PDA

Zobacz pełną wersję : Sterownik cobra PID



mychaprycha
23-12-2011, 21:11
Witam
Jako opału używam Ekogroszek I Pieklorz. Zauważyłem że z podajnika wypada niedopalony groszek, a dodatkowo żar cofa się do podajnika (gorąca obudowa podajnika), czujnik kosza odcina pracę kotła dlatego też zmuszony byłem odłączyć tenże czujnik. Posiadam kocioł KWM-SGR 25kW z automatycznym układem nawęglania z palnikiem samoczyszczącym (nie retorta), pompa co typ 25POr60C nastawa na 2-gi bieg, pompa cw typ 25POr40C nastawa na 2-gi bieg, bojler typ WGJ KOMBI 140l, wentylator RMS-120A z przepustnicą, sterownik od tygodnia COBRA PID z ELEKTRO-MIZu, nastawa pieca 55 stopni nastawa cw 50 stopni, nastawa wysokości kopca nic nie zmienia (przy -9 niedopalony groszek a co dopiero przy +9) spalnie zasobnik na tydzień czyli około 160kg ( moim zdaniem trochę za dużo), wcześniej miałem strownik Ognik nastawę miałem 8s podawanie opału, przerwa 50s trochę lepiej się dopalał, może musiałbym zmienić ustawienia fabryczne? Proszę o fachową pomoc.

karoka65
23-12-2011, 21:50
Witam. Trzeba zmienić parametry wyjściowe.
Żeby to zrobić trzeba nacisnąć i przytrzymać dłużej przycisk - (minus)
Wprowadzić kod 3111
fabrycznie jest chyba 40/15
proszę dać 40/10 i dopiero doregulować wysokością kopca.

karoka65
23-12-2011, 21:51
Czy to jes Cobra z okolic Leszna ?
Coś mi się tak kojarzy.

mychaprycha
24-12-2011, 10:07
Dobrze Pan kojarzy to jest ta Cobra z okolic Leszna. Idę wyczyścić piec i wprowadzam zmiany, zobaczymy jak piec się zachowa po zmianach. Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT

karoka65
24-12-2011, 14:30
Dobrze Pan kojarzy to jest ta Cobra z okolic Leszna. Idę wyczyścić piec i wprowadzam zmiany, zobaczymy jak piec się zachowa po zmianach. Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT
Witamy. Fajnie że pan dołączył na forum.
Było troszkę zamieszania i obowiązków a tak na szybkociężko wszystko przekazać a i zapamiętać.
Palnik w pana kotle jest podobny do palnika Sztokera ale chyba trochę krótszy.
Proszę pisać jak po zmianach, coś doradzimy, jest nas tu siła :)
Również życzę Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt.

mychaprycha
25-12-2011, 17:12
Piec wyczyszczony, ustawienia zmienione rzeczywiście fabrycznie było 15s, wysokość kopca 3, min. moc pieca 3, dmuchawa max 90, min 10, reszta bez zmian i jeszcze bardzo ważna informacja wyłączyłem PID, po 24 godzinach prawdziwa rewelacja żar się nie cofa a z podajnika wypada czyściutki popiół. Jeszcze kilka dni potestuję te ustawienia a później włączę PID i porównam osiągi.

karoka65
25-12-2011, 20:17
Na Pid powinno być jeszcze lepiej. Nastawy wyjściowe były za wysokie do twojego palnika.
Jak pisałem nie było czasu na spokojnie porozmawiać.
W razie problemów pisz.
Dużo informacji znajdziesz w wątku: Skam-p Premium i sterownik Puma ( piszemy tam też o Cobrze)
A także w wątku o kotle Sztoker, masz podobny palnik a te kotły pracują tylko na Cobrach.
Chyba nie szkoda przejechanych tyle kilometrów ? :)