PDA

Zobacz pełną wersję : eksploatacja, zmiana dysz w przepływowym podgrzewaczu wody



karin
24-04-2005, 07:53
Typowy przepływowy piecyk gazowy do podgrzewania ciepłej wody posiada dysze do gazu ziemnego.
Zamierzam kupić i zmienić mu dysze na propan butan, bo nie posiadam gazu sieciowego.
Ekspedientka w sklepie twierdzi, że dysze są "specjalne", a wymianę musi przeprowadzić serwis - pod rygorem utraty gwarancji.
Powiedzcie mi czym róznią się te "specjalne" dysze w piecyku od "normalnych" - tez na propan butan - np. tych w kuchence gazowej ? i czy sa wogóle jakieś róznice ?
Czy taka wymiana jest bardzo skomplikowana i wyłacznie serwis sobie z tym sobie poradzi ? Czy też może ekspedientka jest przewrażliwiona, a wymiana jest prosta ? abstrachując od utraty gwarancji
Kolejne pytanie to: Wasze doświadczenia z takim piecykiem w wypadku kiedy woda jest mocno "zakamieniona", twarda.
Czy taka woda powoduje wieksza "awaryjność", utrate mocy?
Czy majac "twardą" wode i tak jestem skazana na utratę gwarancji ?
Pozdrawiam.

thalex
24-04-2005, 09:33
W porządnym sklepie zmieniają dysze gratisowo.
W marketach możesz kupić z jakimi chcesz dyszami, jeżeli nie mają w danej chwili z takim wyposażeniem to wciągu kilku dni są w stanie sprowadzić.
Wymiana dysz jest bardzo prosta a różnią się między sobą średnicą.

Woda zakamieniona powoduje osadzanie kamienia w wężownicy i dobrze jest co jakiśczas odkamienić.

Ale jeszcze poczekaj na więcej postów bo ja nie jestem z brażny gazowej.

karin
24-04-2005, 18:43
Dziekuje za zainteresowanie thalexie
Niestety nie zmienią mi dysz gratisowo :(
W sklepie w którym zamierzam kupić twierdzą, że dysze musze dokupić dodatkowo i musza być junkersa - tak samo jak piecyk - stad moje pytanie.
Czy są to jakieś nietypowe dysze i czy nie można kupic "zwykłych" do propan butanu tylko te "junkersowskie" i musi je zakręcić autoryzowany specjalista junkersa - bo to takie trudne ?
Czy to tylko sprytny marketing ?
i czy ktos zetknał sie z nowym wyrobem junkersa który nazywa się "NECKAR" i ma dość promocyjną cene ....
Acha a czy jest metoda na odkamienianie wody ?czy to jakieś magnetyzery czy cos takiego ?

thalex
24-04-2005, 19:00
Powiedz im tak, że albo kupisz u nich z dyszami jakie Tobie pasują albo kupisz gdzieś indziej.
Obstawiam, że wiedzą kto to jest KLIENT. :D :D
Nie chcę być nahalny ale byłem przekonany, że dysze można wybierac bez dodatkowych kosztów, sam miałe taki przypadek, kupując kuchnię gazową, na dodatek w cenie skalkulowane było podłaczenie kuchni i pierwsze uruchomienie.
(Dysze zmieniał serwisant już w mieszkaniu kuchnia była dołączona do butli 11kg)

niezły
24-04-2005, 19:29
To prawda dysze trochę kosztują około 150 zł kpl ale kupując nowy piec czy też podgrzewacz zamawiasz z dyszami na konkretny rodzaj gazu taki piec z reguły jest trochę droższy

Adam___
24-04-2005, 20:16
Powiedz im tak, że albo kupisz u nich z dyszami jakie Tobie pasują albo kupisz gdzieś indziej.
..sam miałe taki przypadek, kupując kuchnię gazową, na dodatek w cenie skalkulowane było podłaczenie kuchni i pierwsze uruchomienie.
(Dysze zmieniał serwisant już w mieszkaniu kuchnia była dołączona do butli 11kg)

Obawiam sie ze nie kupi nigdzie.Junkersy standartowo sa z dyszami na GZ 50 - przynajmniej u nas - i jak sie chce przezbroic to musi to zrobic serwisant.
Zreszta do pierwszego uruchomienia tez musi byc serwisant to zrobi to przy okazji :)
Dysze cennikowo kosztuja 63,04

Do kuchenki dysze to mozna kupic wszedzie i kosztuja grosze :)