PDA

Zobacz pełną wersję : Ciśnienie gazu a wskazanie gazomierza



bmadej
09-01-2006, 12:10
Pytanie może prozaiczne ale czy ciśnienie (wyższe/niższe) gazu w instalacji miejskiej ma wpływ na wskazanie gazomierza?

zi_bi
09-01-2006, 12:16
Czy ciśnienie (wyższe/niższe) wody w instalacji miejskiej ma wpływ na wskazanie wodomierza? Chyba masz odpowiedź.

RYDZU
09-01-2006, 12:38
Czy ciśnienie (wyższe/niższe) wody w instalacji miejskiej ma wpływ na wskazanie wodomierza? Chyba masz odpowiedź.

Chyba nie do końca....
Ściśliwość wody jest bliska zeru (w porównaniu do gazu oczywiście).
Czy napewno 1 m3 gazu pod ciśnieniem 1 atm,a 1 m3 gazu pod ciśnieniem 10 atm to to samo?

Pozdrawiam

adam_mk
09-01-2006, 15:09
Witam
Ciekawe pytanie!
Nigdy nie zastanowiłem się nad normą na gaz miejski.
Z 1m3 gazu pod ciśniemiem 10 at można zrobić więcej m3 pod ciśnieniem 1 at. To jasne. Ciepełko pozyskujemy dodając masę gazu do masy tlenu (powietrza). Licznik pokazuje objętość przepływającego medium. Nie widzę powiązania w tym mierniku z masą przepływającą.
Prosty sposób na robienie kasy - zaniżyć wartość ciśnienia w sieci. Nastąpi "cudowne rozmnożenie" gazu. Każdy dostanie swoje metry3.

Energetyka płaci kary za dostarczanie energi zaniżonej lub zawyżonej napięciowo o więcej niż...%. Trzeba jej tylko to udowodnić. Trzeba mieć legalizowany miernik. Tu bułoby łatwiej. Ciśnieniomierz z pisaczkiem i taśma dobowa, tygodniowa. Widziałem takie urządzenia.
A potem co? Wojna z gazownią o kasę/energię?
Ale może się mylę. Tego tematu nie zgłębiałem dokładnie. (Zawsze rozważałem gaz z butli w mojej lokalizacji)
Pozdrawiam Adam M.

Wladek
09-01-2006, 15:55
A od czego jest reduktor? Wydaje mi się, żeby przed licznikiem utrzymywał stałe ciśnienie gazu.

Jak mi podłączali instalację to pokazali mi, że jak otworzyli zawór bez odbiornika (ciśnienie równe atmosferycznemu) to reduktor odciął całkiem przepływ gazu.

Pozdr.

bmadej
09-01-2006, 16:31
(...) otworzyli zawór bez odbiornika (ciśnienie równe atmosferycznemu) to reduktor odciął całkiem przepływ gazu

Jeśli dobrze rozumiem Twoją intencję to rozumujesz w ten sposób, że dzięki reduktorowi licznik ma zawsze stałe ciśnienie. W związku z tym wahania ciśnienia w instalacji nie mają wpływu na odczyt licznika.

W takim razie mam do Ciebie dwa pytania:
Do jakiej wartości reduktor sprowadza ciśnienie przed licznikiem?
Jeśli ciśnienie w instalacji miejskiej spadnie poniżej wartości wyznaczanej przez reduktor to jak się on zachowa?

A tak na marginesie to chyba podany przez Ciebie przykład nie był trafiony. Interesują mnie zmiany ciśnienia przed licznikiem a nie za nim (vide brak odbiornika).

1950
09-01-2006, 18:41
(...) otworzyli zawór bez odbiornika (ciśnienie równe atmosferycznemu) to reduktor odciął całkiem przepływ gazu

Jeśli dobrze rozumiem Twoją intencję to rozumujesz w ten sposób, że dzięki reduktorowi licznik ma zawsze stałe ciśnienie. W związku z tym wahania ciśnienia w instalacji nie mają wpływu na odczyt licznika.

W takim razie mam do Ciebie dwa pytania:
Do jakiej wartości reduktor sprowadza ciśnienie przed licznikiem?
Jeśli ciśnienie w instalacji miejskiej spadnie poniżej wartości wyznaczanej przez reduktor to jak się on zachowa?

A tak na marginesie to chyba podany przez Ciebie przykład nie był trafiony. Interesują mnie zmiany ciśnienia przed licznikiem a nie za nim (vide brak odbiornika).

po pierwsze jeżeli na reduktorze będziesz miał zawsze takie same ciśnienie to zużycie gazu przy założniu, że posiada tą samą wartość opałową będziesz miał zawsze takie same,
po drugie ciśnienie przed licznikiem w przypadku gdy masz reduktor, jest dla Ciebie nieważne, patrz wyżej,
po trzecie w przypadku gdy ciśnienie w sieci spadnie poniżej wartości 1,6 kPa,, reduktor zamknie się tak samo jak po przekroczeniu wartości 2,5 kPa,
po czwarte problemem jest nie wartość ciśnienia przed reduktorem ale ciepło spalania które przykładowo dla GSG w Zabrzu ma wynosić 39,5 MJ/ m3 ale nie mniej niż 34 MJ/m3 i nigdy nie wiesz czy masz gaz o górnej czy dolnej wartości ciepła spalania, a wszystko mieści się w Polskiej Normie,
dotyczy to wszystkich gazowni

pyrka
09-01-2006, 20:03
Należy dodać, że prężność gazu zależy także od temperatury, więc zakładając, że mamy na reduktorze ustawione stałe ciśnienie, latem dostaniemy go objętościowo mniej a zimą więcej. Pytanie brzmi na jaką wartość zostało ustalone ciśnienie na naszym reduktorze?
A przeciwciśnienie w sieci, gdy dom jest oddalony od licznika o 50 lub 100m?

adam_mk
09-01-2006, 21:55
Czyli jest O.K. Jest norma i ktoś tego pilnuje.
To dobrze.
Pozdrawiam Adam M.

kubas
11-01-2006, 08:44
w Londynie na fakturze za gaz była podawana ilość zużutego gazu (w stopach sześciennych a jakże) oraz średnia wartość opałowa z ostatniego okresu rozliczeniowego, suma do zapłaty wynikała z iloczynu ilości, ceny jednostkowej i wartości opałowej,
a u nas jak zawsze Polska Ludowa, metr to metr bez znaczenia ile jest gazu w gazie,

PS oczywiście wiem, że nie ma takiego miasta Londyn, jest Lądek, Lądek Zdrój ale Londynu nie ma

Wladek
11-01-2006, 09:27
Bmadej na twoje pytania do mnie odpowiedział 1950. Jeżeli chodzi w wartość ciśnienia to nie wiem jaka jest, ale zajżę do umowy tam jest to napisane. Oczywiście nie mam jak sprawdzić ani ciśnienia ani wartości opałowej gazu. Zdani jesteśmy na ZG i tyle mając nadzieję, że są uczciwi.

Pozdr.

pyrka
11-01-2006, 11:54
Kubas, jak przeczytałam o mało nie posikałam się w gacie. :D

tczarek
11-01-2006, 12:01
A jak się komu nie podoba to zawsze można wystąpić o sprawdzenie gazomierza, ale jek się okazuje że jest OK to na koszt odbiorcy, a koszty to oni umią sobie liczyć. A teraz jak Ukraina będzię pchała do nas jakąś mieszaninę gazopodobną to dopiero będzie.

jeżyk
11-01-2006, 15:58
nie wiem jak to jest w instalacjach domowych bo gazu nie posiadam ale w energetyce jest tak, że rozliczenie jest w Nm3 czyli normalnych metrach szesciennych. licznik analizuje temperature gazy i jego cisnienie i przelicza to Nm3 czyli przy określonym cianieniu (np atmosferycznym) i temp. np 0C lub 20C . W energetyce ma to sens ponieważ np kocioł o mocy 56 MW zużywa ok. 9600 m3 gazu GZ35 na godzinę. Dodam ze kocioł 56 MW to właściwie maleństwo :D

pyrka
11-01-2006, 16:06
A wartość opałową też analizuje ?

pyrka
11-01-2006, 16:36
"Szepnął gazomierz do gazomierki: Czy dasz mi swą rurkę - by skrócić męki ? ... "
Link do gazomierzy domowych:
www.actaris.pl/pliki/gaz/1107_Karta_RF1_G4v2.pdf

jeżyk
11-01-2006, 17:51
Niestety Wd nie analizuje ale jest ona okreslona w umowie, którą ZG powinien przestrzegac.

Mały
11-01-2006, 19:57
Pytanie może prozaiczne ale czy ciśnienie (wyższe/niższe) gazu w instalacji miejskiej ma wpływ na wskazanie gazomierza?
Chodzi Ci o duże zużycie? Ciśnienie to pal licho bo to sam kociołek zweryfikuje zużycie.Gorzej z powietrzem w gazie-kocioł chodzi na full,licznik wariuje, a mocy nie stwierdzono.
Ciśnienie gazu GZ 50 przed kotłem powinno mieścic się w zakresie 17,5-57,5 milibara(zal.Viessmann) gdzie jeszcze nie spotkałem się żeby wahało się więcej niż w granicach 22-25mbar.