PDA

Zobacz pełną wersję : kominek z płaszczem wodnym - przepustnica powietrza czy wentylator



ploplus
16-07-2013, 15:38
Witam
zdecydowałem się na ogrzewanie swojego domku za pomocą kominka z płaszczem wodnym..
zdecydowałem się wstępnie po rozmowie z instalatorem c.o. na kominek Makrotermu (wcześniejszy mój typ był Lechma PL 190)
w standardzie turbokominki tej firmy są wyposażone w sterownik i wentylator ale od 01.08.2013r. dostępna będzie opcja nr 2: sterownik + przepustnica powietrza
moje pytanie jest następujące: która opcja jest lepsza?
ja skłaniam się bardziej w kierunku przepustnicy, gdyż wydaje mi się, że palenie będzie bardziej "płynne" i ekonomiczne, ale plusem wentylatora jest możliwość szybkiego rozpalenia i uzyskania wysokiej temperatury..
nie mam doświadczenia w tych sprawach więc zwracam się do Was z prośbą o swoje opinie, najlepiej z uzasadnieniem

DANIEL SIS
16-07-2013, 17:35
pomysły makrotermu z wentylatorem były słabe i odradzam bezwzględnie, Czarna szyba, efekt ognia fatalny a jak chcesz szybko rozpalić to uchyl dzrzwiczki. Na pewno przepustnica jest lepsza, nie wiem jednak jak rozwiązali technicy z makrotermu rozdział powietrza w palenisku. Spytaj się o to instalatora albo przedstawiciela. W każdym razie przepustnica!!!
pzdr

eniu
16-07-2013, 18:25
Makroterm...Co Cię tak urzekło w tym starym capie (nawet w nowej odsłonie)?:(

bohusz
16-07-2013, 18:27
Tak, kolega, a raczej znajomy z tego forum, ma rację. Wentylator (dmuchawa) to zły pomysł.
Jedynie dla zautomatyzowania dawkowania ilości powietrza - przepustnica.
Dobrze jak sterownik nią sterujący, mierzy - analizuje temperaturę spalin.
Pozdrawiam

mar1973
16-07-2013, 18:56
Tak, kolega, a raczej znajomy z tego forum, ma rację. Wentylator (dmuchawa) to zły pomysł.
Jedynie dla zautomatyzowania dawkowania ilości powietrza - przepustnica.
Dobrze jak sterownik nią sterujący, mierzy - analizuje temperaturę spalin.
Pozdrawiam

witam

ja też tak myślę, ale to są moje przemyślenia

montuję kominki od kilku lat
największa wątpliwość: w przypadku rozszczelnienia kominka (niedomknięte drzwiczki, wyrobiona uszczelka, itp.) dym pójdzie na salon

pozdrawiam

ploplus
16-07-2013, 19:10
Makroterm...Co Cię tak urzekło w tym starym capie (nawet w nowej odsłonie)?:(
urzekła mnie matematyka (ani kominka firmy Lechma, ani firmy Makroterm nie mogę nigdzie w całym Lublinie zobaczyć na żywo.. nie mówiąc już o dotknięciu go itp....):
mogę mieć kominek Makrotermu z pw, podstawowym osprzętem typu ruszt, popielnik, regulowany stojak; bez konieczności zastosowania wymiennika płytowego (a tym samym dodatkowo jedna pompa mniej); sterownikiem i sterowaną elektronicznie przepustnicą powietrza za około 6.700,- zł brutto w tym 23% VAT (dostanę 10% rabatu)
kominek firmy Lechma (mój poprzedni typ) PL-190 Standard 19 kW z regulowanym stojakiem w UZ dostanę za 6.000,- zł brutto z 23% VAT (bez rabatu) bez sterownika, przepustnicy no i z koniecznością dokupienia wymiennika płytowego i pompą
nie wiem skąd "niezłe" opinie o Makrotermie skoro czytam, że wentylator sprzedawany bezwzględnie w pakiecie z kominkiem był "słabym" rozwiązaniem
EDIT: w opisie sterownika stosowanego do wentylatora jest opis o pomiarze w 2 punktach: temperatury na płaszczu kominka i temperatury na zasobniku.. o spalinach nie ma mowy..

DANIEL SIS
16-07-2013, 19:16
skoro jesteś z Lublina to zajrzyj do robi-renu. Maja dobre kominki z płaszczem, szczególnie w wersji exclusive. Miałem z nimi styczność i biorąc stosunek jakości do ceny warto się zastanowić. tym bardziej, że montowałem te kominki i przy odpowiednio dobranym sterowniku firmy tatarek jest dobrze.
pzdr.

bohusz
16-07-2013, 19:25
EDIT: w opisie sterownika stosowanego do wentylatora jest opis o pomiarze w 2 punktach: temperatury na płaszczu kominka i temperatury na zasobniku.. o spalinach nie ma mowy..

Jakiś dawny sterownik, nie nadążający za rzeczywistością i potrzebami oszczędności.
Ceny też nie żadna rewelacja...
układ CO zamknięty czy otwarty?
Tylko proszę nie pisz, że zamknięty to niebezpieczeństwo jakieś.

ploplus
16-07-2013, 19:35
układ zamknięty (chociaż na początek instalacja bez bufora - zostawię miejsce, wyprowadzenia i zobaczę ile zostanie mi pieniędzy)..
teraz widzę że głupotę napisałem wyżej w przypadku wyceny lechma w uz nie będzie wymiennika płytowego z pompą..
co do Robirenu to faktycznie ciekawe mają kominki, ale boję się, że jest to firma młoda i mała.. topornie chodzi mi ich strona no i kwestia sprawności: ścianki mają wyłożone szamotem a z tego co czytałem (już sam nie wiem gdzie bo kwestia kominka przewija mi się już z pół roku) to szamot zmniejsza ilość ciepła przekazywanego do płaszcza

bohusz
16-07-2013, 20:00
Powiem tak

Wkład kominkowy w pokoju, to nie kocioł w kotłowni...
Bo prościej i pewniej zainstalować kocioł w kotłowni i spoko. Kotły są wysokosprawne, stałopalne z podajnikiem, itp.

Decydując się na kominek, mamy na myśli również spokojną, ładną wizję ognia i całą otoczkę z tym związaną.
A jak to bywa, nie da się mieć wszystkiego, trzeba iść na pewne kompromisy - czyli decyzja co mnie interesuje więcej, a co mniej.

Szamot w palenisku, szczególnie gdy woda zabiera ciepło jest niezbędny w kominku...
Ciepło z spalonego drewna do wody, mają odbierać wymienniki górne w czopuchu, ale też kompromis do jakiego stopnia.

ploplus
16-07-2013, 20:12
gdybym dzisiaj wybierał z żoną projekt to wybralibyśmy właśnie taki z kotłownią.. ale mleko się już rozlało.... nie mamy takiego pomieszczenia, chyba że zrezygnowałbym z trzymania samochodu w garażu (co uważam za jeszcze gorszy wariant)
nie łudzę się czystą szybą i widokiem ognia, na ten moment planuję się wprowadzić przed zimą a gaz mam mieć podłączony w przyszłym roku (co nie zmienia faktu,że i tak planuję palić drewnem a gaz będzie do podtrzymania temperatury w czasie gdy będę w pracy (podłogówka w połowie domu i jej bezwładność termiczna + bufor w przyszłości powinny być stosunkowo ekonomiczne))
co do szamotu to prawdopodobnie trochę dodam go sam (w ramach wspomnianego kompromisu), ale nie chcę żeby było to przekombinowane i w salonie nie będę mógł wysiedzieć bo emisja ciepla z szyby będzie duża, a w reszcie domu będzie zimno
na ten moment mam czysto praktyczne podejście, estetykę odstawiam na dalszy plan

Forest-Natura
16-07-2013, 22:08
Witam.
Widzę że szykuje się nam kolejny zawiedziony za 2-3 lata posiadacz kominka z płaszczem wodnym, który już na starcie nie da się przekonać że taki wkład wcale nie musi mieć wiecznie czarnej szyby ...
Piszesz że masz czysto praktyczne podejście do tematu ... gdybyś miał takie faktycznie, to stało by u Ciebie za niedługo palenisko z podwójną szybą wyłożone szamotem i ze sterownikiem firmy na T.mierzącym oprócz temperatury wody również temperaturę spalin wychodzących do komina ...
A do "Robirena" ... dwa kroki ... i wszystko na miejscu ...
Trochę żal, że po raz kolejny ze "złomem dla niedouczonych instalatorów" przegrywa firma wykazująca się zarówno wiedzą techniczną jak i całkiem rzetelnym podejściem do tematu ... żeby jeszcze chodziło o cenę ...
Pozdrawiam.

ploplus
16-07-2013, 22:33
problemem robirena jest strona internetowa z której (wg mnie) nie można się nic konkretnego dowiedzieć oraz brak sprawdzonych produktów (nie wiadomo jak działają bo nie mogłem znaleść żadnej opinii na ich temat - kiedyś się interesowałem kominkami tej firmy) , ale skoro jest to ciekawy produkt to udam się jeszcze do punktu handlowego i podejrzewam, że podejmę ostateczną decyzję - albo robiren albo makroterm (lechma jużchyba odrzuciłem)
co do sterownika to szukałem już na stronie firmy Tatarek (o tą chodziło?) i co prawda taniej wychodzi zestaw sterownik+przepustnica niż z makrotermu, ale i tak nie znalazłem sterownika z czujnikiem temperatury spalin i przepustnicą (są 3 czujniki ale wszystkie zczytują temperaturę wody)
na najważniejsze pytanie będące tematem wątku odpowiedź już znalazłem, która jest zgodna z moimi własnymi odczuciami, ale wolałem się upewnić - dziękuję za zainteresowanie

ploplus
20-07-2013, 22:06
będzie jednak robiren z akubetem i podwójną szybą z tym, że w układzie otwartym (o ile mój hydraulik nie będzie miał coś przeciwko)
proszę jednak o informację jaki sterownik do kominków ma funkcję analizy temperatury spalin i jest godny polecenia

bohusz
21-07-2013, 08:27
Wpisz w google
Sterownik do kominka ST-392 zPID

Potem starannie wybierz stronę z ofertą tego sterownika ;)
Sterownik ten dostępny jest w dwóch wersjach...
Wydrukuj opis i zapodaj go swojemu instalatorowi CO, aby łyknął trochę aktualności...

Forest-Natura
21-07-2013, 23:08
Witam.

Sterownik do kominka ST-392 zPID
Bajerancki ... fajny ... ale do kotłów a nie do kominka :rolleyes:
Jak producent usiłuje ustawić temperaturę wody wychodzącej z kominka z płaszczem wodnym, tak jak się to robi w kotłach, to ma raczej małe pojęcie o kominkach w ogóle ...
Ploplus ... OS lub OS-TD (różnią się dizajnem tylko)
Pozdrawiam.

DANIEL SIS
22-07-2013, 07:41
Skoro wybierasz palenisko z płaszczem, to czemu potrzebujesz sterownik z funkcją analizy spalin? Gdybyś miał palenisko np piecowe z nasadą wodną na wylocie to co innego. Jeżeli masz kumatego instalatora, albo sam doskonale znasz swój układ instalacji kominka z płaszczem to najlepszym wyjściem jest telefoniczny kontakt z działem technicznym firmy tatarek. Należy przedstawić jakie palenisko, w jakim układzie, jakie źródła odbioru ciepłej wody, jaka instalacja wspomagająca, ( czy będzie bufor, solary itd...). Taka rozmowa trwa około 5 min a sterownik z pośród wielu dostępnych będziesz miał Optymalny do swojego kominka.
Pzdr

Forest-Natura
22-07-2013, 09:37
Witam.

Skoro wybierasz palenisko z płaszczem, to czemu potrzebujesz sterownik z funkcją analizy spalin? Gdybyś miał palenisko np piecowe z nasadą wodną na wylocie to co innego.
Woda to taka sama masa akumulacyjna jak ceramika ... no i o palenisku o takiej konstrukcji własnie tu rozmawiamy ...
Jak "kumaty instalator" zacznie ustawiać na sterowniku w kominku temperaturę wody jaką ma grzać ten kominek i od niej uzależniać sterowanie procesem spalania, to cała prawidłowość procesu spalania idzie się paść na łąkę ...
Temperatura spalin w kominku z płaszczem wodnym powinna mieć maks. 150 - 200 stopni a woda ma być ładowana na maksa i mieć temperaturę jak największą (80 - 85 stopni). Dlatego bufor, bufor i jeszcze raz bufor ... Do tego wypromieniowanie energii przez szybę jak najmniejsze. Inaczej nie ma mowy o dobrym palenisku wodnym ... :rolleyes:
Pozdrawiam.

DANIEL SIS
22-07-2013, 10:08
oby więcej przyszłych użytkowników, którzy decydują się na płaszcz wodny widziało w tym akumulację a nie jedynie dogrzewanie. Pewnie, że dobre palenisko, czujnik temperatury spalin i konkretny odbiór wody. Szkoda, że nie zawsze istnieje taka możliwość...ale to kwestia zalewania rynku "cudami wodnymi" - mowa o paleniskach, kwestia ceny no i ogólnej świadomości.

bohusz
23-07-2013, 09:57
Witam.

Bajerancki ... fajny ... ale do kotłów a nie do kominka :rolleyes:
Jak producent usiłuje ustawić temperaturę wody wychodzącej z kominka z płaszczem wodnym, tak jak się to robi w kotłach, to ma raczej małe pojęcie o kominkach w ogóle ...
Ploplus ... OS lub OS-TD (różnią się dizajnem tylko)
Pozdrawiam.

Teraz za bardzo coś się poplątało...
Sterownik to sterownik, szczególnie z PID, czyli sterowniki z sygnałem wyjściowym ciągłym.
Czyli potocznie nazywane jedno stanowe.

Aby sterownik działał w konkretnej sytuacji musi mieć zainstalowany "program"
Czyli coś jak laptop bez systemu i programów jest urządzeniem bezużytecznym, każdy sobie coś instaluje, potem konfiguruje w zależności do czego laptop mu potrzebny.....

Programy w sterownikach można "dostrajać" konfigurować
- menu dla użytkownika
- menu instalatora
- menu serwisowe
Również, programy do sterowników podlegają aktualizacji, wgrywa się inne, nieraz napisane skonfigurowane indywidualnie pod konkretny model kominka, czy producenta....

Tak więc pisanie publicznie niepochlebnych opinii uważam za przesadę, tym bardziej że wspomniane sterowniki i oprogramowania do nich są ustawicznie i w sposób ciągły udoskonalane i rozwijane.

Forest-Natura
23-07-2013, 12:27
Witam.
Bohusz ... jak producent sterownika ładuje w kominek swój wyrób przeznaczony do kotłów z możliwością modulowania mocy - bo do tego sprowadza się użytkowanie kotła ze sterownikiem w którym można sobie ustawiać dowolnie temperaturę wody i na tej podstawie dopiero steruje się samym ogniem, to znak że nie ma pojęcia o paleniu drewnem, a już w szczególności paleniu nim w kominku ... :rolleyes:
To dobry sterownik np. do peletu ale nie do drewna w kawałkach, gdzie nie da się modulować mocy poprzez dozowanie dawki paliwa ...
Ktoś (producent sterowników do kotłów) kto nie rozumie teorii, sensu i idei spalania drewna, a bierze się za produkcję czegoś takiego, jest z góry na straconej pozycji jeżeli chodzi o jakość techniczną produktu i idzie właśnie np. w kierunku ładnego wyświetlacza dotykowego ...
No taka jet prawda i nie ma się tu o co dalej spierać ...
Tak na dobrą sprawę w naszym kraju jest jak dotąd jedna jedyna firma, która ogarnęła istotę procesu spalania drewna w kominku i przekuła to na dobry produkt dedykowany do niego (sterowniki). Reszta klepie w dalszym ciągu kopie sterowników do kotłów ...
Pozdrawiam.

DANIEL SIS
23-07-2013, 13:05
podobnie było z tzw optymalizatorami spalania, gdzie czujnik umieszczano w kapie kominka i na tej podstawie sterownik dozował powietrze do paleniska. Totalna głupota, bo różnie robią te zabudowy, różnie z powietrzem do wentylacji a więc skrajnie różne temperatury w obudowie nie mające nic wspólnego ze spalaniem drewna! A spaliny prawdę ci powiedzą, tylko umiejętnie trzeba to wykorzystać i zastosować.
pzdr

bohusz
23-07-2013, 14:59
Bohusz ... jak producent sterownika ładuje w kominek swój wyrób przeznaczony do kotłów z możliwością modulowania mocy..


Co do sterownika, nie rozmawiam tutaj o sterowniku do kotłów z podajnikiem. Po taki do kotłów mam też tego producenta, obsługuje mój kocioł, który chodzi non stop.
Kocioł 22 KW, chodzi z mocą minimalną teraz ogrzewając 200 l wody w zbiorniku. Nieraz kilkanaście godzin nie ma poboru wody ciepłej i kocioł nie wygasi się... nie zgaśnie.
Kombinuje jak być w gotowości gdy ludziska (kilka osób) zacznie się kąpać.
Nawet go nie koryguje współczynnikiem podawania i współczynnikiem wydajności wentylatora.
Pamiętajmy kocioł chodzi non stop, mam na myśli, że pracuje non stop BEZ obsługi nastaw. Czyli wentylator non stop, podajnik w dozuje częstotliwość i ilość paliwa sam.
Na przykład w zależności od potrzeb, co 5, 10, 15, 20, 30, itp. sekund, przez, 3, 5, 7, itp. poda paliwo (szuflada)
Naprawdę bardzo rzadko przechodzi w nadzór, gdy zadana temperatura wody wzrośnie o 5 stopni. Temperatura zadana na cwu 60 stopni. W zimie na CO 60, NA CWU 63, pompy równolegle.

Tutaj rozmawiamy o sterowniku do kominków z innymi krzywymi (softem) i możliwościami.
Sumujmy:
Sterownik utrzymuje stabilnie (histereza) temperaturę wody, sterownik utrzymuje jednocześnie temperaturę spalin w określonym (histereza i inne) przedziale. Ciepło nie jest niepotrzebnie wydmuchiwane przez komin.
Sterownik dozuje przepustnicą ilość powietrza do spalania. Szyba czysta - szamoty czyste, wymienniki czyste, popiół praktycznie zerowy.
Co się stanie gdy nie ma odbioru ciepła... Jako, że w kominku ilość paliwa nie jest dozowana, proces przebiega na załadunku, to normalnym jest, że kominek może zostać wygaszony i ponowne uruchomienie spalania trzeba uruchomić ręcznie, CZYLI ROZPALIĆ JAK WYGAŚNIE ZUPEŁNIE.
Analizy zawartości spalin nie znam.
Tak się dzieje, taki jest efekt.
Nie wnikam w wykształcenie, czy pochodzenie społeczne producenta, pracowników, sekretarek. Co robili wcześniej, jakie mają zainteresowania i czy wiedzą o procesie spalania wystarczająco. Nie wnikam też, czy oprogramowanie robili sami informatycy zatrudnieni u producenta, czy też producent zakupił oprogramowanie u kogoś tam w Polsce czy poza granicami Polski.
Może gdziesik kupili, tak jak producenci laptopów, telefonów, oferujący gotowe do pracy urządzenia. Tego nie wiem

ploplus
24-07-2013, 17:28
hmm pare dni nie miałem czasu tu zajrzeć, a teraz mam zawrót głowy
postaram się po kolei:
"... bufor, bufor i jeszcze raz bufor ... Do tego wypromieniowanie energii przez szybę jak najmniejsze" - bufor będzie jak fundusze pozwolą (na razie zostanie miejsce i wyprowadzenia), a drugą kwestię już wcześniej uwzględniłem rezygnując z kominka narożnego i biorąc podwójną szybę (licząc na to, że zmniejszy emisję ciepła)
"oby więcej przyszłych użytkowników, którzy decydują się na płaszcz wodny widziało w tym akumulację a nie jedynie dogrzewanie" - akumulację widzę też w posadzkach z ogrzewaniem podłogowym, wytynkowanych i ocieplonych z zewnątrz ścianach (bez poduszki powietrznej jak to jest w przypadku płyt karton-gips) i to na bezwładność termiczną tego wszystkiego w/w liczę
bohusz dziękuję za nakierowanie na sterownik, ale nie chcę przepłacać za design w postaci panelu dotykowego (na podstawie awaryjności telefonów komórkowych stwierdzam, że stosunkowo awaryjne rozwiązanie), a dodatkowo na Tatarek mam 15% rabatu więc pewnie padnie na ten drugi
dziękuję Wam za cenne opinie

Kominki Piotr Batura
24-07-2013, 17:54
Bohusz. To może przestań "rozmawiać" na forum, tylko wsiądź w samochód i podjedź do Foresta. Wyjaśni Ci o co chodzi z tym sterownikiem o jakim pisze i wtedy będziesz mógł do woli sobie "rozmawiać". Pewnie się znów obrazisz, ale trudno. Kominek to nie kocioł CO.

ploplus
24-07-2013, 18:55
ja mam jednak wątpliwości: skoro pracownicy firmy Tatarek wiedzą na czym polega palenie drewna w kominku to stworzyli zakładkę "Regulatory do kominków z płaszczem wodnym" w którym to dziale nie ma sterownika ZRT8OS znajdującego się w dziale kominków z akumulacją ciepła
może wynika to z tego, że przy akumulacji ciepła nie ma nagłych zmian temperatury ośrodka akumulującego ciepło, a przy kominku z pw w momencie załączenia pompy i przegonienia wody z pw przez wymiennik/układ c.o. temperatura wody na płaszczu gwałtownie spadnie?

pytam, bo moje doświadczenia z c.o. sprowadzają się do tradycyjnego pieca z jedną pompką załączaną ręcznie w domu rodziców... a teraz buduję swój dom z dużo bardziej rozbudowaną instalacją (jak dla mnie) i chcę żeby chodziło to "w miarę" tak jak powinno.. mam odczucie, że mój instalator chętnie poszedłby na łatwiznę i mocno ją uprościł, co przełoży się na konieczność ręcznego "sterowania" przebiegu spalania i pilnowania, żeby się nic nie zagotowało itp.

bohusz
24-07-2013, 19:18
Bohusz. To może przestań "rozmawiać" na forum, tylko wsiądź w samochód i podjedź do Foresta. Wyjaśni Ci o co chodzi z tym sterownikiem o jakim pisze i wtedy będziesz mógł do woli sobie "rozmawiać". Pewnie się znów obrazisz, ale trudno. Kominek to nie kocioł CO.
Przecież ja sobie pisze, nie żeby pisać.
Ja te sterowniki znam, wiem co i jak, nie z folderów.
Przecież sprzedaż i montaż idzie na bieżąco.
Chętnie bym sobie jednak gdzieś pojeździł, ale coś ostatnio nie mogę się wyrwać.
Bo jednak ja żyje z konkretnej roboty.
Pozdrawiam

PS
Dalej nie wiem, czy sterownik, czy program nie zaspakaja oczekiwań niezadowolonych

niktspecjalny
25-07-2013, 07:15
Bohusz. To może przestań "rozmawiać" na forum, tylko wsiądź w samochód i podjedź do Foresta. Wyjaśni Ci o co chodzi z tym sterownikiem o jakim pisze i wtedy będziesz mógł do woli sobie "rozmawiać". Pewnie się znów obrazisz, ale trudno. Kominek to nie kocioł CO.

ENIOBATURA przecież powiedzieliście ,że np. KZPŁW to nic innego jak jeden z rodzai kocioł CO. Znowu przekombinujecie wprowadzając czytającego w błąd.:D

DANIEL SIS
25-07-2013, 07:33
hmm pare dni nie miałem czasu tu zajrzeć, a teraz mam zawrót głowy
postaram się po kolei:
"... bufor, bufor i jeszcze raz bufor ... Do tego wypromieniowanie energii przez szybę jak najmniejsze" - bufor będzie jak fundusze pozwolą (na razie zostanie miejsce i wyprowadzenia), a drugą kwestię już wcześniej uwzględniłem rezygnując z kominka narożnego i biorąc podwójną szybę (licząc na to, że zmniejszy emisję ciepła)
"oby więcej przyszłych użytkowników, którzy decydują się na płaszcz wodny widziało w tym akumulację a nie jedynie dogrzewanie" - akumulację widzę też w posadzkach z ogrzewaniem podłogowym, wytynkowanych i ocieplonych z zewnątrz ścianach (bez poduszki powietrznej jak to jest w przypadku płyt karton-gips) i to na bezwładność termiczną tego wszystkiego w/w liczę
bohusz dziękuję za nakierowanie na sterownik, ale nie chcę przepłacać za design w postaci panelu dotykowego (na podstawie awaryjności telefonów komórkowych stwierdzam, że stosunkowo awaryjne rozwiązanie), a dodatkowo na Tatarek mam 15% rabatu więc pewnie padnie na ten drugi
dziękuję Wam za cenne opinie

Posadzka...pewnie, że się nagrzeje i trzyma to ciepło dobrych kilka godzin ( sam mam u siebie podłogówki) . Ale to ciepła woda ją nagrzewa wyprodukowana za pośrednictwem kominka więc woda jest akumulatorem, który trzeba zmagazynować. Jak umiejętnie zaplanujesz instalację, bez zbędnych "udziwnień " hydraulicznych to mimo wszystko koszt instalacji z odpowiednim buforem nie jest taki przerażający. Nie wiem dlaczego mimo wszystko wielu boi się tego urządzenia, choć pakuje w swoje instalacje mnóstwo pieniędzy - często niepotrzebnie. A tak naprawdę korzyści i oszczędności w postaci spalonego drewna i zmagazynowaniu gorącej wody w buforze są bezcenne.
pzdr serdecznie