PDA

Zobacz pełną wersję : Izolacja rur co, cwu



supernik
17-08-2012, 22:50
Witam.
Wszyscy wiemy że rurki izolujemy - szczególnie te ciepłe.
Popularna izolacja to Takie czerwone lub niebieskie lub szare otuliny np. Tubolit armacellu,
Ale w którym miejscu warstw podłogi powinna się ona znajdować. Z reguły popularne jets chyba kładzenie tego na chudziaku a potem przykrywanie styropianem. ALe czy tak sierobi przecież taka izolacja ma ściankę grubości 1 cm a pod nią jest chudziak o niskiej temperaturze toż to wogóle nie izoluje. Ludzie często dają pod podłogówkę 10 15 cm styropianu pop co - ano po to żeby ciepło nie uciekało do ziemi a tu co izolacie z cwu i co kładzie się bezpośrednio na ziemi - bez sensu

Ludzie czy tylko ja mam takie złe wrażenie czy mój instalator jest do kitu...
Ja kto jest u was robione....jak to się robi

Jarek.P
18-08-2012, 08:49
Jak "sie robi" nie wiem, ja swoje rury kładłem na 5cm styropianu, drugą warstwę, kolejne 5cm styropianu już między te rury.

J.

william.bonawentura
18-08-2012, 08:59
Z reguły popularne jets chyba kładzenie tego na chudziaku a potem przykrywanie styropianem. Ja kto jest u was robione....jak to się robi

Sprawdzona metoda - rurki układa się na cegłach. Potem na podłogę folia i styropian 5cm a na rurki otulina. I dystans grubości cegły w sam raz pasuje. Potem drugi styropian wycinany na rurki i trzeci - pełny.

yaiba83
18-08-2012, 21:04
Dołączam się obiema rękami do postu wyżej.

toma1
19-08-2012, 12:25
Rurki na styropianie koniec kropka. Na chlopski rozum ziemi przeciez nie chcesz grzac, chociaz ze sa w otulinie to nie dal bym na chudziaka.

supernik
19-08-2012, 21:00
Też tka myślałem, ale jeszcze żadnej instalacji nie widziałem żeby ktoś na styropianie kładł rurki. Wszyscy jak leci kładą w otulinie na chudziaku - tak sobie myślę że to pewnie przez instalatorów bo tak łatwiej.

homecactus
19-08-2012, 22:11
Też tka myślałem, ale jeszcze żadnej instalacji nie widziałem żeby ktoś na styropianie kładł rurki. Wszyscy jak leci kładą w otulinie na chudziaku - tak sobie myślę że to pewnie przez instalatorów bo tak łatwiej.

Tak łatwiej - to jest główny powód. Poza tym, najczęściej kładziesz rury od wody przed tynkami. Jakby były w powietrzu (bo zostawiasz miejsce na późniejszy styropian), to łatwo było by je uszkodzić podczas prac.
Ja, ponieważ robiłem sam, wkułem rury w ścianę w otulinie 9mm. Lepiej grzać ścianę, niż chudziak:-)

Karlsen
19-08-2012, 22:17
Na parterze miałem styro 10 + 5 + 5 cm. Rurki zostały położone na 10 cm styro i przykryte 5 cm styro, aby nie przykrywać ich bezpośrednio podłogówką. Zwróć też uwagę, aby twój fachman nie zasypywał piachem szczelin przy rurkach - o takich praktykach czytałem na necie.

yaiba83
20-08-2012, 22:05
lol :)

supernik
21-08-2012, 19:59
Czego to się człowiek nie dowie,.... piach skąd u mnie piach ja mam beton wylany chudziak piach jest pod pod spodem, zresztą teraz odkurzam żeby ziarenka kurzu nie było.
Mój fachman mówi, że rurki na styropianie nie będą stabilnie przymocowane bo dajemy kotwy w chudziak, mówi że może być tak że te rurki jak będą leżeć na styropianie to się powyginają.

Chętnie bym go przekonał (próbowałem) ale brak mi argumentów lub powołania się na jakąś instrukcję montażu czy coś takiego... , wogóle czy są instrukcje (projekty) montażu instalacji co i cwu ??

Karlsen
21-08-2012, 21:45
Rurki nie na styropianie tylko w styropianie.
Chyba nie zrozumiałeś intencji posypywania piaskiem, ale skoro Twój instalator nic nie dodał to i dobrze. Chudziak czy grubiak nie ma tu znaczenia.

Jarek.P
22-08-2012, 07:00
Spytaj się go, po co mają być przymocowane, skoro będzie je przykrywać kilkutonowa płyta wylewki. I jakim cudem mają się powyginać.

J.

MORDIMER.
16-09-2012, 18:48
Twój fachman to jeden z tych wszystkowiedzących najlepiej. Jeżeli nie skutkują argumenty, to jako inwestor po prostu każ mu to zrobić właściwie-powiedz, że na twoją "odpowiedzialność". Z niektórymi nie da się inaczej.

_artur_
09-08-2013, 22:41
pozwolcie że odświeżę temat..
mam instalację z rurek pp, czy izolować otuliną też trójniki czy kolanka czy dać sobie spokoj? ewentualnie jak dokładnie to robić? w sumie w tynk i tak wszystko idzie.. ewentualnie czy może pianką montażową wypełnić przestrzeń przy kolankach czy trójnikach?
i czym sklejać te otuliny (czerwone) - serbrna taśma wzmacniana włóknami będzie ok?

autorus
09-08-2013, 22:48
W moim wypadku rury oprócz tych czerwonych osło co to mało daja z racji ich grubości, zostały włożone w proszek pur pod wylewkę, i tam już jest konkretna grubość, po ok 25cm . Ale kłopot zaczyna sie nad ta wylewką :(

_artur_
09-08-2013, 23:14
ja prowadzę rury stropem od góry i w ścianach.. i dlatego pytam.. od wczoraj ciśnienie trzyma więc teraz otulina i stąd pytanie powyżej - czy się napinać czy olać temat..

mar1973
09-08-2013, 23:25
ja prowadzę rury stropem od góry i w ścianach.. i dlatego pytam.. od wczoraj ciśnienie trzyma więc teraz otulina i stąd pytanie powyżej - czy się napinać czy olać temat..

witam

im lepsza izolacja tym lepiej
niewdzięczna robota (nie lubię tego robić) ale później się opłaca
zaizoluj wszystkie złączki

pozdrawiam

_artur_
09-08-2013, 23:53
a kleić też wzdłuż na przecięciu rurek? i łączyć srebrną taśmą taką z włóknami ?
całosć otuliną czy pianka budowlana będzie też działać?

mar1973
10-08-2013, 00:03
a kleić też wzdłuż na przecięciu rurek? i łączyć srebrną taśmą taką z włóknami ?
całosć otuliną czy pianka budowlana będzie też działać?

witam

ja używam kleju do otulin lub spinek lub taśmy taśmy do otulin
na "przecięciu rurek" - spinki lub klej

pozdrawiam