PDA

Zobacz pełną wersję : Drenaz wokół domu



Petronelli
20-05-2010, 07:53
Witam
Temat niestety na czasie i po weryfikacji go z kilkoma wykonawcami nasuneły sie pytania. Może najpierw krótka charakterystyka.
Dom niepodpiwniczony posadowiony na gruncie gliniastym wokoło budynku obsypany piachem , choc po obecnych opadach deszczu nie stworzyły sie jakieś znaczących ilościach kałuże pomimo że nie ma czarnoziemu. fundamenty pomalowane czarnym mazidłem i obklejone styrodurem. W planach zrobienie jest odprowadzanie wody deszczowej z rynien do studni chłonnej.
Czy przy takim gruncie rodzimym powinienem wykonąc drenaz budynku ? Opinie jednego wykonawcy żeby zrobić . Drugi wykonawca stwierdza iż nie ma potrzeby tego robic gdyz woda z gruntu rodzimego będzie sie gromadzić w zrobionym drenażu budynku , a wystarczy obłozyc przyklejony styrodur folia kubełkową ,gdyż nie ma wód gruntowych przy których to wysokim stanie robi sie drenaż , ale wyczytałem że przy gruncie nieprzepuszczalnym równiez powinno sie go zorbić. I Jak zrobić?
Drugi problem to taki iż garaz , który jest w bryle budynku jest dośc blisko gruntu i przy obecnych opadach pojawiła mi sie zawilgocona wylewka. Co wobec takiego stanu rzeczy w tym miejscu.
Następny problem to jedna sciana garażu jest w odległosci trzech metrów od innego budynku , który stoi w granicy naszej działki , czy tam nie powinienm wykonac drenazu ? Woda wsiąknięta w tamten gliniasty grunt powoduje mi podciaganie jej na ścianie . Mam zagwozdkę , może cos doradzicie??

Zbigniew100
27-05-2010, 21:12
Dać drenaż .
Ale zrobić tak ;przy zasypywaniu dać deskę 10 cm od styroduru i zasypywać między styrodurem a deską piachem poza deską ziemia rodzima.
Deskę sukcesywnie podnosić.

radja13
31-05-2010, 20:56
Dać drenaż .
Ale zrobić tak ;przy zasypywaniu dać deskę 10 cm od styroduru i zasypywać między styrodurem a deską piachem poza deską ziemia rodzima.
Deskę sukcesywnie podnosić.

A co nam daje ten zabieg z deską i dlaczego akurat 10 cm przegrody z piasku pomiędzy izolacja a obsypką?

Zbigniew100
01-06-2010, 07:46
A co nam daje ten zabieg z deską i dlaczego akurat 10 cm przegrody z piasku pomiędzy izolacja a obsypką?

Ograniczymy ilość wody opadowej która będzie infiltrować w kierunku drenu.
Można zastosować XPS z rowkami i membraną .

http://building.dow.com/europe/pl/images/PR_007_PM-DI-A.jpg

voytas80
02-06-2010, 08:50
Zrób drenaż bedziesz miał porządek.
W polsce wiele ludzi się nie myje ale nie znaczy że tak warto postępować :)

Circulus
02-06-2010, 19:19
Ograniczymy ilość wody opadowej która będzie infiltrować w kierunku drenu.
Można zastosować XPS z rowkami i membraną .

http://building.dow.com/europe/pl/images/PR_007_PM-DI-A.jpg

Temat również mnie interesuje, więc zapytam co to takiego XPS?
Druga sprawa, u mnie zasypywać ma koparka, więc takie cyzelowanie z deseczką raczej nie przejdzie... Jak do tego podejść, na co uważać?

beton44
03-06-2010, 18:56
chcesz robić "drenaż" a nie masz gdzie odprowadzać wody...

a te "zawilgacanie" to raczej jest wynik braku/uszkodzenia/niewłaściwej izolacji przeciwwilgociowej

Zbigniew100
04-06-2010, 07:18
Temat również mnie interesuje, więc zapytam co to takiego XPS?
Druga sprawa, u mnie zasypywać ma koparka, więc takie cyzelowanie z deseczką raczej nie przejdzie... Jak do tego podejść, na co uważać?

http://www.e-izolacje.pl/XPS_cala_prawda_o_kolorowym_styropianie,3361.html

Circulus
04-06-2010, 15:09
To jeszcze wrócę do pytania o zasypanie fundamentu. Jeśli już będzie drenaż i dobra izolacja ścian fund., w tym folia kubełkowa, to nadal upierać się przy zasypywaniu najpierw piaskiem, czy wystarczy gruntem rodzimym?? Grunt rodzimy to głównie sucha i b. zbita glina, właściwie ił. Wód gruntowych do ok. 5m brak.

Zbigniew100
04-06-2010, 20:35
Proszę wykonać tak;
http://www.geotest.pl/poradnik_dla_budujacych/drenaz

PLN
07-06-2010, 10:13
Podepnę się z pytaniem,dom już stoi,jest podpiwniczony,kopałem niedawno studnie chłonne i już na 140cm zaczeła podbijać woda.Więc woda też musi być na fundamencie,czy robić drenaż to wiem że tak ale mam pytanie gdzie odprowadzić tą wodę,nie mam kanalizacji burzowej ale za to jest rów melioracyjny który odprowadza wodę z pobliskiego osiedla do jeziorka,czy również mogę się podpiąć do rowu.

Martinezio
07-06-2010, 10:25
Jak głęboki jest to rów i czy uwzględniając spadek rury uda Ci się wpiąć do niego na przyzwoitym poziomie, żeby nie cofało Ci wody z rowu pod dom? ;)
Ew. możesz zrobić system odwodnienia z pompą automatyczną, która pod ciśnieniem wtłoczy wodę w rów, oraz jakiś zawór zwrotny zabezpieczający przed cofką.

PLN
07-06-2010, 11:07
Już sprawdzałem,spadek do rowu będzie przyzwoity,o zaworach pamiętam już mnie raz podlało z kanalizacji,mam jeszcze pytanie gdzie wszystkie sprawy papierkowe załatwiać.Chodzi o zgodę podłączenia się do tego rowu,oraz ma może ktoś namiar na firmę która mogła by wykonać takie odwodnienie,woj.mazowieckie.

Martinezio
07-06-2010, 11:17
Wojewódzki Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych właściwy pod względem miejsca zamieszkania ;) Od nich uzyskasz zgodę. Zerknij na ich stronę - tam się dowiesz, które biuro obsługuje Twój powiat. W tymże biurze powinieneś też podpytać o osoby zajmujące się takimi projektami - powinni Ci kogoś podpowiedzieć, z kim mają "współpracę", żeby łatwo i gładko poszło ;)

PLN
07-06-2010, 14:46
O.K dzięki.