Zobacz pełną wersję : KUCHNIA - sprzęt do kuchni, AGD kuchenne - co wybrać? opinie, modele, doświadczenia
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
14
15
16
17
18
19
barto307cc
03-07-2010, 23:58
Sprzęt AGD mam już wybrany:
-lodówka LG GR-P217LCAJ
-piekarnik GORENJE BO 87 ORAX
- płyta indukcyjna TEKA GKST 95 N i4 Select
-okap FRANKE
Mam problem ze zmywarką,czytam,czytam i dalej nic nie wiem.Chodzi mi o to,żeby miała 1/2 wsadu,panel zintegrowany.Może ktoś doradzi??
I jeszcze poszukuję pralki,otwieranej z przodu,bez suszarki,z 1/2 wsadu ;))
Dzięki za pomoc ;)
popey111
04-07-2010, 00:01
Niestety jakiś błąd wyskakuje na PRIW, no to piszę tutaj co wymęczyłem:
Trochę popytałem w sklepach i po znajomych i mam wizję tego co bym chciał. Proszę o opinię czy jest OK. lub ew. czy w tej cenie dostane coś lepszego:
1. Lodówka Elektrolux ERN 29790
2. Zmywarka AEG F 88030 VIP
3. Płyta gazowa Elektrolux EHG 6235X
4.Piekarnik AEG B 5941-5-M
No i nie mam pojęcia jaki okap - w okolicach 500zł - do zabudowy teleskopowy.
Pozdr
w sumie ok ale czy nie rozsądniej wybrać jakiś tańszy model lodówki:) a co do okapu to wtej cenie gorenje, amica , samsung :)
Pytanko:
piekarnik do zabudowy z dzieloną komorą, prowadnicami teleskopowymi i pirolizą - czy istnieje takie cudo?
w sumie ok ale czy nie rozsądniej wybrać jakiś tańszy model lodówki:) a co do okapu to wtej cenie gorenje, amica , samsung :)
Napaliłem się na tą lodówkę bo jest cicha i na zdjęciach wygląda OK. Można ją kupić za 1900. To chyba nie tak drogo??
popey111
04-07-2010, 21:28
Może i nie ale troszkę dużo (600 zł) za sterowanie elektroniczne i wentylator:) w porównaniu do ern29750, gdyby nie promocja electroluxa z gwarancją to doradzał bym icus30130
witam
popey111 szukam do zabudowy w normalnych cenach chłodziarki o wys. ok 125cm, zamrażarki ok 85cm, białego piekarnika i białej płyty elektrycznej. Co możesz powiedzieć na wybór chłodziarki Siemens KI24RA50, zamrażarka ELECTROLUX EUN 12510, płyty PKF 659V14E, a piekarnik Gorenje BO 71 SYW czy MASTERCOOK MF 196 B.
W ogóle sie na tym nie znam :( :(
Dzień dobry :)
Popey111 mam do Ciebie ogromna prośbę - czy mógłbyś w wolnej chwili zerknąć na modele, które wytypowałam (kilka postów wyżej)? Bardzo zależy mi na opinii fachowca. Obecnie, przy dwójce małych dzieci, spędzam mnóstwo czasu w kuchni i nie chciałabym z czymś wtopić.
Z góry bardzo Ci dziekuję
Pozdrawiam
misiakulka
05-07-2010, 12:45
wypatrzyłam sobie taką sprytną płytę gazową DYNAXO GCH8.01s czy ktoś taką posiada, albo któryś z fachowców mółby się wypowiedzieć na jej temat. mnie najbardziej przekonuje łatwość sprzątania, a na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę?
marzena999
05-07-2010, 13:27
jednak zdecydowałam się na lodówkę do zabudowy z biofreshem. co polecacie? musi być jak największa, ale nie side by side.
witam
popey 111 , jeżeli kupię piekarnik samsunga z dzieloną komorą, decydować się na płytę indukcyjną Teka, czy może polecisz jakąś inną płytę w cenie do 2000 zł ? bardzo proszę o odpowiedź
(...)
3)Mikrofala: tu prosiłabym o doradzenie mi modelu pasującego do piekarnika (zabudowa w słupku), gdyż Electrolux ma kosmicznie drogie mikrofalówki, a ja chciałabym kupić coś do 1000 zł z jakimiś funkcjami a nie samym podgrzewaniem :) Wizualnie cięzko mi samej dobrac :(
(...)
5) Zmywarka: Bosch SMV50E10EU
Koniecznie zintegrowany panel i 60 cm szerokości.
(...)
skoro mikrofala ma być do zabudowy w słupku, to ja bym jednak coś z elektroluxa szukała. wiem, że to nie o markę i jej afiszowanie chodzi, ale osobiście razi mnie jak jeden napis jest na jednym, drugi na drugim sprzęcie, a na kolejnym - jeszcze co innego. ze względu na bliskość tych dwóch rzeczy w twojej kuchni - może to być bardzo widoczne. druga kwestia, to jednak stylistyka właściwa dla jednej linii produktów/producenta...
jeśli zaś chodzi o wybór zmywary - uważam, że SMV50E10EU to jest bardzo dobry pomysł. wprawdzie swojej jeszcze nie przetestowałam, ale z zebranych przeze mnie opinii na jej temat wynika, że relacja jakość-cena jest warta tych 1500,-. plus jeszcze duży wybór programów, czytelny intuicyjny panel, opcja mycia wyłącznie 1 kosza i niski poziom hałasu - zaważyły w moim przypadku o wyborze tejże :) (a i w środku wygląda ślicznie hehe)
Proszę o pomoc w wyborze zmywarki:
Bosch SMV 50E30EU czy Siemens SN 64M001EU. mam chrapke na Siemensa, ale nie wiem, czy wart jest tych 500 złociszy więcej.
I jeszcze mikrofala: FW 87KUST czy FG 87 KUST Samsunga. Grlia nie potrzebuję, ale nie wiem czy gotowanie na parze w FW wychodzi.
Wybrałam piekarnik: BT62 TDBCT.
Popey11 - doradź.
Pomocy. Zaczęłam zgłębiac temat zmywarek, i utknęłam.Nigdy nie miałam zywarki więc temat jest mi zupełnie obcy. czy jest w sieci jakas wygodna porównywarka sprzętów? jak wybieracie swoje typy?
Wiem, ze chcę dobrą ( ponoć dobre to siemens lub bosch) wiem ze z panelem zintegrowanym (niewidiocznym z zewnatrz frontu), szerokosc 60, chcę, zeby była ekonomiczna (woda prąd) i cicha (salon połączony z kuchnią). Żeby miała jakieś wygodne programy jak np mam mało zmywania. Wiem, że są jakies bajery ale juz zupełnie zgłupiałam czytajac na hybił trafił opisy zmywarek. A, i chyba chcę metalowe dno a nie z tworzywa......
Czy ktoś klto sie zna na zmywarkach może mnie przeprowadzić przez ten chaos informacyjny
POMOCY
A jeszcze jedna sprawa. Co z tym wymiennikiem ciepła. Słyszałam jakie to ekonomiczne, że część energii eozyskuje sie do ogrzania kolejnej wody, a pan w sklepie Euro RTV AGD mówił, ze to pic na wodę. Poza tym nie znalazłam narazie w tych zmywarkacvh które "przeczytałam" tego wymiennika. Wart jest zachodu?
popey111
prosze pomóż którą lodówkę wybrać LG GR-B469BTJA czy może GR-B-469BTQA
@ axelek
ja wybrałam SMV 50E10EU. między innymi ze względu na to, o czym mówisz plus jeszcze jest możliwość mycia połowy wkładu czyli tylko jednego kosza. wg mnie warto, bo nie zawsze chce się czekać aż się pozbiera naczyń na pełną zmywarę.
kami.kadze
08-07-2010, 12:48
Witam,
W najbliższym czasie muszę zamówić sprzęt to kuchni, przejrzałem ten temat i wybrałem na co mnie stać i wydaje mi się, że będzie OK.
Proszę o podpowiedź, czy można wybrać coś lepszego (pod dowolnym względem) w podobnej cenie, albo coś w podobnej klasie taniej.
Ceny pochodzą z jednego ze sklepów internetowych. Jeśli ktoś wie, gdzie można kupić taniej, albo w podobnej cenie, ale z jakąś wartością dodaną, to również proszę o podpowiedź.
Lodówka:
Gorenje NRKI55288 - 1960 zł - nie mam specjalnych wymagań, wykonawca kuchni określił tylko, że podział drzwi zamrażarki i chłodziarki na być na wysokości 713mm, ze względu na ogólną na ogólną estetykę mebli
Zmywarka:
Electrolux ESL 66010 - 1445zł - ma mieć 60cm, niewidoczny panel i być w miarę cicha
Piekarnik:
Samsung BT63TDBFGB - 1925zł - ma być możliwie prosty, czarny, prowadnice, kataliza
Płyta indukcyjna:
Teka GKST 60 i4 Basic Slider - 1359zł - dużo ludzi poleca Tekę, solidna, prosta, bez bajerów
Okap:
FABER INCA PLUS HIP X 52 - 875zł
ELICA ELIBLOC HT GR/A/60 - 779zł
Tu mam problem, okap ma być zabudowany w szafce, pokój z aneksem kuchennym ma ok 23m2. Wybrałem te dwa modele, ze względu na wydajność. Który z nich będzie bardziej cichy?
Pralka
Hoover VHD33 512 3D - 1407zł - potrzebuję płytkiej praki do niedużej łazienki
Bardzo proszę o wszelkie opinie i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Kamil
marzena999
08-07-2010, 15:21
czym się różnia te piekarniki? - oprócz ceną, producent ten sam
Piekarnik AEG-ELECTROLUX Competence B 9820-5 M
Electrolux EOB98000X
ponawiam prośbę o dobór lodówki do zabudowy, biofresh, duża pojemność chłodzenia, mniejsza zamrażarka
ostatnio polecano zmywarkę elektroluxa, czy warto?
bardzo proszę o odpowiedź popey111 :)
kami.kadze
Mam tę lodówkę Gorenje - fajna z komorą "0" - super sprawa - papryka leżała w niej 1,5 miesiąca. Moja nie jest jeszcze zabudowana i tym bardziej wypoziomowana i troszkę ją słychać, mam nadzieję, że jak stanie na gotowo to będzie cichsza. Troszkę jest wąska w środku.
A pralkę kupiłam Elektrolux EWS 12 coś tam W. Świetna. 43 cm głębokości a mieści 6 kg prania. Time Manager to super sprawa, opóźnianie startu, cichutka i stabilna.
kami.kadze
09-07-2010, 10:34
AnnaP. Właśnie zastanawiałem się, czy ta komora zero działa, czy tylko taki "chwyt marketingowy". Jak działa, to żona się ucieszy, gdyż wielką miłośniczką warzyw jest ;) Pralkę też zaraz obczaję, dzięki za propozycję.
PS. Jeszcze taką lodówkę mam na oku: LIEBHERR ICUS 30130. W komentarzach ludzie piszą, że jest bardzo cicha, co dla mnie ważne, gdyż mamy aneks kuchenny w pokoju. Co o niej myślicie? Lepsza od Gorenje?
Pomocy. Zaczęłam zgłębiac temat zmywarek, i utknęłam.Nigdy nie miałam zywarki więc temat jest mi zupełnie obcy. czy jest w sieci jakas wygodna porównywarka sprzętów? jak wybieracie swoje typy?
Wiem, ze chcę dobrą ( ponoć dobre to siemens lub bosch) wiem ze z panelem zintegrowanym (niewidiocznym z zewnatrz frontu), szerokosc 60, chcę, zeby była ekonomiczna (woda prąd) i cicha (salon połączony z kuchnią). Żeby miała jakieś wygodne programy jak np mam mało zmywania. Wiem, że są jakies bajery ale juz zupełnie zgłupiałam czytajac na hybił trafił opisy zmywarek. A, i chyba chcę metalowe dno a nie z tworzywa......
Czy ktoś klto sie zna na zmywarkach może mnie przeprowadzić przez ten chaos informacyjny
POMOCY
A jeszcze jedna sprawa. Co z tym wymiennikiem ciepła. Słyszałam jakie to ekonomiczne, że część energii eozyskuje sie do ogrzania kolejnej wody, a pan w sklepie Euro RTV AGD mówił, ze to pic na wodę. Poza tym nie znalazłam narazie w tych zmywarkacvh które "przeczytałam" tego wymiennika. Wart jest zachodu?
Akselek, Popey doradzil mi te Siemens SN 64M001EU. Ma funkcje 1/2 wsadu.
Nie uzywam jeszcze, ale jest sliczna:)
Kami.kadze, kupilam tego liebherra. Tez jeszcze nie uzywam, ale mysle, ze jest lepszy od gorenje.
Hej hej użytkownicy wszelkich spr zetów w nowych i starych kuchniach.
Wybrałem sobie piekarnik do zabudowy:
Electrolux EOB64201X
http://image.ceneo.pl/data/products/2277345/product.jpg
Potrzebuję teraz do tego dobrać mikrofalę i lodówkę.
Przyznam, że w słupku nad piekarnikiem najbardziej by nam pasowała mikrofala tej samej firmy. Ale niestety dobranie kolorystycznie to chyba jest niemożliwe?
Dodam, że całość będzie usytuowana w jednej wysokiej zabudowie. Trzy części: piekarnik z mikro i z szafką pod i ponad, Lodówka z szafką ponad, i szafki na wysokość jak wyżej. Lodówka nie będzie zabudowana tylko wsunięta w wysoką zabudowę.
Jak sobie poradziliście z takim problemem doboru sprzętu?
Przyznam, że w słupku nad piekarnikiem najbardziej by nam pasowała mikrofala tej samej firmy. Ale niestety dobranie kolorystycznie to chyba jest niemożliwe?[/B]
nie bardzo rozumiem.
na czym polega problem z dobraniem reszty sprzętu elektroluxa?
dlaczego miałby być problem z dopasowaniem kolorystycznym? (zwłaszcza spośród sprzętu elektroluxa)
Więc chyba to ja ma zbyt małą wiedzę. Z tego co się rozejrzałem po sieci i patrząc po zdjęciach to wszystkie sprzęty różnią się od siebie odcieniami. Ale może to wina zdjęć, a sprzęty trzeba obejrzeć na żywo...
zdjęciami się absolutnie nie sugeruj - one ani trochę wiernie nie oddają faktycznego koloru. przecież na www sklepów internetowych i tak zazwyczaj pojawia się foto z katalogu producenta, które z całą pewnością zrobiono jakiemuś losowo wybranemu egzemplarzowi, który już dawno u kogoś jest, a nie było cyknięte twojemu nabywanemu sprzętowi, który stoi sobie grzecznie zafoliowany i czeka aż go gdzieś wyślą.
natomiast jeśli zależy ci na dobraniu najbardziej idealnego odcienia, to proponuję wybrać sprzęt z jednej linii albo przynajmniej od jednego producenta (choć tu już bym była ostrożniejsza). jeśli chcesz mieszać, to niestety - osiągnięcie ideału może być niemożliwe, a ewentualną szansa pojawia się jeśli pójdziesz do jakiegoś sklepu ze sprzętem i poprosisz sprzedawców, żeby ci pozwolili poprzesuwać trochę eksponowany towar.
kami.kadze
12-07-2010, 14:32
Kami.kadze, kupilam tego liebherra. Tez jeszcze nie uzywam, ale mysle, ze jest lepszy od gorenje.
Po zastanowieniu i przejrzeniu opini w necie też się w końcu namyśliłem na Liebherra, może nie jest tak wybajerzona jak Gorenje, ale sprawia wrażenie bardziej solidnej.
Rozglądnąłem się trochę po sieci. Poczytałem tu i tam co nieco. I wybrałem następująco (wszystkie sprzęty w kategorii cenowej w okolicach 1200 zł/szt.):
1. Płyta: Teka IR 641 (http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0002062&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%C5%82yty%20kuchenne&nameProd=IR%20641&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne)
lub ewentualnie Mastercook IDI64 S (http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1030&mcp_id=1477)
2. Lodówka: ELECTROLUX ERN 29750 (http://www.electrolux.pl/node38.aspx?productId=12351) lub ewentualnie GORENJE RKI 4294 W (http://www.gorenje.pl/kuchnia/chlodnictwo/do_zabudowy?c=145033)
3. Zmywarka: Bosch SGV 45M83EU (http://bosch-home.pl/SGV45M83EU.html)
Jak widzicie ten wybór? Czy w danym zakresie cenowym (ewentualnie przy niewielkim dołożeniu środków) można upatrzyć coś znacznie lepszego?
Dzięki i pozdrawiam,
dzięki za wszelkie sugestie ellaj, duś
powoli krystalizuje mi sie mpoja zmywarka. Dla mnie wazne sa decybele, i narazie na prowadzienie parametrowo - cenowe wysuwa sie elekrolux, bo siemens jeszcze cichsza i swietne parametry ale na ich srtonce jest taki licznik oszczedzania, i wyliuczyłam sobie niechcący że chyba nie zamortyzuje mi sie ta róznica w cenie pomiedzy samsungiem a elektroluksem. Ciekawa jestem na jaki czas sa przewidziane zmywarki ( zywotnosc).....
popey111
12-07-2010, 17:39
Jeszcze raz do wszystkich potrzebujących:) piszcie na pw bo naprawdę ciężko z czasem:)
popey111
12-07-2010, 18:19
Rozglądnąłem się trochę po sieci. Poczytałem tu i tam co nieco. I wybrałem następująco (wszystkie sprzęty w kategorii cenowej w okolicach 1200 zł/szt.):
1. Płyta: Teka IR 641 (http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0002062&categoria=CA-0000003&idioma=pl&backto=P%C5%82yty%20kuchenne&nameProd=IR%20641&nameCat=P%C5%82yty%20kuchenne)
lub ewentualnie Mastercook IDI64 S (http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1030&mcp_id=1477)
2. Lodówka: ELECTROLUX ERN 29750 (http://www.electrolux.pl/node38.aspx?productId=12351) lub ewentualnie GORENJE RKI 4294 W (http://www.gorenje.pl/kuchnia/chlodnictwo/do_zabudowy?c=145033)
3. Zmywarka: Bosch SGV 45M83EU (http://bosch-home.pl/SGV45M83EU.html)
Jak widzicie ten wybór? Czy w danym zakresie cenowym (ewentualnie przy niewielkim dołożeniu środków) można upatrzyć coś znacznie lepszego?
Dzięki i pozdrawiam,
płyta Teka GKST 60 i4 Basic Slider
lodówka napewno electrolux:)
zmywarka: coś z electroluxa żebyś skorzystał z promocji z pięcioletnią gwarancją:) np Electrolux ESL 65070R
pozdr
płyta Teka GKST 60 i4 Basic Slider
lodówka napewno electrolux:)
zmywarka: coś z electroluxa żebyś skorzystał z promocji z pięcioletnią gwarancją:) np Electrolux ESL 65070R
pozdr
Dzięki wielkie.
Fajna ta płyta, którą proponujesz, zwłaszcza, że ma pole o średnicy 23 cm (w większości tanich indukcyjnych płyt kończy się na 21 cm). Co do lodówki to skłaniam się ku temu Elektroluxowi. A zmywarka... na papierze fajnie wygląda ten Elektrolux, ale czytałem opinię, że jednak Bosch/Siemens to przy zmywarkach najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza jeśli chodzi o niezawodność... czy temu Elektroluxowi można ufać?
kami.kadze
13-07-2010, 00:41
To nie kwestia zaufania, tylko kalkulacji. Kupując dwa urządzenia Elektroluxa dostajesz do nich pięcioletnią gwarancję :)
Wolę mieć sprawne urządzenie bez gwarancji niż zmywarkę na gwarancji, która się psuje co chwilę...
Więc jak to jest z tą niezawodnością zmywarek Elektroluxa? Jest OK? Na poziomie Boscha/Siemensa? A jeśli się już coś wydarzy, to można liczyć na serwis, czy też zrobią wszystko, żeby tej gwarancji nie uznać?
Czy zmywarka sgv45m83eu - Bosch ma program 1/2 wsadu? Wydawało mi się że ma ale teraz czytam opisy i tego nie widzę?
Może mi sie pomyliło z czasem skróconym?
Czy taki program 1/2 jest fajną sprawą?
kami.kadze
13-07-2010, 10:20
Wolę mieć sprawne urządzenie bez gwarancji niż zmywarkę na gwarancji, która się psuje co chwilę...
Więc jak to jest z tą niezawodnością zmywarek Elektroluxa? Jest OK? Na poziomie Boscha/Siemensa? A jeśli się już coś wydarzy, to można liczyć na serwis, czy też zrobią wszystko, żeby tej gwarancji nie uznać?
Nie wiem jak jest z Elektroluxem, niedługo się przekonam.
Co do legendarnej niezawodności Bosha, od 4 lat używam Bosha, nie najtańszy model. Serwis był u niej już dwa razy, pierwszy raz tuż po zakończeniu dwuletniego okresu gwarancyjnego..
Hmm... poczytałem o tej promocji Electroluxa i wydaje się, że nie ma tam żadnych wielkich haków. W związku z tym zacząłem się zastanawiać czy nie wziąć też płyty indukcyjnej elektroluxa (np. Electrolux EHD 60020P - 1304 zł) zamiast Teki, bo na tą płytę Electroluxa też bym miał 5 lat gwarancji...
Co myślicie?
Patrząc na parametry techniczne to różnica jest taka, że Teka Basic Slider ma nieco większą moc całkowitą i największe pole 230 mm (a nie 210 mm jak electrolux). Zaletą Teki jest też "slider" (o ile rzeczywiście jest to wygodniejsze od + i -), natomiast przy Electroluxie kusi te potencjalne 5 lat gwarancji...
to zależy - jeśli masz wielką rodzinę i zmywarka jest wiecznie pełna, to nie odczujesz braku opcji 1/2. jeśli natomiast często zdarza ci się czekać do zapełnienia zmywary i łapiesz się na tym, że znów nie masz ani jednej szklanki/kubka/sztućca... zdecydowanie docenisz.
Czy zmywarka sgv45m83eu - Bosch ma program 1/2 wsadu? Wydawało mi się że ma ale teraz czytam opisy i tego nie widzę?
Może mi sie pomyliło z czasem skróconym?
Parametry najlepiej sprawdzać bezpośrednio na stronie producenta bo w sklepach różnie bywa z tymi opisami. Z tego co widzę ta zmywarka nie ma opcji pół wsadu, a szkoda bo wydaje mi się że przy zmywarkach 60cm to nawet przydatna funkcja (no chyba że ktoś produkuje naprawdę dużo brudnych naczyń i jest w stanie zapełnić całą zmywarkę) Ja obecnie używam 45cm bez opcji pół wsadu i dość często zdarza mi się włączać ją co 2 dni więc 60tke brałabym na pewno z tą opcją :rolleyes:
Czy na poniższym obrazku - "min 460" - dotyczy odległości do ściany - czy oznacza że musi być wnęka na taka odległość?
http://media.bosch-home.com/Files/Bosch/Pl/pl/ProductFiles/ProductImages/DrawingImages/Localize/MCZ_007370_KA62DP90_pl-PL.jpg?Width=500
Na prawo od lodówki ma być słupek z piekarnikiem i mikrofalą, ale mogę dać słupek w miejsce lodówki - a ja na prawo od słupka.
duś pisze:
dobraniu najbardziej idealnego odcienia, to proponuję wybrać sprzęt z jednej linii
Electrolux EOB64201X
http://image.ceneo.pl/data/products/2277345/product.jpg
Jakie więc oznaczenia sprzętów electroluxa takich jak lodówka i mikrofala będą jedną linią z tym piekarnikiem?
Czy te sprzęty będą z jednej linii i będa do siebie pasowały:
Electrolux ENB 34633X;
http://image.ceneo.pl/data/products/6561955/b3660888-b180-4906-998a-07635c1d9884_product.jpg
Electrolux EMS 26415 X:
http://www.zadowolenie.pl/kupic_img/m_22742-kuch-mikrofalowa-electrolux-ems-26415-x.jpg
Do tego taka zmywareczka:
SIEMENS SN 66N030EU
http://123klik.pl/images/products/page/95862.jpg
I taka płyta:
Teka IR 641:
http://www.luxemedia.pl/images/thumbnails/200_images_Image_Teka_IR%20641.jpg
Co powiecie o tych wyborach...?
popey111
napisałam priva proszę odpisz w wolnej chwili :)
I taka płyta:
Teka IR 641:
http://www.luxemedia.pl/images/thumbnails/200_images_Image_Teka_IR%20641.jpg
Co powiecie o tych wyborach...?
Co do płyty to zerknij kilka postów wyżej. Też pytałem o tą samą płytę i popey111 polecił mi inną płytę Teki. Chyba rzeczywiście lepszą i do tego nieco tańszą :-)
Witam, a jak się ma płyta indukcyjna Teka GKST 60 i4 Basic Slider do płyty Amica PI 6508 TK, idzie je kupić w podobnych cenach
no to teraz moja kolej
chce kupić:
Suszarka ELECTROLUX EDH 97980W lub AEG-ELECTROLUX Lavatherm T59850 różnica cenowa 600 zł ale AEG ma metalowe w bębnie popychacze ( z doświadczenia wiem że plastikowe elektryzują pranie) reszta ta sama (2300 lub 2900)
Pralka AEG-ELECTROLUX Lavamat 5.0 cena do parametrów niezła (1550) - to wersja limitowana ale jest jeszcze dostępna
zmywarka BOSCH SMV 69M20EU ale nie wiem czy jest sens tyle wydawać (2600) może ktoś da namiary na sprawdzony tańszy model
piekarnik już wybrałem cena/jakość zdecydowała na beko 25501x - wszystko ma co powinien a cenę niską oraz płytę gazową ale to już rzecz gustu co się komu podoba
okap musi być z filtrem węglowym i pod szafke bo jest gaz i kominowy odpada macie jakiś pomysł pierwsze kryterium i najważniejsze to żeby był cichy i do 500 zł
lodówkę do zabudowy nie wiem jaką - chciałem libhera ale te słabsze modele do 2k są podobno kiepsko robione znalazłem stronkę o niezadowolonych użytkownikach i myślałem o electrolux czy ta wersja z dwoma termostatami jest dobra???
Witam, a jak się ma płyta indukcyjna Teka GKST 60 i4 Basic Slider do płyty Amica PI 6508 TK, idzie je kupić w podobnych cenach
Ta Amica ma znacznie mniejszą moc całkowitą. No i największe pole w Amice to 210 mm, a w Tece 230 mm (lepiej się nadaje do dużych garnków)... Ja bym wybrał Tekę...
Witam,
od kilku dni przeglądam i czytam to forum, informacje z necie i chyba nigdy nie wybiorę sprzętu do swojej kuchni :(
Dlatego postanowiłam poprosić Was o pomoc.
- płyta indukcyjna - 2-3 tyś
- piekarnik,
- okap
- lodówka
- mikrofala
- zmywarka
Piekarnik + mikrofala pod zabudowę w słupku
Zmywarka pod blat
nie wiem czy lepszy okap pod szafkę czy samodzielny?
lodówka duża (wysoka)
Wszystko srebrne.
Proszę poradźcie mi co powinnam brać pod uwagę.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Madzia i Grzegorz
15-07-2010, 18:16
W związku z tym że powoli wykańczam mieszkanko poszukuję sprzętu AGD. Chodzi mi o tani a sprawny sprzęt bez zbędnych bajerów. Płytę i piekarnik z zabudowie
wybrałam Candy PL40ASX i piekarnik Candy FPP607X i mam problem z lodówką ma być wolnostojąca i nie wiem jaką wybrać.
Znalazłam takie ElektroluxENB34433X i Samsung RL24FCAS. Jeśli żadna z nich to jaka do 1500zł???
agnie-cha
15-07-2010, 19:20
mr6319 : zmywarka siemens - dodry wybór , użytkuję siemensa od 11 lat bezawaryjnie , o reszcie się nie wypowiadam ale sugerowałabym aby kierować się raczej parametrami a nie odcieniem.....
moim zdaniem piekarnik elektryczny z klasą energetyczną ileś razy A i w dodatku z + to kompletna porażka , mniej prądu pobiera ale za to zamiast piec mięso lub ciasto 1 godz. to w takim piekarniku super A+ będzie to trwało 1,5 godz. ( to moje prywatne spostrzeżenie )
pomoże ktoś z wyborem lodówki
coś w granicach 1400 zł
kompletnie nie wiem na co zwracać uwagę ..
jaka firma ?
raczej chodzi o to by była niezawodna ... i energooszczędna
wstępnie skłaniam się ku BOSCH KGV36X47 A++ ... Electrolux ERB34300W
chyba że coś tańszego podobnych parametrach i niezawodnosci
witam! wreszcie zabieram się za swoją kuchnię,wstępnie wybrałam takie sprzęty(lodówka jeszcze poczeka bo stara dobrze się sprawuje) nie ukrywam że szukałam tylko czarnego sprzętu,białe fronty,więc czarne na zasadzie kontrastu,co możecie mi o nich powiedzieć?
piekarnik Siemens HB 76AA660 mikrofala Siemens HF 25M6R2 płyta Electrolux EHD 68210 P okap Mastercook WK Umbriel 90 XN
dzieki za opinie...
moim zdaniem piekarnik elektryczny z klasą energetyczną ileś razy A i w dodatku z + to kompletna porażka , mniej prądu pobiera ale za to zamiast piec mięso lub ciasto 1 godz. to w takim piekarniku super A+ będzie to trwało 1,5 godz. ( to moje prywatne spostrzeżenie )
Moje prywatne spotrzeżenie jest takie, że taki piekarnik super A+ ma zazwyczaj lepszą izolacje i ciepło mnie ucieka, ale pewnie różnie to wygląda u różnych producentów.
Zupełnie inna sprawa to czy różnica w cenie między sprzętem B, A czy A+ się zwróci w rozsądnym czasie. Jeśli różnica w rocznym zużyciu energii dla zbliżonych lodówek A i A++ wynosi ok 100 kWh to łatwo policzyć, że oszczędzając na prądzie jakieś 35 zł rocznie różnica w cenie (pewnie z 1000 zł) nie zwróci się w rozsądnym czasie.
agnie-cha
16-07-2010, 09:40
radi79 :Racja , popieram.
Inaczej sprawa ma się z lodówkami, ale piekarnik nie chodzi bez przerwy więc "jak nie widać różnicy to po co przepłacać....."
O tym wcześniej nie pomyślałem. Ale coś w tym jest...
misiakulka
17-07-2010, 11:49
wypatrzyłam sobie taką sprytną płytę gazową DYNAXO GCH8.01s czy ktoś taką posiada, albo któryś z fachowców mółby się wypowiedzieć na jej temat. mnie najbardziej przekonuje łatwość sprzątania, a na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę?
ponawiam pytanie, może ktokolwiek widział, cokolwiek wie
Zamawiam Teka:
Indukcja IR 641
Zmywarka DW7 57 FI
Piekarnik HE 735
Kuch. mikrofalowa TMW 20.2 BIT
Okap (na razie chyba faworyt) DB 90/60, ale podoba mi się pochłaniacz w kształcie tuby, tylko że nie mam wyspy, więc nie wiem czy taki się nadaje do mojej kuchni
Czy ktoś z forumowiczów uzytkuje wybrany przeze mnie sprzęt?
Co do płyty to zerknij kilka postów wyżej. Też pytałem o tą samą płytę i popey111 polecił mi inną płytę Teki. Chyba rzeczywiście lepszą i do tego nieco tańszą :-)
mi też popey111 ją polecił i użytkuję ją już od dwóch miesięcy :) bardzo przyjazna w użytkowaniu :)
mi też popey111 ją polecił i użytkuję ją już od dwóch miesięcy :) bardzo przyjazna w użytkowaniu :)
Ooo... super. A czy ona też wydaje głośne dźwięki przy naciskaniu "przycisków" tak jak IR 641?
Super!
mam do Ciebie kilka pytań odnośnie użytkowania tej płyty.
Według Ciebie łatwo, wygodnie i szybko wybiera się pole grzejne ?
Czy jest realna możliwość dotknięcia gorącego garnka przy zmianie wyboru pola grzejnego ? Np. osoby z grubaśnymi palcami :rolleyes:
Ta "kontrolka gotowości" jest dobrze widziana ? Nie zlewa się z cyfrą oznaczającą poziom mocy ?
A tak przy okazji, to chyba trochę przesadzamy z tym wyborem. :) Sprzęt obecnie mam juz kilka lat i przyznam szczerze, nawet nie wiem co za firma. Zero problemów, a w domku letniskowym mam płytę ceramiczna, tania super, zero problemów.
1. Do pralki nie pakujmy drobniaków (pieniędzy)
2. Do zmywarki zabrudzonych garnków i talerzy (niestety trzeba resztki usuwać)
Witam,
To i ja się podpytam, urządzam piersze mieszkanie i nie mam bladego pojęcia co wybrać. Nadszedł czas na AGD do zabudowy, zależy mi na tym, zeby było ciche, proste w obsłudze, funkcjonalne i w miarę niezawodne. W kuchni spędzam mało czasu, gotowanie nie jest moją pasją ;)
Wybrałam jak na razie:
Piekarnik BOSCH HBC 84K523 (pasuje do białej kuchni i fajnie, ze jest z mikrofalą, nie chcę dublować urządzeń)
zmywarka kompaktowa (inna już nie wejdzie) BOSCH SKE 53M15EU
tych wyborów jestem dość pewna :)
Waham się miedzy pralko-suszarką
Pralko-suszarka do zabudowy ELECTROLUX EWX 14550W a SIEMENS WDI 1442EU
spora różnica cenowa, nawet do 1,5 tys
i lodówkami:
Siemens KI38SA60
Bosch KIS 38A51
i
ELECTROLUX ERN 29651
Ale w sumie żadna mnie nie powala na kolana, nie czuję, ze to jest "to" :) Zalezy mi, zeby była cicha, zamrażalnik moze być niewielki, półki ruchome i fajnie by było, jakby był taki stojak na butelki (w ww przykładach tego nie ma niestety)
Ooo... super. A czy ona też wydaje głośne dźwięki przy naciskaniu "przycisków" tak jak IR 641?
nie mam porównania z inną płytą, więc ciężko stwierdzić ;) wydaje mi się, że dźwięki te nie są głośne - w każdym razie mi nie przeszkadzają :)
Super!
Czy jest realna możliwość dotknięcia gorącego garnka przy zmianie wyboru pola grzejnego ? Np. osoby z grubaśnymi palcami :rolleyes:
Ta "kontrolka gotowości" jest dobrze widziana ? Nie zlewa się z cyfrą oznaczającą poziom mocy ?
Ryska , moim zdaniem, pola wybiera się naprawdę łatwo bo wszystko się podświetla. ja co prawda nie mam grubych paluchów, ale myślę, że jest dostatecznie sporo miejsca od sensorów do pola :) w każdym razie, ja najczęściej używam tych tylnych pól - żeby przypadkiem dzieciaki nie dotknęły do gorącego garnka.
zamieszczałam wcześniej fotki tej płyty w realu - na stronie 22 tego forum - zajrzyj :) jak chcesz mogę przesłać inne fotki :D
popey111
21-07-2010, 23:58
Witam,
To i ja się podpytam, urządzam piersze mieszkanie i nie mam bladego pojęcia co wybrać. Nadszedł czas na AGD do zabudowy, zależy mi na tym, zeby było ciche, proste w obsłudze, funkcjonalne i w miarę niezawodne. W kuchni spędzam mało czasu, gotowanie nie jest moją pasją ;)
Wybrałam jak na razie:
Piekarnik BOSCH HBC 84K523 (pasuje do białej kuchni i fajnie, ze jest z mikrofalą, nie chcę dublować urządzeń)
zmywarka kompaktowa (inna już nie wejdzie) BOSCH SKE 53M15EU
tych wyborów jestem dość pewna :)
Waham się miedzy pralko-suszarką
Pralko-suszarka do zabudowy ELECTROLUX EWX 14550W a SIEMENS WDI 1442EU
spora różnica cenowa, nawet do 1,5 tys
i lodówkami:
Siemens KI38SA60
Bosch KIS 38A51
i
ELECTROLUX ERN 29651
Ale w sumie żadna mnie nie powala na kolana, nie czuję, ze to jest "to" :) Zalezy mi, zeby była cicha, zamrażalnik moze być niewielki, półki ruchome i fajnie by było, jakby był taki stojak na butelki (w ww przykładach tego nie ma niestety)
Co do lodówki to wybierz electroluxa ale na z jednym agregatem:) np ern29750 lub jak wolisz to coś droższego z elektroniką itp.
Co do pralko suszarki to już na pewno electrolux:) tym bardziej że jak kupisz sobie dwa sprzęty to gwarancja pięć lat:)
Pozdr.
Super!
Ryska , moim zdaniem, pola wybiera się naprawdę łatwo bo wszystko się podświetla. ja co prawda nie mam grubych paluchów, ale myślę, że jest dostatecznie sporo miejsca od sensorów do pola :) w każdym razie, ja najczęściej używam tych tylnych pól - żeby przypadkiem dzieciaki nie dotknęły do gorącego garnka.
zamieszczałam wcześniej fotki tej płyty w realu - na stronie 22 tego forum - zajrzyj :) jak chcesz mogę przesłać inne fotki :D
Dziękuję - oglądnęłam zdjęcia i mam pytanie czy ta płyta ma ścięte (szlifowane) brzegi ??? Wyczytałam że producent pisze inaczej niż jest w rzeczywistości :(
Popey 111 - dziękuję :)
Choć teraz zaczęłam się jeszcze zastanawiać nad lodówką Whirlpool ART 484/A+/5 - ma te pojemniki na butelki, których sporo w mojej lodówce będzie ;)
Choć ta opcja electroluxa: 5 lat gwarancji jest kusząca, nie powiem :)
A czy ktoś ma zmywarkę kompaktową?
Sprawdza się? - w przypadku osoby, która niewiele gotuje :)
Dziękuję - oglądnęłam zdjęcia i mam pytanie czy ta płyta ma ścięte (szlifowane) brzegi ??? Wyczytałam że producent pisze inaczej niż jest w rzeczywistości :(
ma tak gładko oszlifowane brzegi tak jak brzegi szyb w piekarniku - nie są ścięte pod skosem jak w niektórych płytach - po prostu lekko zaokrąglone :)
Witam, właśnie z małżonką urządzamy nasze pierwsze mieszkanie. Kuchnia jest łączona z salonem, stąd dizajn sprzętu ma jakieś tam znaczenie :) Mamy podciągnięty gaz, nie ma siły, stąd chyba jesteśmy zdani na płytę gazową do zabudowy plus piekarnik podblatowy. Chyba, że okaże się, że instalacja wytrzyma indukcję Amici na 230V. Prosimy o pomoc w doborze sprzętu:
PŁYTA: Amica PG1921X, ewentualnie inna z palnikiem typu WOK w podobnej cenie
PIEKARNIK: był Amica EBP 7422, ale to jest słupkowy i chyba nie będzie pasował pod blat, więc proszę o radę do 1000-1100 zł
OKAP: Amica OTS 625I
ZMYWARKA: 60 cm zbędne dla dwóch osób? Jeśli tak, to wybieramy 45 cm i Electrolux ESL 46010
LODÓWKA: wolnostojąca w INOX, wybraliśmy Electrolux ERB 36233x bez No Frost, podoba nam się dużo przestrzeni w środku, ale zastanawiam się czy nie przekonać małżonki do Bosch KGN36X43 i No Frosta :)
Do tego przyjdzie jeszcze pralka w łazience Electroluxa EWS 10670
Witam.
Wraz z żoną od jakiegoś czasu planujemy zakup lodówki SBS. Na początku myśleliśmy, że poradzimy sobie sami z tym problemem ale jak widzicie poszukujemy opinii i pomocy wśród Was. Zawęziliśmy poszukiwania do 3 modeli a są nimi:
1.Beko GNE 114610 FX
2.LG GR-B206FLQA
3.Samsung RS20BRHS
Najlepszym wyborem pewnie jest zakup Beko ale pozostałe pozycje mamy możliwość kupna o 800-900zł taniej, Dlatego moje pytanie brzmi czy warto płacić więcej za Beko?? Czy warto w ogóle kupić produkt tej że firmy?? Pytam ponieważ czytałem niepochwalne komentarze na temat tego producenta. A może nastąpiła jakaś zmiana w tej dziedzinie??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
ostatnio przemyśleliśmy sprawę pralki i wybraliśmy taką która będzie miała zabezpieczenie przeciw-zalewowe
AEG Lavamat 72850A
zdecydowaliśmy się też także na lodówkę
Electrolux ENN 28600 - system no frost nas zachęcił zobaczymy jak to będzie
zastanawiamy się dalej czy tyle pieniędzy wrzucać w zmywarkę i suszarkę
BOSCH SMV 69M20EU - może ktoś podsunie jakiś tańszy sprawdzony model z 3 szufladą na sztuczce
Suszarka ELECTROLUX EDH 97980W lub AEG-ELECTROLUX Lavatherm T59850 - różnica to metalowe łopatki w bębnie
może ktoś się podpowie jaki pochłaniacz do kuchni pod szafkę - byle był cichy i do 600zł :)
A nie wiecie, czy żeby mieć 5 lat gwarancji na Elektr-AEG ważna jest data zakupu z faktury, czy wystarczy z zamówienia? Odbior mam dopiero ok 15.08 a chciałbym się załapać na te 5 lat gwarancji.
Witam wszystkich specjalistów sprzętowych, od razu zaznaczę że pomimo posiadania licznego stadka (za 3 tygodnie termin na dzidzię nr 3) to gotowanie mi idzie marnie i niechętnie ;-) z takim nastawieniem wkraczam w wybory sprzętów i kryterium podstwowym jest cena + w miarę żywotność (elegancja powiedzmy - żeby nie bolały oczy jak się na sprzęt patrzy)
Jak dotąd wybrałam to co poniżej tylko że wszystko tak jakby z innego zoo ;-) ale czy to przeszkadza? Po zsumowaniu wychodzi że koszt logiczny do moich wymagań: w zaokrągleniu 5,500 zł (wszystkie zakupy ze sklepów internetowych)
Płyta gazowa SIEMENS EC 645PB90E (742zł + 30 zł dostawa)
Piekarnik do zabudowy WHIRLPOOL AKP 402 IX (650zł )
Kuchenka mikrofalowa do zabudowy WHIRLPOOL AMW 492 IX (770zł)
Zmywarka do zabudowy ELECTROLUX ESI 63020 X (1125 zł)
Okap MASTERCOOK WK-CRISTAL ME 90 XV (700zł)
Lodówka Elecrolux ERB 36233 X (1275zł + 90zł dostawa) – wolnostojąca inox
Powiedzcie czy to rozsądne wybory czy byście coś pozmieniali?
A nie wiecie, czy żeby mieć 5 lat gwarancji na Elektr-AEG ważna jest data zakupu z faktury, czy wystarczy z zamówienia? Odbior mam dopiero ok 15.08 a chciałbym się załapać na te 5 lat gwarancji.
Tutaj (http://www.electrolux-promocja.pl/) masz wszystko napisane :-)
popcarol
26-07-2010, 11:29
Mam do kupienia 3 sprzety do zabudowy. Czy wybijecie mi cos z glowy i zaproponujecie lepszy zamiennik?
Kuchania juz zrobiona od ponad roku, wiec jesli sprzet inny, to musi miec bardzo zblizone wymiary zeby mi sie do szafek zmiescil...
piekarnik do zabudowy 2 w jednym (gazowe grzanie, elektryczny grill) Ardo HX 020 FGX
lodowka do zabudowy Liebherr ICUS 30130 (teraz 3013 comfort - nowsze i drozsze to samo)
zmywarka BOSCH SRV53M03EU, 45 cm do zabudowy
Dzieki za uwagi - moze ktos ktorychs z tych sprzetow uzytkuje, zwlaszcza piekarnik - zero opinii o nim w necie (reszta dosc popularna i chwalona)
Ponieważ zmieniliśmy koncepcję na kuchnię, czyli będziemy robić lodówkę zabudowaną, musimy takową wybrać.
Którą z poniższych wybrać?
Electrolux ERN 29601 (http://www.ceneo.pl/988834)
Electrolux ERN 29750 (http://www.ceneo.pl/436334)
Electrolux ERN 29600 (http://www.ceneo.pl/431882)
Bosch KIS 38A51 (http://www.ceneo.pl/1795931)
PS. Po przeczytaniu postu wyżej obejrzałem sobie tego Liebherra: Liebherr ICUS 30130 (http://www.ceneo.pl/431879)
I też wchodzi do gry...
Ja rozważałem Electrolux ERN 29601 i ERN 29750. Ostatecznie wybrałem ERN 29601. Co prawda "750" jest bardziej energooszczędna, ale nie na tyle, żeby był sens dopłacać do niej ponad 100 zł. Różnica w prądzie, rocznie to 22 kwh, czyli jakieś 9 zł.
O samej lodówce na razie jeszcze się nie wypowiem, bo nawet jej nie podłączyłem. Ale generalnie wygląda podobnie jak wszystkie inne w tej klasie cenowej. Półki szklane, całkiem OK, ale np. balkoniki na drzwi zrobione są z bardzo tandetnego tworzywa, podobnie jak i szuflady w zamrażarce. W mojej obecnej lodówce (Indesit BAAN 12) te balkoniki i szuflady sprawiają lepsze wrażenie, choć też są dość tandetne. Ale tak jak wspomniałem, we wszystkich lodówkach w okolicach ten ceny tak to wygląda (przynejmniej w tych, które widziałem na żywo). Żeby mieć lepszą jakość trzeba by wydać ponad 2000 zł...
Pozdrawiam,
Witam ponownie,
Jakis czas temu meczylem Was o porady... tak czy inaczej kuchnia jest juz gotowa, sprzety dzialaja to moge teraz podzielic sie paroma uwagami na temat moich wyborow:
Lodowka: Liebherr ICUS 3013 - bez zastrzezen, to juz druga moja lodowka Libhera wiec polecam ta firme, fajne ma to, ze ma malo plastikow, ktore lubia sie kruszyc pod wplywem zimna.
Plyta: Teka IR 641- rewelacja, namawialem zone na slidera ale nie chciala tych bialych kolek, a ta plyta w zupelnosci nam wystarcza, oboje jestesmy pod wrazeniem dzialania indukcji. jedyny mankament to glosne pikanie panela sterujacego.
Okap: Teka DY90, rewelacja poraz drugi, w tej cenie (ok 800zl) chyba nie ma nic lepszego
Piekarnik+Mikrofala: Whirlpool: AKZ 223 IX + AMW 731 IX, wybor budzetowy bo ta kombinacja to chyba najlepszy stosunek do jakosci przy zachowaniu spojnosci w wygladzie. Te sprzety po prostu pasuja do siebie jak ulal. Z mikrofali jeszcze duzo nie kozystamy wiec trudno mi cos o nim powiedziec za to piekarnik jest ok. Jedynie moge sie przyczepic do prowadnic w piekarniku bo choc dobrze trzymaja sie ich blaszki to rusz lata jak popadnie. Musze znalezc na to jakis sposob bo inaczej bede musial zdemontowac prowadnice. 80% rzeczy pieczemy na ruszcie kladac na nim rozne foremki czy naczynia. Piekarnik potrafi sie bardzo nagrzac. Ma chlodzenie drzwiczek, ale polega ono na stalym nawiewie przez co po okolo 20minutach ze szczeliny nad drzwiczkami bucha gorace powietrze. Po 30min (przy temp. 250C) drzwiczki sa bardzo gorace ale raczej trzeba by bylo trzymac dlugo na nich rece by sie oparzyc.
Zmywarka: Bosh SMV50E10EU - fajny sprzet bo niemiecki - czyli blaszany a nie plastik, mogla by miec sekcje dluzych widelek na dole, bo wszstki sa rownej wysokosci co nie zawsze sie sprawdza. Jest bardzo cicha i dobrze myje. Niestety niezbyt dobrze suszy, czasem zostaje woda naczyniach nawet po wlaczeniu intensywnego suszenia. Moze to tylko problem mojego egzemplarza ale moja poprzednia stara analogowa zmywarka (tez Bosh) suszyla wszystko dokladnie i nie musialem wycierac naczyc aby je wsadzic do szafki.
To tyle i pozdrawiam.
Ja uparłam się przy płycie indukcyjnej Teki i ciekawa byłam jednej rzeczy, więc zadzwoniłam do serwisu Teka. Chcę kupić GKST 60 i4 Basic Slider, a wg ceneo najtaniej można ją kupić w sklepie, w którym oferują GKST 60 i4 Booster Slider. Dowiedziałam się, że to jest ta sama płyta, niczym się nie różni. Pytałam też o wielkość pól i powiedział, że najmniejsze naczynie ustawione na polu 16 cm musi mieć średnicę co najmniej 10 cm, a na największym 23 cm mogę postawić naczynie większe, ale ogrzewane będzie tylko do 23 centymetrów. Pozostałe podobne Teki nie mają pola 23 cm.
Amica PI 6511 SF i Electrolux EHD 682 10 mają pola po 21 cm.
I teraz moje pytanie: jak myślicie, czy upierać się przy tym polu 23 cm ? Chodzi mi o postawienie duużej patelni. Czy jednak olać to pole i wybrać wszystkie po 21 cm ?
Czy warto zapłacić 1300 zł za zróżnicowane pola, w tym 23 cm; czy też 1800-2000 zł i mieć wszystkie pola po 21 cm ?
Czy w Amice i Elektroluxie można łączyć pola w jedno i w sumie to bardziej funkcjonalne niż to pole 23 cm ?
I pytanie nr 2: stoję przed wyborem piekarnika Samsung BT63TDBFGB lub BT62TDBCT. Czy mnie oczy nie mylą i różnią się jedynie wyglądem ?
Witam ponownie,
Jakis czas temu meczylem Was o porady... tak czy inaczej kuchnia jest juz gotowa, sprzety dzialaja to moge teraz podzielic sie paroma uwagami na temat moich wyborow:
Lodowka: Liebherr ICUS 3013 - bez zastrzezen, to juz druga moja lodowka Libhera wiec polecam ta firme, fajne ma to, ze ma malo plastikow, ktore lubia sie kruszyc pod wplywem zimna.
Plyta: Teka IR 641- rewelacja, namawialem zone na slidera ale nie chciala tych bialych kolek, a ta plyta w zupelnosci nam wystarcza, oboje jestesmy pod wrazeniem dzialania indukcji. jedyny mankament to glosne pikanie panela sterujacego.
Okap: Teka DY90, rewelacja poraz drugi, w tej cenie (ok 800zl) chyba nie ma nic lepszego
Piekarnik+Mikrofala: Whirlpool: AKZ 223 IX + AMW 731 IX, wybor budzetowy bo ta kombinacja to chyba najlepszy stosunek do jakosci przy zachowaniu spojnosci w wygladzie. Te sprzety po prostu pasuja do siebie jak ulal. Z mikrofali jeszcze duzo nie kozystamy wiec trudno mi cos o nim powiedziec za to piekarnik jest ok. Jedynie moge sie przyczepic do prowadnic w piekarniku bo choc dobrze trzymaja sie ich blaszki to rusz lata jak popadnie. Musze znalezc na to jakis sposob bo inaczej bede musial zdemontowac prowadnice. 80% rzeczy pieczemy na ruszcie kladac na nim rozne foremki czy naczynia. Piekarnik potrafi sie bardzo nagrzac. Ma chlodzenie drzwiczek, ale polega ono na stalym nawiewie przez co po okolo 20minutach ze szczeliny nad drzwiczkami bucha gorace powietrze. Po 30min (przy temp. 250C) drzwiczki sa bardzo gorace ale raczej trzeba by bylo trzymac dlugo na nich rece by sie oparzyc.
Zmywarka: Bosh SMV50E10EU - fajny sprzet bo niemiecki - czyli blaszany a nie plastik, mogla by miec sekcje dluzych widelek na dole, bo wszstki sa rownej wysokosci co nie zawsze sie sprawdza. Jest bardzo cicha i dobrze myje. Niestety niezbyt dobrze suszy, czasem zostaje woda naczyniach nawet po wlaczeniu intensywnego suszenia. Moze to tylko problem mojego egzemplarza ale moja poprzednia stara analogowa zmywarka (tez Bosh) suszyla wszystko dokladnie i nie musialem wycierac naczyc aby je wsadzic do szafki.
To tyle i pozdrawiam.
dzieki za fajny opis ;-)
moge wiedziec jak jest z glosnoscia okapu? akurat ten fakt ma dla mnie duze znaczenie...
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam trolik
Doradźcie proszę. Stoimy przed wyborem lodówki, wahamy się pomiędzy:
1. Electrolux ERB 36233X - (czy ona jest w dwóch odcieniach szarości czy tylko tak się prezentuję na zdjęciach?)
2. Siemens KG36VX47
3. Bosch KGV36X47
Za 2. i 3. przemawia klasa A++, aczkolwiek 2. najmniej mi się podoba.
Z góry dzięki za wszelkie rady.
Witam. Jestem tu nowa ale liczę na Waszą pomoc.
Od kilku tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką wymarzonego mieszkania, niestety ostatnio trochę czas prysł, gdyż okazało się, iż w zrobionych przez poprzednich właścicieli meblach kuchennych na zamówienie jest wnęka na kuchenkę tylko 50 cm! Wcześniej nie zwróciłam na to uwagi i miałam już upatrzonych kilka modeli o standardowych wymiarach...Jaką (chyba ?) gazówkę o takiej szerokości możecie mi polecić??? Wybór jest strasznie ograniczony..
Pozdrawiam
xoxer (http://forum.muratordom.pl/member.php?121618-xoxer) - serdeczne dzięki za opinie :)
A miałam już wybraną płytę indukcyjną TEKA IR 641 kiedy mój mąż powiedział: "wiesz, może kupmy tą co Ci się podobała, bo jednak za 2-3 lata nie będziemy wymieniać płyty. Teraz przyoszczędzimy na czymś innym a Ty kup tą upatrzoną płytę"
No moja wcześniej upatrzona to Teka GKST 60 FI4 HIGH (http://www.ceneo.pl/1615285) za 2260 minimum. I teraz się zastanawiam czy za tą kwotę nie znajdę czegoś lepszego :rolleyes:
np.
Siemens EH 651TE11E (http://www.ceneo.pl/2296352)
Mastercook I4DE64S (http://www.ceneo.pl/7611760)
Proszę doradźcie.
Witam,
My z zona jestesmy bardzo zadowoleni z plyty IR641, oczywiscie inne (drozsze) modele maja wiecej bajerow i mozliwosc np. power boosta na kazdym polu. Ale, po pierwsze cena (a ja kupowalem wszystkie sprzety i nowa kuchnie + kafelki, tynkowanie, szpachlowanie, malowanie itd) wiec szukalem mozliwych oszczednosci a ta plyta ma rewelacyjny stosunek jakosc/cena. Po drugie, rozwazalem zakup Slidera ale zonie nie przypadly do gustu biale obwodki na polach. Po trzecie, w praktyce nie potrzebujemy wszystki pol powerboost bo one raczej sa potrzebne do szybkiego zagotowania wiec watpie bym naraz tego potrzebowal. Po czwarte jestem przekonany ze kazda plyta Teki tak samo glosno pipczy wiec suma sumarum mamy dosie, czyli nie warto przeplacac. Oczywiscie gdybym mial wiekszy budzet to pewnie bym wybral cos bardziej ladnego ale za 800zl to ja mam okap Teki teraz nad plyta.
A co do okapu, to trudno powiedziec czy jest glosny czy nie. To sa raczej subiektywne odczucia a ja nie mam przyrzadu pomiarowego. To tez zalezy od akustyki wnetrza a takie porownanie mozna by tylo tylko w jakims specjalnym pomieszczeniu dokonac. Tak czy inaczej moge powiedziec, ze w moj poprzedni stary okap Whirpoola byl znacznie glosniejszy i na pewno mniej wydajny. Wg. mnie jest on bardzo podobny do okapu Samsunga ktorego widzialem w Saturnie ale nie jestem teraz w stanie powiedziec jaki to byl model (wygladal bardzo podobnie). Okap ma cztery biegi i dwa silniki, na czwartym biegu jest glosny ale nie sadze zeby przy takiej wydajnosci mozna to zrobic ciszej. Natomiast nie jest na tyle glosno bym nie rozumial co do mnie mowi druga osoba, a przy starym Whirlpoolu musialem krzyczec ;).
Pozdrawiam
Witam,
My z zona jestesmy bardzo zadowoleni z plyty IR641, oczywiscie inne (drozsze) modele maja wiecej bajerow i mozliwosc np. power boosta na kazdym polu. Ale, po pierwsze cena (a ja kupowalem wszystkie sprzety i nowa kuchnie + kafelki, tynkowanie, szpachlowanie, malowanie itd) wiec szukalem mozliwych oszczednosci a ta plyta ma rewelacyjny stosunek jakosc/cena. Po drugie, rozwazalem zakup Slidera ale zonie nie przypadly do gustu biale obwodki na polach. Po trzecie, w praktyce nie potrzebujemy wszystki pol powerboost bo one raczej sa potrzebne do szybkiego zagotowania wiec watpie bym naraz tego potrzebowal. Po czwarte jestem przekonany ze kazda plyta Teki tak samo glosno pipczy wiec suma sumarum mamy dosie, czyli nie warto przeplacac. Oczywiscie gdybym mial wiekszy budzet to pewnie bym wybral cos bardziej ladnego ale za 800zl to ja mam okap Teki teraz nad plyta.
Slider też mi się nie podoba :) Mnie nie przypadło także do gustu wcześniejsze wybieranie pola żeby np. zmniejszyć moc oraz klikanie 5x przy nastawianiu garnka żeby ustawić moc na 5.
Może narazie zrezygnuję z okapu ? :) albo wybiorę taki proforma za 150 zł bo i tak jest rekup. i mam nadzieje że wyciągnie smrodki bez okapu.
bulbulator
29-07-2010, 14:02
Omawiany problem nieco z innej strony:
Chciałbym umieścić kuchnie + zmywarkę w przestrzeni 90 cm (wcześniej była tam standardowa kuchnia z piekarnikiem i pralka ładowana od góry)
Czy możecie coś doradzić?
Z tego co się zorientowałem to ogólnodostępnych zmywarek >45 brak. Kuchnie albo wolno stojące albo Mastercook (50cm). Wiec brakuje nadal 5 cm - o kuciu nie ma mowy ;) Piekarnik możne być pod płyta lub nad (preferowane rozwiązanie) zmywarką
Z góry dzięki za pomoc
Ponieważ zmieniliśmy koncepcję na kuchnię, czyli będziemy robić lodówkę zabudowaną, musimy takową wybrać.
Którą z poniższych wybrać?
Electrolux ERN 29601 (http://www.ceneo.pl/988834)
Electrolux ERN 29750 (http://www.ceneo.pl/436334)
Electrolux ERN 29600 (http://www.ceneo.pl/431882)
Bosch KIS 38A51 (http://www.ceneo.pl/1795931)
PS. Po przeczytaniu postu wyżej obejrzałem sobie tego Liebherra: Liebherr ICUS 30130 (http://www.ceneo.pl/431879)
I też wchodzi do gry...
Ja również wybrałam ERN 29601 jak Vafel. kupiona w połowie kwietnia (gdybym wiedziała, że będzie później promocja z przedłużeniem gwarancji do 5 lat, poczekałabym do początku maja, ale za to 2 tygodnie temu dokupiłam jeszcze dwa inne sprzęty electroluxa, więc chociaż te będą z 5-letnią gwarancją :)).
moim zdaniem, lodówka chodzi bez zarzutu - dobrze chłodzi i o to chyba chodzi :) no ale moje oczekiwania co do lodówki nie były wygórowane ;)
Mam do wyboru lodówki Samsung RL 38HCIH lub RL 38ECPS. Różnica między nimi jest taka, że ta pierwsza zużywa energię 303 kwh i ma front ze stali nierdzewnej lakierowanej, a ta druga zużywa energię 361 kwh i ma front po prostu srebrny. Co wybrać ?
Różnica w cenie 250 zł. Może ktoś już posiada ?
Selinger
02-08-2010, 23:13
Pytanie odnośnie wyboru lodówki do zabudowy. Zależy mi na komorze niskich temperatur do przechowywania wędlin oraz nabiału. Póki co liderem jest Whirlpool ART ART 489/6.
Jest jeszcze Gorenje NRKI 55288.
Zastanawia mnie jeszcze Electrolux ERN 29790. Na zdjęciach wygląda jakby miał komorę niskich temperatur ale nigdzie w specyfikacji nie znalazłem.
Innego Electroluxa ELECTROLUX ERZ 28801 też brałem początkowo pod uwagę (dwa kompresory i mnóstwo bajerów) jednak wykluczyłem go z powodu stosunkowo niewielkiego zamrażalnika.
Będę wdzięczny za podzielenie się uwagami na temat wspomnianych modeli oraz ewentualne sugestie innych, których do tej pory nie brałem pod uwagę.
Selinger
03-08-2010, 09:39
Pytanie odnośnie wyboru lodówki do zabudowy. Zależy mi na komorze niskich temperatur do przechowywania wędlin oraz nabiału. Póki co liderem jest Whirlpool ART ART 489/6.
Jest jeszcze Gorenje NRKI 55288.
Zastanawia mnie jeszcze Electrolux ERN 29790. Na zdjęciach wygląda jakby miał komorę niskich temperatur ale nigdzie w specyfikacji nie znalazłem.
Innego Electroluxa ELECTROLUX ERZ 28801 też brałem początkowo pod uwagę (dwa kompresory i mnóstwo bajerów) jednak wykluczyłem go z powodu stosunkowo niewielkiego zamrażalnika.
Będę wdzięczny za podzielenie się uwagami na temat wspomnianych modeli oraz ewentualne sugestie innych, których do tej pory nie brałem pod uwagę.
Dostałem odpowiedź od Electroluxa w sprawie ERN 29790. Ten model również posiada komorę zero która w ich nomenklaturze nosi nazwę NaturaFresh. Czyli ten model też wchodzi w grę.
Witam ja wybrałem następujące sprzęty:
Lodówka - Bosch KGN36X43
Zmywarka - Bosch SRV43M63EU
Płyta - Electrolux EHT 6435 K
Piekarnik - Electrolux EOB53102X
Na w/w produkty załapałaem się na promocję 5 lat gwarancji do tego dojdzie zakup kuchenki mikrofalowej pod zabudowę ze względu na chore ceny tych urządzeń wybieram:
Mastercook - MM-23GE X+ ramkę dojdzie jeszcze okap jeszcze nie wiem jakie bedzie rozwiązanie w kuchni wiec wstrzymuje się z zakupem
Pozdrawiam
Czy ktoś się orientuje na temat odwek SDS do zabudowy? szukam szukam i znalezc nie moge. Google zamilkło w tym temacie
mniemam że chodzi o lodówkę side-by-side (sbs)...
chyba samsung ma coś takiego. zerknij na rsh1 utrs - taki powinien być kod modelu, o którym myślę. przypuszczam, że może być ich więcej.
Czy ktoś się orientuje na temat odwek SDS do zabudowy? szukam szukam i znalezc nie moge. Google zamilkło w tym temacie
TolaLee
jest też coś takiego:
- Zanussi ZI 8454 X - z czterema drzwiami ;)
znalazłam jeszcze takie - ale tu sprzeczne informacje podają - na ceneo widnieje informacja, że są wolnostojące, a na stronie jakiegoś sklepu, że do zabudowy:
- Ariston XBS 70 AE NF
- Teka NF1 650 - ale tu sprzeczne informacje podają - na ceneo podają, że jest wolnostojąca, a na stronie jednego sklepu, że do zabudowy
no i
- Hotpoint Ariston XBZ 800 AE NF - ta jedynie z w/w jest na ceneo umieszczona w dziale "do zabudowy"
mam nadzieję, że pomogłam :)
Lodówka - Bosch KGN36X43
Zmywarka - Bosch SRV43M63EU
Płyta - Electrolux EHT 6435 K
Piekarnik - Electrolux EOB53102X
Na w/w produkty załapałaem się na promocję 5 lat gwarancji
na boscha też masz 5 lat gwarancji za free???
tak była promocja - jak dobrze pamiętam do końca czerwca
TolaLee
jest też coś takiego:
- Zanussi ZI 8454 X - z czterema drzwiami ;)
znalazłam jeszcze takie - ale tu sprzeczne informacje podają - na ceneo widnieje informacja, że są wolnostojące, a na stronie jakiegoś sklepu, że do zabudowy:
- Ariston XBS 70 AE NF
- Teka NF1 650 - ale tu sprzeczne informacje podają - na ceneo podają, że jest wolnostojąca, a na stronie jednego sklepu, że do zabudowy
no i
- Hotpoint Ariston XBZ 800 AE NF - ta jedynie z w/w jest na ceneo umieszczona w dziale "do zabudowy"
mam nadzieję, że pomogłam :)
O dziekuje - ja wczoraj dodatkowo wybralam sie na rekonesans po sklepach i przepytywalam sprzedawcow - jedyne co mowili to ze jest samsung ze scietymi rogami taki ze wchodzi poprostu w meble - jest gleboki na 62 cm
na boscha też masz 5 lat gwarancji za free???
Tak do końca czerwca była promocja na Bosha a do koniec lipca w Electroluxie
Mam taki problem, mam już meble kuchenne, do których teraz muszę dopasować lodówkę wolnostojącą, która nie może być głębsza niż 61 cm. Chciałabym kupić lodowkę z chłodziarką na górze a zamrażarką na dole, w kolorze inox lub drzwi ze stali nierdzewnej i z systemem No Frost, wyskokść 186 lub 200cm.
Która firma produkuje takie lodówki?
wybrałam: Piekarnik BO71ORAX bądź BO71ORAB,
Okap - DVG9545GES1,
płyta -ECT880AC,
mikrofala-BM6120AX,
lodówka-NRKI45288,
zmywarka -GV63321, Cały sprzęt firmy Gorenje. Poproszę o komentarz :)
pytanie moze glupie, ale.....
czy w lodowkach BEZ no frost osadza sie taki szron jak w tych starych? bede musiala to romrazac co miesiac zeby sie dokopac do produktow?
szukałam lodowki no frost do zabudowy w cenie do 3000 i na ceneo wyskakuja 3 sztuki...... troche malo...
Dostałem odpowiedź od Electroluxa w sprawie ERN 29790. Ten model również posiada komorę zero która w ich nomenklaturze nosi nazwę NaturaFresh. Czyli ten model też wchodzi w grę.
Rowniez zwróciłam uwagę na ten model (Electrolux ERN 29790). Osobiscie wydaje się być lepszy w specyfikacji od Gorenje NRKI 55288 (większa pojemność chłodziaki i zamrażalki, znacznie mniej decybeli, zdolność utrzymania temperatury przez 24 h w zamrażalce, półka na butelki). Sama też poluję na sklep w którym mogłabym zobaczyć oba modele. Niestety jak dotąd lipa :/ Może ktoś widział w którymś z krakowskich sklepów.
wnuczek99
05-08-2010, 10:39
Witam wszystkich GURU od sprzetow AGD :)
Zwracam się do Was z prośbą o dobranie sprzetu do kuchni.
Kuchnia będzie połączona z salonem wiec zalezy mi na jak najcichszym sprzecie...
Nie musi to być jakiś super hiper mega wypasiony sprzet bo robie kuchnie dla siebie a nie na pokaz ;)
A więc :
- ZMYWARKA DO ZABUDOWYzastanawiam sie nad tym czy 45 czy 60. Aneks jest raczej maly i sklaniam sie raczej ku 45. Aktualnie są dwioe osoby w tzw. gospodarstwie domowym ale w przyszlosci pojawia sie pociechy i zmywarka ma obslyzyc te pociechy takze. Rozwazam sprzet BOSCH/SIEMENS oraz ELECTROLUX. Wazne jest dla mnie aby zmywarka miala funkcje opozninego startu i miała ukryty panel sterujący oraz by była cicha.
- OKAP musi byc taki skośny (nie wiem jak to sie fachowo nazywa). Mam upatrzony AMICA OKC6726I , ale czy to jest dobra firma jesli chodzi o okapy? Okap musi być maxymalnie 60 cm i byc cichy :)
- INDUKCJA bez jakiś konkretnych wymogów... może Teka GKST 60 i4 Basic Slider ??
- PIEKARNIK DO ZABUDOWY jedyny wymóg aby miał chowane pokretła i był tej samej serii i firmy co mikrofala do zabudowy
- MIKROFALA DO ZABUDOWY jedyny wymóg aby miała chowane pokretła i był tej samej serii i firmy co piekarnik
Proszę uprzejmie Znawców z tutejszego wątku o radę odnośnie wyboru LODÓWKI.
Wolnostojąca, inox, szer. 60cm, wys. od 180cm, biorę pod uwagę Gorenje i Boscha, bo pozostale agd w kuchni będzie tych marek i nie chcę wprowadzać kolejnej.
Moje typy to:
Gorenje NRK60322E (lub NRK60322DE - to chyba ten sam model tylko różnie oznaczany) - http://www.ceneo.pl/1568098 .
lub
Bosch KGN36X43 - http://www.ceneo.pl/1532933 .
Co do Gorenje - żadnych opinii w necie o tym modelu. Ten sam problem miałam z piekarnikiem i ostatecznie kupiłam w ciemno.
Bosch, jako popularna marka, komentarzy ma sporo, ale coraz częściej czytam o spadku jakości, zwłaszcza sprzętu robionego w Turcji (a te lodówki są chyba właśnie tureckie, niestety).
Co radzicie?
I ja poproszę forumowych ekspertów o opinie nt. wybranego sprzętu i pomoc w wyborze lodówki.
A więc tak:
- płyta TEKA IR641 lub GKST 60 i40 Basic Slider
- płyta gazowa TEKA VT12GAIAL
- piekarnik SIEMENS HB63AS520( musi być pyroliza/kataliza)
- mikrofalówka SIEMENS HF25L5R2( musi pasować do piekarnika:)
- zmywarka SIEMENS 64M001EU
- okap FALMEC SLIM90X Plus ( do zabudowy)
No i sprawa lodówki. Mam kilka wymogów: side by side, kostkarka, do 4 tys, najlepiej Samsung lub G w kolorze pasującym do inox-a sprzętów SIEMENS. Fajnie by było, gdyby ja można było zlicować z frontem mebli, ponieważ będzie stać w ich ciągu.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Użytkuję następujące sprzęty kuchenne:
1. Piekarnik z mikrofalówką (+pyroliza) SIEMENS HB86P572 - uwielbiam go. Piecze super, mikrofalówka bardzo wygodna a programy specjalne to coś niesamowitego. Nie mieliśmy wcześniej kombi więc pierwsza przygoda z rozmrażaniem bułek spowodowała że nam szczęka opadła - pyszne cieplutkie chrupiące jak prosto z piekarni. Jedyny minus to brak możliwości wyłączenia pikania na koniec programu. Wyje na pół chałupy.
2. Piekarnik parowy SIEMENS HB36d572 - odkrycie roku. Szybki pyszny zdrowy obiad w 10 minut. Ryby to już totalny odlot. Pewnie każda parówka jest równie zachwycająca. Siemens ma przepastne zbiory programów automatycznych - prawie do każdego warzywa czy innych prduktów. Oczywiscie jest milion innych funkcji typu rozmrazanie, podtrzymywanie temperatury czy wyrastanie ciasta których z racji na zbyt krótkie użytkowanie jeszcze nie wykorzystaliśmy. Ale wszystko przed nami.
3. Ekspres do zabudowy Siemens TK76K572 - pyszna kawa, wygodny w obsłudze i czyszczeniu, super cappucino i macchiato - polecam zdecydowanie niezdecydowanym ;) jedyny minus - dyszy nie da się podnieść tak wysoko żeby weszła moja ukochana szklanka do macchiato z VB (choć nie przymierzaliśmy w realu). plusem sytuacji jest to że kupiliśmy świetne szklanki w zastępstwie za 1,5 PLN ;)
Wszystkie trzy sprzęty są bardzo intuicyjne w obsłudze, mają czytelny wyświetlacz i wygodne przyciski.
4. Indukcja Teka GKST 90-35 i4 Profi - rewelka. oczywiście jak kazdy jestem głównie zachwycona indukcją jako taką i nie mam zbytnio porównania z innymi płytami więc ciężko ocenić obiektywnie. największe zalety to przede wszystkim układ garnków w linii (nie cierpie kuchenek które mają pola w dwóch rzędach, gdzie żeby zamieszać sos trzeba się poparzyć parą z ziemniaków ;) ) i brak slidera - do slidera zraziła mnie indukcja siemensa u mojej przyjaciółki - slider działa tylko jak mu się zachce, jak zobaczyłam aśke w akcji liżącą palec żeby jednak przekonać slider do działania to już wiedziałam że to będzie priorytetem w wyborze. Obawiałam się że będzie mnie wkurzać wielokrotne naciskanie na plus żeby dojść do wymaganej mocy pola. Okazuje się jednak że nie ma takiego problemu. I tak w 90% przypadków zależy mi na jak najszybszym zagotowaniu zawartości garnka więc właczam funkcje Power (jedno dotkniecie) która ustawia moc pola na najwyzsza mozliwą. A potem już tylko zmniejsza się moc na niższy stopień - w praktyce zazwyczaj 7 (z istniejących 9 więc tylko o dwa stopnie). Jako że jestem mało przyjaźnie nastawiona do instrukcji to dopiero po kilku dniach odkryłam że można jednym kliknieciem wyłaczyc pole - nie trzeba minusować do zera :oops: Po tym odkryciu płyta jest mega wygodna. :)
Cześć!
Tak jak wszyscy jestesmy na etapie wyboru sprzętu do kuchni.
Poszukaliśmy i wyszło nam takie coś:
Zmywarka do zabudowy SIEMENS SN 66T090EU
Lodówka wolnostojąca SIEMENS KG 39FP98
Piekarnik SIEMENS HB 84K552
Płyta ceramiczna SIEMENS EH 601ME21E
Blat będzie z kamienia 3 cm
O co o tym myślicie ( chodzi o funkcjonalnośc i wygląd). Kuchnia otwarta na salon.
W kuchni zalezy nam na czasie ( im szybciej tym lepiej).
Zamierzam jeszcze do pomieszczenia gospodarczego dokupic zamrażarkę ładowaną od góry ale jeszcze nie wiem jaką...
pomozcie mi sie zdecydowac na ktorąś zmywarkę. Albo Zmywarka do zab. Bosch SGV45M83EU albo SIEMENS SE 64M364EU. Obie kosztują mniej więcej tyle samo i sa bardzo podobne, ale która wybrać?
Zastanawiam się nad boschem smv50e10eu lub bosch sgv45m83eu.Ta pierwsza ma metalowe dno, jakie macie doświadczenia z tymi modelami, czy ? A może coś innego w cenie do 2000zł?
Zmywarka do zabudowy SIEMENS SN 66T090EU
Mam i jesteśmy bardzo zadowoleni. Dodam że to już 5 zmywarka w moim życiu i mam porównanie. Miałam tylko mieszane uczucia co do użyteczności i wygody szuflady na sztućce a teraz w trakcie użytkowania mogę spokojnie powiedziec że wiedzieli co robią jak to projektowali. Jedyne na co nalezy zwrócić uwagę to bliskość 'normalnej' szuflady ze sztućcami co by przy wyładowywaniu nie latać przez pół kuchni. My mamy vis-a-vis więc nie ma problemu.
pomozcie mi sie zdecydowac na ktorąś zmywarkę. Albo Zmywarka do zab. Bosch SGV45M83EU albo SIEMENS SE 64M364EU. Obie kosztują mniej więcej tyle samo i sa bardzo podobne, ale która wybrać?
Bosch i Siemens to te same bebechy z różną nazwą. Wybierz która Ci się bardziej podoba wizualnie.
Witam,
proszę o pomoc w wyborze sprzętu:
1. Płyta indukcyjna IR 641 - jestem na nią raczej zdecydowana po waszych opiniach
2. OKAP : amica OKC951S albo teka DVP90
3. Kuchenka mikrofalowa: Samsung FG87KUST lub Bosch HMT85GR53
4. Piekarnik: Elektrolux EOB33100X lub EOB53102X albo Bosch HBA 43S450E
5. Zmywarka do zabudowy: Bosch SRV53M03EU
6. Lodówka: BOsch KGU36X47 lub KGN39A7
Witam!
Prosimy o pomoc w wyborze sprzętu - zależy nam szczególnie na opinii popey111.
Po wnikliwej analizie forum wybraliśmy coś takiego:
1. Piekarnik Electrolux EOC66700X (http://www.ceneo.pl/2312335) - ze względu na pyrolize, prowadnice teleskopowe + masę innych funkcji:)
2. Płyta Electrolux EHG 6835X (http://www.ceneo.pl/674301) - tego jesteśmy pewni na 100%
3. Zmywarka Electrolux ESL 65070R (http://www.ceneo.pl/6471833) - tutaj chętnie wysłuchamy innych propozycji (musi być oszczędna niekoniecznie cicha - kuchnia zamknięta)
4. Okap Electrolux EFC 60244 X (http://www.ceneo.pl/1848255) - bo ładny i tani i pasuje do kompletu a nie mamy pojęcia czym się kierować przy wyborze okapu...
5. Lodówka Electrolux ENB 38633X (http://www.ceneo.pl/6561945) - ale tu mamy największy problem - wstępnie miała być do zabudowy ale mało ich i jakieś takie drogie i jakby miały mniej funkcji w porównaniu z wolnostojącymi... Warto brać taka z No Frost'em czy nie ma to znaczenia? - ogólnie jeżeli chodzi o lodówkę to HELP
basia228
11-08-2010, 07:35
Też chętnie posłucham opinii o elektroluxie. Wizualnie byłabym bardzo zainteresowana. Miało być gorenje ora ale brak mikrofali do kompletu bardzo mnie denerwuje. Elektroluxy widziałam na żywo - wyglądają świetnie.
tommek82
11-08-2010, 13:20
Jestem posiadaczem Teki IR641 i szczerze polecam, jest cicha, ładnie się komponuje i (co pewnie jest cecha wszystkich plyt indukcyjnych) rachunki za prąd mam naprawdę niskie.
Jedynie dziwną dla mnie sprawą jest kabel dołączony do zestawy, który jest 3 żyłowy (faza, ochrona pporaz, masa) przez co płyta nie będzie chodzić pełną mocą, kupiłem w OBI kabel 4 żyłowy, podłączyłem zgodnie ze schematem z polskiej strony TEKA (dzwoniłem też na ich infolinię żeby sie upewnić - bardzo miły Pan) i hula jak ta lala.
tommek82
11-08-2010, 13:26
Witam,
proszę o pomoc w wyborze sprzętu:
1. Płyta indukcyjna IR 641 - jestem na nią raczej zdecydowana po waszych opiniach
4. Piekarnik: Elektrolux EOB33100X lub EOB53102X albo Bosch HBA 43S450E
TEKA IR 641 baaaaaaaardzo trafny wybór, jeśli chodzi o piekarnik to pewnie też ale ja dołożyłem pare złotych i kupiłem AEG a dokładnie model AEG Competence B 5941-5-M który wygląda tak http://image.ceneo.pl/data/products/2306806/product.jpg a w mojej kuchni prezentuje się tak (razem z płytą TEKA):
http://images38.fotosik.pl/320/772a49a85602cae2.jpg
Witam,
proszę o pomoc: szukam lodówki (nie do zabudowy). Jedynym ograniczeniem jest szerokość - lodówka nie może przekroczyć 58 cm (niby wcisnęło by się 59 cm ... ale wolę mieć kilka milimetrów luzu).
Amica, Polar odpadają.
Wysokość ok 175-180. Klasa A+. To są minimalne wymagania.
Znalazłem jedynie Liebherr CUP 30310 .... jakiś model Candy i Indesit.
Komora świeżości, nofrost raczej chyba nie dostępne przy tych szerokościach ....
Dzięki !!!
witam, zmywarka Bosch SMV50E30EU czy Electrolux ESL65070R będzie lepsza ? proszę o pomoc, właśnie próbuję zamówić cały sprzęt i utknęłam na zmywarkach
Witam,
proszę o pomoc: szukam lodówki (nie do zabudowy). Jedynym ograniczeniem jest szerokość - lodówka nie może przekroczyć 58 cm (niby wcisnęło by się 59 cm ... ale wolę mieć kilka milimetrów luzu).
Amica, Polar odpadają.
Wysokość ok 175-180. Klasa A+. To są minimalne wymagania.
Znalazłem jedynie Liebherr CUP 30310 .... jakiś model Candy i Indesit.
Komora świeżości, nofrost raczej chyba nie dostępne przy tych szerokościach ....
Dzięki !!!
Większość lodówek ma 55 cm szerokości. Jeśli Cię to satysfakcjonuje to sprawdź sobie Liebherr CT 2841 - ma No frost i jak na ta firmę cena nie jest z sufitu. Z no frost też Liebherr CUP 3021 i Miele KFN 9758 iD (cena z sufitu jak to Miele)
Nie pisałeś o kolorze. Jeśli stal to poza Candy: Liebherr CUPesf 3021, Hoover HCP 1706, Hoover HSC 172 X
wybrałam: Piekarnik BO71ORAX bądź BO71ORAB,
Okap - DVG9545GES1, (kuchania połaczona z salonem, wiec powinien byc cichy, czy jest? )
płyta -ECT880AC,
mikrofala-BM6120AX,
lodówka-NRKI45288,
zmywarka -GV63321, Cały sprzęt firmy Gorenje. Poproszę o komentarz :)
Ponawiam prośbę o komentarz w sprawie sprzętu.
może użytkownicy płyt się wypowiedzą ? z góry dziękuję
płyta Mastercook I3DI64S, IDI64S czy Teka GKST 60 i4 Basic Slider ? którą kupić ? proszę o odpowiedź
jjanicka
16-08-2010, 12:57
witam wszystkich serdecznie, jestem na końcowym etapie wyboru sprzętu AGD , brakuje tylko lodówki.
osobiście mi spodobała się ta Samsung RL55VTEBG. To świeżynka na rynku AGD. Mam pytanie do Was forumowiczów czy ktoś z Was ją użytkuje - bardzo zależy mi na opiniach. Na ceneo znalazłam tylko dwie, dla jednej Pani wszystko jest ok i jest cicha a druga pisze że za głośnia itp...
płyta Mastercook I3DI64S, IDI64S czy Teka GKST 60 i4 Basic Slider ? którą kupić ? proszę o odpowiedź
ja mam płytę Teka GKST 60 i4 Basic Slider - jestem z niej zadowolona, ale nie mam porównania z innymi płytami gdyż jest to moja pierwsza płyta indukcyjna. szybko grzeje, łatwo się steruje, jak zaleje się ją podczas gotowania to od razu się wyłącza i pipczy (przestaje po wytarciu).
jednak te mastercooki też nie wyglądają źle :)
porównując dane - teka ma większe pole od IDI64S (23 cm) - przy I3DI64S brak info o polach, więc nie wiem. również moc całkowita teki jest trochę większa (7,4 kW), ale pojedyncze pola mają słabszą moc od mastercooka. domyślam się więc, że w mastercooku nie można użyć wszystkich pól naraz (albo spada ich moc) skoro wszystkie pola mają powyżej 2 kW a całkowita moc wynosi 7,2 kW. trzeba jednak zapytać jakiegoś fachowca jak to jest z tymi polami :)
Teki największe pole ma 23 cm, a Mastercook 21 cm. Bedzia, w użytkowaniu to rzeczywiście duża różnica ?
channel8
16-08-2010, 17:47
Monika D.
Jeśli możesz nic z Mastercooka. Mam płytę, zmywarkę, piekarnik od 1,5 roku i ciągle problemy. Przynajmniej raz na 2 miesiące jest u mnie serwis. KAŻDY ze sprzętów po co najmniej 2 naprawach. Tę markę odradzam.
Dzięki, w takim razie zamawiam szybko Tekę i z głowy. Dzięki :)
Bedzia, a czy możesz pokazać zdjęcia swojej płyty ? Chciałabym zobaczyć, czy białe koła bardzo widać
ja mam płytę Teka GKST 60 i4 Basic Slider - jestem z niej zadowolona, ale nie mam porównania z innymi płytami gdyż jest to moja pierwsza płyta indukcyjna. szybko grzeje, łatwo się steruje, jak zaleje się ją podczas gotowania to od razu się wyłącza i pipczy (przestaje po wytarciu).
jednak te mastercooki też nie wyglądają źle :)
porównując dane - teka ma większe pole od IDI64S (23 cm) - przy I3DI64S brak info o polach, więc nie wiem. również moc całkowita teki jest trochę większa (7,4 kW), ale pojedyncze pola mają słabszą moc od mastercooka. domyślam się więc, że w mastercooku nie można użyć wszystkich pól naraz (albo spada ich moc) skoro wszystkie pola mają powyżej 2 kW a całkowita moc wynosi 7,2 kW. trzeba jednak zapytać jakiegoś fachowca jak to jest z tymi polami :)
Bedzia, a czy możesz pokazać zdjęcia swojej płyty ? Chciałabym zobaczyć, czy białe koła bardzo widać
MonkaD, zamieściłam bodajże na 22 stronie tego forum fotki tej płyty, ale jeśli chcesz, mogę później coś innego wrzucić :)
ogólnie - widać te koła. moim zdaniem, koła nie są jednak białe, a raczej siwe, więc kontrast między czernią a szarością nie jest tak duży jak w przypadku bieli. po oczach na pewno nie bije ;)
Ja również proszę o pomoc, gdyż już od czytania opinii, chodzenia po sklepach dostać można oczo- i mózgopląsu :eek:
Jestem na etapie wybierania sprzętu AGD pod zabudowę, oto do jakich wniosków doszłam po dwutygodniowym studiowaniu portali, opinii, rozmów ze sprzedawcami:
1. Płyta indukcyjna
Czego szukam:
- cena do 2000 zł
- niska awaryjność
- pola grzewcze nie muszą być duże, nie potrzebuję pola łączonego
- płyty do codziennego gotowania
Brałam pod uwagę głównie Mastercooka, ale ostatnio Electrolux zwrócił moja uwagę również.
Oto mój wstępny wybór:
- Mastercook IDE64L S
- Mastercook ID 64E S
- Electrolux EHD 60140 P
- Electrolux EHD 60150 P
2. Piekarnik
Czego szukam:
- cena do 1000 zł
- niska awaryjność
- piekarnika głównie do pieczenia mięsa, warzyw, z grillem
Piekarnik chciałabym z tej samej firmy, co płytę.
Oto mój wstępny wybór:
- Mastercook MB-8EP L
- Electrolux EOB33100X
- Electrolux EOB53101X
3. Lodówka
- niska awaryjność
- cena do 1600 zł (wiem, że to jest niewiele)
- zamrażalnik na dole
- klasa energetyczna A+
Wstępny wybór:
- Electrolux ERN 29750
4. Zmywarka:
- cena do 1300 zł
- AAA
- szerokość 60 cm
- mogłaby posiadać funkcję 1/2 załadunku, ale nie jest to wymóg konieczny
- najchętniej zintegrowany (zabudowany) panel
Tutaj nie mam pomysłu, rozglądałam się we wcześniej wymienionych firmach
5. Okap
- cena do 500 zł
- pochłaniacz, bo raczej nie będziemy podłączać do komina
- w miarę wysoka wydajność (pomieszczenie 20 m^2)
Mój wybór
- Gorenje DKF 2600 MS
6. Mikrofala (może)
- Cena do 600 zł
- ma grzać :)
- z chęcią bez grilla
Wpadła nam w oko:
- Whirlpool AMW 405 IX (była promocja, za 549 zł, ale nie ma już tych kuchenek w tej cenie w moim mieście)
Ogólnie ma to być sprzęt do aneksu, więc dobrze, aby nie był za głośny (okap, zmywarka mogą być w ostateczności, ale w granicach rozsądku).
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Część z Was pisze, że Amica odpada. Ja w pierwszej kolejności zrobiłam sobie listę z "Bosh'ów" :) ale po dalszej analizie kosztów i funkcjonalności znów wróciłam do Amica. Mam od 5 lat w mieszkaniu wszystko Amica i lodówkę Electrolux i w zasadzie nie mam zastrzeżeń. Podoba mi się wzornictwo, bogata funkcjonalność w rozsądnej cenie i przekonałam się, że w sytuacjach awaryjnych Amica ma bardzo fajny serwis. Tylko do Electroluxów się zraziłam - obecna lodówka jest mocno przeciętna (miałam wczesniej Liebherra więc to nie najlepsze porównanie i ostatnio też zmieniałam pralkę na Electroluxa i jestem mocno zawiedziona).
Dlatego obecna wersja zakupów sprzętowych do domu ma się tak:
Okap Amica OKC 951S 90cm
Zmywarka Amica ZIA 628
Płyta gazowa Amica PGCZ 7211
Piekarnik Amica EBP 8752
Mikrofala Amica AMW 20 BE
Lodówka side by side Whirlpool WSE 5513 AS (nie mam możliwości podłączenia jej do wody a nie zależy mi na lodzie i kostkarce. Chcę mieć sporą pojemność - 4 osoby).
W zasadzie to zależałoby mi mniej na potwierdzeniu, że to dobry wybór co ewentualnie na wskazaniu, że coś źle wybrałam.
Pozdrawiam
Malwes
misiakulka
18-08-2010, 19:58
Mastercook I4DE95zS
Teka GKST 90-35 i4 PROFI
Bosch PIL 875L24E
najładniejsza jest Teka, najpraktyczniejszy rozkład miejsca na płycie ma mastercook, bosch to bosch i nie wiem czy wybrać teke czy mastercooka? pomocy! może ktoś którejś z nich używa? a może Ktoś z fachowców mi pomoże. mąż powiedział że do końca tygodnia mam się wreszcie zdecydować, ale ja zupełnie nie wiem na co patrzeć przy indukcji bo do tej pory miałam gaz.
napiszcie coś...
Mój wybór - zamówione i czekam na dostawę:
- płyta Teka GKST 60 i4 Booster Slider
- piekarnik Samsung BT62TDBCT
- zmywarka Electrolux ESL 65070R
- lodówka Electrolux ENB 34933X
Dam znać, czy jestem zadowolona. Ciekawe...
misiakulka
19-08-2010, 08:01
Mastercook I4DE95zS
Teka GKST 90-35 i4 PROFI
Bosch PIL 875L24E
najładniejsza jest Teka, najpraktyczniejszy rozkład miejsca na płycie ma mastercook, bosch to bosch i nie wiem czy wybrać teke czy mastercooka? pomocy! może ktoś którejś z nich używa? a może Ktoś z fachowców mi pomoże. mąż powiedział że do końca tygodnia mam się wreszcie zdecydować, ale ja zupełnie nie wiem na co patrzeć przy indukcji bo do tej pory miałam gaz.
napiszcie coś...
plizzz
Ja z indukcji wzięłam mastercooka ID84 S - mnie bardzo się podobała taka szeroka do okapu 90 cm. Wg elektryka podłączającego - płyta bardzo ciuchutka. Inne ponoć pracują znacznie głośniej. Dla mnie prosta w obsłudze, ale na razie tylko testowo, bo kuchnia wciąz nieskończona.
Piekarnik mam Samsunga BT62... - fajny, ale w zestawie brak kabla przyłączeniowego - niby nic, ale zgrzyt.
okap okrągły Franke FTU 3807 P 4L W BK co mo żecie o nim powiedzieć lub polecić inny okrągły czarny ?
zuzanna2008
21-08-2010, 12:37
Czy ktoś z Was użytkuje taki okap podszafkowy całkowiecie schowany (nie teleskopowy)? Chciałabym mieć okap niewidoczny, równy z linią szafek, ale żeby też był wydajny i cichy. Czy możecie coś polecić? Waham się między Electroluxem EFT 535 a Teką GFH 55. Teka ma dużą lepszą wydajność, ale czytałam że jest malo solidny.
Witam!
Prosimy o pomoc w wyborze sprzętu - zależy nam szczególnie na opinii popey111.
Po wnikliwej analizie forum wybraliśmy coś takiego:
1. Piekarnik Electrolux EOC66700X (http://www.ceneo.pl/2312335) - ze względu na pyrolize, prowadnice teleskopowe + masę innych funkcji:)
2. Płyta Electrolux EHG 6835X (http://www.ceneo.pl/674301) - tego jesteśmy pewni na 100%
3. Zmywarka Electrolux ESL 65070R (http://www.ceneo.pl/6471833) - tutaj chętnie wysłuchamy innych propozycji (musi być oszczędna niekoniecznie cicha - kuchnia zamknięta)
4. Okap Electrolux EFC 60244 X (http://www.ceneo.pl/1848255) - bo ładny i tani i pasuje do kompletu a nie mamy pojęcia czym się kierować przy wyborze okapu...
5. Lodówka Electrolux ENB 38633X (http://www.ceneo.pl/6561945) - ale tu mamy największy problem - wstępnie miała być do zabudowy ale mało ich i jakieś takie drogie i jakby miały mniej funkcji w porównaniu z wolnostojącymi... Warto brać taka z No Frost'em czy nie ma to znaczenia? - ogólnie jeżeli chodzi o lodówkę to HELP
Ponawiamy prośbę o pomoc w wyborze sprzętu - może jakaś duszyczka się zlituje i coś doradzi (szczególnie jeżeli chodzi o lodówkę)....
Witam,
Proszę o ocenę sprzętu AGD:
1. Pralka Bosch WLX20462BY,
2. Lodówka Bosch KGF79E92 (tu szczególnie zależy mi na opinii, czy jest warta swojej ceny),
3. Piekarnik Teka HA 870,
4. Płyta indukcyjna Teka GKST i4 Booster Slider,
5. Okap Teka DHB 60,
6. Zmywarka Bosch SRV 45T23 EU.
Będę bardzo wdzięczna za opinie.
Pozdrawiam:)
madzikens
24-08-2010, 00:28
Witam,
mam problem z okapem (pochłaniaczem). Mianowicie potrzebuję modelu, który:
- jest tani,
- niezbyt głośny,
- a przede wszystkim - zmieści się w szafce o wymiarach wys.40cm, głębokość 30cm, szerokość 60cm.
Chodzi mi o model teleskopowy. Ponieważ nie mam zielonego pojęcia, jak wygląda sprawa zabudowy takiego czegoś, nie wiem też, jakie maksymalnie wymiary może mieć taki okap, żeby wlazł w szafkę (czy amica, która ma podaną głębokość 31cm będzie ok?). Nie mam też pojęcia , jak obliczyć potrzebną wydajność - kuchnia jest mała, ale połączona z niewielkim przedpokoikiem, który z kolei połączony jest z salonem a w pewnym sensie także z większym przedpokojem (brak drzwi). Kuchenka jest gazowa.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
cyberbronek
24-08-2010, 12:56
Witam,
Czy ktos jest posiadaczem lodowki Bosch KGN 49A73? Pasuja mi jej parametry i cena ale nigdzie nie moge zobaczyc jak wyglada w srodku.
Szukalem na necie, pisalem do Boscha ale jak dotad nie mam zadnej odpowiedzi.
Jezli ktos ja ma to prosze o zdjecie srodka chlodziarki tego modelu bkaminski@poczta.onet.pl
Bede bardzo zobowiazany
Pozdrawaim
pralkę INDESIT mam od 2004 i rewelacja,a lodówkę ARISTON no frost i klapa właśnie po 5 latach jak wyszła z gwarancji padł moduł elektroniczny i czekam 3 tydzień, a oni mówią że poczekam jeszcze miesiąc bo ciężko dostać części z Włoch .Za drugim razem kupiłbym polską lub niemiecką bo po część sam bym pojechał.
P:)apolinek
29-08-2010, 12:29
Jaka lodówka wolnostojaca
Cechy.
zamrażalnik na dole
2 drzwi
jeden kompresor
Anti-Bacteria System
sterowanie elektryczne czy mechaniczne(niezalezna regulacja temperatur)???
inox
Amica
Trend FK322.3AAX
Trend Plus FK322.3FZVX
Samsung
Samsung RL38ECPS-znajomi sa zadowoleni
LG
LG nie ma klasy energetycznej A+??
Ewentualnie inne marki i model.
Czy ktoś z Was użytkuje taki okap podszafkowy całkowiecie schowany (nie teleskopowy)? Chciałabym mieć okap niewidoczny, równy z linią szafek, ale żeby też był wydajny i cichy. Czy możecie coś polecić? Waham się między Electroluxem EFT 535 a Teką GFH 55. Teka ma dużą lepszą wydajność, ale czytałam że jest malo solidny.
ja użytkuję, co prawda kuchnię mam zamontowaną od wczoraj, ale widzę, że okap jest bardzo silny i cichy!!! a do tego całkowicie schowany w szafce
http://www.nokaut.pl/okapy/okap-siemens-lb-75564.html#ProductInfo=ProductTechData -dostępny praktycznie tylko w internecie - mogę Ci robić zdjęcie jak to wygląda w wersji już zamontowanej [tylko napisz na priv]
bradykardia1
29-08-2010, 22:37
witam
mam pytanie do użytkowników teki IR 641, czy montując pod spodem szufladę ze sztućcami - montowaliście również dno pośrednie między szuflada a płytą jak jest w instrukcji?
i jeszcze mam pytanie - czy lepsza będzie teka IR 641, czy jednak wybrać np Bosch PIA 611T14 E ?;)
margaryt
30-08-2010, 11:21
Proszę o pomoc w wyborze sprzętu:
LODÓWKA DO ZABUDOWY, cana ok 2 tys, zamrażalnik na dole, system No frost w klasie energetycznej A+. Zastanawiam się nad Gorenje NRKI55288, nie wiem czy to dobry wybór?
PRALKA GŁĘBOKOŚĆ DO 45 CM, cena ok 2 tys, wsad od 5 kg. Simens czy Bosh?
a co do piekarnika, to ja z kolei polecam AEG ze sterowaniem sensorowym i pyrolizą:
http://www.ceneo.pl/1380157
OPIS:
Piekarnik Competence B 9971 5 M AEG
mam ten piekarnik od kilku dni...nie mogę znaleźć jaki jest zakres temperatur, czy Ty już do tego doszłaś?
bo ja znalazłam w internecie, że zakres wynosi 30 - 300 st.C, oj, zajmie mi chyba ze dwa tygodnie jak nauczę się go obsługiwać, a chciałabym już móc upiec w nim chleb :)
31-08-2010, 22:00
Po przeczytaniu całego tematu myslałem że sie zdecyduje na cos konkretnego,jednak jest inaczej.
Zamiast jednego modelu mam liste
Wolnostojace
Samsung RS20CRHS
Electrolux 36033X +
BOSCH KGN 36A73
Bosch KGN 39Y42
Bosch KGN 39A73
gorenje nrki55288
Electrolux ENA 38511
LiebherrCNesf 3033
Samsung RL38HCIH
Amica Trend FK322.3AAX
Amica Trend Plus FK322.3FZVX Amika daje 5 lat gwarancji za przyzwoita cene
Do zabudowy
bosch KIS38A50
Liebherr ICS30130 ++
Elektrolux ERN 29790
Gorenje NRKI55288
Ja miałam kupić Samsung RL38HCIH, ale jednak zdecydowałam się na Electrolux ENB34933X. Electrolux ma ładniejsze wnętrze i pojemniejszą szufladę.
Do zabudowy
bosch KIS38A50
to jest mój wybór.
bo widziałam dokładnie 2 wnętrza, w ktorych niezabudowana lodówka wyglądała dobrze (tak, tylko dwa - jedno należy do efilo, drugie - zaznajomionego architekta) - dlatego wersja do zabudowy
poza tym odpowiadają mi parametry techniczne oraz układ półek i szuflad w środku (bardzo dużo miejsca). renoma boscha też była argumentem (m.in. z uwagi na gwarancję i serwis)
Ponawiamy prośbę o pomoc w wyborze sprzętu - może jakaś duszyczka się zlituje i coś doradzi (szczególnie jeżeli chodzi o lodówkę)....
ja widziałam no frost do zabudowy już od 1900 zł, także warto poszukać, poza tym lodówka jak lodówka, niewiele musi mieć funkcji :)
Nina81. Pamiętaj o jednym- w zmywarce myjemy tylko naczynia do tego przeznaczone. Sądzę że ariston z gwarancją na pięć lat to będzie dobry wybór. To świeża seria zmywarek z nowych fabryk.
dotyczy zmywarki Ariston LST 329 AX (która wcześniej była tu na forum polecana przez forumowicza Samper)
link tu: http://www.ceneo.pl/2309370s
muszę powiedzieć, że ta zmywarka "wkurza" [to jest jedyne adekwatne do sytuacji słowo] mnie już w czwartym dniu użytkowania!!!! wypróbowałam kilka programów, w tym "normalny" [ponad 2,5 godziny] i ona absolutnie nie suszy naczyń, co to za zmywarka, że naczynia muszą dodatkowo schnąć kilka godzin :(
ODRADZAM!!! Wydałam mało, bo 1100 zł i właśnie tyle jest warta. Lepiej poczekać trochę, odłożyć i kupić lepszą.
Reszta sprzętów wydaje się być ok, ale wypróbuję je trochę dłużej, żeby dać recenzję.
Hejka dzieki Naszym ekspertom kupiłem PIekarnik AKZ 223 model strary ale "JARY" sprawuje sie bardzo dobrze do tego Mikrofale AMW410 ( niepotrzbuje z grillem itd)
Teraz przyszla pora na lodoweczke (SBS Z kostarką i dozownikiem na wode) moze byc bez barku - i bylem napalony na Whirlpoola WSC 5533 A+S ogolnie w miare nowy model ale podobno Whirlpool nie góruje w SBS ale potem naczytalem sie o Samsungach i LG I Daewoo i moje pytanie jest nastepujace powiedzmy mam do wydania 4000 ,- Whirlpool okolo 5533 a+s to okolo 3700 Samsungi w granicach do 3500 sa made in China .....podobno ? np model RSA1DTVG -sprawdzone , modele Daewoo nie wiem jakiej produkcji ale podobno sa na czesciach Samsunga albo odwrotnie Samsung bierze od Daewoo :-) , niewiem czy brac tansza lodweczke za 3200-3500 i doplaca za gwarancje np 500zl za 2lata czyli razem 4 ??? czy ladowac sie w model za np 3999 i z 2 letnia doradzcie cos bo ja juz niema sil od 2 miesiecy nie mam pojecia co wybrac , acha i czy jest duza rozniaca w nowych modelach z energia miedzy A a A+ w rocznym zuzyciu ? chyba wszystko jesli zanudzilem sorki ale moze sie przyda komuś jeszcze jak bedze kupowla
03-09-2010, 20:21
to jest mój wybór.
bo widziałam dokładnie 2 wnętrza, w ktorych niezabudowana lodówka wyglądała dobrze (tak, tylko dwa - jedno należy do efilo, drugie - zaznajomionego architekta) - dlatego wersja do zabudowy
poza tym odpowiadają mi parametry techniczne oraz układ półek i szuflad w środku (bardzo dużo miejsca). renoma boscha też była argumentem (m.in. z uwagi na gwarancję i serwis)
w parametrach ta lodówka ma 44 dB -jest głosna?
Raz w danych jest 38 dB w innym inaczej.
Model KIS 38A50 zastąpiono teraz 38A51
u mnie póki co ta lodówka chłodzi jedynie napoje fachowców, ale mimo że mieszkanie jest puste i echo się po nim niesie niemiłosiernie - pracy lodówki nie słychać.
ten sam model jest natomiast u przyjaciółki i ona również chwali.
osobiście porównuję ją z 3letnim siemensem mojej mamy (nie wiem, jaki model) i chyba jednak bosch wypada lepiej (ciszej) choć zdaję sobie sprawę, że z uwagi na powszechną rozpierdziuchę w moim em bywam głównie wizytować roboty, więc siłą rzeczy ewentualne odgłosy nie mają mi się jeszcze keidy dawać we znaki
05-09-2010, 09:07
Mogę prosić o fotke tej lodówki.Model KIS 38A50
Na necie nie ma własciwie nic poza strona frontowa
nie mogę znaleźć tego, co miałam/powinnam mieć na komputerze, więc cyknę przy kolejnej wizycie na "budowie" tj. pn lub wt :)
05-09-2010, 15:45
W zasadzie mam trzech producentów do wyboru.
Gorenje
NRKI45288 -wiele opini pozytywnych o tym modelu na necie jest
NRKI55288 -pare negatywnych opini
(doczytałem na jednym ze sklepów iz NRK55288 ma zawias nożycowy-jedyna róznica)
W zasadzie te modele niczym sie nie róznia wiec dlaczego tak rozbierzne opinie
Za ta firma na obecna chwile przemawia 60 miesieczna gwarancja.
Electrolux
> ERN29801 nie posiada no-frost za czym idzie energooszczednośc
Wady
brak no-frost
> > ERZ28801 mała zamrażalka i chłodziarka (ma 2 agregaty(nie wiem czy to plus czy minus) brak no-frost
Bosch
bosch KIS38A50 lub jego nastepca bosch KIS38A5(model bosch KIS38A50 ma bardziej funkcjionale pułki na drzwiach chłodziarki)
Liebherr ICS 3013 Comfort o której nic nie wiem -juz sobie poczytałem,podziekuje za ten model
która wybrać???
maestrod
05-09-2010, 16:06
Ja mogę polecić Bosha albo Siemens. Super jakość mycia i suszenia. Obecnie mamy Bosha i w nowym domu zapewne również wybierzemy coś z tych dwóch firm.
uff..częśc wyborów już za mną, napiszcie co o tym sądzicie:
1. zmywarka-ma być cicha, wybrałam Mastercook ZBI 073IT
2. Płyta indukcyjna-po waszych opiniach będzie TEKA IR 641
3. Piekarnik do zabudowy: BOSH HBB 42C450E
4. Mikrofalówka: BEKO MWB 2510EX
5. Okap i tu nie wiem...
powinien ładnie wyglądać, nie być bardzo drogi, raczej średnio, być w miarę dobry-mamy wentylację mechaniczną, więc musi dobrze filrtować i pozostawiać tłuszcz na swoich filtrach,, cichy-macie cos takiego?
6. lodówka tez jest moim dylematem..może Elektrolux ERN 29550, pod zabudowę, ale mam teraz No Frost i jestem zadowolona...znacie pod zabudowe z funkcją No Frost?
7. zlewozmywak: może TEKA? ale jak będzie blat grafitowy, kuchnia biała to jaki kolor? grafitowy nie zleje się z blatem?
czy dobrze jak się każdy sprzęt ma tej samej firmy?
Kathi, nie musi być jednej firmy, chyba że masz MIELE i chcesz się pokazać znajomym :)
ja też wybierałam sprzęt pod kątem parametrów
co do zlewu - najpierw wybierz blat, potem dobierz kolor zlewu, w tym samym kolorze - jesli jest dobrej jakosci zlew, to wszystko będzie pięknie, moi znajomi mają czarny granitowy blat i do tego czarny zlew [kosztowal kolo 1300 zł, ale widac, ze jest super]
jesli chodzi o lodówkę z no frost - sporo ich jest, polecam ceneo.pl i wpisanie no frost w opcjach, wyszuka Ci wiele modeli
06-09-2010, 13:16
nie mogę znaleźć tego, co miałam/powinnam mieć na komputerze, więc cyknę przy kolejnej wizycie na "budowie" tj. pn lub wt :)
Bosch ma no-frost w lodówce czy zamrazalce?
margaryt
06-09-2010, 14:09
Wczoraj kupiliśmy lodówkę Bosch KIS38A50, bez funkcji no-frost.
Doradźcie która wąska pralka: Bosh: WLM20440PL czy WLX20462PL. Pierwsza robiona w Chinach, druga w Niemczech. Też różnica w kg wsadu.
06-09-2010, 15:42
Wczoraj kupiliśmy lodówkę Bosch KIS38A50, bez funkcji no-frost.
Bosch KIS38A50 czy a51?.
Ilkrotnie sie pytałem A50 jest niedostepna w sprzedarzy
margaryt
06-09-2010, 20:36
Bosch KIS38A50 czy a51?.
Ilkrotnie sie pytałem A50 jest niedostepna w sprzedarzy
Tak masz rację, oczywiście A51
06-09-2010, 21:54
Posiada ktos na forum Gorenje NRKI55288?? ,prosze o opiinie tej lodówki
Witam!
podobnie jak przedmowcy,Szukam sprzetu. Bardzo prosze o pomoc. Czego szukam:
Chlodziarko-zamrazalka do zabudowy. Chlodziarka na dole. Cena do ok. 2000 PLN . Rozwazalem 3 marki: Liebherr, Bosch oraz Siemens.
chlodziarka musi byc powyzej 200L a zamrazalka >= 60L.
Zmywarka do zabudowy. Obowiazkowo 60 cm. Z ukrytym panelem. Musi miec opcje 1/2 zaladunku. Wstepnie wybralem Bosch SMV 50E10EU co o tym myslice? MAX 2000 PLN
Piekarnik Gorenje do zabudowy. Bez przyciskow i bez pokretel. Najlepiej czarna. Polecacie konkretny model czy kierowac sie tylko stylistyka? Zdecydowalem sie na gorenje, bo mam juz jedna i jestem bardzo zadowolony, ale jestem otwarty na nowe propozycje. Tutaj kwestia cenowa jest otwarta.
Może ktoś użytkuje okap Teka NC 2 90 i może podzielić się wrażeniami?
Opinie co do wersji NC1(model na rok 2007,2008) były przeważnie pozytywne, ale jak to zwykle bywa zawsze jest jakieś "ale" i zastanawiam się czy w NC2 (model 2009, 2010) jako nowszy model zostało coś zmienione. Negatywne opinie dotyczyły głównie głośności (niektórzy twierdzili, że jednak jest cichy), słabego oświetlenia i ciężko ścieralnych śladów paluchów.
11-09-2010, 10:45
Witam!
podobnie jak przedmowcy,Szukam sprzetu. Bardzo prosze o pomoc. Czego szukam:
Chlodziarko-zamrazalka do zabudowy. Chlodziarka na dole. Cena do ok. 2000 PLN . Rozwazalem 3 marki: Liebherr, Bosch oraz Siemens.
chlodziarka musi byc powyzej 200L a zamrazalka >= 60L.
Ze swojej strony moge sie wypowiedzieć o bosch-u KIS38A51
Większośc informacji umieszczonych na necie jest mało dokładnych.
*Elektroniczna regulacja temperatury(oddzielnie góra - dół)
*Powłoka antybakteryjna AntiBacteria
*Etagenfrost (System zapewniający jednakową temperaturę i czasie zamrażania świeżych produktów we wszystkich szufladach zamrażarki)
*Klasa klimatyczna: SN-T. (SN +10 st. C - +32 st. C )(T +18 st. C - +43 st. C)
Komora chłodząca
-zakres temperatury +2 do +11
-automatyczne odszranianie
Komora zamrażalki
-zakres temperatury -16 do -24 super zamrażanie -50
-akumulatory zimna w przypadku dłózszej przerwyw dopływie pradu(dwa cienkie pojemniki o wymiarach około 25cm*15cm*2cm)
Po ręsztę informacji szczegółów odsyłam na strone producenta
http://www.bosch-home.pl/produkty/ch%C5%82odziarki-i-zamra%C5%BCarki/urz%C4%85dzenia-do-zabudowy/ch%C5%82odziarko-zamra%C5%BCarki/dwudrzwiowe-z-doln%C4%85-zamra%C5%BCark%C4%85/KIS38A51.html?source=browse
Majac teraz pełne porównanie miedzy Boschem KIS38A51 a wcześniej poszukiwanym Gorenje NRKI55288 wybrał bym boscha
Wybierałem pomiedzy
Electrolux ERN29801 ERZ28801
Gorenje NRKI55288
Bosch KIS38A51
ja wybrałam zmywarkę bosha SMV 50E30EU- made in germany ( podobno tylko tym się różni od twojego modelu) piekarnik Siemens HB 76AA660 kolor czarny,chciałam gorenje ale niestety nie ma mikrofali z tej samej linii,cały sprzęt mam czarny,więc dużo więcej opcji nie było....
witam!
Wybralem juz piekarnik (gorenje BO8730AB) oraz zmywarke bosch SMV 50E10EU (cena 1400PLN i to mnie skusilo, moze nei bede zalwoal)
Teraz tylko mysle nad ta chlodziarko- zamrazarka. Procz boscha Bosch KIS 38A51 sprawdzalem Liebherr ICUS 30130 (niestety bes no frost!)
Liebherr ICUS 3013 Comfort oraz Siemens KI 38SA50
ma ktos porownanie?
Dziś elektryk podłączył mi płytę (Teka Basic Slider) i... nie działa. Wyświetla błąd E4... :-(
Że też ja zawsze muszę trafić na coś takiego...
12-09-2010, 10:41
witam!
Teraz tylko mysle nad ta chlodziarko- zamrazarka. Procz boscha Bosch KIS 38A51 sprawdzalem Liebherr ICUS 30130 (niestety bes no frost!)
Liebherr ICUS 3013 Comfort oraz Siemens KI 38SA50
ma ktos porownanie?
Bosch KIS 38A51 to ta sama lodówka co Siemens KI 38SA50 wiec dziwi mnie stwierdzenie "prócz Bocha KIS38A51"
Bosch KIS 38A51 to ta sama lodówka co Siemens KI 38SA50 wiec dziwi mnie stwierdzenie "prócz Bocha KIS38A51"
nie bardzo rozumiem, co autor wypowiedzi miał na myśli.
przecież heretyk napisał, że porównywał boscha, o którym mówisz z siemensem, o którym mówisz i dwoma liebherrami.
więc... ?!
12-09-2010, 15:25
nie bardzo rozumiem, co autor wypowiedzi miał na myśli.
przecież heretyk napisał, że porównywał boscha, o którym mówisz z siemensem, o którym mówisz i dwoma liebherrami.
więc... ?!
Nie doczytałem dokładnie.
spełniając prośbę sprzed kilku dni wrzucam znalezione zdjęcia wnętrza boscha kis38a51 (faktycznie moja też ma nr 51 a nie 50). zrobiłam je komórką jak jeszcze wszystko było zapakowane, ale myślę, że dla zobrazowania ile tam jest miejsca czy jaki układ - wystarczą
2332923330
margaryt
14-09-2010, 08:46
Doradźcie która wąska pralka: Bosh: WLM20440PL czy WLX20462PL. Pierwsza robiona w Chinach, druga w Niemczech. Też różnica w kg wsadu.
popey111
14-09-2010, 11:31
Kup wlx 2048kpl:) to samo co wlx 20462 ale stówa w kieszeni :)
mirela99
14-09-2010, 11:52
Szukam SBS-a, w cenie do 4 tyś z kostkarką. Czy możecie mi coś doradzić ? Mam na oku czarną lodówkę LG GR-P206 FBQA oraz inoxowatą LG GR-p 227HTQV (nie wiem jak ta czerń się w kuchni sprawdza pod względem czystości).
efilo (...)
Na tych zdjątkach majaczą mi piekarniki kompaktowe i ekspres ( Siemensa?). (...) Czy ma prowadnice teleskopowe? Temperatury 30 -300? Czy da się wstawić blachy na dwóch poziomach? Czy parowy ma tylko parę, czy z termoobiegiem i czy/na ile jest lepszy od elektrycznego parowara? Czy ekspres jest uciążliwy w myciu/odkamienianiu, no i najważniejsze - jaka jest kawa? Czy drugi raz ten sam zestaw byś wybrała?
1. prowadnic brak ale u mnie priorytetem była pyroliza 2. temp 30-300 choć zależy to od programu np. termoobieg 3D do 250. 3. da się ale czy to użyteczne zalezy od produktu i programu. 4. parowy ma też termoobieg więc ma również funkcje przypiekania, można też w nim na termoobiegu piec. nie miałam parowara więc nie wiem czy i na ile jest lepszy. podobno super sie w niej rozmraża ale ja na razie rozmrażałam tylko pieczywo wiec korzystałam z piekarnika combi.
co do ekspresu - czyszczenie w skali 1 -10 gdzie 1 to masakra a 10 to pestka oceniłabym na 9. i to tylko dlatego że przykrywke do termosu z mlekiem trzeba myć ręcznie :) reszta robi sie sama. :D kawa to... bajka :) luby kawiarz przestał pić kawę na mieście :D
trzy razy tak - na pewno bym zdecydowała się ponownie.
basia_z_lasu
15-09-2010, 00:15
efilo, dzięki za odpowiedź :):) Przeczytałam też Twoją recenzję. Ten piekarnik kompaktowy to perełka. Wadą są tylko ceny, ale to też zależy z czym będziemy porównywać...
WITAM !!
JA poki co zdecydowalam sie na sprzet :
-piekarnik ELECTROLUX EOB53102X
-PLYTA ELECTROLUX EHS 60210 P
-ZMYWARKA BOSCH SMV 50E30UE
-MIKROFLA BECO MWB 2510 WX
-OKAP MASTERCOOK WK-CRISTAL ME 60 XV
-LODOWKA BOSCH KGN 39Y42 - Co do lodowki to mam jeszcze watpliwoasci bo nie mam gdzie jej podejrzec na zywo jak w srodku wyglada .
Moze ma ktos ktorys z sprzetow i moze cos napisac czy dabrze dokonalam wyboru ?????? bede wdzieczna :)
szukam opinii na temat sprzętu Gorenje:
chłodziarko-zamrażalka RKI-ORA-E-L
piekarnik BP 8990E
popey111
15-09-2010, 20:00
szukam opinii na temat sprzętu Gorenje:
chłodziarko-zamrażalka RKI-ORA-E-L
piekarnik BP 8990E
Ale ten piekarnik to już dawno wycofany model. Co do lodówki to nawet gdyby myśleć o froncie z tej serii to i tak nie widzę żadnego sensu w zakupie tego modelu.
nitubaga
15-09-2010, 20:12
To i ja jeszcze o coś zapytam....
kuchnia to tez rozdrabniacz/ młynek odpadków.... co polecicie? :)
nitubaga
15-09-2010, 20:33
.... ooooooo Efi jak dobrze, że jesteś... słuchaj podaj co Ty kupiłaś i bede mieć temat z czapy :lol: bo jak Cię znam i tak nic lepszego nie ma
To i ja jeszcze o coś zapytam....
kuchnia to tez rozdrabniacz/ młynek odpadków.... co polecicie? :)
młynek powinien być w miarę cichy [o ile to możliwe, bo one i tak chodzą jak czołg] i mieć sporą moc - moja ciocia ma taki
sama myślałam o młynku i badałam ten temat w Polsce. Może kiedy indziej...
popey111
15-09-2010, 22:17
WITAM !!
JA poki co zdecydowalam sie na sprzet :
-piekarnik ELECTROLUX EOB53102X
-PLYTA ELECTROLUX EHS 60210 P
-ZMYWARKA BOSCH SMV 50E30UE
-MIKROFLA BECO MWB 2510 WX
-OKAP MASTERCOOK WK-CRISTAL ME 60 XV
-LODOWKA BOSCH KGN 39Y42 - Co do lodowki to mam jeszcze watpliwoasci bo nie mam gdzie jej podejrzec na zywo jak w srodku wyglada .
Moze ma ktos ktorys z sprzetow i moze cos napisac czy dabrze dokonalam wyboru ?????? bede wdzieczna :)
-piekarnik ELECTROLUX EOB53102X-jeżeli juz mikrofala z beko to piekarnik też weź od nich, na pewno w porównywalnej cenie wypadnie lepiej niż ten electrolux
-PLYTA ELECTROLUX EHS 60210 P - Jak najbardziej ok
-ZMYWARKA BOSCH SMV 50E30eu- ok
-MIKROFLA BECO MWB 2510 WX ok
-OKAP MASTERCOOK WK-CRISTAL ME 60 XV- tego jeszcze nie oglądałem więc ciężko coś powiedzieć.
-LODOWKA BOSCH KGN 39Y42- trochę głośna ale w sumie ok
Ale ten piekarnik to już dawno wycofany model. Co do lodówki to nawet gdyby myśleć o froncie z tej serii to i tak nie widzę żadnego sensu w zakupie tego modelu.
Piekarnik jest dostępny jeszcze na stronie Gorenje w zakładce wyprzedaże, stad też moje pytanie. Wysłałąm jeszcze zapytanie na priv
bradykardia1
15-09-2010, 23:23
a czy ktoś użytkuje zmywarke elektrolux ESL66010? ewentualnie inną z podłaczeniem do ciepłej i zimnej wody?
popey111
15-09-2010, 23:25
Piekarnik jest dostępny jeszcze na stronie Gorenje w zakładce wyprzedaże, stad też moje pytanie. Wysłałąm jeszcze zapytanie na priv
Znalazłem:) ale cóż to i tak już leciwa konstrukcja:)
popey111
16-09-2010, 00:01
a czy ktoś użytkuje zmywarke elektrolux ESL66010? ewentualnie inną z podłaczeniem do ciepłej i zimnej wody?
A czemu pytasz:)
bradykardia1
16-09-2010, 07:01
bo jestem na kupnie zmywarki , jakoś ten model rzucił sie pierwszy w oczy jako z podłaczeniem do cieplej wody, na którym męzowi bardzo zależy ;)ciekawa jestem opinii jak się ja uzytkuje?
popey wiesz coś może o niej?
szukam jakiejś ciekawej lodówki...i po przeglądzie sklepów, itp. sam już głupieje
potrzebuje inoxa, od 185cm wzwyż, do 60cm szerokiej, z no-frostem w zamrażarce, w miarę cichej...tak powiedzmy do 2000zł
w zasadzie to tyle z wymagań...wydaje mi się, że im mniej elektronicznych (i innych) gadżetów tym mniej ma się co zepsuć - no chyba że się mylę, to mnie poprawcie
wynalazłem electroluxa ENB 38633X, ale nie dość, że kompletny brak opinii w sieci, to jeszcze kiepsko z jej dostępnością
podpowiedzcie jakąś fajną alternatywę
pozdrawiam
Szukam SBS-a, w cenie do 4 tyś z kostkarką. Czy możecie mi coś doradzić ? Mam na oku czarną lodówkę LG GR-P206 FBQA oraz inoxowatą LG GR-p 227HTQV (nie wiem jak ta czerń się w kuchni sprawdza pod względem czystości).
Witam posiadam od 2 tygodni model GR-p 227HTQV firmy LG nie wiem jak czarna ale ta INox tytanowy bardzo dobrze sie sprawuje jako nie zostawia śladow na drzwiach poza tym jest jak na sbs cicha (40db w instrukcji) w porownaniu z opiniamu innych uzytkownikow o np samsungach i wirlpoolach co do wielkosci w srodku nie bedzie sie wypowiadal bo zamrazalnik jest dosc duzy i kostakarka jest wbudowana w drzwi a nie w srodku wiec zyskujemy miejsce w zamrazalniku w drugiej polowie normalnie sa miesjaca na rozne produkty + 2 szuflady z rozna wilgornoscia i wiadoma sprawa jak sie w nocy wlacza filtr z woda i robia sie kostki lodu to na poczatku mozna pomyslec ze sie wlamuja do domu :-) ale to tylko jak niema lodu jak jest pewna to cicha co do filtrow oryginalne sa w granicach 100zl na 6miesiecy to starcza wiec chyba nie jest zle , jak cos prosze pisac na priv pozdrawiam
Dawidowski
16-09-2010, 12:19
Wybrałem sprzęt do kuchni proszę o opinie
płyta gazowa elektrolux ehg7835x
piekarnik elektrolux eob32100x
mikrofalówka zelmer 29z021
zmywarka bosch smv50e10e
okap 90- Akpo WK-4 Feniks Eco 90 lub Electrolux EFC90151X lub DeLonghi Milano 90 X
lodówka -tu dylemat ma być dolny zamrażalnik bardzo pojemny, klasa a+ lub a++,wysokość 175-185. Nie wiem czy warto kupić z no-frostem czy bez
Amica ma teraz pięć lat gwarancji. Jak myślicie czy warto kupić piekarnik, płytę gazową ze stali i okap z tej firmy? Jeśli tak to jakie modele? Przymierzałem się do elektroluksa ale może warto kupić amicę zawsze to pięć lat gwarancji.
piekarnik elektrolux eob32100x
mikrofalówka zelmer 29z021
zmywarka bosch smv50e10e
okap 90- Akpo WK-4 Feniks Eco 90 lub Electrolux EFC90151X lub DeLonghi Milano 90 X
lodówka -tu dylemat ma być dolny zamrażalnik bardzo pojemny, klasa a+ lub a++,wysokość 175-185. Nie wiem czy warto kupić z no-frostem czy bez
latwiej, jeśli wkleisz linki... piekarnik jest tutaj (http://www.ceneo.pl/593149s)
wypowiem się na temat piekarnika - zależy czego oczekujesz, czy dużo gotujesz, jaki jest Twój maksymalny budżet
przejrzyj cały wątek, tu jest naprawdę dużo wartościowych uwag i sugestii, najprościej rzucić modele... i zapytać "co sądzicie"
moim zdaniem? ja bym kupiła koniecznie z pyrolizą i prowadnicami teleskopowymi, emalia łatwoczyszcząca do mnie nie przemawia i nie chcę mieć piekarnika zasyfionego po roku użytkowania
jest to podstawowy piekarnik, spełnia swoją rolę, nic więcej, brak jest niezwykle przydatnej funkcji - szybkie nagrzewanie, funkcja pizza [to nie jest jakaś tam sobie funkcja - dla naprawdę chrupiącej pizzy musisz mieć program z bardzo wysoką temperaturą...]
wybrałabym model trochę droższy, pośredni (http://www.ceneo.pl/2306806s), czasem naprawdę warto dołożyć
jeżeli chodzi o lodówki - zerknij na forum, mnóstwo modeli już padło, wybierz sobie jakiś model...
no frost jest droższy, trochę głośniejszy, zależy na czym Ci zależy
ja mam wypasiony piekarnik, mniej wypasioną, powiedziałabym zwykłą, lodówkę itd.
Amica ma teraz pięć lat gwarancji. Jak myślicie czy warto kupić piekarnik, płytę gazową ze stali i okap z tej firmy? Jeśli tak to jakie modele? Przymierzałem się do elektroluksa ale może warto kupić amicę zawsze to pięć lat gwarancji.
przejrzałeś ten wątek?
z
płyty gazowej już Ci zazdroszczę, kupiłam też 5 palników, ale niestety mój największy palnik ma mniejszą moc niż tutaj , spokojnie woka możesz kupować
fajna ta płyta
KILKA UWAG ODNOŚNIE PIEKARNIKA I INNEGO SPRZĘTU DOMOWEGO [OD OSOBY, KTÓRA GOTUJE CZYLI LUBI BY SPRZĘT BYŁ FUNKCJONALNY]
1) Określ swoje potrzeby :
- do czego służyć ma sprzęt
- czy dużo gotujesz
- jak zaawansowane jest twoje gotowanie/pieczenie
- co jesz- jaką kuchnię preferujesz
-ile masz do wydania i zastanów się na czym ci najbardziej zależy, czy lepszy piekarnik, czy lepsza lodówka, czy może wszystko najlepsze ;)
JESLI JUŻ TO PRZEMYŚLAŁEŚ:
2) czas wyboru
jesli odpowiedziałeś:
a)lubię kuchnię tajską i azjatycką w ogóle; wniosek: potrzebuję woka, kolejny wniosek: potrzebuję bardzo dużej, jak największej mocy palnika, kuchenki gazowej
b) lubię mięso pieczone - zastanów się w takim razie nad piekarnikiem który po wprowadzeniu wagi mięsa sam dobierze czas pieczenia - masz mniejsze ryzyko przesuszenia mięsa, zastanów się też nad termosondą [można kupić oddzielnie] i poczytaj o temperaturach mięsa w środku, podczas pieczenia
c) lubię kuchnię polską i zupy - hmm, to oznacza, że gotuję wywary na zupę i rosoły co trwa 4-6 godzin, smażę konfitury ze sliwek - kilkanaście godzin, robię domowy keczup - ładnych kilka godzin, gotuję bigos - kilka dni, wniosek: potrzebuję kuchenki gazowej by nie pójść z torbami
d) piekę chleb/pizzę, wniosek: potrzebuję piekarnika z dużym zakresu temperatur, najlepiej do 300 stopni C
e) suszę grzyby, pomidory, śliwki, wniosek: potrzebuję temperatury ok. 100 stopni C, wniosek: muszę sprawdzić, czy mój piekarnik obsługuje tak niskie temperatury
f) lubię grillowane mięso, warzywa itd, wniosek: piekarnik będzie się brudził, trzeba rozważyć pyrolizę
g)w ogóle nie gotuję, piekarnik jest po to by był
w ogóle uważam, że prawdziwy kucharz gotuje na gazie, piekarnik warto mieć naprawdę wysokiej klasy [choc mówię to z własnej perspektywy, moja babcia czy mój wujek zadowoliliby się podstawowym, bo mało go używają]
niezwykle przydatne funkcje piekarnika, dla mnie absulutny "mus": pyroliza, prowadnice teleskopowe, grill [w tej funkcji opiekam także kości na wywar na zupę i uzyskuję piękny kolor], zakres temperatur do 300 stopni, szybkie nagrzewanie [wyobraźmy sobie przygotowania do Bożego Narodzenia gdy musimy czekać na rozgrzanie piekarnika 20 minut..., przydatne funkcje: opcja włączenia i automatycznego wyłączenia piekarnika o określonej godzinie [na przykłąd suszymy pomidory - nastawiamy piekarnik i sobie wychodzimy...], podgrzewanie talerzy, filtru zapachu - na przykład jeśli masz salon połączony z kuchnią, zakres temperatur od 30 stopni - włączasz taką temperaturę i wkładasz ciasto drożdżowe do wyrastania - idealne warunki, bo brak przewiewów i ciepło
aha - jeśli gotujesz, to lepiej wybierz zmywarkę o szerokości 60 cm, ja mam 45 i po jednym gotowaniu muszę ją włączać, mało garnków się w niej mieści...
no chyba że masz wyłącznie garnki żeliwne, to wtedy i tak nie możesz myć ich w zmywarce ;) jednak tak czy owak, gdybym miała więcej miejsca, wybrałabym zmywarkę 60 cm
jeśli NIE GOTUJESZ/NIE PIECZESZ: bez sensu jest kupować sprzęt wyposażony w wiele funkcji. Ja do swojego piekarnika "dojrzewałam" kilka lat, miałam dokładnie przemyślane to, co chcę w nim mieć, trochę doczytałam o nowinkach technicznych i wybrałam [na razie widzę że bardzo właściwie!]. Moja znajoma - która urządzała mieszkanie w tym samym czasie co ja - kupiła identyczny sprzęt, bo stwierdziła, że skoro wybrałam fajny model, to ona skorzysta z tej wiedzy. I co? Moim zdaniem wyrzuciła pieniądze w błoto. Trzeba było kupić jakiś pośredni model, bo ona w ogóle nie gotuje. Może kiedyś się nauczy... może. Na razie ani razu go nie użyła, bo i tak woli jeść "na mieście"
KonradJot
19-09-2010, 22:14
[Witam
ludki miłe powiedzcie jaką zamrażarkę szufladową zakupić, bo moja kupiona na gwałt firmy Beko zaniemogła 2 razy w ciągu roku pracy i się jej już pozbyłem. Potrzebuję coś w miarę dużego czyli od 150 cm wysokości w górę. Najlepiej tak do 1400 zł. Wiem, że jest tego sporo Indesit, Gorenje, Amiki , ale nie chce znowu próbować i się naciąć, może ktoś ma taki sprzęt po taniości zakupiony i jest zadowolony. Lodówkę wypas mam, więc to zamrażarka tylko do spiżarni, nie musi mieć żadnego fajnego designu,
Pozdrawiam
Dawidowski
20-09-2010, 09:13
jeżeli chodzi o lodówki - zerknij na forum, mnóstwo modeli już padło, wybierz sobie jakiś model...
no frost jest droższy, trochę głośniejszy, zależy na czym Ci zależy
ja mam wypasiony piekarnik, mniej wypasioną, powiedziałabym zwykłą, lodówkę itd.
Piekarnik zmieniłem na elektrolux eob64201x ,
co do lodówki to nie chcę no-frostu w chłodziarce, chciałbym aby zamrażarka sama się odszraniała może polecicie jakieś modele?Podobno są takie modele lodówek.
czy ktoś ma może okap do zabudowy: Siemens LB 75564? - nietypowo 73 cm szerokości (ale moja płyta grzewcza ma 68 cm)
ponoć: Wydajność 650 m3/h
Poziom hałasu: 50dB
(wydajność zazwyczaj spada o 20% przy obiegu zamkniętym)
okap będzie użytkowany w obiegu zakniętym
w internecie nie znalazłam żadnych opinii na jego temat
tu link do okapu: http://www.nokaut.pl/okapy/okap-siemens-lb-75564.html#ProductInfo=ProductTechData
chciałam tylko donieść, że wybrałam bardzo przyzwoity model, pracuje w obiegu otwartym jako standardowy wyciąg, jest cichy i całkiem wydajny, polecam innym
co do lodówki to nie chcę no-frostu w chłodziarce, chciałbym aby zamrażarka sama się odszraniała może polecicie jakieś modele?Podobno są takie modele lodówek.
tez takiej poszukuję...w inoxie...jak coś ciekawego namierzysz to daj znać
pozdrawiam
kasia1981
21-09-2010, 08:38
co myślicie o tym wyborze:
lodówka kolor biały CBNes 39560
piekarnik bosch HBA 34S550
zmywarka bosch SMV 69T20 EU
płyta indukcyjna teka IR 641
kasia1981
21-09-2010, 08:39
lodówka liebherr. są takie modele lodówki z no frostem w zamrażalniku tylko. mój liebherr jest taki.
Dawidowski
21-09-2010, 08:48
lodówka liebherr. są takie modele lodówki z no frostem w zamrażalniku tylko. mój liebherr jest taki.
Napisz proszę jaki to model.
Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum.Chciałbym prosić o poradę w kwestii zakupu lodówki.Właśnie urządzam kuchnię i do pełni szczęścia brakuje mi lodówki.Po ostatnich wędrówkach po sklepach mam taki mętlik w głowie,że postanowiłem zasięgnąć porady na forum.Co tu dużo się rozwodzić,po prostu potrzebuję lodówki! kwota jaką chcę przeznaczyć na zakup to 3-3.5 tys.,wysokość najlepiej do 185 cm,szerokość 60 cm, z zamrażalnikiem na dole,kolor stal w klasie A+ lub A++.Jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy mi doradzić,to będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam,Andrzej.
kasia1981
22-09-2010, 08:26
Napisz proszę jaki to model.
liebher CBN 39560 biała. cena ok 3400 zł. poszukaj bo chyba tańsze modele liebherr też mają no frost tylko w zamrażalniku.
Prosze o pomoc w wyborze okapu Musze miec 120 cm i albo Falmec Line albo Franke np Format 45 FDF, ktory lepszy z nich jest ?
A czy majac indukcje 60cm i obok niej dwupalnikowa gazowke 30cm musze miec okap na 120cm Podoba mi sie cos w stylu Falmec Polar II Ma wysoka wydajnosc
Czy w moim przypadku tego typu okap nie ma szans bytu
Po wnikliwej analizie forum i kilometrach przechodzonych po marketach wybraliśmy wstępnie poniższe urządzenia:
1. Piekarnik Electrolux EOC66700X (http://www.ceneo.pl/2312335) - ze względu na pyrolize, prowadnice teleskopowe + masę innych funkcji
5. Lodówka Electrolux ENB 38633X (http://www.ceneo.pl/6561945) - i właśnie tutaj mamy największy problem, ma być duża (200cm) wolno stojąca z No Frost'em, z tzw. "komorą zero stopni", pojemnikami na warzywa i w kolorze INOX (z Antifingerprint ). Wybrana ma sterowanie mechaniczne - warto zamienić na taką z elektronicznym?
Dobrzy Ludzie pomóżcie bo termin zakupu zbliża się wielkimi krokami a my nadal nie wiemy czy nasz wybór jest OK (szczególnie chodzi tu o lodówkę i okap). Chętnie wysłuchamy uwag a propos reszty sprzętu - może w którejś pozycji jest urządzenie które można wymienić na inne tańsze z takimi samymi parametrami lub dopłacić troszkę i mieć lepszy sprzęt - liczymy na Wasze doświadczenie, trafne uwagi i szybką odpowiedź za którą z góry gorąco dziękujemy
Bartosz i Ola
kgolebiowski
23-09-2010, 20:19
Prosze o pomoc w wyborze okapu Musze miec 120 cm i albo Falmec Line albo Franke np Format 45 FDF, ktory lepszy z nich jest ?
A czy majac indukcje 60cm i obok niej dwupalnikowa gazowke 30cm musze miec okap na 120cm Podoba mi sie cos w stylu Falmec Polar II Ma wysoka wydajnosc
Mam ten sam problem.Montuję dwie płyty jedną 60 indukcyjną,drugą 30 gazową.Teoria mówi że okap powinien być co najmniej równy ewentualnie szerszy o ok 10 cm.Okap szerszy elegancko wygląda ale czy 120 cm to nie za dużo?Nie widziałem na żywo takiego rozwiązania więc trudno mi ocenić.Jeśli szukasz okapu 120 cm rzuć okiem na coś takiego http://www.klikagd.pl/go/_info/?id=4...6fea97420cd885 .Ja montuję okap o szerokości 90 cm.
Mam ten sam problem.Montuję dwie płyty jedną 60 indukcyjną,drugą 30 gazową.Teoria mówi że okap powinien być co najmniej równy ewentualnie szerszy o ok 10 cm.Okap szerszy elegancko wygląda ale czy 120 cm to nie za dużo?Nie widziałem na żywo takiego rozwiązania więc trudno mi ocenić.Jeśli szukasz okapu 120 cm rzuć okiem na coś takiego http://www.klikagd.pl/go/_info/?id=4...6fea97420cd885 .Ja montuję okap o szerokości 90 cm.
niestety pod tym linkiem mam blad
Witam
Przymierzam się do kupna lodówki Sharp model SJ-F73PESL. Może ktoś z Was ma taką, bądź podobną i podzieli się chętnie wrażeniami ??? :)
A tak przy okazji potrzebuje wybrać też okap podszafkowy (taki by nie było go wcale widać) z dobrą wydajnością (kuchnia połączona z salonem). Doradzicie coś ? Cały sprzęt Agd jakoś wybrałem a z tym nie mogę sobie poradzić...
Witam
Przymierzam się do kupna lodówki Sharp model SJ-F73PESL. Może ktoś z Was ma taką, bądź podobną i podzieli się chętnie wrażeniami ??? :)
A tak przy okazji potrzebuje wybrać też okap podszafkowy (taki by nie było go wcale widać) z dobrą wydajnością (kuchnia połączona z salonem). Doradzicie coś ? Cały sprzęt Agd jakoś wybrałem a z tym nie mogę sobie poradzić...
Pisałam wczoraj meila do Sharpa pytając o podobny model. Nigdzie nie mogłam znaleść wymiarów szuflad w zamrażarce a dsyc często,w side by side,są one bardzo wąskie. W przeciągu 2 godz. dostałam meila z rysunkami i wymiarami. Muszę pochwalić obsluge klienta w Sharpie. Jakbyś czegoś potrzebował pisz do nich śmiało :)
El_majster
24-09-2010, 09:54
A ja juz sie chyba wiecej nie przymierze. Zmywarka zepsula mi sie akurat kilka dni po gwaracji (jak zwykle to bywa) i okazuje sie ze ten caly "programator" przekracza wartosc same zmywarki. Czy jest ktos kto moze z czystym sumieniem powiedziec, ze jego zmywarka jest niezawodna?
mam prośbę o pomoc w wyborze suszarki kondensacyjnej
http://www.siemens-home.pl/siemens-agd/produkty/product-comparison.html?ps=WT46S515PL,WT46W561BY
niestety nie wiem na co zwracać uwagę więc ciężko mi wybrać między tymi dwoma modelami. (zużycie prądu to oczywistość więc raczej pytam o użyteczne programy lub efektywność suszenia)
Czy korzystacie z 5letniej gwarancji-tzn czy ja wykupujecie????? przejrzalam ceny to troche to kosztuje !!!!! sama ppwaznie mysle o dokupieniu tkiej gwarancji tylko jak to sie ma w praktyce czy aby potem nie okaze sie ze to co padnie to nie podlega nawet tej gwarancji ????
popey111
24-09-2010, 12:46
mam prośbę o pomoc w wyborze suszarki kondensacyjnej
http://www.siemens-home.pl/siemens-agd/produkty/product-comparison.html?ps=WT46S515PL,WT46W561BY
niestety nie wiem na co zwracać uwagę więc ciężko mi wybrać między tymi dwoma modelami. (zużycie prądu to oczywistość więc raczej pytam o użyteczne programy lub efektywność suszenia)
Jeżeli chodzi o funkcjonalność to tańsza ma dodatkowo koszyk do suszenia rzeczy delikatnych/wełny i butów, oraz programy odświeżania parowego i programy parowe ułatwiające prasowanie. Z drugiej strony droższa ma dużo niższe zużycie prądu i suszy w niższych temperaturach więc trochę lepiej traktuje ubrania.
W skrócie-jeżeli masz sporo rzeczy które wymagają bardzo delikatnego suszenia to weź tańszą z koszem, w reszcie wypadków ta droższa jest lepszym wyborem chyba że nie będziesz zbyt często korzystał i nie zależy Ci na oszczędności prądu (używając średnio trzy razy w tygodniu różnica w cenie zwróci się po jakichś pięciu latach).
Dobrym pomysłem jest też kupo najprostszej z serii czyli bez programów parowych wt46e305pl ale to nowy model i dopiero wchodzi na rynek więc spotkasz raczej poprzednika czyli wt46e304by.
Pozdrawiam
dziękuję
najbardziej mnie interesuje przydatność programu do odświeżania. faktycznie można tam wsadzić wełniany garnitur?
popey111
24-09-2010, 12:51
Nima to tak jak z ubezpieczeniem , trzeba dokładnie przeczytać regulamin. A przed wykupieniem takiej gwarancji w sklepie zorientuj się czy producent nie oferuje takiej możliwości. Przeważnie producent jeżeli już oferuje taką możliwość to w dużo korzystniejszej cenie.
popey111
24-09-2010, 12:53
dziękuję
najbardziej mnie interesuje przydatność programu do odświeżania. faktycznie można tam wsadzić wełniany garnitur?
Jeżeli już tak napisali : ) to znaczy że można ale pamiętaj że i tak zawsze napiszą w instrukcji żeby przestrzegać zaleceń producenta tkanin:).
popey111
24-09-2010, 12:57
Witam
Co do okapu to standardowy problem. Zerknij ofertę fabera mają taki z serii inca. Ale uprzedzam że będą głośne n wyższych biegach. Może być też siemens jeżeli może być okap 70cm (na pewno znajdziesz mają jeden taki model).
pozdr.
dobre. ciekawe czy mamy jeszcze te potargane wełniane spodnie z garnituru - na czymś trzeba spróbować :D
popey111
24-09-2010, 13:08
Kasiakp. Kupowanie okapu 120cm mija się z celem. Zapłacisz wygórowaną cenę z produkt który na pewno nie jest lepszy niż okap o szerokości 90cm. A przy okapach o bardzo dużych wydajnościach sam wymiar zaczyna mieć drugorzędne znaczenie. A dla bardziej odważnych proponuję zakup dwóch okapów po 60 cm szerokości każdy :) taniej, ciszej, wydajniej i na pewno lepiej będzie zbierać zapachy znad płyty:)
popey111
24-09-2010, 13:20
Po wnikliwej analizie forum i kilometrach przechodzonych po marketach wybraliśmy wstępnie poniższe urządzenia:
1. Piekarnik Electrolux EOC66700X (http://www.ceneo.pl/2312335) - ze względu na pyrolize, prowadnice teleskopowe + masę innych funkcji
5. Lodówka Electrolux ENB 38633X (http://www.ceneo.pl/6561945) - i właśnie tutaj mamy największy problem, ma być duża (200cm) wolno stojąca z No Frost'em, z tzw. "komorą zero stopni", pojemnikami na warzywa i w kolorze INOX (z Antifingerprint ). Wybrana ma sterowanie mechaniczne - warto zamienić na taką z elektronicznym?
Dobrzy Ludzie pomóżcie bo termin zakupu zbliża się wielkimi krokami a my nadal nie wiemy czy nasz wybór jest OK (szczególnie chodzi tu o lodówkę i okap). Chętnie wysłuchamy uwag a propos reszty sprzętu - może w którejś pozycji jest urządzenie które można wymienić na inne tańsze z takimi samymi parametrami lub dopłacić troszkę i mieć lepszy sprzęt - liczymy na Wasze doświadczenie, trafne uwagi i szybką odpowiedź za którą z góry gorąco dziękujemy
Bartosz i Ola
Piekarnik ok
zmywarka też
Płyta, w sumie ok ale radził bym obejrzeć na żywo i z garnkami się przymierzyć. Wszystkie płyty z pokrętłami z przodu mają bardzo mały rozstaw między przednimi a tylnymi palnikami:)
Co do okapu to do kuchni około 10m2 się nada ale przy większej już tylko jako ozdoba:) (napiszcie jak dużą macie kuchnię to coś wymyślimy)
Lodówka. W tym modelu chłodziarka jest ogromna(jedne z największych na rynku) ale za to zamrażalnik jest nieduży i mało pojemny. Co do komory zero to w tych modelach electroluxa jej nie ma a dodatkowa wysuwana szufladka ma w sumie niższą temperaturę niż reszta chłodziarki ale jest ona tylko trochę niższa więc może się wachać od 6 do 0 stopni (mniej więcej).
Lodówka. W tym modelu chłodziarka jest ogromna(jedne z największych na rynku) ale za to zamrażalnik jest nieduży i mało pojemny. Co do komory zero to w tych modelach electroluxa jej nie ma a dodatkowa wysuwana szufladka ma w sumie niższą temperaturę niż reszta chłodziarki ale jest ona tylko trochę niższa więc może się wachać od 6 do 0 stopni (mniej więcej).
też się na tym modelem zastanawiam (póki co słabo dostępny...ale może to i dobrze ;-))
a mógłbyś jakiegoś dobrego konkurenta dla niego podpowiedzieć? u mnie musi być wersja bez odstających klamek...właśnie tak jak w tym 38633x
będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
KonradJot
24-09-2010, 22:04
[Witam
ludki miłe powiedzcie jaką zamrażarkę szufladową zakupić, bo moja kupiona na gwałt firmy Beko zaniemogła 2 razy w ciągu roku pracy i się jej już pozbyłem. Potrzebuję coś w miarę dużego czyli od 150 cm wysokości w górę. Najlepiej tak do 1400 zł. Wiem, że jest tego sporo Indesit, Gorenje, Amiki , ale nie chce znowu próbować i się naciąć, może ktoś ma taki sprzęt po taniości zakupiony i jest zadowolony. Lodówkę wypas mam, więc to zamrażarka tylko do spiżarni, nie musi mieć żadnego fajnego designu,
Pozdrawiam
to nikt nie potrafi mi pomóc z tą zamrażarką ?
Kasiakp. Kupowanie okapu 120cm mija się z celem. Zapłacisz wygórowaną cenę z produkt który na pewno nie jest lepszy niż okap o szerokości 90cm. A przy okapach o bardzo dużych wydajnościach sam wymiar zaczyna mieć drugorzędne znaczenie. A dla bardziej odważnych proponuję zakup dwóch okapów po 60 cm szerokości każdy :) taniej, ciszej, wydajniej i na pewno lepiej będzie zbierać zapachy znad płyty:)
popey czyli co ??... moge sie skusic na ten Falmec Polar II ( wydajnosc 800) do moich dwoch plyt ? Dodam ze gotuje maloooo
Dwoch okapow raczej nie chce bo finansowo wyszlo by mnie tak jak ze 120cm
popey111
24-09-2010, 23:24
popey czyli co ??... moge sie skusic na ten Falmec Polar II ( wydajnosc 800) do moich dwoch plyt ? Dodam ze gotuje maloooo
Dwoch okapow raczej nie chce bo finansowo wyszlo by mnie tak jak ze 120cm
Napiszę tak. Będzie ok ale pomyśl o wersji z szybą :)
Napiszę tak. Będzie ok ale pomyśl o wersji z szybą :)
z szyba odpada - wogole z szyba mi sie nie podoba
W mojej sytuacji majac tylko te dwa na oku 120 cm falmec line i tube falmec polar II to wg Ciebie lepiej zmienic go na 90 cm?( pewnie o mnieszej wydajnosci) czy wziac ten o wiekszej wydajnosc ale malej szerokosci
popey a powiedz mi jeszcze (moze to glupie pytanie ale na okapach to ja sie nie znam wogole) czy okap wyspowy mozna powiesic przy scianie ?? Chodzi mi o Teka DOT Isla
okapy wyspowe są po prostu montowane do sufitu a nie do ściany i tym się różnią od takich zwykłych. jeśli tylko masz wyprowadzenie wentylacji na suficie, ewentualnie jeśli chcesz go zastosować jako pochłaniacz to nie widzę przeciwskazań.
oczywiscie o ile jest wystarczająco miejsca żeby taki upchnąć - dot jest wyjatkowo mało przestrzennożerny więc jak najbardziej może być nad ciągiem kuchennym przy ścianie
kgolebiowski
25-09-2010, 19:32
Korzystając z porad z forum a przede wszystkim z tego wątku wybrałem swój zestaw marzeń.
Płyta Teka GKST 60 i4 basic slider
Płyta gazowa Teka vt 22 ai al
Piekarnik goranje bo 87 orab(czarny)
Mikrofalówka Samsung FG 87 KUB(czarny)
Zmywarka Electrolux ESC 47020,,48010 lub 46050
Okap Ciarko Black Diamond
Pralka Electolux ewf16981w EWN14991W lub EWN 167540 W
Suszarka Electrolux edi 97170w lub SIEMENS WT 46S515 PL
Proszę o sugestie nt tego zestawu.Nie mam pewności co do słuszności wyboru sprzętu Electroluxa.Biorę też pod uwagę jeśli chodzi o pralkę i suszarkę sprzęt Hoovera ale nie znam konkretnych modeli.
Witam
Bardzo proszę o opinie i uwagi.
Nasz zestaw na ktory sie zdecydowalismy to:
Lodówka: Samsung RSH1FTPE
Zmywarka: Amica ZIA 6628
Płyta gazowa Teka CG Lux 60 4 G AI AL
lub indukcyjna: Teka IR 641
Piekarnik: Gorenje B1-ORA-E
Okap: Amica OKC 951 S
Zlewozmywak: Aura 60 btg
Producent naszej kuchni przeslal nam taką informację i zmiany:
Zmywarka: ZIA 6628 wycofana ,zamiennik ZIM 614 lub ZIM 628
Okap: OKC 951 S
Płyta indukcyjna: IR 641
Piekarnik: EBP 8652 brak. inny model EBP 8852
kingvince
27-09-2010, 22:45
witam wszystkich forumowiczów!!!
chce sprawić sobie piekarnik SAMSUNGA dokładnie model BT65TDBCT http://www.ceneo.pl/1733092 a może jeszcze dokładniej chce kupić go dla żony ponieważ bardzo jej się podobał, oczywiście przejrzałem wszystkie możliwe strony aby zaczerpnąć jakiś informacji od ludzi lepiej znających się ode mnie lub po prostu od posiadaczy takiego sprzętu lecz nie natrafiłem na wiele pomocnych w podjęciu dezycji informacji lub rad.
proszę o rady czy warto kupić a jeśli nie proszę o jakąś alternatywe dla tego sprzętu.
z góry dziękuje za każdego posta.
pozdrawiam
kgolebiowski
28-09-2010, 09:19
Witam
Bardzo proszę o opinie i uwagi.
Nasz zestaw na ktory sie zdecydowalismy to:
Lodówka: Samsung RSH1FTPE
Zmywarka: Amica ZIA 6628
Płyta gazowa Teka CG Lux 60 4 G AI AL
lub indukcyjna: Teka IR 641
Piekarnik: Gorenje B1-ORA-E
Okap: Amica OKC 951 S
Zlewozmywak: Aura 60 btg
Producent naszej kuchni przeslal nam taką informację i zmiany:
Zmywarka: ZIA 6628 wycofana ,zamiennik ZIM 614 lub ZIM 628
Okap: OKC 951 S
Płyta indukcyjna: IR 641
Piekarnik: EBP 8652 brak. inny model EBP 8852
A nie próbują coś tobie wcisnąć?Oto oferta zmywarek Amiki ZIA 6628
http://www.ceneo.pl/269864.Te dwa zamienniki są tańsze,może lepsze,sprawdź.
Weź pod uwagę płytę Teka GKST 60 i4 basic slider.Mocniejsza ,nowocześniejsza ,cena taka sama http://www.ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?categoryId=352&productId=2141246&productId=1170088
popey111
28-09-2010, 12:54
chce sprawić sobie piekarnik SAMSUNGA dokładnie model BT65TDBCT http://www.ceneo.pl/1733092 a może jeszcze dokładniej chce kupić go dla żony ponieważ bardzo jej się podobał, oczywiście przejrzałem wszystkie możliwe strony aby zaczerpnąć jakiś informacji od ludzi lepiej znających się ode mnie lub po prostu od posiadaczy takiego sprzętu lecz nie natrafiłem na wiele pomocnych w podjęciu dezycji informacji lub rad.
proszę o rady czy warto kupić a jeśli nie proszę o jakąś alternatywe dla tego sprzętu.
pozdrawiam
Warto :)
mirela99
28-09-2010, 13:17
Czy wszystkie płyty Amica są ze sliderem ?
ja kupiłam piekarnik Samsung BT62TDBCT , użyłam raz i w piątek przyjeżdża serwis - szyba gorąca, piecze nierównomiernie. Za to zmywarka Electrolux ESL65070R działa super.
pozdrawiam
popey twierdzi, ze warto, ja tez bym powiedziala, ze warto, ALE:
piekarnik nie ma pyrolizy [dla mnie to akurat wazne]
ma Twin Convection to jest niewątpliwie ogromny plus
dowiedz się czy ma szybkie nagrzewanie i pieczenie w niskich temperaturach, mój piekarnik ma rozstaw od 30 do 300 stopni C
zerknij sobie na mój post głównie na temat piekarników tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?144448-Jaka-lod%C3%B3wk%C4%99-zmywark%C4%99-i-piekarnik-urz%C4%85dzamy-kuchnie/page42
A zna się tutaj ktoś na telewizorach? Mam zamiar wkrótce kupić jakiś LCD i nie wiem co jest teraz trendy bo ostatni kupowałem 15 lat temu.
Z żoną zdecydowani byliśmy na lodówkę wolnostojącą, teraz myślimy o zabudowanej.Czy są lodówki do zabudowy z dużą zamrażarką na dole, jeśli znacie jakieś modele to podajcie. Ten który ja wstępnie wybrałem to elektrolux ern 29750 jego zamrażarka ma 70 l pojemności, wolałbym większą.
Liebherr ICUS 30130 (http://www.ceneo.pl/431879) - pojemność 82l
Electrolux ERN 29801 (http://www.ceneo.pl/1417907) - 76l
Liebherr ICS 3013 (http://www.ceneo.pl/2094288) - 81l
Liebherr ICS 30130 (http://www.ceneo.pl/1543603) - 82l
Liebherr ICBN 30660 (http://www.ceneo.pl/431861) - 81l
Liebherr ICN 30560 (http://www.ceneo.pl/428987) - 81l
jest tego sporo. przydałoby sie wiecej danych.
Mam kilka typów, wybranych dzięki Waszym radom w tym wątku.
okap: Amica OKC 951S- 90
płyta idukcyjna Teka GKST 90 35i4 Profi - tu pytanie- mam okazję kupić taką w zamian ELECTROLUX EHD 68200 P czy warto?
pralka Simens WM 10E 462pl lodówka SbS Samsung RSH 1FTPE
LG GRP 227 HTPV Zmywarka- elekroluks ESL 65070R piekarnik Samsung BT 63TDST mikrofala zwykła stojaca- srebrna 800-1000W, najlepiej z pokrętłami, zeby była prosta w obsłudze SAMSUNG GW 71 ES
Jeśli ktoś ma jakieś rady, uwagi, zamienniki- chętnie wysłucham :)
A ja zdecydowałam się wstępnie na poniższy zestaw:
1) Piekarnik Samsung BT63TDBFGB http://www.ceneo.pl/1172049
2) Mikrofala samsung Samsung FG87KUB –http://www.ceneo.pl/2366749
3) Zmywarka ariston lft3214 – http://www.ceneo.pl/2195770
4) Lodówka bosch kis38g51 – http://www.ceneo.pl/;0151795931-10.htm
5) Płyta Teka GKST 60 Fi4 High http://www.ceneo.pl/1615285
6) Pralka ariston aqsf 1200 obrotów, głębokość 45 cm
Odradzono mi piekarniki kompaktowe, podobno też nie warto dopłacać do pyrolizy przy rzadkim korzystaniu z piekarnika.
Proszę o opinię :).