebastiana odtworzyłam ze zdjęcia ale ostatnie dwa torciki, to faktycznie mój własny projekt i wykonanie. Widzę, że muszę jeszcze popracować nad gładkością masy ale z różyczek, które robiłam pierwszy raz w życiu jestem zadowolona.
Ponieważ to dział porad życiowych służę poradą, gdyby ktoś chciał sobie zrobić taki tort.

amadi
07-03-2010, 21:27
Jak to zrobić? Kupić chciałaś napisać :lol: . Jestem takim beztalenciem, że nawet w miesiąc nie umaiłabym takiego cudeńka :oops: :wink:

Mareczek7
08-03-2010, 12:29
Super ten z różyczkami mi się strasznie podoba taki romantyczny :)

Mareczek7
08-03-2010, 12:31
A skąd jesteś jeśli można zapytać?

alibabka
08-03-2010, 13:09
A dziękuję bardzo :D
Sebastiana odtworzyłam ze zdjęcia ale ostatnie dwa torciki, to faktycznie mój własny projekt i wykonanie. Widzę, że muszę jeszcze popracować nad gładkością masy ale z różyczek, które robiłam pierwszy raz w życiu jestem zadowolona.
Ponieważ to dział porad życiowych służę poradą, gdyby ktoś chciał sobie zrobić taki tort.

Ja chętnie skorzystam z porady, bo piekę całkiem niezłe torty, ale nie za bardzo umiem je ozdobić... :oops: Przeważnie smaruję masą, wyciskam szprycą naokoło zawijaski, w środku jakiś napisik, ewentualnie posypuję płatkami czekoladowymi lub kolorową posypką i gotowe! :D
Najbardziej mnie ciekawi, z czego robisz masę na "kołderkę" i jak ją układasz? Marcepan? A z czego są te śliczne różyczki?

kania
08-03-2010, 20:08
Alibabko bardzo dobry przepis na masę cukrową do ozdabiania tortów jest taki:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Najpierw zalewasz żelatynę wodą. Ja chwilę czekam, żeby napuchła a potem podgrzewam na parze aż do rozpuszczenia ostatniego ziarenka. Do trochę ostudzonej żelatynowej mieszanki dodaję stopniowo glukozę, roztrzepując "miotełką". Następnie dodaję po trochu cukier puder ale wtedy mieszam już wszystko ręką, bo chcę wyczuć kiedy cukru jest już dość, tzn kiedy masa robi się wystarczająco plastelinowa i nie klei się do rąk. Za pierwszym razem trudno wyczuć ten moment ale po uzyskaniu wprawy praca z masą, to sama przyjemność
:D
Do gotowej masy dodaje się barwniki. Bardzo ładnie na różowo barwi barszcz w proszku dodany do rozpuszczonej w wodzie żelatyny.
W sklepach internetowych można kupić gotową masę białą lub kolorową (Sebastian ma czerwoną kołderkę z takiej masy) ale ja wolę pracować z robioną własnoręcznie - jest bardziej zwarta i się nie rwie w dużym kawałku.
Różyczki robiłam również z tej masy mając w głowie, jak wyglądają pojedyncze płatki róży - starałam się zrobić takie płatki a potem po prostu je sklejałam na wodę.

Mareczku, mieszkam w Gdańsku.

alibabka
08-03-2010, 20:26
Kania, dzięki za porady :D Jutro lecę szukać w sklepach glukozy, resztę składników mam w domu. Najpierw wypróbuję na małej ilości, żeby nabrać trochę wprawy, a jak mi wyjdzie, to na święta ozdobię tak mój tort makowy. Może ulepię jakieś kurczaczki albo jajeczka? :roll:
Jeszcze jedno pytanko: czy tą masę wałkujesz, żeby ją rozłożyć na torcie jak kołderkę?

kania
08-03-2010, 20:39
Tak, wałkuję nieźle przy tym kombinując, co zrobić, żeby się nie przyklejało do wałka i blatu :roll: :lol:
Smaruję wałek i blat tłuszczem albo pruszę (malutko!) masę mąką ziemniaczaną. Mąkę bardzo łatwo potem usunąć - wystarczy pomerdać po masie pędzelkiem.
Kiedy mam już gotowy rozwałkowany placek znowu kombinuję, jak go przenieść na tort ale to nie jest już tak strasznie trudne - masę nawijasz na wałek albo nakładasz na przedramię i przenosisz na ciacho.
Alibabko, wyjdzie Ci świetny tort! :D

alibabka
08-03-2010, 20:58
Alibabko, wyjdzie Ci świetny tort! :D

Nie wątpię - po tak dokładnych radach mistrzyni sztuki nie ma siły, żeby nie wyszedł! :lol: Jeszcze raz wielkie dzięki! Buziaki!

stukpuk
08-03-2010, 21:41
A mój ojciec (również odlotowy), jak kogoś dobrze zna i wie, ze sie nie obrazi, śpiewa:

Niech Ci życie słodko płynie
jak woda po śledziach
Niech Ci morda tak zarośnie
jak doopa niedźwiedzia :lol:

Kania sorry, ale tak mi sie przypomniało. Jak to na FM.

To kiedy z tatusiem na ryby mogę jechać? :lol: :lol: Nie ma to jak dobry humor nad wodą :D

bowess
09-03-2010, 09:32
Kania - dzięki!

Zajrzałam do tematu, bo rodzice obchodzą niedługo 30. rocznicę ślubu i wymyśliłam, że upiekę im tort, ale z założenia miał być ekstra-wyjątkowy. Nigdy specjalnie nie szalałam przy ozdabianiu, bo mojej rodzinie wypieki znikają od razu po postawieniu na stół, ale na taką okazję chcę zrobić jakąś ładną dekorację.

Planuję własną wersję ciasta architekta - ciasto budowlańca :) w formie tortu właśnie. Klasyczny tort raczej nie, bo tłusto-maślane kremy wolę zamieniać czymś lżejszym.
http://lh4.ggpht.com/_k6v1AEHoR7M/S5YF5H4JMXI/AAAAAAAAASI/NGz9H5rURIY/s640/luty2010%20039.jpg
30. rocznica to podobno perłowa, więc chyba dekoracja morskie klimaty z perełkami będzie.

Mareczek7
09-03-2010, 09:35
Mareczku, mieszkam w Gdańsku.[/quote]

Oj to szkoda :( że tak daleko, bo z chęcią bym zamówiła takie cudeńko na urodzinki mojej córci :)

arcobaleno
09-03-2010, 22:16
kania - to mnie natchnęłaś Ci powiem...juz nazamawiałam gotowych mas, barwników itp - w weekend będę tworzyć ;)
Ja myslałam, ze takie tory to tylko we filmach ( u nas w cukierniach takich nie ma :roll: ) :lol:

aneet
09-03-2010, 23:18
W końcu został wybrany napis - kalka z oryginału (nie ja wybierałam, żeby nie było 8) :lol: )
A wyszły mi takie "cycatki":
http://img688.imageshack.us/img688/6017/p1000312h.jpg (http://img688.imageshack.us/i/p1000312h.jpg/)


kania, ten tort to rewelka, mój mąz w tym roku 35 lat kończy i myślę, że ten tort baaaardzo by mu sie podobał:) :D napisz skąd jesteś? chetnie bym zamówiła u Ciebie:)

amadi
09-03-2010, 23:26
......., mieszkam w Gdańsku.

kania
11-03-2010, 22:16
Dziewczyny, jak bedziecie robily tort, to pamietajcie, ze masa do powlekania tortu i figurki sa dosc ciezkie. Lekki tort na bitej smietanie moze Wam oklapnac a bita smietana zacznie wychodzic bokami (ja tak mialam niestety). Jezeli chcecie bita smietane, to lepiej dodac do niej sporo zelatyny. Torty w stylu angielskim - te piekne na obrazkach i na filmach, to najczesciej sam biszkopt, babka jogurtowa lub keks.
Bita smietana rozpuszcza mase cukrowa. Najlepiej caly tort - z wierzchu i po bokach posmarowac maslem utartym z cukrem pudrem dla wyrownania powierzchni i odizolowania masy cukrowej.

arcobaleno
11-03-2010, 22:39
Ja w sobotę zmajstruje cos na próbę ;)
Masa własnoręcznie wyrobiona już czeka w lodówce :wink:
Jak wyjdzie to pokażę ;)

bowess
12-03-2010, 08:59
Dzięki za ostrzeżenie.
U mnie masy to krem na budyniu - do zlepiania i sernikowa (podstawą jest twaróg i galaretka) - biszkopt jasny i ciemny. Nie powinno się ugiąć pod masą, bo w wersji "nieeleganckiej", czyli z polewą czekoladową jest raczej sztywny i nie ugina się podczas krojenia. Ale nie będę lepić syreny z masy - może raczej jakieś muszelki i rozgwiazdę. :)

kania
12-03-2010, 13:50
Bowess - będzie OK :D

kania
14-03-2010, 00:06
Dzisiaj taki torcik upichcilam:
http://img94.imageshack.us/img94/3856/p1000385v.jpg (http://img94.imageshack.us/i/p1000385v.jpg/)
http://img682.imageshack.us/img682/9682/p1000389c.jpg (http://img682.imageshack.us/i/p1000389c.jpg/)

arcobaleno
15-03-2010, 13:11
kania - sliczny ten torcik !
Literki pewnie wykrawaczkami/foremkami :wink:
Ja w sobote mój pierwszy popełniłam :lol: Z lekka nieudolny i z przygodami bo ani zamówione masy nie doszły, ani barwniki, więc masy musiałam klecić sama (co wcale nie jest takie trudne) i to na 2 razy bo z pierwszej partii nie starczyło na obłozenie to później musiałam kombinować i zamaskować ubytki :roll: a barwniki kupiłam do jajek i mieszałam :lol: a różowy z barszczyku Knorra - dzięki kania :wink:

Teraz jestem juz o pare spraw mądrzejsza :wink:
A wyszło tak:

http://i41.tinypic.com/bhgnsg.jpg

http://i42.tinypic.com/259hiip.jpg

z checią pobawiłabym się jeszcze ale kto to będzie jadł?? Ja na diecie jestem :wink:

Kania - a podstawka to widze z folii alu? Na koniec dopiero przenosisz na nią czy od razu i na niej już dekorujesz?

kania
15-03-2010, 21:18
Elutek - dziękuję za miłe słowa :)
Oczywiście napis zrobiłam za pomocą wykrawaczek, bo zrobić ładny odręczny napis na torcie jest dość trudno. Poza tym wydawało mi się, że takie drukowane literki pasują do tortu dla dziecka.
Arcobaleno może nawet lepiej, że musiałaś kombinować z załataniem boków, bo wyszło Ci śliczne "gniazdko" z liści :D W ogóle bardzo ładny torcik - taki florystyczny.
Ciasto od razu kładę na podkładce.
Widzę, że kolor fiołków wyszedł Ci raczej fioletowy niż różowy. Ja dawałam barszcz Winiary i wychodzi zdecydowanie badziej różowy. W takim razie muszę wypróbować kiedyś Knorra.

arcobaleno
15-03-2010, 21:30
Kania - fiolet jest z barwników do jajek ;)
Ten drugi to miał być róż właśnie, ale to kombinacje alpejskie : fiolet, pomarańcz na końcu barszcz i wyszedł taki "klatkowy" róż :lol: (to określenie jeszcze z czasów mieszkania w bloku :wink: )

W nastepną sobotę następny mały torcik bo znajomi przyjeżdżają i się domagają ;)
A i już mam pierwsze zamówienie na urodziny 4-latka :D Zażyczył sobie tort z postacią z bajki, która nie jest głównym jej bohaterem i której foto ciężko w necie znaleźć, ale na szczęście mam kanał MiniMini :lol: Zastanawiam się tylko jak przyklejasz te cięższe ozdoby do tortu??
MOże nadziać je na wykałaczkę?? :o :lol: Na co w ogóle kleisz ozdoby?
Ja kleiłam na rozpuszczony w mikrofali żelek ( taki słodycz dla dzieci) ale średnio mi się jego zastosowanie podobało..

kania
15-03-2010, 21:48
Różyczki i misiek na tortach, które pokazałam były na wykałaczkach. Wszystkie pozostałe elementy (np. wszystkie elementy misia, które były dość ciężkie) pięknie się przykleiły zwyczajnie na wodę lub białko. Można kupić też klej spożywczy ale jak dla mnie to trochę lipa, bo kiepsko trzyma.

kania
20-03-2010, 12:37
Propozycja dla forumek, ktore mysla o torcie na chrzest swoich maluchow (wykonanie wlasne ale wzor zadany). Za tydzien bede miala do pokazania nastepny tort na chrzciny - wysyp chrztow na wiosne, moze sie przyda do podpatrzenia

http://img9.imageshack.us/img9/8234/p1000407r.jpg (http://img9.imageshack.us/i/p1000407r.jpg/)
http://img249.imageshack.us/img249/9066/p1000412u.jpg (http://img249.imageshack.us/i/p1000412u.jpg/)

aaggaa
21-03-2010, 19:47
kania - nie mogę się na te Twoje cuda napatrzeć :) i ja też :D i tor arco też piękny

arcobaleno
21-03-2010, 20:19
Kania - torcik chrzcinowy cudny ! ;)

A my tak przywitalismy wiosnę :D
http://i39.tinypic.com/1ilf92.jpg

aaggaa
21-03-2010, 21:26
arcobaleno - no nie mówiłam jesteś niesamowita :D

aaggaa
21-03-2010, 21:28
mężulek mnie tu maltretuje 8) czy aby na pewno ta kołderka jest smaczna :D :D :D

arcobaleno
21-03-2010, 22:14
agaaa - :wink: kolega zjadł całego tulipana, więc chyba ta masa nie jest taka zła :lol: [/i]

kania
21-03-2010, 23:48
No cóż...prawdę mówiąc ta masa nie ma wyrafinowanego smaku ale wata cukrowa w sumie też nie :wink:
Ja traktuję ją raczej jako ozdobę ale jak mam dobry dzień, to potrafię nawet dopatrzyć się w niej nuty marcepanowej.
Jeżeli ktoś tę masę traktuje poważnie konsumpcyjnie, to proponuję dodać np. olejek migdałowy. Jeżeli chodzi o dzieci, to nie wybrzydzają i jedzą wszystko jak leci :lol:
Arcobaleno, no piękny ten tulipan!

Ew-ka
22-03-2010, 15:19
o żesz Dziewczyny moje Kochane :o jakie Wy tu cuda robicie :D GRATULUJĘ :D .....a żem z tych ciekawskich ...to sama takie cudo spróbuje na Swieta wyczarować :D
jestem pod wrażeniem :D
Nigdy nie robiłam innego tortu niz okragły ......
a więc ciasto-biszkopt na blaszce nie w tortownicy sie piecze,tak ?- wykrawa z niego dpowiednią figurę i przykrywa masą cukrową ....tak ?
Kania a Ty jakie masy do tortu stosujesz ? ja ostanio odkryłam kremy do tortów Dr Otekera i sa całkiem niezłe :wink:

Ew-ka
22-03-2010, 16:53
.....i jeszcze jedno pytanie do Kani ......na ile wcześniej można zrobić dekoracje na tort ( kwiatki czy zwierzątka ) ?

kania
22-03-2010, 19:08
Ew-ka bardzo mi miło, że się zaraziłaś tortowaniem :D
Masy najczęściej robię na bazie bitej śmietany i dodaję owoce, rodzynki w alkoholu, orzechy włoskie, migdały, kawałki czekolady - co kto sobie życzy. Smaczna jest bita śmietana z dodatkiem białej czekolady, z tym, że trzeba jej dać dość sporo, żeby smak był wyczuwalny. Bitą śmietanę najlepiej usztywnić żelatyną. Są osoby, które życzą sobie masę budyniową - tę również przygotowuję samodzielnie. Oczywiście każda tortowa masa będzie odpowiednia, więc można popuścić wodze fantazji w tym temacie.
Ozdoby z cukru są długowieczne - można je przygotować sporo wcześniej na spokojnie. Ja właśnie tak dziubię je, w miarę wolnego czasu, przez cały tydzień, aby wykorzystać np. w piątek.
Tak wyglądały np. różyczki z mojego tortu w opakowaniu o jajkach na kilka dni zanim wylądowały na torcie. Z tego co wiem, jubilatka przechowuje je do dziś i wyglądają jeszcze bardzo ładnie. Termin spożycia masy cukrowej na opakowaniu jest dość odległy.
http://img687.imageshack.us/img687/228/p1000355t.jpg (http://img687.imageshack.us/i/p1000355t.jpg/)

boratom
22-03-2010, 19:53
Kobietki - gratuluję wam zdolności manualnych oraz wizji artystycznych! W sobotę mój tatusiek ma urodziny - szykuję dla niego tort z marcepanem, musem czekoladowym, wisienkami w wódeczce wymoczonymi! Zastanawiam się nad sposobem dekoracji. Może mi coś podrzucicie?


Tak, wałkuję nieźle przy tym kombinując, co zrobić, żeby się nie przyklejało do wałka i blatu :roll: :lol:
Ja ostatnio nauczyłam się wykorzystywać folię strecz! Wkładam masę pomiędzy dwie warstwy i działam wałkiem :wink: Jest niesamowicie pomocna również podczas przenoszenia i układania :D


No cóż...prawdę mówiąc ta masa nie ma wyrafinowanego smaku(...)
(...) potrafię nawet dopatrzyć się w niej nuty marcepanowej.
Jeżeli ktoś tę masę traktuje poważnie konsumpcyjnie, to proponuję dodać np. olejek migdałowy...
Olejek migdałowy można zastąpić również cukrem migdałowym (swojskiemu marcepanowi dodaje charakteru :wink: ), cukrem cynamonowym, itp.

kania
22-03-2010, 20:37
Boratom a nie odgniatają Ci się zagięcia z folii? :o
Moja uwaga o kombinowaniu jest już nieaktualna :D . Po nabraniu wprawy nie mam problemów z wałkowaniem i przenoszeniem - stanęło na zastosowaniu mąki ziemniaczanej. Ale folię stretch wypróbuję z czystej ciekawości :wink:

Ew-ka
22-03-2010, 20:52
Alibabko bardzo dobry przepis na masę cukrową do ozdabiania tortów jest taki:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
.
z tej ilości starczy masy na jeden tort ?

kania
22-03-2010, 22:59
Ew-ka, wg mnie należy przygotować przynajmniej dwie porcje z tego przepisu aby pokryć cały tort, może nawet trzy, bo trzeba jeszcze ulepić jakieś figurki itp.
Przyjmuje się, że na jeden tort potrzeba 0,5 kg masy ale ja wolę mieć więcej.
Ew-ka, jak już zrobisz torcik, to koniecznie daj zdjęcia :D

Ew-ka
23-03-2010, 13:03
zastanawiałam sie nad barwnikami ...i wymyśliłam :D kupiłam różne galaretki (zielona , wisniowa , brzoskwiniowa ) myśle ,że powinny zabarwić masę cukrową :wink:
Kania -próbowałaś z galaretkami ?

kania
23-03-2010, 13:57
Tak, próbowałam :-? robiłam zielone listki ale wyszłed mi baaaardzo pastelowy efekt a nie tego oczekiwałam. Może gdybym dała więcej galaretki albo inną...no nie wiem...więcej nie próbowałam. Ew-ka daj znać jak poszło.

arcobaleno
24-03-2010, 20:50
elutek - eee.... gołąbki bym odpuściła...jaki duży będzie tort?
Piętrowy?
Czy kilka na paterze?
Zobacz jakie piękne :D

http://i42.tinypic.com/fxwf36.jpg
http://i42.tinypic.com/33o0dnd.jpg
http://i43.tinypic.com/350a07d.jpg
http://i42.tinypic.com/6oifpx.jpg

kania
25-03-2010, 09:12
Elutek, popatrz na galerię www.tortownia.pl.
Bardzo ładne torty są też tutaj: http://blog.pinkcakebox.com/category/pastry-images/wedding-cakes

kania
26-03-2010, 21:00
Propozycja na chrzest
http://img215.imageshack.us/img215/5402/p1000415y.jpg (http://img215.imageshack.us/i/p1000415y.jpg/)

Elutek, cwiczenia tortowe sa naprawde bardzo przyjemne...dla otoczenia rowniez :D

boratom
28-03-2010, 08:50
Boratom a nie odgniatają Ci się zagięcia z folii? :o
Moja uwaga o kombinowaniu jest już nieaktualna :D . Po nabraniu wprawy nie mam problemów z wałkowaniem i przenoszeniem - stanęło na zastosowaniu mąki ziemniaczanej. Ale folię stretch wypróbuję z czystej ciekawości :wink:

Znalazłam sposób na wszelkie nierówności i skazy - podgrzewanie suszarką do włosów :lol: Jeśli nie można ze względu na przełożenie radzę sobie nożem rozgrzanym nad gazem :wink: Można też wykorzystać stare żelazko z gładką stopą :D Pozdrawiam

kania
28-03-2010, 10:02
Boratom, w zyciu bym na to nie wpadla :lol: :lol: :lol: :lol: :o :o :o
Juz szukam starego zelazka!

arcobaleno
14-04-2010, 10:07
Kania - zdradź sekret równego i gładkiego obłożenia tortu - mi zawsze robią się falbanki, a już na torcie kwadratowym to w ogóle...
Na sobotę mam zrobić tort na chrzciny właśnie, z bucikami ;) Tylko nie mam tych wykrawaczek, więc nie wiem jak ja ulepię te buciki ...hehe
No i szukam przepisu na fajną owocową masę do przełozenia tortu - ktos ma???
A to moje ostatnio popełnione ;)

http://i43.tinypic.com/2i0b479.jpg
http://i42.tinypic.com/295u6fk.jpg

maren100
14-04-2010, 10:42
Kania te Twoje torty sa rewelacyjne :wave:

kania
19-04-2010, 21:57
Maren, dziękuję :)
Nie mam żadnego specjalnego sposobu na brak fałdek - po prostu tak długo wygładzam aż będzie prosto i już. Do zrobienia bucików wcale nie są potrzebne specjalne wykrawaczki. Niebieskie buciki tak wyglądają, ponieważ mama chłopca sobie życzyła akurat takie. Białe buciki poniżej robiłam "tymi ręcami" bez wykrawaczek. Takie buciki, jak te niebieskie też można również wyciąć bez wykrawaczki - podeszwę i obróżkę wycinałam "na oko" a ozdobny wierzch jest w kształcie półksiężyca.
Powodzenia :)
http://img707.imageshack.us/img707/4558/bucikim.jpg (http://img707.imageshack.us/i/bucikim.jpg/)

kania
19-04-2010, 22:13
Arcobaleno, fajna koszula!
A to miał być tort na okrągłe urodziny ale niestety z uwagi na ostatnie wydarzenia impreza nie odbyła się.
http://img401.imageshack.us/img401/2761/koszx.jpg (http://img401.imageshack.us/i/koszx.jpg/)

kania
19-04-2010, 22:22
Dzieci, to jednak tylko dzieci, więc bawiły się, jak zwykle.
http://img594.imageshack.us/img594/8361/kubu.jpg (http://img594.imageshack.us/i/kubu.jpg/)
http://img96.imageshack.us/img96/6981/czogs.jpg (http://img96.imageshack.us/i/czogs.jpg/)

kania
19-04-2010, 22:37
Tort na wieczór panieński.
http://img685.imageshack.us/img685/7010/golas2.jpg (http://img685.imageshack.us/i/golas2.jpg/)

gabisiek
20-04-2010, 07:55
Dzieła sztuki tworzycie dziewczyny, naprawde!! Zazdroszczę i gratuluję talentu!

arcobaleno
20-04-2010, 09:17
Kania - super torciki ! Czołg wymiata ! ;)
Mój tort na chrzciny spotkał się z zadowoleniem, więc i ja jestem zadowolona :)
A tak wygladał
http://i44.tinypic.com/dzfiqf.jpg

kania
20-04-2010, 10:37
Arcobaleno, no norrrrmalnie cudne buciki i różyczki!!! A te nierówności moim zdannniem tylko dodają uroku.

dode
20-04-2010, 11:59
dziewczyny, szczena mi opadła!!!!
Cuda Panie, cuda!!!
Chyle czoła!

arcobaleno
20-04-2010, 18:47
kania - tak cienko rozwałkowałam masę, a pod spodem był krem z musem malinowym (nie był idealnie gładki), więc nie dało rady wygładzić idealnie i nierówności powstały z potrzeby chwili - tym razem celowo ;)
I spodobał mi się sposób malowania pędzielkiem, nie planowałam tego na początku, ale z ciekawości rozcieńczyłam barwnik w odrobinie wody i malowało się super :)
dode - fajnie, że Ci sie podoba :)

boratom
20-04-2010, 18:59
Jeju! Arco - piękne różyczki! Takie śliczne drobinki! A ten prezent - powiedz kotku, co tam w środku?
Jak ty możesz zachować figurę przy takich zdolnościach :)

arcobaleno
20-04-2010, 19:33
boratom - ja tych tortów nie jem ;) One są wychodne ;) Co najwyżej obliżę łyzkę po kremie hehe:) Więcej frajdy sprawia mi samo robienie i dekorowanie niż ewentualne jedzenie, z resztą mi najlepiej wszystko smakuje jak ktoś zrobi i poda :)

magsos
24-06-2010, 12:15
Cuda te torty :jawdrop:, patrzę na nie i wyglądają jakby były z plasteliny.
Ja nawet z plasteliny nie dałabym rady, a co mówić do jedzenia .......................
Piękne dzieła sztuki. Gratuluję zdolności.
Pokażcie coś jeszcze, żeby oko nacieszyć . I to jeszcze jak nacieszyć. :wave:

kania
28-06-2010, 23:36
Ja też jestem ciekawa tortów dziewczyn. Elutek, Ew-ka, jak wyszło?
A ja zapraszam na kawkę :)
http://img337.imageshack.us/img337/623/kawusia.jpg (http://img337.imageshack.us/i/kawusia.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

arcobaleno
29-06-2010, 11:27
kania - super torcik - jaki pomysłowy ! Na jaką to okazję??

A tu kilka moich - tortuję co jakis czas ;)
http://i46.tinypic.com/33cx8w6.jpg
http://i49.tinypic.com/2l6d83.jpg
http://i45.tinypic.com/14kuzdg.jpg

dode
02-07-2010, 11:41
słów mi brak, przepiękne są!!!!

wklejajcie te swoje dzieła, bo oko i serce radują :).

ja to jestem niestety manualne beztalencie :bash:

mbz
04-07-2010, 12:26
ech, dziewczyny - cudenka robicie, cudenka :)
Zdolne z Was bestie :D

kania
06-07-2010, 11:19
Arcobaleno - tortowanie wciąga, prawda? ;) Skomentuję każdy torcik z osobna, bo na to zasługuje - w pierwszym powaliły mnie przepiękne różyczki, Zygzak ma kształt taki, jak należy, taki obły (ja zrobiłam bardziej kanciaty i pomimo zachwytów otoczenia nie do końca byłam zadowolona z efektu), no i na końcu cuuuudny wiciokrzew jak żywy!!! No normalnie cudeńko - najpiękniejszy.
Tort z filiżanką był dla mojej mamy, która ma stały zestaw sąsiadek przychodzących na plotki - tym razem była to nasiadówka nieco bardziej uroczysta.
A taki torcik dostała córeczka mojej koleżanki, która uległa szałowi na Hello Kitty ;)
http://img43.imageshack.us/img43/6963/p1010065i.jpg (http://img43.imageshack.us/i/p1010065i.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
MBZ, dode dzięki za miłe słowa :)

Ew-ka
06-07-2010, 11:34
Ja też jestem ciekawa tortów dziewczyn. Ew-ka, jak wyszło?
(http://imageshack.us)
wcale nie wyszło ...buuuu...zrobilam próbe i sie zniecheciłam.....cos pokićkałam i masa wyszła tak klejąca ,że nie moglam sobie z nią poradzić
ale podzwiam Was i wstydze sie ,żem taka gapa :cool:

kania
06-07-2010, 12:33
Ew-ka nic nie pokręciłaś - to tak właśnie wychodzi. Trzeba tylko dodawać cukru, dodawać cukru, dodawać cukru...aż w końcu będzie plastelinowe. Efekt i ilość zależy od rodzaju cukru pudru - ja miałam dwa rodzaje i do każdego musiałam mieć inne podejście. Do kupienia są również gotowe masy cukrowe, także kolorowe.

magsos
06-07-2010, 20:26
ja to jestem niestety manualne beztalencie :bash:

To tak jakbym o sobie pisała ;) niestety.

A torciki piękne.

Amor
11-08-2010, 16:36
U mojego na 30-stce było "z 3-ką z przodu tez jest fajnie"

kania
12-08-2010, 23:20
Przedstawiam do wykorzystania dość ciekawy napis dla 30-latka :)
http://img294.imageshack.us/img294/6726/p1010391u.jpg (http://img294.imageshack.us/i/p1010391u.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

AmberWind
16-09-2010, 15:34
czy juz nikt nie tortuje???

Sluchajcie, potrzebuje zamowic maly, ladnie ozdobiony tort na urodziny. Jesli ktoras z milosniczek tortowania jest z Warszawy, albo z okolic Katowic to chetnie u niej zamowie slodka pokuse. Tort musze miec na 26 wrzesnia :rolleyes:

kania
18-09-2010, 22:07
Ja tortuję ale jestem z Gdańska więc nie pomogę, niestety. Pokażę za to wczorajszy torcik zrobiony dla wielbiciela damskich stópek ;) Smak kajmakowy (ja uwieeeelbiam :))

http://img835.imageshack.us/img835/3638/p1010616b.jpg (http://img835.imageshack.us/i/p1010616b.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

krzychu1975
20-09-2010, 20:45
aż ślinka leci jak się ogląda te zdjęcia :D

amalfi
23-09-2010, 01:52
Odnośnie tortu ze stopą: dobrze, że to nie wielbiciel innch części ciała :o ;)

Torty piękne. Musze chyba spróbowac, bo za kilka miesięcy mam podwójną okazję.

kania
23-09-2010, 21:08
Dla miłośników innych części ciała również wykonuję torty...ale tych zdjęć nie zamieszczę ;)
Dla miłośnika lokalnej drużyny piłkarskiej zrobiłam takie ciacho:
http://img844.imageshack.us/img844/7746/p1010589ph.jpg (http://img844.imageshack.us/i/p1010589ph.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Ewunia
25-09-2010, 18:32
umarłam z podziwu http://www.kolobok.us/smiles/standart/swoon.gif
to niemożliwe, że wy tak własnymi ręcyma :no:

mbz
26-09-2010, 12:06
Znalazlam dzis taka stronke:
http://tortolandia.freshsite.pl/index.php

ale Wam to chyba niepotrzebne ... :D

kania
26-09-2010, 21:39
mbz bardzo Ci dziękuję za ten link. Właśnie znalazłam tam wzór, którego potrzebuję i szukam już od tygodnia - taki fajny Elmo z Ulicy Sezamkowej!!! Suuper strona, już dodałam do ulubinych :)

kania
02-11-2010, 21:38
Do pośmiania a'propos napisów tortowych
http://www.joemonster.org/art/7014/Uwazaj_zamawiajac_tort_z_napisem_

malka
04-11-2010, 14:20
Do pośmiania a'propos napisów tortowych
http://www.joemonster.org/art/7014/Uwazaj_zamawiajac_tort_z_napisem_

Boskie:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

fajkowski
04-11-2010, 16:15
No kania teraz taką reklamę sobie zrobiłaś że niedługo cukiernie własną otworzysz

agata2309
26-02-2011, 11:29
Hej, czy możecie mi zdradzic przepis na ta mase marcepanowa.
wczoraj robiłam ale dzis to okropnie wyglada:( wszystko takie suche:(
i troche popekane

kania
27-04-2011, 23:40
Pewnie po takim czasie sama znalazłaś odpowiedź albo się kompletnie zniechęciłaś i już nie jesteś zainteresowana odpowiedzią ;) ale może się przyda:
* 0-80 dag cukru pudru,
* 10 dag glukozy (w płynie lub w proszku),
* 4 łyżeczki żelatyny,
* 70 ml wody.

Żelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając), aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na palniku i dodać glukozę. Ciągle mieszać syrop (przez ok. minutę), uważając, aby się nie zagotował.

Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast, np. olejek migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.

Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie), stopniowo dosypywać przesiany cukier puder, ciągle mieszając. Wylać masę na blat, dosypywać cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.

Oczyścić blat z cukru pudru, posypać go mąką ziemniaczaną i wałkować masę, podsypując mąką tak, aby masa nie przyklejała się do blatu. Nadmiar mąki można łatwo usunąć za pomocą pędzelka.

Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub ułożyć na przedramieniu i przenieść na tort posmarowany masą na bazie masła, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki.

Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ to ją rozpuści. Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną. Aby się nie rozpuściła, tort trzeba pokryć (góra i boki) masą maślaną:

* ½ szklanki cukru,
* 1 kostka masła,
* 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego),
* sok z cytryny (z około połowy).

Masło utrzeć na puch, dodać resztę składników. Masą maślaną wysmarować tort.

Przed pokrywaniem tortu masą cukrową warto tort schłodzić w lodówce. Będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować.
Jakość masy zależy w dużym stopniu od rodzaju cukru pudru.
Przy okazji przedstawię mój ostatni torcik - prezent dla niani na pożegnanie :)

http://img696.imageshack.us/img696/6906/p1020504j.jpg (http://img696.imageshack.us/i/p1020504j.jpg/)

yagaya
11-05-2011, 23:27
Ojej, super przepis. Zrobiłam, wszystko wyszło cudnie :)

kania
13-05-2011, 20:35
Yagaya - no to super ale jak to tak - mamy uwierzyć na słowo? ;)
Pokaż zdjęcia :)