PDA

Zobacz pełną wersję : Ocieplenie - listwa startowa



fidykg
06-08-2002, 07:09
Witam wszystkich. Moja budowa jest w tej chwili na etapie ocieplania ścian zewnętrznych (10cm styropian FS15) w związku z tym mam pytanie. Na stronie Atlas'u znajduje się instrukcja ocieplania ścian, która wspomina o konieczności użycia tzw. "listwy startowej". Moi fachowcy od ocieplenia twierdzą, że nie ma takiej konieczności a nawet są zadania, że listawa startowa ma więcej wad niż zalet. Powiedzieli, że od lat na dole ocieplenia dają kątownik aluminiowy pokryty siatką i wszystko jest ok. Co o tym sądzicie. Proszę o pomoc.

Grabek
06-08-2002, 07:44
Cześć
mój fachowiec powiedział to samo (też bedę docieplał za kilka dni). Ja chyba się jednak zdecyduję na listwy. Słyszałem opinię, że myszy przez to nie mają szans na uszkodzenie styropianu.
Sam jednak jestem ciekaw opinii kogoś kto ma juz takie listwy i czy więcej z tego pożytku czy nie?

Metal
06-08-2002, 22:31
Listwa ma jedną ważną zaletę: kapinos, który powoduje, że woda spływająca po ścianie - w trakcie zacinającego deszczu - nie spływa po np cokole i nie zamacza go. Kątownik takim zabezpieczeniem nie jest.

Pozdrowionka

08-08-2002, 11:39
Ja chyba też zastosuję listwę startową, bo jak pisał poprzednik, ma kapinos, a to duży plus.
Tomek

Karlos_m
08-08-2002, 12:41
Wydaje mi się, że okapnik ma znaczenie w momencie gdy budujemy ściany w technologii 2 warstwowej (cegła, ocieplenie). Technologia 3 warstwowa chyba tego nie wymaga?!

Metal
08-08-2002, 22:49
Zgadza się, ale pytającemu chodziło o docieplenie ściany dwuwarstwowej - przynajmniej ja tak zrozumiałem.

Pozdrowionka

misiek300@tlen.pl
19-08-2003, 11:23
ponieważ szukałem wielu fachowców-wykonawców do mojego domu, ze wzgledu na wielkośc inwestycji ceny różniły sie znacznie. Każdy fachowiec miał oddzielne zdanie na ten temat. Uważam że kapinos 3-5 cm w elewacji jest bezwzględnie potrzebny w przypadku stosowania innego materiału wykańczającego cokół. Listwa startowa powinna być lub nie to zależy czy fundamenty są ocieplone (opaska) czy nie.... przy ocieplonym fundamencie styropian jest u góry szerszy i opiera sie na tym niższym oraz na plackach i kolkach montażowych. W przypadku braku opaski (ocieplenia) konieczn ajest jakaś listwa stratowa, równie dobrze może być firmowa (wiekszość fachowców na nią narzeka i u mnie ją oderwali.... w postaci listwy startowej może być aluminiowy kontownik. innego sobie niewyobrażam - ze względu na korozje. Jeśli (tak jest u mnie) mam opaske ocieplajoco-odwadniającą styropian fs-20 5 cm folie itd potem na tym oparty jest styropian np 10cm fs-15 potem do samej góry jednolita ściana. Cokołem jest jedna z mas typu marmolit czy gramaplast z systemu terranovy oddzielony tynkiem. Na około budynku w wartwach opaski jest zwir plukany pasem o szerokości ok 30 cm. piasek obok.

Marek K
20-08-2003, 08:00
Ten kampinos, w listwie startowej- nie służy do odprowadzenia wody. Jest praktycznie schowany pod warstwą tynku, on tylko wyrównuje krawędż muru. Przynajmniej tak jest u mnie. Uważam, że nie ma różnicy, co zastosujemy. Widziałem nawet opisy metod ocieplenia, uwzględniające te dwa rozwiązania jako porównywalne!!!.
Marek.

Rocky
08-04-2006, 07:53
Jak powinno się wykończyć ocieplenie przy listwie startowej? Dokąd schodzi siatka, czy od spodu listwy też dać siatkę, czy można dać jeszcze dodatkowo narożnik na listwę i styropian?

areq
08-04-2006, 09:02
Listwa startowa ułatwia w jakimś sensie pracę ociepleniowcom. Gdyby jej koszt był o połowe mniejszy z całą pewnością bym ją dał u siebie.Jednak cena ponad 600zł za listwy dookoła budynku to ciut za dużo dla mnie,jak na rzecz która nie jest niezbędna.Dla porównania za cały styropian 12cm kl..15 dałem 1800zł. Jeszcze pare takich "niezbędnych drobiazgów" i można by było kupić np. piec do c.o. za kwote zaoszczędzoną.

lukaszzzz
08-04-2006, 09:25
Ja również chyba pominę listwę startową jak będę ocieplał. Przy wykonywaniu fundamentu od razu go ociepliłem 10 cm styropianu. Stryropian został wypuszczony około 3 cm więcej do góry więc teraz równiutko w poziomie go odetnę. Będę ocieplał 15 cm styropianu i pod dolną krawędź wtopię siatkę na klej, zawinę na ocieplenie i mam nadzieje, że to wystarczy.

Rezi
08-04-2006, 09:58
listwę startowa na poziomie przyziemia można zastąpić listwą parapetową

jak znajdę wkleje fotkę


Będę ocieplał 15 cm styropianu i pod dolną krawędź wtopię siatkę na klej, zawinę na ocieplenie i mam nadzieje, że to wystarczy. jednak dałbym listwę z kapinosem - koszt niewielki

Sp5es
08-04-2006, 19:53
Listwa startowa spełnia parę funkcji.
1) jest podstawą do ułożenia pierwszej płyty
2) ułatwia ułożenie płyt w równej linii
3) stanowi ochronę przed szkodnikami i gryzoniami (myszy ganiającepod tynkiem w styropianie!)
4) stanowi zamknięcie uniemożliwiające kapilarne podciągani wody.

Wątpiącym radzę zrobienie pomiarów wilgotności ściany dolnej części ocieplenia bez użycia listwy

Podane rozwiązania w żadnym przypadku nie są rozwiązaniami zamiennymi.
Jeśli ktoś naprawdę musi oszczędzać, radzę zamówić u blacharza (tego od parapetów - taki profil U o nierównych ramionach)

siwy z gosławic
08-04-2006, 20:21
Co do fachowców, którzy odradzają listwę to jacyś kr..... przecierz ona ułatwia i przyspiesza pracę. Co do kosztów to za 7.5 metra pod styropian 12 cm zapłaciłem 54 zł (robiona na zamówienie bo mieli tylko do 10 cm i tańszą)
Jak nie dasz listwy to kapinos musisz zrobić pod styropianem w kleju robiąc szpachelką rowek co jest trudne.

Na stronie atlasa jest fantastyczna instrukcja ocieplania i ona powinna rozwiać wszystkie wątpliwości i pytania, bardzo polecam.

Rocky
08-04-2006, 20:55
Widzę, że ożywiłem wątek, ale co z odpowiedzią na moje pytanie :wink: ?


Jak powinno się wykończyć ocieplenie przy listwie startowej? Dokąd schodzi siatka, czy od spodu listwy też dać siatkę, czy można dać jeszcze dodatkowo narożnik na listwę i styropian?

siwy z gosławic
09-04-2006, 08:30
Naprawdę polecam instrukcję atlasa w której czytamy, siatka powinna schodzić poniżej listwy startowej i po wyschnięciu kleju obcinamy ją ostrym nożem na równo z listwą.
A tak wogóle czy widziałeś listwę startową bo jeżeli tak to nie pytałbyś czy dać jeszcze narożnik. Ale odpowiem, przy listwie startowej narożniika się nie daje bo ona ma w sobie i już nie ma miejsca na dodatkowy narożnik (chyba że go przyspawasz)

Sp5es
09-04-2006, 08:40
Siatkę prowadzi się pionowo po wierzchu listwy, oczywiście w zaprawie i obcina ostrym nożem na dolnej krawędzi, nie podwija się pod listwę. Listwa startowa ma front preforowany, klej się tego dobrze trzyma.

Przy okazji wkleję zdjęcia jak wyglądają w praktyce ocieplenia bez listew, w rzezczywistości wykonawaczej
Jeśli rzeczywiście się je starannie zrobi, płyta na krawędzi ma kształt nie prostokątny,a klinowy np. 80 stopni, to szkody wywołane przez wodę są mniejsze. Wówczas zalecane byłoby owinięcie dolnej krawędzi płyty z trzech stron ,ca5-10 cm siatka pomiędzy ścianę a styropian, dolna krawędż, a potem strona frontowa. W praktyce wykonanie tego jest trudne.

Instrukcje ITB dopuszczają wykonania bez listew, moje doświadczenie przekonuje mnie , że nie jest to prawidłowa wytyczna.

siwy z gosławic
09-04-2006, 08:49
Dokładnie tak

Sp5es
09-04-2006, 09:24
Watpiącym polecam odejrzenie OD DOŁU, nie od frontu ocieplenia bez listew na 3 dowolnych budynkach w okolicy. Można się przekonać, dlaczego radzę inaczej - technologia jedno, a rzeczywistość wykonawcza drugie...

tacim
02-11-2009, 12:00
coś ostatnio same wątki sprzed 100 lat odkopuję :) dawać te listwy czy dać luzik i dać np kątownik aluminiowy

Cezarr
02-11-2009, 12:21
Od kilku dni mam już wykonaną elewcję. Zamiast listwy jest kątownik z siatką. W czym ta listwa miałaby być lepsza od takiego rozwiązania?

pierwek
02-11-2009, 12:22
kurcze ja po przeczytaniu tego wewątku bym wiedział dać czy nie dać... BTW jak ocieplałem garaż to listwy nie dałem i tak się namęczyłem na dole, że jak ocieplałem dom to dałem :P Inna sprawa że te listwy trochę kosztują i jak piszą inni są w rozmiarach do 15cm (ja takie miałem i nie szukałem większych ale ci co szukali pisali że jest problem)

coolibeer
02-11-2009, 12:28
Ja mam 14 cm ocieplenia i bez pytania zakładali listwy.

edde
02-11-2009, 12:31
jeszcze inni podnoszą temat liniowego mostka cieplnego na listwie i braku możliwości zaciągnięcia tynkiem od dołu
moim zdaniem listwa pomaga wypoziomować pierwszy rząd styropianu (co można z powodzeniem zrobić też innymi metodami), ja mam ocieploną już piwnice (czyli cokół) 10cm styropianem wiec listwy nie mam zamiaru dawać

tacim
02-11-2009, 16:21
no nic jutro podumam i cos się wymyśli

Daga&Adam
02-11-2009, 16:45
no nic jutro podumam i cos się wymyśli

Mozna gdzies kupic listwy startowe dluzsze niz 15cm? Mam styropian 18cm i nigdzie nie potrafie takich listew znalezc..

Ale tez mam juz ocieplona piwnice 15cm styro, calosc jest przysypana na 2,5m pod ziemia wiec to w sumie juz samo w sobie jest niezla listwa startowa :-)
pozdr.

Depi
02-11-2009, 17:22
Nie można. Przynajmniej ja nie znalazlem. Styro mam 20cm.

Jako że nie znalazłem to nie dałem listwy. Przykręciliśmy profil aluminiowy CD do wsparcia 1 warstwy i złapania poziomu. Potem się odkręci.

No i idzie. W 4 dni z hakiem zrobiliśmy ok. 145m2 styro. Warunki nieco polowe, bo rusztowania zbijamy z desek, ale dajemy radę :)

Kurcze - właściwie to czemu zdjęć nie robię? :)

Daga&Adam
02-11-2009, 17:30
Nie można. Przynajmniej ja nie znalazlem. Styro mam 20cm.

Jako że nie znalazłem to nie dałem listwy. Przykręciliśmy profil aluminiowy CD do wsparcia 1 warstwy i złapania poziomu. Potem się odkręci.


To ja chyba wogole sprawe oleje - styro z piwnicy ma 15cm i jest wypoziomowany - styro na parter bedzie sie na nim wspieral i wystawal tylko 3cm :)


No i idzie. W 4 dni z hakiem zrobiliśmy ok. 145m2 styro. Warunki nieco polowe, bo rusztowania zbijamy z desek, ale dajemy radę :)

A jaka masz max wysokosc? Ja z trzech stron mam luzik - 3m. Nawet z malej drabinki dojde. Ale z tylu mam na szerokosci ~8m wysokosc ok 6,5m i troche sie tego boje.. :)
pozdr.

leszeq
02-11-2009, 17:32
no nic jutro podumam i cos się wymyśli

Mozna gdzies kupic listwy startowe dluzsze niz 15cm? Mam styropian 18cm i nigdzie nie potrafie takich listew znalezc..

Ale tez mam juz ocieplona piwnice 15cm styro, calosc jest przysypana na 2,5m pod ziemia wiec to w sumie juz samo w sobie jest niezla listwa startowa :-)
pozdr.
Listwę startową powinno się stosować jeżeli rozpoczyna się ocieplenie od poziomu gruntu. Jeśli masz juz ocieploną piwnicę, to zrezygnuj z niej, a problem z zakupem będzie rozwiązany :)

Depi
02-11-2009, 17:38
A jaka masz max wysokosc? Ja z trzech stron mam luzik - 3m. Nawet z malej drabinki dojde. Ale z tylu mam na szerokosci ~8m wysokosc ok 6,5m i troche sie tego boje.. :)
pozdr.

Phi - 3m to sobie ustawiasz parę paczek styropianu i jedziesz. My styropian mamy do ok. 5m (poziom parapetów na piętrze). Potem zaczyna się oblicówka wypchana wełną no i tu już będzie kłopot. Chyba będę musiał jednak załatwić prawdziwe rusztowania... :(

leszeq Problem z zakupem JEST już rozwiązany - robię bez niej. Nie wiem dokładnie co z tego wyjdzie, bo mam równą ilość styrop na fundamentach i ścianach ale co tam - jakos to będzie :)

Daga&Adam
02-11-2009, 17:42
Phi - 3m to sobie ustawiasz parę paczek styropianu i jedziesz.


Nooo - tego sie nie obawiam wcale.



My styropian mamy do ok. 5m (poziom parapetów na piętrze).


Czekaj czekaj, macie styropian do poziomu 5m (piec metrowych paczek jedna na drugiej???), czy styropian do np. 3m i 2m mozna "siegnac reka" ? Jak 5m wysokosci styropianu paczka na paczce to wow - cyrkowcy :D U mnie jeszcze ten problem ze w jednym miejscu tam jest spadek.. Ale cos sie wykombinuje. Nie takie rzeczy sie robilo ;D
pozdr.

Depi
02-11-2009, 18:56
Różne rzeczy robimy zabawne (może walnę jutro foty), ale nie - nie ustawiamy 5 paczek :) Choć dobrze, że żaden kierownik albo inspektor tego nie widzi :lol:

Do 3 m myślę, że paczki wystarczą. Zależy jeszcze jakich wymiarów jesteście :)

Choć jak się nad tym zacząłem zastanawiać to chyba przesadziłem. 2,5 może, 3 to już może być lekki strach, ale da się.

My już korzystaliśmy z samoróbnych rusztowań na takiej wysokości. Mogę podesłać Ci plany ;)

Daga&Adam
02-11-2009, 19:18
Różne rzeczy robimy zabawne (może walnę jutro foty), ale nie - nie ustawiamy 5 paczek :) Choć dobrze, że żaden kierownik albo inspektor tego nie widzi :lol:


Az mi sie moje rusztowanie przypomnialo przy murowaniu / fugowaniu komina:

http://szyna.civ.pl/profi_rusztowanie.jpg


Do 3 m myślę, że paczki wystarczą. Zależy jeszcze jakich wymiarów jesteście :)


Standardowo czyli ~180cm ;) Mysle ze na te strone elewacji spoko wystarczy. Na druga chyba bede musial pozyczyc albo kupic pare "przesel" rusztowan warszawskich :)


My już korzystaliśmy z samoróbnych rusztowań na takiej wysokości. Mogę podesłać Ci plany ;)

Jak masz gdzies na wierzchu to wklejaj - przyda sie nie tylko mi :-)

PeZet
23-03-2010, 08:44
Odnawiam temat. Wklejcie zdjęcia rusztowań, jakie stawialiście przy ścianach szczytowych. Może niekoniecznie trzeba kupować/wynajmować rusztowania systemowe.

orko
23-03-2010, 09:32
Kup odpowiednio długie stemple - takie 6m powinny wystarczyć. Zbij parami w drabinki trzy stopniowe. Potem należy takie drabinki postawić do pionu i podeprzeć. A następnie położyć dechy przykręcając do poprzeczek w drabinkach. Całość jest wyjątkowo stabilna i to nawet jak za podesty służą 5 metrowe deski - calówki. Oczywiście muszą być podparte co 2-2.5m oraz wzmocnione deskami w poprzek co 60 cm.

wiaterwiater
23-03-2010, 11:46
Odnawiam temat. Wklejcie zdjęcia rusztowań
Ale temat jest o listwach startowych, a rusztowanie, na dodatek z tych zabawnych, to tylko na zdjęciu. :lol: :lol: :lol: Ale po takiej zimie mnie też nie chce się czytać . :lol:

PeZet
23-03-2010, 12:48
:P Nad listwą też się zastanawiam. I na jakiej wysokości ją dać - równo z izolacją poziomą ścian, czy niżej.

coffee
09-06-2010, 17:42
Czy coś się zmieniło na rynku, jeśli chodzi o dostępność listwy startowej do styropianu > 15cm?
Mamy do położenia 20cm i tym samym kłopot ze znalezieniem takiego profilu.

Gdzieś wyczytałam na forum, że można robić takie listwy na zamówienie. Gdzie uderzyć z takim zamówieniem?

Jarek.P
10-06-2010, 08:53
To w końcu 15cm, czy 20?
20 - nie wiem, ale 15 kupiłem bez najmniejszego problemu w składzie "za rogiem", były też w każdym, do którego dzwoniłem.

A co do samej dyskusji - moi elewacjusze też chcieli robić bez listew startowych, dając na dole kątowniki, ale zażyczyłem sobie listew z uwagi na dom w lesie i zwiększone zagrożenie myszami i tym podobnymi. Koszt - kilkaset złotych, przy ciężkich tysiącach, jakie kosztuje całe ocieplenie w zasadzie do pominięcia.

J.

jareko
10-06-2010, 10:10
...A co do samej dyskusji - moi elewacjusze też chcieli robić bez listew startowych, dając na dole kątowniki, ale zażyczyłem sobie listew z uwagi na dom w lesie i zwiększone zagrożenie myszami i tym podobnymi. Koszt - kilkaset złotych, przy ciężkich tysiącach, jakie kosztuje całe ocieplenie w zasadzie do pominięcia.....I kiedy w końcu ktoś to zrozumie?
A później pojawiają się posty - myszy zeżarły mi styropian. Myszy zrobiły sobie gniazdo w wełnie. I nie ma to znaczenia czy miasto czy wieś - myszy są wszędzie

coffee
11-06-2010, 11:10
Jarek.P chodziło mi o grubość większą niż 15cm (napisałam >15). Do tej pory znalezlismy właśnie max. 15cm, a potrzebujemy 20cm.

Jarek.P
11-06-2010, 12:24
Jasne.
">" przeniosło się do innego wiersza i mi umknęło.

J.

rysiula
11-06-2010, 14:11
Jarek.P chodziło mi o grubość większą niż 15cm (napisałam >15). Do tej pory znalezlismy właśnie max. 15cm, a potrzebujemy 20cm.

Listwy startowe (czy profile cokołowe) grubości 203 mm bez problemu kupilismy tutaj http://www.talo.pl/cokolowy.html

coffee
12-06-2010, 15:58
Wielkie dzięki Rysiula!

Buschido
13-06-2010, 10:33
Gdzieś w necie przeczytałem, że listwy cokołowe aluminiowe nie stosuje się od poziomu gruntu, lecz od 30 cm ponad nim. Czy jest to prawda czy nie ? Mam ten dylemat, ponieważ garaż + pomieszczenia techniczne ocieplał będę od poziomu gruntu i się waham, czy dać listwy cokołowe, czy wkleić siatkę i ją zawinąć od spodu i wkleić listwę z kapinosem. Pozostała część ocieplenia (150mm) oparta będzie na ociepleniu fundamentu (80 mm) wystającym ok. 0,5 m ponad grunt. Tutaj wklejona zostanie tylko plastikowa listwa kapinosowa.

Pozdr

odaro
13-06-2010, 10:47
Gdzieś w necie przeczytałem, że listwy cokołowe aluminiowe nie stosuje się od poziomu gruntu, lecz od 30 cm ponad nim. Czy jest to prawda czy nie ? Mam ten dylemat, ponieważ garaż + pomieszczenia techniczne ocieplał będę od poziomu gruntu i się waham, czy dać listwy cokołowe, czy wkleić siatkę i ją zawinąć od spodu i wkleić listwę z kapinosem. Pozostała część ocieplenia (150mm) oparta będzie na ociepleniu fundamentu (80 mm) wystającym ok. 0,5 m ponad grunt. Tutaj wklejona zostanie tylko plastikowa listwa kapinosowa.

Pozdr

To może PCV właśnie wyczytałem na Listwa startowa PCV (http://www.talo.pl/) że takie też istnieją

drejku
07-08-2010, 21:19
Wszytko wygląda bardzo optymistycznie w dyskusji - możecie kupić listwy tu i tam ... A w praktyce: w różnych firmach i na składach szukałem listw 18cm (183) i minimalny czas oczekiwania wynosił miesiąc!!! Styropian jest w zasadzie od ręki (do tygodnia czasu), na ekipy czeka się 2-3 tygodnie - nie ma problemu.

Jeśli ktoś ma informacje gdzie faktycznie można kupić listwy szersze niż 15cm to proszę o info :)

brachol
18-08-2010, 16:58
listy startowe do grubości 203 są na allegro

odaro
23-08-2010, 22:53
Czy ma jakieś znaczenie czy listwa startowa jest aluminiowa czy ze stali ocynkowanej?

Która jest lepsza?

odaro
30-08-2010, 11:31
Czy ma jakieś znaczenie czy listwa startowa jest aluminiowa czy ze stali ocynkowanej?

Która jest lepsza?

Hej napiszcie czy ma to znaczenie czy aluminiowa czy ze stali ocynkowanej.

vanka99
19-09-2010, 13:40
Witam
Możecie wkleić jakieś fotki - jak wygląda listwa startowa przy zrobionym ociepleniu a jak to wygląda kiedy listwy się nie daje i co można zrobić w zamian . Kwestia tzw kapinosa.
Pozdrawiam

jaremy
18-06-2012, 20:26
czy cos sie zmieniło z tymi listwami. podnoszę temat
ja mam ocieplenie fundamentu 15 cm i 0,5 m ponad grunt dalej ma isc styropian 20 cm

Jarek.P
18-06-2012, 21:52
A co się tu miało zmienić?
Sprawa przecież jest prosta: albo dajesz te listwy albo nie. Jeśli nie dasz, to zaoszczędzisz jakieś śmieszne w skali kosztów ocieplenia pieniądze, a zafundujesz sobie za to mnóstwa innych problemów, od tego, jak zrobić kapinos począwszy, na "ratunku, myszy wgryzły się w styropian, co robić????" skończywszy.

J.

jaremy
19-06-2012, 20:25
a powiedz jak połączyć ocieplenie fundamentu z ociepleniem budynku

Jarek.P
19-06-2012, 20:41
A będzie wystawać jedno względem drugiego? Jeśli tak i jeśli będzie to normalny układ, znaczy że elewacja wystaje względem cokołu, to u dołu elewacji dajesz normalnie listwę startową, która tym samym będzie zakańczać styropian fundamentowy.
Jeśli układ jest odwrotny (rzadkie, ale zdarza się) i cokół wystaje spod elewacji, to potrzebna jest nie listwa startowa, a normalna obróbka blacharska, coś w rodzaju parapetu wokół domu.

A jeśli jedno z drugim jest na równo, to w sumie nie jest potrzebne nic, wystarczy po całości siatką na kleju pojechać.

J.

jaremy
19-06-2012, 20:43
ocieplenie docelowe (czytaj gora) będzie wystawać poza cokół