PDA

Zobacz pełną wersję : dom w szkielecie drewnianym



PEDROS
02-10-2002, 11:42
Czy ktoś z użytkowników forum mieszka w takim domu?
Jestem w trakcie budowy takiego domu i im dalej w las tym więcej drzew... Moze ktos sie ze mna podzieli swoimi doswiadczeniami.
Mam problem z elewacją. W projekcie jest styropian ryflowany + tynk. Teraz pytanie, gdzie jest taki styropian, jaki tynk najlepszy (akryl, silikonowy), jak uszczelnić łączenie ściany drewnianej z domurowanymi murkami itp.? Jak klasc plyty G_K, jaki ruszt zeby nie pekaly etc. Czasem rece opadają.
Może ktoś pomoże?
Pozdrawiam
PEDROS

Maco
02-10-2002, 12:09
A gdzie budujesz ?

Sam czy robi Ci to jakaś ekipa ?

Masz jakieś materiały (książki) ?

pawel.k2
02-10-2002, 22:57
Temat rzeeeeeka. Większość informacji, dobrych porad itp znajdziesz na http://www.szkielet.com.pl/

PEDROS
03-10-2002, 08:06
Buduję we Włocławku.
Całą konstrukcję z montażem robiłam mi firma. Pokrycie dachu (dachówka cementowa) robiła nastepna firma. Teraz domek jest zadaszony i konstrukcja owinięta jest Wiatrostopem. Czekam do wiosny ze wstawieniem okien, zrobieniem elewacji i całej reszty. Ale zaniem cokolwiek zrobię chcę mieć pewność że robię dobrze.
Ale niestety niewiele osób zna taką technologię. Przykładowo jeden z doradców bardzo znanej firmy produkującej systemy ociepleniowe radził mi przyklejenie styropianu bezpośrednio do poszycia - tak nie można !
A jeżeli chodzi o szczegóły o których mówiłem wcześniej to nawet specjaliści (www.szkielet.com.pl) jakoś nie odpisują :sad:.
No i co teraz?
Pozdrawiam
PEDROS

PEDROS
04-10-2002, 15:51
Czyżby nikt nie budował z forum w takiej technologii?
Pedros

04-10-2002, 16:14
z tego co pamiętam to Dolores właśnie buduje w tej technologii

Maco
04-10-2002, 20:40
dolores niedługo się będzie wprowadzać. ja mam zamiar budować w szkielecie.

Trudno mi opdpowiedzieć bo ja nie zamierzam dawać styropianu tylko wełnę na zewnąrz.
Co do szkieletu pod płytę g-k to można drewniany a można metalowy. Teoretycznie na metalowym są mniejsze szanse żeby płyty pękały ale według mojej "wiedzy" pękanie bardzo zależyod sposobu położenia płyt, wykończenia, szpachlowania,...

Ja bym na Twoim miejscu wziął parę ksiązek na ten temapt i przejżał... może to nie najlepsza porada...

A na Forum zdecydowana większość nie buduje w szkielecie... :sad:

rich
13-10-2002, 03:47
Witam .Szkielet jest najwspanialsza technologia na swiecie jesli sie trzyma zasad budowania opisanych w dobrych ksiazkach.Lub konczy szkole o okreslonym kierunku w Kanadzie lub USA. Jesli nie popelnisz bledu to Twoj dom bedzie stal 100 lat bez poprawek. Remontuje w USA takie od 15 lat i jestem tym zachwycony.Domy te sa suche lekkie i cieple.Pamietaj o zasadzie ze pomiedzy poszyciem zewnetrznym zaizolowanym paroizolacja musi buc przerwa na przeplyw powietrza stad radza tobie steropian ryflowany. A na to mozesz polozyc tynk jaki tylko zechcesz. W kwietniu chce zaczac moj dom w Polsce i szukam producentow belek i stropow drewnianych jesli moglbys mi pomoc bylbym wdzieczny.Jesli nie znajde bede musial material konstrukcyjny przywiezc z tad . Pozdrawiam Rich .

PEDROS
13-10-2002, 10:48
Do Rich.
Dzieki za odpowiedz.
Mam jeszcze pytanie: czy w stanach takze stosuja styropian ryflowany? A moze welne? Jezeli welne to jak uzyskac przerwe miedzy welna a wiatroizolacja?
Pozdrawiam PREDROS

rich
13-10-2002, 18:44
W Stanach nie stosuje sie welny na zewnetrzne sciany. Ani w szkole ani w 15 letniej practyce z tym sie nie spotkalem.Kolejnosc jest taka 1. szkielet 2. poszycie 3. tyvek lub odpowiednik - izolacj paroprzepuszcalna 4. Teraz w zaleznosci od wykonczenia jesli oblicowka drewniana (ceder) nie stosuje sie dodatkowej izolacji rowniez przy sidingu aluminiowym lub vinylowym. przy obudowaniu cegla tylko 1/2" calowa przerwa
wiaze sie z poszycie specjalnymi lacznikami. Jesli tynk syntetyczny dryvit to styropian ,siatka i tynk . Stosuje sie styropian gladkiprzybijany do poszycia specjalnymi gwozdziami.

rich
13-10-2002, 18:56
pedro ! caly czas pamietaj owentylowaniu. musi powietrze oplywac od fundamentow po kalenice .Przy poprawnym zbudowaniu dom bedzie stal 100 lat bez poporawki.Plyte przykrecaj na lezaco czyli dluzszym bokiem w poziomie .Poniewaz w Polsceplyta ma 120cm
zawieszaj pierw szy sufit pozniej sciany jesli wyzej jest niz 240cm. plyta do gory przy suficie pluta dolem przy subfloor pomiedzy nimi dotniesz tyle ile potrzeba Latwiej sie wykancza.srednio dobra ekipa trzech ludzi powinna polozyc od 30 do 40 plyt dziennie w zaleznosci od skomplikowania .Powodzenia. dzieki za odpowiedz. rich

PEDROS
14-10-2002, 15:14
Rich czy widziales gdzies w Polsce takie gwozdzie do styropianu?
Jezeli chodzi o plyty G-K to juz temat opanowalem po konsultacjach z doradcami technicznymi. Najpierw sciany (h=2,55) potem sufit. Wszystko na stelazu metalowym (rowniez na scianach - dzieki temu bede mial w scianie ok. 18 cm wekny :smile: ) No i dosc ciekawa sprawa - laczenie plyt sufitowych do sciennych - slizgane - tzn. Do scian przykleje tasme pakowa i obrobie plyte sufitowa nastepnie odetne czesc tasmy i koniec. Plyta sufitowa bedzie sie slizgac po scianie i nie bedzie pekniec .
Co kolega na to?
Pozdrawiam
PEDROS

Wojciech Nitka
14-10-2002, 23:54
Pedros, jezeli masz jakieś pytania, na które nie znalazłeś odpowiedzi na http://www.szkielet.com.pl - to pytaj.
Co do styropianu ryflowanego - w Stanach stosuje się styropian ryflowany lub ... gładki. Jednak w tym przypadku, na wiatroizolację kładzie się warstwę specjalnego materiału zapewniającego przewietrzanie.

rich
15-10-2002, 03:03
Pedros wroc do paru artykulow pana Wojciecha Nitki sa znakomite i pomoga Tobie .Jedna Uwaga jesli chodzi o plyte G-K W szkole niezlej zreszta uczono mnie a w praktyce najlepsze ekipy klada pierwszy sufit a pozniej sciane po to by go podtrzymywac w trakcie pracy konstrukcji po dobrym wykonczeniu rogi i laczenia nie maja prawa pekac.Decyzja Twoja .Pomyslnosci.Pozdrawiam Rich

PEDROS
15-10-2002, 18:36
Do Pana Wojciecha Nitki.
Panie Wojciechu - poniewaz napisal Pan zeby pytac to pytam bo pytan mam sporo :smile:.
1. W jaki sposbo mocowac plyty G-K - konkretnie to czy sposob opisany przeze mnie wczesniej jest prawidlowy? (tzn napierw sciany potem sufity i polaczenie sciana-sufit na slizg.)
2. W dalszym ciagu nie mam odpowiedzi od f-my Dryvit (chyba od miesiaca) wiec pytam - w jaki sposob doszczelnic polaczenie sciany drewanianej ze sciana murowana (np. murki przy wejsciu itp.) (Buduje dom D09 - i zamierzam wykonac elewacje tynk na styropianie)
3. Co jest lepsze - styropian ryflowany czy plaski na ruszcie drewnianym?
3a. Czy styropian ryflowany STYROPOLU nie ma zbyt zadko wykonanych rowkow?
4. W jaki sposob wykonac obrobki na progu wejscia do domu i wejscia na taras. Po wstawieniu drzwi wejsciowych i balkonowych czesc podwaliny bedzie odslonieta i moze byc narazona na czynniki zewnetrzne. Jak to poprawnie wykonac?
5. JAk sobie radzic z wieszaniem ciezkich szafek kuchennych itp. elementow?
Jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze.
Pozdrawiam
PEDROS

Wojciech Nitka
15-10-2002, 18:37
rich - masz rację - najpierw kładzie się płyty gipsowe na suficie, a potem na ścianach.

PEDROS
16-10-2002, 08:45
Czy zna ktos jakies ciekawe strony www w stanach lub niemczech na temat technologii szkieletu drewnianego?
Pozdrawiam
PEDROS

Maco
16-10-2002, 13:24
Widziałeś to : http://www.szkielet.com.pl/strony.shtml
Tam jest klika odnośników do stron amerykańskich i kanadayjskich...

Wojciech Nitka
19-10-2002, 15:43
PEDROS -
Ad 1. - najpierw sufit, potem ściany - taka są zasady,
Ad 2. - podaj - co dolega do czego - ściana drewniana do murowanej czy murowana do drewnianej i w jaki sposób,
Ad 3. - nie widzę większej różnicy, przy czym ja bym stosował styropian ryflowany,
Ad 4. - trudno mi się ustosunkować gdy nie widzę szczegółów, nie mniej MUSISZ osłonić podwalinę,
Ad 5. - na etapie budowy konstrukcji, między słupkami, na wysokości górnej krawędzi szafek, montuje się poziome klocki.
Winne one obiegać całą kuchnię, by były i na pzyszłość, gdyby żonie zachciało się zmieniać umeblowanie kuchni.

Poszperaj na stronie http://www.woodfocus.fi - Building with wood

PEDROS
19-10-2002, 17:10
Do Pana Nitki-
1. Czy to znaczy ze sposob ktory zaproponowal mi doradca handlowy RIGIPS jest zly. Dlaczego najpierw sufit? Z czego to wynika? Jezeli zrobie odwrotnie to czym to grozi?
2.Ściana murowana (wlasciwie murek) dolega do drewnianej prostopadle. Styka sie bezposrednio z wiatroizolacja.
3.Chodzilo mi o np. wejscie do domku. Wylane jest do wysokosci rownej wysokosci konca podwaliny. Na podwalinie (impregnowanej) jest jeszcze jedna deska - oscieznica w ktora wstawione beda drzwi. I przy okazji kolejne pytanie - jak sie montuje drzwi i okna w takim domku? Czy wstawia sie oscieznice o regulowanej szerokosci czy sa do tego jakies specjalne kotwy kolki itp.?
W jaki sposob oslonic oscieznice?
4. Czy zamiast poziomych klockow w kuchni mozna stosowac plyte osb?
5. Jak poradzic sobie z paroizolacja? Scianki dzialowe juz sa wykonane a na nich spoczywaja wiazary (prostopadle). W jaki sposob wykonac szczelna paroizolacje skoro na dlugosci scianki dzialowej jest np 5 miejsc gdzie trwale przylegaja wiazary?
Pozdarawiam
PEDROS

PEDROS
23-10-2002, 10:48
Do RIch
Moze mi cos zaproponujesz? - czyt. moje wczesniejsze posty.

rich
23-10-2002, 17:33
Do Pedros.jesli chcesz dobrze polozyc sucha sciane na suficie to juz napisalem wczesniej . Pan Nitka dal tobie wskazowki rowniez.Doradca sie myli.Sufitowa plyte podtzrymuje scienna . pozniej w rogu poloz papier na twardym wypelniaczu ijak wyschnie wyrownaj do idealnego poziomu .
2.wszystkie sciany pomaluj podkladowa farba
3.zacznij wstawiac drzwi wewnetrzne.okna powinny byc wstawione przed plytami. jesli chcesz podam tobie nr. telefonu w Polsce do mojego swietnego stolarza wykonczeniowego . Pracowalem z nim w stanach 5 lat. napiszna moj adres: mrt renovation@ aol. com
On pomoze Tobie . Jest pare pytan do ciebie Jakie okna jakie drzwi Jakie oscieznice .Wstawianie jest bardzo proste. Ja tutaj uzywam pistoletow konstrukcyjnych i finiszowych nie uzywamy sro

rich
23-10-2002, 17:42
nie uzywamy srob.
W kuchniach stosuje sie blokady na wysokosci szafek tak jak podalwczesniej Pan Wojtek lub pas sklejki 3/4" /cala/ o szerokosci 12" cali musi byc wpuszczony do szkieletu prrzed polozeniem plyt.pozdrawiam Rich. NIe wiem co sie dzieje ale nie moge wejsc w strony szkielet .pl a wiadomosci wysylane nie dochodza tak informuje aol.

Wojciech Nitka
23-10-2002, 20:23
PEDROS,
Ad 1. - odpowiedział, i słusznie RICH,
Ad 2. - jaką elewację zamierzasz położyć?
Ad 3. - powszechnie, w miejscach otworów drzwiowych podwaliny wycina się; drzwi zewnętrzne mają swoje progi. Rozważ to - wytnij podwalinę.
Ad 4. - oczywiście możesz, ale nie zalecam. Śruby osadzone w płycie OSB mogą, na dłuższą metę, nie udzwignąć szafek pełnych szkła. Chyba że zastosujesz śruby rozprężne powszechnie stosowane do płyt gipsowych.
Ad 5. - mimo wszystko proponuję podnieść pas dolny wiązarów i założyć folię.

PEDROS
24-10-2002, 08:45
Do Pana Wojciecha,
Ad.2 Zamierzam położyć tynk akryl na styropianie ryflowanym.\
Ad.4 Reasumując - najlepiej mocowac szafki kuchenne itp. w klockach -tzn przykręcać krętami do drewna? A jakie wymiary optymalne powinny mieć taki klocki. Czy grubość 38mm wystarczy?
Ad.5 Podniesienie pasa dolnego wiązarów chyba nie jest możliwe ponieważ na dachu jest już położona dachówka cementowa. To może w tym wypadku zastosować paroizolację również na ściankach działowych?

Wojciech Nitka
24-10-2002, 20:18
PEDROS,
Murek doprowadź do 1-2 cm od wiatroizolacji. Styropian wokół murku zakończ w odległości ok. 2 cm wykańczając go listwą startową zapewniając przewietrzanie pod warstwą styropianu.
Elementy konstrukcji szkieletowej szerokości 140 mm i grubości 38 mm całkowicie wystarczą. Przybij je gwoździami do słupków - po dwa gwoździe z każdej strony.
Myślę że bez problemu podniesieś pas dolny na tyle by wsunąć tam folię. Spróbuj.

PEDROS
24-10-2002, 20:24
Panie Wojciechu,
Jeżeli chodzi o murki to są one niestety domurowane bezpośrednio do wiatroizolacji. Ale mam nadzie że to nie jest duży błąd?
Natomiast z pasem dolny wiązarów będę miał problem bo w niektórych miejscach ścianki działowe są po prostu przymocowane od góry kątownikami do wiązarów. I jak z tego wybrnąć?
Pozdrawiam
Pedros

Wojciech Nitka
24-10-2002, 20:38
Jeżeli murek już jest - trudno - błąd faktycznie nie duży.
Co do wiązarów - ile czasu zajmie zdjęcie kilku kątowników. A dom budujesz przecież na lata. Po założeniu ciągłego opóźniacza pary będziedz miał pewność że i wilgoć i ciepło nie ucieka Ci z domu na poddasze.

PEDROS
26-10-2002, 14:27
Do Pana Wojciecha:
Niestety nie będę mógł zdemontować kątowników na ściankach działowych - specjalne wstrzeliwane gwoździe nie do wyjęcia. Na domiar złego np, na jednej ściance działowej ok.5m kątowników jest np. 6 szt.
Wobec powyższego mam pytanie - czy jeżeli zastosuję paroizolację również na ściankach działowych w celu zachowania ciągłości paroizolacji to czy taki rozwiązanie jest do przyjęcia w mojej sytuacji? Co będzie lepsze - nieszczelna paroizolacja i brak folii na ściankach działowych czy rozwiązanie z folią na w/w ściankach?
Pozdrawiam
PEDROS

rich
29-10-2002, 19:36
Pedroz twoja skrzynka nie przyjmuje poczty.Rich

Maco
29-10-2002, 20:07
Pytanie do wszystkich.
Czy jest jakiś polecany sposób albo system na komin w domku szkieletowym. Komin ma służyć tylko do podłączenia wkładu kominowego. Wentylacja będzie mechaniczna z odzyskiem ciepła.

29-10-2002, 20:32
Do Pedros

Dzien dobry
jestem tu pierwszy raz, pozdrawiam wszystkich :smile:

Mieszkam w szkielecie od czerwca. Wojciech Nitka i CBS byl mi niezwykle pomocny w budowie :smile: Milo Pana tu spotkac :smile:
Odnosnie szafek - kuchennych: plyty dalam prawie wszedzie zielone (wodoodporne), cena byla niewiele wyzsza od zwyklych bialych, a sa duzo mocniejsze i nie krusza sie. Moi robotnicy szybciej je kladli niz pierwsza palete bialych. Te plyty sa na tyle mocne, ze bez problemu mozna na nich powiesic duzy ciezar. Sluza do tego kolki specjalne do plyt gk (najlepsze Fischera, ale i najdrozsze;niezle sa tez Technoxa).
Szafki obecnie mocuje sie na metalowej listwie, przykreconej do sciany na calej dlugosci linii szafek. Szafki zamiast zwyklych haczykow maja nowoczesne ustrojstwo, ktore latwo sie reguluje (obejrzyj w jakims markecie).
Kolejnosc montazu: najpierw porzadnymi kolkami Fischera (co ok. pol metra, jak bedzie wisiec ciezkie)przymocowuje sie odmierzona listwe metalowa do sciany, potem montuje szafki, wiesza je na listwie; gdy wszystkie wisza - reguluje sie tak, by wisialy idealnie rowno. Robilam to sama, czysta przyjemnosc! :smile: Jak sobie przypomne wiercenie w plycie...
Listwy metalowe sa wszedzie w marketach obok dzialu z szafkami kuchennymi, kosztuja kilka-kilkanascie zl.
Mozna oczywiscie wieszac kazda szafke oddzielnie, jesli ktos kupi ze zwyklymi haczykami, stosujac specjalne kolki do plyt gk.
Sprawdzilam, ze kolki do gk sa naprawde swietne! Zarowno nylonowe, jak i metalowe.
Nie wiem jeszcze, jak szafki z ksiazkami - nie mam na razie. Wszystko powieszone (lampy, lustra w lazience, obrazki, itd) wisi spokojnie i nie zamierza nic pekac.
Wazne, zeby dopasowac grubosc kolka do grubosci plyt. Ja w kotlowni mam miejscami 2 plyty, i do nich musza byc kolki odpowiednio grubsze. Mam tu na mysli dlugosc kolnierza (od lba kolka do miejsca zagiecia, trudno mi to opisac). Na opakowaniach Fischera sa podane parametry, do czego dany kolek sie stosuje.
Fischera kupowalam do paskudniejszych mocowan (np. suszarka sufitowa), Technoxa wiecej, bo tanszy.
Odnosnie szkieletu do plyt gk - nie rob drewnianego - drewno pracuje wiele lat... U sasiadow sciany pekaly i pekaja, kilka razy bylo szpachlowane i malowane... Metalowe lepsze, jako oddzielna od szkieletu domu konstrukcja. Malo pracuje (u innego sasiada ciut peklo w jednym miejscu, u mnie jeszcze nigdzie).
I racja ze wstawieniem okien - plyty powinny byc kladzione w temperaturze pozniejszego uzytkowania (czyli musisz miec cieplo w domu), bo moga popekac (sasiad sprawdzil), jak zaczna pracowac w innej temperaturze.
Pozdrawiam - Joanna

PEDROS
30-10-2002, 10:43
Do Rich.
A czy Ty dostales moja poczte? Powinno dzialac podaje e-mail:
pedros121@poczta.onet.pl

PEDROS
30-10-2002, 10:49
Do MACO:
Ja też się zastanawiałem nad tym problemem ale postanowiłem trzymac się projektu i postawiłem Schiedla RONDO. Jeszcze komin nie pracuje ale powinno być dużo lepiej niż murowany.
Pozdrawiam

PEDROS
30-10-2002, 16:02
Do Joanny
Jakie wrażenia z przebywania w takim domu? Jak się mieszka? Czy to prawda, że akustyka jest niezbyt dobra i słychać wszystkie hałasy zza ściany? Czym ogrzewasz swój domek?
Pozdrawiam PEDROS

JoannaS
30-10-2002, 20:32
Do Pedros
Mieszka sie swietnie - przestrzen... po 51,5 metra w bloku... ech :smile: Dom zdrowy :smile: Dzieci, do tej pory uczulone na koty - tu maja trzy i - alergia nie dokucza :smile:))
Centralnego jeszcze nie mam (brak pieniedzy wczesniej, a teraz fachowcy zajeci, czekam na jakiegos sensownego az bedzie wolny), grzejemy koza - palimy drewnem. Koza nominalnie ma 4,5 kW, przy drewnie moze wyciaga 3,5 -i jest cieplutko :smile: Swoja sypialnie dogrzewa elektrycznym konwektorkiem - nie moge otworzyc drzwi, bo koty wlaza i po trzykrotnym zbezczeszczeniu lozka - maja zakaz wstepu. gdyby nie to - nie byloby potrzeby uzywania kaloryfera.
Jesli chodzi o halas - na etapie budowy ja i sasiad (to jest blizniak w szkielecie) staralismy sie maksymalnie wygluszyc, udalo sie :smile: Za sciana sypialni mam kotlownie sasiada, i czasem troszke slychac hydrofor, jako delikatny szum. Nie przeszkadza to absolutnie. Jak pisalam w innym watku (szkielet po raz drugi) dalismy wiecej welny mineralnej niz w projekcie, i bardzo sie to oplacilo. Dzieci z gory nie slychac prawie wcale (syn slucha muzyki na full). Jedyne miejsca przepuszczajace decybele do drzwi wewnetrzne (najtansze), ale trzeba przy nich stac; i pustka nad schodami - glos niesie. Nic nie skrzypi. Acha - i jak pralka wiruje w kotlowni to slychac.
Ogolnie - jestem zadowolona, mieszka sie komfortowo :smile:
Joanna
PS. Czy bywasz na pl-misc-budowanie? To forum Muratora strasznie wolno sie u mnie wczytuje - mam lacze radiowe, moze dlatego...

JoannaS
30-10-2002, 20:40
Do Pedros
Mieszka sie swietnie - przestrzen... po 51,5 metra w bloku... ech :smile: Dom zdrowy :smile: Dzieci, do tej pory uczulone na koty - tu maja trzy i - alergia nie dokucza :smile:))
Centralnego jeszcze nie mam (brak pieniedzy wczesniej, a teraz fachowcy zajeci, czekam na jakiegos sensownego az bedzie wolny), grzejemy koza - palimy drewnem. Koza nominalnie ma 4,5 kW, przy drewnie moze wyciaga 3,5 -i jest cieplutko :smile: Swoja sypialnie dogrzewa elektrycznym konwektorkiem - nie moge otworzyc drzwi, bo koty wlaza i po trzykrotnym zbezczeszczeniu lozka - maja zakaz wstepu. gdyby nie to - nie byloby potrzeby uzywania kaloryfera.
Jesli chodzi o halas - na etapie budowy ja i sasiad (to jest blizniak w szkielecie) staralismy sie maksymalnie wygluszyc, udalo sie :smile: Za sciana sypialni mam kotlownie sasiada, i czasem troszke slychac hydrofor, jako delikatny szum. Nie przeszkadza to absolutnie. Jak pisalam w innym watku (szkielet po raz drugi) dalismy wiecej welny mineralnej niz w projekcie, i bardzo sie to oplacilo. Dzieci z gory nie slychac prawie wcale (syn slucha muzyki na full). Jedyne miejsca przepuszczajace decybele do drzwi wewnetrzne (najtansze), ale trzeba przy nich stac; i pustka nad schodami - glos niesie. Nic nie skrzypi. Acha - i jak pralka wiruje w kotlowni to slychac.
Ogolnie - jestem zadowolona, mieszka sie komfortowo :smile:
Joanna
PS. Czy bywasz na pl-misc-budowanie? To forum Muratora strasznie wolno sie u mnie wczytuje - mam lacze radiowe, moze dlatego...

PEDROS
31-10-2002, 07:20
Do Joanny:
Ostatni przeglądam na google pl-misc-budowanie ale nic nie wysyłam do tej grupy tylko sobie czytam (nie za bardzo wiem jak to zrobić :sad: )
Ciekawi mnie ile wełny dałaś na ściany zewnętrzne?
A może Ty masz rozwiązanie na ułożenie paroizolacji (poczytaj wcześniejsze moje wypowiedzi)
Pozdrawiam
PEDROS

Mysza
31-10-2002, 07:44
Joanno!
Ja też zamierzam stawiać bliźniaka w szkielecie :smile:, dlatego mam do Ciebie parę pytań.
1) Jaki masz projekt (firma, metraż, ilość pokoi)?
2) Czy masz domek parterowy czy z poddaszem i dlaczego taki (tańszy??)
3) Kto Ci budował dom, jaka firma i ile płaciłaś za metr.
4) Jakie napotkałaś problemy w trakcie budowy?

Znalazłam osoby, które budują blźniak, znalazłam takch co budują szkielet, ale Ty jedyna spełniasz oba te warunki :smile:
Jakbyś nie chciała podawać wszystkich informacji na Forum to napisz mi na priva.
Pozdrawiam

Maco
02-11-2002, 09:30
Mam trochę podstawowe pytanie... :smile:
Czy w domu w szkielecie robi się ściankę kolankową ?
I jeśli tak to z grubsza jak ?
Dzięki.

Wojciech Nitka
02-11-2002, 12:23
Jak najbardziej możesz wykonać ściankę kolankową. Musisz jednak budować dom systemem tzw. balonowym, tj. słupki ścian zewnętrznych prowadzisz przez dwie kondygnacje - parteru i ścianki kolankowej. Wówczas belki stropowe opierasz na desce (38 x 140 mm) wciętej na sztorc w słupki ściany. Następnie belki przybijasz do boków słupków.
Ponieważ belki stropowe winne być w rozstawie osiowym co 40 mm, tak samo musisz zaplanować rozstaw słupków.

Maco
02-11-2002, 13:01
Dziękuję za szybką odpowiedź !
Jeszcze jedno pytanko. Przy standardowych belkach stropowych (podłoga poddasza użytkowego) jaki jest maksymalny rozstaw ścian, na których opiera się strop bez podparcia ?

A może jeszcze krócej: czy te informacje są na stronach http://www.szkielet.pl ? :smile:

PEDROS
02-11-2002, 13:52
Do Pana Wojciecha Nitki:
Czy można mimo wszystko zastosować paroizolację również na ściankach działowych? Innego wyjścia naprawdę nie mam. Jeżeli tak zrobię to co się może wydarzyć oprócz faktu że więcej zapłacę za materiał i robociznę?
Pozdrawiam
PEDROS

Wojciech Nitka
02-11-2002, 14:08
Maco,
biorąc pod uwagę deski sosnowe II kl., suszone komorowo i czterostronnie strugane, o wymiarach 38 x 235 mm, w rozsatwie osiowym 40 cm, maksymalny rozstaw podpór (ściany nośne, podciągi), według tabeli w "Kanadyjski szkieletowy dom drewniany" str. 150 - wynosi 5.52 m.
Pedros,
takie rozwiązanie zastosowałem w ostatnim okresie na prowadzonym przez siebie, jako inspektor nadzoru, budynku.
Nie powinno się raczej kłaść folii na ściankach działowych - ogranicza to migrację powietrza, ciepła i wilgoci w obrębie budynku. Ale jak innego wyjscia nie ma ...

Maco
02-11-2002, 14:45
Dzięki stokrotne !

Maco
06-11-2002, 23:49
Właśnie przeczytałem na stronie:
http://strony.wp.pl/wp/maciej_wojcik/oferta3.htm
że stosując izolację EkoFiber nie trzeba używać opóźniacza pary i wiatroizolacji.
Czy możecie to potwierdzić ?

Wojciech Nitka
07-11-2002, 19:29
To częściowa prawda.
Według wszelkich badań (między innymi szwedzkich) Ekofiber może być kładziony bez opóźniacza pary. W Świadectwie ITB nie ma mowy o konieczności stosowania opóźniacza pary. Dla sprawiedliwości - nie ma też mowy o nie stosowaniu opóźniacza. Nie mniej, podobny na rynku materiał produkcji niemieckiej Thermocel, według Świadectwa ITB, wymaga stosowania opóźniacza pary. KONIECZNYM jednak jest stosowanie wiatroizolacji.
Wiatroizolacja chroni budynek przed przewietrzaniem izolacji cieplnej i to obojętnie jakiej - wełny szklanej, mineralnej czy izolacji opartej na włóknach celulozowych jakim jest Ekofiber.

rich
07-11-2002, 20:08
Panie Wojciechu znaczy sie jaka izolacja jest najlepsza na sciany zewnetrzne 38x140 w Polsce.Rich

Wojciech Nitka
07-11-2002, 21:08
Powszechnie stosuje się wełną szklaną (fiber glass), taką samą jak w Stanach, z tą różnicą że w Polsce nie jest dostępna wełna z "papierem", stąd należy stosować opóźniacz pary (folię paroizolacyjną).
Niektórzy stosują wełnę mineralną w płytach.

rich
08-11-2002, 05:04
Dzieki ,Panie Wojciechu tutaj mimo papieru tez daje paroizolacje .Czy odpowiedniki jakosciowe jednej i drugiej sa takie same?

inezxxxx
19-09-2010, 19:33
Zapraszam do obejrzenia blogu budowlanego, który pokazuje jak należy budować szkieletowy dom kanadyjski:
http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/

inezxxxx
19-09-2010, 21:24
Zapraszam do obejrzenia blogu budowlanego, który pokazuje jak należy budować szkieletowy dom kanadyjski:
http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/