PDA

Zobacz pełną wersję : Czy moc 11kW wystarczy? kuchenka el. + indukcja + przepływomierz



dexter1929
22-10-2013, 08:12
Witam
Kupiłem niedawno mieszkanie. Zlikwidowałem kominek i ogrzewanie będzie elektryczne akumulacyjne. Poza tym chciałbym piekarnik elektryczny oraz płytę indukcyjną. W mieszkaniu jest również zainstalowany przepływomierz 18kw (umywalka, prysznic + zlew w kuchni). Obecnie jest instalacja trójfazowa (ze względu na przepływomierz) a moc przyłączeniowa to 11kW (25A). Wystąpiłem do energi o zwiększenie mocy przyłączeniowej na 21kW (40A) - tak wyliczył mi kalkulator na stronie innego dostawcy. Energa się zgodziła ale niestety administracja kamienicy już nie (instalacja na klatce nie jest wystarczająca dla zwiększenie mocy). Czy jest szansa, że 11kW mi wystarczy jeśli zainstaluje przekaźnik priorytetowy i będzie odłączał ciepłą wodę w przypadku za dużego obciążenia w dzień? Myślę, że piece akumulacyjne (razem 7kW) nie będą stanowić problemu ponieważ będą się ładować w godz. 22.00-6.00 więc w tym czasie będzie co najwyżej komputer włączony czy światło. Wszystkie pozostałe urządzenie poza przepływomierzem i ogrzewaniem wykazują moc maksymalną 10.9kW a moc wymaganą 7,1kW z zabezpieczeniem 16A. Gdy dodaję przepływomierz wychodzi maksymalna 28,2kW a wymagana 18,4kW z zabezpieczeniem 32A. Inną alternatywą jest ciągnięcie nowej instalacji z parteru na mój koszt więc nie dość, że enerdze zapłacę prawie 2tys za zwiększenie mocy to jeszcze dochodzi koszt na klatce. Czy rozwiązanie z przekaźnikiem priorytetowym ma szansę zadziałać w praktyce? Dodam, że pralka oraz zmywarka będzie zaprogramowana na godz. 13-15 gdy jest II taryfa i nikogo nie ma w mieszkaniu. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i doświadczenia.

m.k.k
22-10-2013, 09:27
Ten "przepływomierz" to przepływowy podgrzewacz wody zapewne?
Cóż, jeśli on ma 18kW, a masz dostępne 11kW to nie wystarczy. Niektóre mają możliwość ograniczenia mocy, wtedy możesz go ustawić tak, aby Ci nie wybijało zabezpieczenie nadprądowe, ale nie będziesz miał komfortu.
A nie masz możliwości dać boilera o dużo mniejszej mocy? Ewentualnie w parze z niewielkim przepływowym do kuchni?

Co do przekaźnika priorytetowego, to nie zawsze jest on wygodny. Jak robisz sobie obiad i odkręcisz ciepłą wodę w kuchni, to on zadziała i wyłączy Ci kuchenkę, mikrofalę i ekspres do kawy. Po zakręceniu wody musisz na nowo ustawić zegar na kuchence, w mikrofali (chyba, ze masz najprostsze modele) i w co bardziej wypasionym ekspresie. No i ponownie uruchomić komputer stacjonarny, telewizor jeśli akurat grał i podobne urządzenia, jeśli przypadkiem są po wyłączanej stronie priorytetowego.

W sumie to proponuje dowiedzieć się o koszt tego przewodu z parteru na Twoje piętro, to nie powinno być duża kwota.

dexter1929
22-10-2013, 09:56
Ten "przepływomierz" to przepływowy podgrzewacz wody zapewne?
Cóż, jeśli on ma 18kW, a masz dostępne 11kW to nie wystarczy. Niektóre mają możliwość ograniczenia mocy, wtedy możesz go ustawić tak, aby Ci nie wybijało zabezpieczenie nadprądowe, ale nie będziesz miał komfortu.
A nie masz możliwości dać boilera o dużo mniejszej mocy? Ewentualnie w parze z niewielkim przepływowym do kuchni?

Co do przekaźnika priorytetowego, to nie zawsze jest on wygodny. Jak robisz sobie obiad i odkręcisz ciepłą wodę w kuchni, to on zadziała i wyłączy Ci kuchenkę, mikrofalę i ekspres do kawy. Po zakręceniu wody musisz na nowo ustawić zegar na kuchence, w mikrofali (chyba, ze masz najprostsze modele) i w co bardziej wypasionym ekspresie. No i ponownie uruchomić komputer stacjonarny, telewizor jeśli akurat grał i podobne urządzenia, jeśli przypadkiem są po wyłączanej stronie priorytetowego.

W sumie to proponuje dowiedzieć się o koszt tego przewodu z parteru na Twoje piętro, to nie powinno być duża kwota.

Tak, przepływowy podgrzewacz wody.
Sprawdzę dzisiaj czy on ma możliwość regulacji mocy.
Ten podgrzewacz już był i łazienka jest wyremontowana więc nie chciałem nic ruszać w łazience.
Taki bojler dla łazienki umywalka + prysznic to duży koszt? jaką powinien mieć moc?
Jeśli chodzi o podgrzewacz to myślałem żeby ustawić odwrotnie tzn. gdy chodzi piekarnik czy indukcja i ktoś odkręci wodę a mocy za mało to podgrzewacz nie zadziała i będzie po prostu zimna woda z kranu w tym momencie. Czy jest możliwe takie ustawienie?

m.k.k
22-10-2013, 10:09
Był i działał? To obiecujące. Bojler możesz wstawić do kuchni, jeśli jeszcze przed remontem, będziesz o jedną szafkę w plecy.
Grzałka w boilerze ma zazwyczaj 2kW, jak czajnik elektryczny.

dexter1929
23-10-2013, 00:34
Był i działał? To obiecujące. Bojler możesz wstawić do kuchni, jeśli jeszcze przed remontem, będziesz o jedną szafkę w plecy.
Grzałka w boilerze ma zazwyczaj 2kW, jak czajnik elektryczny.

Czy działał w 100% poprawnie to nie wiem bo póki co nie korzystałem z prysznica. Model to Siemens FD 8110 ale nie znalazłem do niego instrukcji w necie. Chyba jednak zdecyduję się na zwiększenie mocy bo okazało się ostatecznie, że nie muszę ciągnąć z parteru a jedynie z puszki na moim piętrze do mieszkania.

m.k.k
23-10-2013, 09:31
Pozytywna wiadomość, to faktycznie najlepsze rozwiązanie.
Jeśli są robione zmiany instalacji przed licznikiem, upewnij się, że są robione zgodnie z procedurami dostawcy energii, aby ci pan Kazio ze spółdzielni nie zrywał samowolnie plomb z zabezpieczeń.