Zobacz pełną wersję : POMPA CIEPŁA - spostrzeżenia, uwagi.
jasiek71
07-12-2011, 22:30
To jest 100% wiecej niz planowales.
he he...
często to powtarzam, te wszystkie bzdety robią drugie tyle kasy
jak sobie coś liczysz to dodaj sobie drugie tyle w tedy się na pewno zmieścisz;)
( a teraz zacznie się udowadnianie że się mylę:lol2::P )
Widzę,że kasa sprzyja to uderz do viessemann,vailant lub danfoss.Są to duże renomowane firmy :)
Tam jest profesjonalna obsługa,zachodnia technologia także żałować nie będziesz.
Arturo co Ciebie obchodzi czyjs portfel...
A tak z tych tańszych firm - to oprócz ekopol-system i ecopower jeszcze gdzieś warto zapytać ?? Tego zirusa już namierzyłam - wysłałam też zapytanie.
Arturo72
07-12-2011, 22:33
Arturo co Ciebie obchodzi czyjs portfel...
Nic,polecam sprawdzone,duże,renomowane,zachodnie firmy,które specjalizują się w pompach ciepła :)
To teraz już nic nie wiem żadna reklama prze-zemnie nie przemawia chciałem się tylko dowiedzieć czy te pompy ciepła są faktycznie takie dobre do ogrzewania i ciepłej wody a jak już powiedziałem do 50 tyś mógłbym wydać za komplet brutto oczywiście bo co będę budował to na całe życie a nie na parę lat a jak będę miał 60 nie będę zmieniał całego systemu chodziło mi o komfort zrobić raz i dobrze i chciałem się dowiedzieć od kogoś kto użytkuje te PC.
Sam mam pompę, ale wydanie 50tys. na instalację dla domku 72m2 to ekonomiczne nie będzie. Nie wiem jak zamierzasz docieplić dom, ale uzyskanie zużycia na poziomie 50kWh/m2 problemem wielkim nie jest co daje 50kWh x 72m2 = 3600kWh na rok. Dodajmy do tego 3000kWh na ciepłą wodę i wyjdzie 6600kwh. W drugiej taryfie będzie to kosztować ok. 2300zł (191zł miesięcznie). Instalacja wyjdzie ok. 10tys (5tys. podłogówka wodna, 3tys. kocioł elek., 1.2tys. podgrzewacz CWU, robocizna ok. 1tys.). Prz pompie ciepła rachunek byłby ok. 600zł/rok tylko, że przy różnicy inwestycyjnej 40tys. starczy Ci na grzanie czystym prądem na 23 lata (sprężarka w pompie wytrzyma ok. 15 lat). Oczywiście można policzyć różne wariacje, grzanie kablami a nie podłogówką wodną, powietrzna pompa ciepła tylko do CWU za ok. 6tys, pokombinowanie z lepszym dociepleniem domku itp. ale udowodnić opłacalność gruntowej pompy ciepła dla małego 72m2 domu będzie ciężko.
Daga&Adam
07-12-2011, 22:36
Czego nie wziąłem pod uwagę a jest bardzo kosztowne ?
A chocby sterownik pokojowy za przynajmniej 300, reduktor do wody za 300 (bojler moze miec max 6 bar na wejsciu wiec reduktor jest konieczny), czy zawor termostatyczny za 300 na wyjsciu (chyba ze chcesz zeby z kranu leciala woda 70-80stC bo inaczej nie zmiescisz sie w II taryfie). Te pare rurek i armatura wyjda ze 400 pln, montaz i podlaczenie pare stowek. Dopiero zobaczysz ile to kosztuje jak bedziesz robil, przekonasz sie :D
BTW. A do bojlera naczynko przeponowe policzyles? Musi byc niebieskie - to drozsze ;)
he he...
często to powtarzam, te wszystkie bzdety robią drugie tyle kasy
jak sobie coś liczysz to dodaj sobie drugie tyle w tedy się na pewno zmieścisz;)
( a teraz zacznie się udowadnianie że się mylę:lol2::P )
Ja pracuje w pokryciach dachowych. Czesto klient pyta o cene za m2 jakiegos pokrycia nie interesujac sie reszta. A pozniej zdziwienie bo on ma 200 m2 po 30 zl za metr to powinno wyjsc 6 tys a wychodzi 13, bo nie doliczyl rynien, plaskiej na obrobki, uszczelek, wkretow, gosiarow, membrany, wylaz dachowy, czesto lawy i stopnie kominiarskie o oknach juz nie wspominajac...takie liczenie jak pisze adam o 100% mija sie z rzeczywistoscia
Kristof_30
07-12-2011, 22:38
Ale Vismann policzył ponad 60 tyś za komplet tylko taniej mi powietrzna zaoferował 30 pare tyś ale nie mam przekonania do powietrznej bo czytałem że jak spadnie temperatura poniżej 5 stopni na zewnątrz to kicha z ogrzewaniem.
Daga&Adam
07-12-2011, 22:40
Ale Vismann policzył ponad 60 tyś za komplet tylko taniej mi powietrzna zaoferował 30 pare tyś ale nie mam przekonania do powietrznej bo czytałem że jak spadnie temperatura poniżej 5 stopni na zewnątrz to kicha z ogrzewaniem.
Nie sluchaj Arturo - on to pisal ironicznie ;) Wyslij zapytanie do ecopol-system to zobaczysz za ile mozna miec sensowna pompe gruntowa z montazem. Do takiego domku strzelam ze maksymalnie 40 tys pln za komplet (pompa, dolne zrodlo, baniak CWU, cala kotlownia, podlogowka, montaz, uruchomienie etc).
Kristof_30
07-12-2011, 22:44
Rafał_ ale jeżeli sprawdza się pompa ciepła to chyba dobrze żeby ją montować a koszty muszą niekiedy być poniesione za wygodę trzeba zapłacić.
Arturo72
07-12-2011, 22:44
Do takiego domku strzelam ze maksymalnie 40 tys pln za komplet (pompa, dolne zrodlo, baniak CWU, cala kotlownia, podlogowka, montaz, uruchomienie etc).
Czy Wy czytacie co piszecie ?? Do 72m2 polecacie pompę ciepła za 40tys.zł ?
Wychodzi na to,że do 150m2 80tys.zł za Pci to dobra inwestycja.
Ech,ręce opadają...
Rafał_ ale jeżeli sprawdza się pompa ciepła to chyba dobrze żeby ją montować a koszty muszą niekiedy być poniesione za wygodę trzeba zapłacić.
A kto Ci napisał,że dla Twojego domku nie sprawdzi się ogrzewanie na prąd za,niech będzie 4tys.zł ??? Ewentualnie z PCi do cwu za 6tys.zł ??
Ogrzewanie na prąd jest bardziej komfortowe niż pompa ciepła !! Nie dochodzi do Ciebie ?Nie martwisz się o awarię,nie martwisz się o DZ !
Kristof_30
07-12-2011, 22:45
Daga&Adam już byłem na ich stronie i wysłałem zapytanie.
Daga&Adam
07-12-2011, 22:46
Czy Wy czytacie co piszecie ?? Do 72m2 polecacie pompę ciepła za 40tys.zł ?
Pewnie ze lepiej byloby wyposazyc wszystko na prad za 3 tys - ale czegos takiego nie ma, to tylko i wylacznie Twoje wyimaginowane mysli :)
I czytaj ze zrozumieniem - ja pisze o CALOSCI - czyli rowniez podlogowce. No chyba ze u Ciebie za 3 tys masz tez full podlogowke ! :D
O wlasnie chcemy zyc wygodnie i na widok otwartych drzwi wejsciowych nie dostawac palpitacji musimy za to zaplacic, nie ma nic za darmo :)
Daga&Adam
07-12-2011, 22:50
I tego sie trzymaj :) Wydasz 40k VS 15k ktore bys wydal na kotlownie na "czysty prad" i dzisiaj Ci sie to zwraca w ciagu 15-20 lat, a za 5-10 lat jak prad pojdzie w gore o 100-150% to jeszcze zobaczysz tu posty Arturo z pytaniem jaka pompe kupic bo troche drogo go ogrzewanie zaczyna wychodzic ;)
Kristof_30
07-12-2011, 22:50
Dokładnie photos tak jak mówisz.
Kristof_30
07-12-2011, 22:52
No i doszliśmy do jakiegoś konsensusu :rolleyes:
Arturo72
07-12-2011, 22:54
O wlasnie chcemy zyc wygodnie i na widok otwartych drzwi wejsciowych nie dostawac palpitacji musimy za to zaplacic, nie ma nic za darmo :)
72m2...
ręce opadają :)
No chyba,że ktoś mieszka w takim domu z oknami bez szyb to PCi się nada ;)
arturo jakby Ci to powiedziec...jesli ktos kupuje maly samochod i wybiera merca klasy A zamiast pandy. Wielkosc ta sama ale komfort i wyposazenie bez porownania. Co mu napiszesz ze jest tempak bo nie potrafi liczyc, panda tez pojedzie?? Nie rozumiem Twojego podejscia. Ewidentnie widzisz czego szuka Kristof a Ty ciegle ten swoj prąd...nawet nie swoj bo nie masz pojecia jak to wyglada w praktyce
Daga&Adam
07-12-2011, 22:59
72m2...
ręce opadają :)
No chyba,że ktoś mieszka w takim domu z oknami bez szyb to PCi się nada ;)
Co za roznica - mniejszy dom - mniejsza pompa - mniejszy DZ - nizszy koszt PC. Jest pewna roznica miedzy cena instalacji na 5kW a 12kW. W DZ jest nawet liniowa.
Kristof_30
07-12-2011, 23:02
Arturo72 nie rozumiem co cię tak irytuje ja się pytałem od samego początku o fakty związane z pompa ciepła czy nie są mitami i jak to wszystko wygląda przy eksploatacji i jeżeli ma mi się to sprawdzić to nawet nie biorę innego ogrzewania pod uwagę a z tego co mówią użytkownicy to będę zadowolony.
Pompa ciepła nie jest panaceum na wszystko i zabezpieczeniem na starość. Nikt nie wie co będzie za 15, 20 lat i co będzie bardziej opłacalne, ile awarii będzie miała pompa i ile będą kosztować. Jedno jest pewne, wygoda grzania czystym prądem jest przynajmniej taka sama (jak nie większa) jak pompą ciepła i jedyne co się na pewno opłaci to dobre docieplenie domku. I nikt Ci nie zabroni wydać 30-40tys więcej na równorzędny system grzewczy licząc, że wydasz sumarycznie w ciągu najbliższych 30 lat mniej niż gdybyś grzał czystym prądem. Masz wiele możliwości, policz sam co ci się bardziej opłaca i wybierz.
Kristof_30
07-12-2011, 23:08
Rafał_ poniekąd masz rację ale teraz gdzie mieszkam mam wszystko na prąd i w porównaniu z wyliczeniami za pompę ciepła to jest straszna różnica jeżeli wyliczenia za pompę ciepła są ok.
Pewnie ze lepiej byloby wyposazyc wszystko na prad za 3 tys - ale czegos takiego nie ma
Jak to nie ma ? Są różne rozwiązania, np. do każdego pokoju konwektor 2kW po 55 zł za sztukę z aledrogo (http://allegro.pl/grzejnik-konwektor-2000w-z-nawiewem-okazja-i1964797819.html) i pozamiatane - wyjdzie najtańsza instalacja, choć najdroższa w eksploatacji. Zależy co kto lubi i za ile.
Arturo72
07-12-2011, 23:10
Pompa ciepła nie jest panaceum na wszystko i zabezpieczeniem na starość. Nikt nie wie co będzie za 15, 20 lat i co będzie bardziej opłacalne, ile awarii będzie miała pompa i ile będą kosztować. Jedno jest pewne, wygoda grzania czystym prądem jest przynajmniej taka sama (jak nie większa) jak pompą ciepła i jedyne co się na pewno opłaci to dobre docieplenie domku. I nikt Ci nie zabroni wydać 30-40tys więcej na równorzędny system grzewczy licząc, że wydasz sumarycznie w ciągu najbliższych 30 lat mniej niż gdybyś grzał czystym prądem. Masz wiele możliwości, policz sam co ci się bardziej opłaca i wybierz.
I o to wszystko chodzi :)
Większym komfortem niż PCi jest zejście z zapotrzebowaniem do niskich stanów,tym bardziej w domku 72m2 gdzie jest to łatwe i tanie :)
Widzę,że nie jestem jedynym odmieńcem.
arturo jakby Ci to powiedziec...jesli ktos kupuje maly samochod i wybiera merca klasy A zamiast pandy. Wielkosc ta sama ale komfort i wyposazenie bez porownania. Co mu napiszesz ze jest tempak bo nie potrafi liczyc, panda tez pojedzie?? Nie rozumiem Twojego podejscia. Ewidentnie widzisz czego szuka Kristof a Ty ciegle ten swoj prąd...nawet nie swoj bo nie masz pojecia jak to wyglada w praktyce Chyba przyznasz, że porównanie zupełnie nie trafione. Grzanie PC nie jest bardziej komfortowa od grzania prądem. Jeżeli już mamy używać porównania motoryzacyjnego to bardziej pasowało by porównać 2 mercedesy klasy A, jeden z silnikiem diesla a drugi z benzynowym (koszt zakupu pierwszego wyższy, ale użytkowanie tańsze, przynajmniej takie było do tej pory).
jasiek71
07-12-2011, 23:13
Co za roznica - mniejszy dom - mniejsza pompa - mniejszy DZ - nizszy koszt PC. Jest pewna roznica miedzy cena instalacji na 5kW a 12kW. W DZ jest nawet liniowa.
jest różnica...
im mniejszy domek tym większy udział w ogrzewaniu mają zyski bytowe, ze słońca itd.
a im lepiej docieplony tym tańszy system grzewczy...
po zainwestowaniu tych kilku dziesięcu tys. zł. w dodatkowe ocieplenie tego domku może się okazać że wystarczy przysłowiowa Farelka za 100zł jako ogrzewanie...
Daga&Adam
07-12-2011, 23:15
jest różnica...
im mniejszy domek tym większy udział w ogrzewaniu mają zyski bytowe, ze słońca itd.
a im lepiej docieplony tym tańszy system grzewczy...
po zainwestowaniu tych kilku dziesięcu tys. zł. w dodatkowe ocieplenie tego domku może się okazać że wystarczy przysłowiowa Farelka za 100zł jako ogrzewanie...
Tym bardziej im mniejszy domek tym rowniez pompa ciepla bedzie mniejsza i tansza :) Nie mozna liczyc "instalacja to PC 60k pln" bo zupelnie inna cena bedzie za pompe i instalacje 5kW w domku 72m2, a zupelnie inna za pompe 12kW w domu 300m2 :)
jasiek71
07-12-2011, 23:18
Tym bardziej im mniejszy domek tym rowniez pompa ciepla bedzie mniejsza i tansza :) Nie mozna liczyc "instalacja to PC 60k pln" bo zupelnie inna cena bedzie za pompe i instalacje 5kW w domku 72m2, a zupelnie inna za pompe 12kW w domu 300m2 :)
tylko że zaczyna się dzielić włosa na cztery...
Kristof_30
07-12-2011, 23:18
Chyba panowie tu trochę miedzy wami namieszałem a ja tylko chciałem się dowiedzieć czy będę zadowolony z PC dla mojego projektu.
Chyba panowie tu trochę miedzy wami namieszałem a ja tylko chciałem się dowiedzieć czy będę zadowolony z PC dla mojego projektu.
Będziesz.
jasiek71
07-12-2011, 23:22
będziesz zadowolony...:)
tylko jakim kosztem ??:jawdrop:
Kristof_30
07-12-2011, 23:25
Nareszcie jedna pozytywna odpowiedz dwóch obozów :lol2:
grzeniu666
07-12-2011, 23:26
Kristof się ewidentnie zafiksował na gadżecie i tak chce puścić kapustę, a Wy tu się na jakieś tam wyliczenia silicie ;)
W ciemno strzelam - odsetkami by dołożył do prundu i jeszcze by zostało.
Kristof_30
07-12-2011, 23:27
Liwko muszę ci powiedzieć że super dom masz teraz dopiero widziałem fotki.
jasiek71
07-12-2011, 23:29
Kristof się ewidentnie zafiksował na gadżecie i tak chce puścić kapustę, a Wy tu się na jakieś tam wyliczenia silicie ;)
jak buduje na krechę...
Ta nastepny z odsetkami wyskakuje...juz je widze przy budowie domu
Kristof_30
07-12-2011, 23:30
grzeniu666 jakimi odsetkami to i tak wszystko z kredytu będzie :)
jasiek71
07-12-2011, 23:32
to co cie taniej wyjdzie dzięki PC w zębach do banku zaniesiesz:lol2:
Zaraz Ci wylicza ile dodatkowo stracisz :)
ja polecam Ziriusa na bezpośrednim parowaniu, z wywalonym zaworem rozprężnym na zewnątrz to pompa jest nie do pobicia w stosunku ceny do jakości, nie mówiąc już o eksploatacji, 170 zł za listopad w tem 23-24C, 5 osób CWU, ZIRIUS RULES!
Kristof_30
07-12-2011, 23:36
W zębach nie niosę bo mam konto jak cywilizowany człowiek który przelewy sobie robi te przelewy to można przez neta robić i nosić nie trzeba :lol2:
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakiej mocy ja potrzebuję pompę ? dla domu o powierzchni użytkowej około 260m2,
w tym 40m2 to garaż. Ocieplenie zewnętrzne to 20 cm styropianu, ocieplenie dachu to wełna mineralna - grubość
40 cm. Ogrzewanie podłogowe, planujemy na chudziaka 15 cm styropianu. Działka o powierzchni 3000 m2, gleba piaszczysta. W domu będzie
mieszkało 5 osób.
Bo tych obliczeń jeszcze nie skumałam......
jasiek71
07-12-2011, 23:39
W zębach nie niosę bo mam konto jak cywilizowany człowiek który przelewy sobie robi te przelewy to można przez neta robić i nosić nie trzeba :lol2:
no to se po klikasz...
co za różnica czy do banku czy do elektrowni...
na koncie po tych operacjach i tak pusto:lol2:
sama nie skumasz bez wyliczen....albo wezmiesz na oko jak wiekszosc albo ktos Ci zrobi OZC i wyjdzie jakie masz zapotrzebowanie...
Kristof_30
07-12-2011, 23:41
jasiek71 ty chyba z urzędu skarbowego jesteś że się tak moim kontem interesujesz :bye:
sama nie skumasz bez wyliczen....albo wezmiesz na oko jak wiekszosc albo ktos Ci zrobi OZC i wyjdzie jakie masz zapotrzebowanie...
a na oko to ile ?
Panowie dlaczego Ciagle chcecie kogos przekonywac, ze pompa jest be bo jest drozsza od pradu...kazdy ma inne priorytrty. Dajcie juz spokoj. Kristof zadaje konkretne pytania i takich samych odpowiedzi oczekuje, w wy ciagle to samo...nie znudzilo sie jeszcze??
jasiek71
07-12-2011, 23:44
jasiek71 ty chyba z urzędu skarbowego jesteś że się tak moim kontem interesujesz :bye:
he he...
NIEeee...
ale żonę mam w banku, na kredytach mieszkaniowych...:P
a na oko to ile ?
Na oko to wrzucili Ci w pierwszej wycenie 11 kw.
Przeczytaj dokladnie to co napisalem jako przykladowe wyliczenie dla gruntowej z ecopowerem. Tam wlasnie przyjalem takie dane
jasiek71
07-12-2011, 23:46
Panowie dlaczego Ciagle chcecie kogos przekonywac, ze pompa jest be bo jest drozsza od pradu...kazdy ma inne priorytrty. Dajcie juz spokoj. Kristof zadaje konkretne pytania i takich samych odpowiedzi oczekuje, w wy ciagle to samo...nie znudzilo sie jeszcze??
a nie sądzisz czasem że ludzie łykają wszystko co na kolorowych broszurkach...
nie raz trzeba kubeł zimnej wody...:lol2:
Kristof_30
07-12-2011, 23:49
To przynajmniej jest ktoś w związku inteligentny ta wymiana zdań staje się szczeniacko nudna i nic nie wnosząca :no:
Na oko to wrzucili Ci w pierwszej wycenie 11 kw.
Przeczytaj dokladnie to co napisalem jako przykladowe wyliczenie dla gruntowej z ecopowerem. Tam wlasnie przyjalem takie dane
Dzięki nie wiedziałam, że 11 ecopower to znaczy, że zapotrzebowanie to 11 kw :lol2: człowiek mądrzeje z każdym postem :)
Dzięki nie wiedziałam, że 11 ecopower to znaczy, że zapotrzebowanie to 11 kw :lol2: człowiek mądrzeje z każdym postem :)
Bo pewnie nie znaczy :) ale cos blisko tego
Arturo72
07-12-2011, 23:55
To przynajmniej jest ktoś w związku inteligentny ta wymiana zdań staje się szczeniacko nudna i nic nie wnosząca :no:
Gdybyś na początku zaznaczył,że bez względu na to czy opłacalna czy nie ale,że musi być tylko i wyłącznie pompa ciepła to nie byłoby tej dyskusji.
Do 72m2 mało kto a wręcz nikt,decyduje się na pompę ciepła z odwiertami :)
Stwierdziłeś,że dla Ciebie liczy się komfort a pompa ciepła pod względem komfortu jest bardziej wynagająca niż czysty prąd...
Swoją drogą urządzenie grzewcze za SSO...
jasiek71
07-12-2011, 23:55
no przecież widzę...
zakodowane PC, to tak jak z autem...
nie ważne że po bułki do sklepu ...
musi być SUV...
twoja kasa...
twoje życie...
zrób sobie symulację kredytu z PC i bez...
a potem się wymądrzaj...
pozdrawiam
heh arturo watek dotyczy pompy ciepla.. Ktos kto pyta czym ogrzewac raczej powinien wejsc w dzial ogrzewanie...tu jak nazwa wskazuje mowi sie o pompach
Arturo72
08-12-2011, 00:01
heh arturo watek dotyczy pompy ciepla.. Ktos kto pyta czym ogrzewac raczej powinien wejsc w dzial ogrzewanie...tu jak nazwa wskazuje mowi sie o pompach
Jeśli ktoś nie zna pojęć takich jak SSO,cwu,c.o. a uważa,że PCi z odwiertami jest najplepszą,najbardziej opłacalną i najbardziej komfortową formą ogrzewania do domku 72m2 to znaczy,że ktoś mu naopowiadał bzdur,lub naczytał się folderów reklamowych i jest w błędzie.
Nie sądzisz,że w takim wypadku trzeba rozjaśnić sprawę ?
No chyba,że mamy do czynienia z jak to jasiek napisał:
musi być SUV...
a to przepraszam ;)
Daga&Adam
08-12-2011, 00:02
no przecież widzę...
zakodowane PC, to tak jak z autem...
musi być SUV...
To tez zle porownanie. SUV jest drozszy w utrzymaniu. Gdyby byl tanszy i co rok dawal oszczednosci na tyle, ze po 10-15 latach jego koszt zakupu zwrocilby sie z zakupem cinquecento - tez bym wolal kupic odrazu SUVa :)
marcel232
08-12-2011, 00:05
Sledze watek od dawna i b. czesto wypowiadaja sie ludzie mierzacy innych swoja miara.
ja od zawsze wiedzialem ze bede mial PC - po prostu chcialem i tyle.
Na dzialce nie mam gazu - a nawet jakbym mial to nie zdecydowalbym sie na doprowadzanie gazu do domu. Powod: bo nie i tyle i nikt mnie nie przekona ze jest ok.
Mam dom 220m2, sciany 20cm styro, okna 3 szybowe, dach 20cm piany zamknietokomorkowej, rekuperacja.
PC 10kW, 2 odwierty po 120m kazdy, Solar prozniowy, bufor 750l (sprzezenie z kominkiem z PW).
cala instalacj lacznie z wykonaniem podlogowki, hydrauliki i kanalizy kosztowala 120tys zl.
Duzo?? Moze i duzo ale calosc domu wyszla gdzies okolo 1,5mln wiec czy to naprawde duzo za instalacje ogrzewania?
Czy instalacja sie zwroci??
Nigdy ale gdyby mi sie cos stalo albo stalo sie cos z moja praca, zona jest w takim polozeniu ze moze spokojnie zyc i utrzymac dom do konca swojego zycia.
Po prostu teraz mam kase i laduje wszystko w dom (troche ze mnie tez gadzeciarz).
ale z pelnym szacunkiem podchodze do ludzi ktorzy zmuszeni sa wziasc kredyt by wybudowac/kupic swoj dom i wtedy liczyc sie kazda zlotowka.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakiej mocy ja potrzebuję pompę ? dla domu o powierzchni użytkowej około 260m2,
w tym 40m2 to garaż. Ocieplenie zewnętrzne to 20 cm styropianu, ocieplenie dachu to wełna mineralna - grubość
40 cm. Ogrzewanie podłogowe, planujemy na chudziaka 15 cm styropianu. Działka o powierzchni 3000 m2, gleba piaszczysta. W domu będzie
mieszkało 5 osób.
Bo tych obliczeń jeszcze nie skumałam......
dałbym 14 kw w bezpośrednim parowaniu
jasiek71
08-12-2011, 00:06
To tez zle porownanie. SUV jest drozszy w utrzymaniu. Gdyby byl tanszy i co rok dawal oszczednosci na tyle, ze po 10-15 latach jego koszt zakupu zwrocilby sie z zakupem cinquecento - tez bym wolal kupic odrazu SUVa :)
raczej...
napalił sie na PC więc będzie ją miał...
tak samo z samochodem...
nie ważne jakie koszty...
Daga&Adam
08-12-2011, 00:07
Jeśli ktoś nie zna pojęć takich jak SSO,cwu,c.o. a uważa,że PCi jest najplepszą,najbardziej opłacalną i najbardziej komfortową formą ogrzewania do domku 72m2 to znaczy,że ktoś mu naopowiadał bzdur,lub naczytał się folderów reklamowych i jest w błędzie.
Nie sądzisz,że w takim wypadku trzeba rozjaśnić sprawę ?
No chyba,że mamy do czynienia z jak to jasiek napisał:
musi być SUV...
a to przepraszam ;)
Raczej czy SUV z silnikiem benzynowym V8 (prad) czy SUV z silnikiem benzynowym V8 z instalacja LPG (pompa ciepla). Tak bym to porownal. Ja mam terenowke z V6 z LPG wiec moj wybor kazdy zna :D
Ty Arturo wez policz koszt zwrotu tej pompy przy cenach pradu jakie byly 5 i 10 lat temu. Wtedy bedziesz mogl nawracac ludzi.
tez mam v6 ale w osobowce...:) to ile przeplacam?? Ale muzyka spod maski piesci moje uszy i nie slucham klekotu :)
Troche odchodzimy od tematu ale ktos kto jezdzi dieselkem nie zrozumie po co komu v6 pod maska. Tak jest tez w przypadku pompy. Czasem ludzie zwyczajnie chca miec najnowsze rozwiazania w swoim wymarzonym domu
jasiek71
08-12-2011, 00:13
Sledze watek od dawna i b. czesto wypowiadaja sie ludzie mierzacy innych swoja miara.
ja od zawsze wiedzialem ze bede mial PC - po prostu chcialem i tyle.
Na dzialce nie mam gazu - a nawet jakbym mial to nie zdecydowalbym sie na doprowadzanie gazu do domu. Powod: bo nie i tyle i nikt mnie nie przekona ze jest ok.
Mam dom 220m2, sciany 20cm styro, okna 3 szybowe, dach 20cm piany zamknietokomorkowej, rekuperacja.
PC 10kW, 2 odwierty po 120m kazdy, Solar prozniowy, bufor 750l (sprzezenie z kominkiem z PW).
cala instalacj lacznie z wykonaniem podlogowki, hydrauliki i kanalizy kosztowala 120tys zl.
Duzo?? Moze i duzo ale calosc domu wyszla gdzies okolo 1,5mln wiec czy to naprawde duzo za instalacje ogrzewania?
Czy instalacja sie zwroci??
Nigdy ale gdyby mi sie cos stalo albo stalo sie cos z moja praca, zona jest w takim polozeniu ze moze spokojnie zyc i utrzymac dom do konca swojego zycia.
Po prostu teraz mam kase i laduje wszystko w dom (troche ze mnie tez gadzeciarz).
ale z pelnym szacunkiem podchodze do ludzi ktorzy zmuszeni sa wziasc kredyt by wybudowac/kupic swoj dom i wtedy liczyc sie kazda zlotowka.
o widzisz...
a wiesz dla czego ja mam kable ?
bo oglądałem każdą złotówkę zanim ją wydałem, a nie chciałem na kredyt...
na dzień dzisiejszy postawił bym mniejszy dom
Arturo72
08-12-2011, 00:13
Ty Arturo wez policz koszt zwrotu tej pompy przy cenach pradu jakie byly 5 i 10 lat temu. Wtedy bedziesz mogl nawracac ludzi.
A Ty mu policz ile zapłaci za prąd przy PCi jak prąd pójdzie do góry 300% i 1kWh będzie po 1zł z zapotrzebowaniem 90kWh/m2/rok niż gdyby miał 50kWh/m2/rok i doradzaj dalej pompę zamiast schodzenia z zapotrzebowaniem...
W domku 72m2 aż się prosi o wysoceenergooszczedność,ale to nie moja kasa :)
Daga&Adam
08-12-2011, 00:15
Cena pradu w okolicy 2000 roku to bylo 0,24 pln / kWh (tania taryfa 0,12 pln, droga 0,28). Czyli w ciagu ok 10 lat prad zdrozal o 100%. Wiec liczcie ze co rok prad drozeje o 10%. Jaki wtedy wychodzi okres zwrotu ? Po 10-ciu latach ogrzewanie pradem juz nie bedzie kosztowalo 2k pln tylko 4k pln. A pompa ciepla nie 650 pln tylko 1300 pln. Roznica z dzisiejszych ~1350 pln rosnie do 2700 pln! Okres zwrotu spada o polowe. Tego to juz nikt nie bierze z "pradowcow" pod uwage ?
jasiek71
08-12-2011, 00:16
tez mam v6 ale w osobowce...:) to ile przeplacam?? Ale muzyka spod maski piesci moje uszy i nie slucham klekotu :)
i wcale nie przeszkadza ci że na paliwo wydajesz znacznie więcej niż na ogrzewanie domu...
Daga&Adam
08-12-2011, 00:17
A Ty mu policz ile zapłaci za prąd przy PCi jak prąd pójdzie do góry 300% i 1kWh będzie po 1zł z zapotrzebowaniem 90kWh/m2/rok niż gdyby miał 50kWh/m2/rok i doradzaj dalej pompę zamiast schodzenia z zapotrzebowaniem...
W domku 72m2 aż się prosi o wysoceenergooszczedność,ale to nie moja kasa :)
A Ty jak zwykle mieszasz - mowimy o roznicy w TYM SAMYM DOMU. Zeby zejsc nizej z zapotrzebowaniem musi wydac KASE. No chyba ze w tych 3 tysiacach masz oprocz podlogowki, instalacji CO, bojlera CWU takze gratis plyte fundamentowa, grubsze ocieplenie i okna w warstwie izolacji :D No nie mieszaj juz stary :) Wybuduje dom, bedzie mial 50kWh/m2/rok i wybiera - pompa za 40 albo prad za 15. Skup sie, skup.
i wcale nie przeszkadza ci że na paliwo wydajesz znacznie więcej niż na ogrzewanie domu...
Nic a nic...:) to jedna z moich przyjemnosci.
wlasnie dlatego mam pompe, aby jezdzic v6 :)
jasiek71
08-12-2011, 00:24
bedzie mial 50kWh/m2/rok i wybiera - pompa za 40 albo prad za 15. Skup sie, skup.
prąd za 6 tys. tak ku ścisłości
to jest 72m2, a nie 150 m2
Daga&Adam
08-12-2011, 00:27
Porownanie z autem benzynowym VS LPG jest tu najbardziej trafione - jak montowalem instalacje sekwencyjna za 3,5k pln ~3 lata temu to LPG kosztowal 1,8, a benzyna 3,4. Jaki byl okres zwrotu? A trzy lata pozniej - dzisiaj, gdzie LPG kosztuje 2,8, a benzyna 5,5 - jaki jest okres zwrotu? Ile bym stracil gdybym dopiero teraz zdecydowal sie na instalacje LPG ? Przez ten czas zarobila na siebie juz kupe kasy. Tak samo moze byc z pradziarzami jak bylo z olejarzami.. I my posiadacze PC tez bedziemy cierpiec ale wole cierpiec 3,5 x mniej ;)
jasiek71
Nic a nic...:) to jedna z moich przyjemnosci.
wlasnie dlatego mam pompe, aby jezdzic v6 :)
no widzisz...
a jak chodzi o dom to o te 100zł rocznie wojna:lol2:
(sam jeżdżę VAN-em w benzynie bez gazu )
Daga&Adam
Z podlogowka, piecem CO, bojlerem CWU, pelna instalacja i montazem ? Zatrudniam Cie jako podwykonawce ;) Sredni koszt podlogowki wykonywanej przez firmy to 80-120 pln / m2 czyli sama podlogowka tu bedzie kosztowac 5,7k - 8,6k pln. 15k to jak najbardziej realna kwota. Mowimy o robieniu przez firme tak? Bo jak chce robic sam to pompa tez go nie wyjdzie 40 tylko 25-30.
Daga&Adam
08-12-2011, 00:29
no widzisz...
a jak chodzi o dom to o te 100zł rocznie wojna:lol2:
(sam jeżdżę VAN-em w benzynie bez gazu )
100 pln ? Mowimy raczej o roznicy rzedu 1-2k pln.
ale podlogowka to pewnie kable, bo nie wodna
Arturo72
08-12-2011, 00:31
Dokładnie,wytłuszczę 72m2 !! Dla domu 150 czy 200m2 nie polecę prądu ale to jest klitka !
Skup sie, skup.
Poza tym Ty się skup ;)
W tak malym domku montaz PC jest kompletnie nieuzasadniony. Do 50-60kWh/m2/rok to specjalnie "schodzic" chyba nie trzeba :-) .
Przy tak malutkim domku jezeli wybudujesz go z sensem - tj. dobrze docieplone sciany, posadowiony najlepiej na plycie fundamentowej, a nie na lawach (bo plyta bedzie malutka wiec nie wyjdzie wiele drozej od law), sensowne okna, wentylacja z rekuperatorem - spokojnie mozesz grzac pradem (inwestycja w instalacje CO jest bardzo niska - wszystko co na prad jest generalnie tanie :)
I o co Ci biega ? ;)
Daga&Adam
08-12-2011, 00:32
ale podlogowka to pewnie kable, bo nie wodna
Watpie ze ktos bylby na tyle nierozsadny zeby dac kable do domu 50kW/m2/rok - kable to raczej tylko w pasywniakach. Nawet Arturo taki przeciwnik pomp ciepla robi przeciez podlogowke wodna ;)
jasiek71
08-12-2011, 00:32
Z podlogowka, piecem CO, bojlerem CWU, pelna instalacja i montazem ? Zatrudniam Cie jako podwykonawce ;) Sredni koszt podlogowki wykonywanej przez firmy to 80-120 pln / m2 czyli sama podlogowka tu bedzie kosztowac 5,7k - 8,6k pln. 15k to jak najbardziej realna kwota. Mowimy o robieniu przez firme tak? Bo jak chce robic sam to pompa tez go nie wyjdzie 40 tylko 25-30.
podłoga na kablach (ok.5000watt całość ), bojler elektryczny, sterowniki do każdej pętli itd.
podłoga na kablach (ok.5000watt całość ), bojler elektryczny, sterowniki do każdej pętli itd.
Czyli kable :)
jasiek71
08-12-2011, 00:34
100 pln ? Mowimy raczej o roznicy rzedu 1-2k pln.
chodziło o odniesienie w stosunku do auta...,
nie ważne...
jasiek71
08-12-2011, 00:37
Watpie ze ktos bylby na tyle nierozsadny zeby dac kable do domu 50kW/m2/rok - kable to raczej tylko w pasywniakach. Nawet Arturo taki przeciwnik pomp ciepla robi przeciez podlogowke wodna ;)
powiedz mi o ile rozjedziesz się w inwestycji a potem w eksploatacji tak małego domu ?
mówimy oczywiście PC kontra kable...
im mniejszy dom tym łatwiej zejść niżej z litrowością...
Arturo72
08-12-2011, 00:37
Nawet Arturo taki przeciwnik pomp ciepla robi przeciez podlogowke wodna ;)
Myślę o pompie w przyszłości,nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła.Jestem zwolennikiem domów energooszczędnych.
Dzisiaj grzanie prądem jest tanie,jutro może być drogie i wtedy będzie pompa ciepła :)
Ja będę miał pole manewru,Wy nie ;)
Daga&Adam
08-12-2011, 00:38
Dokładnie,wytłuszczę 72m2 !! Dla domu 150 czy 200m2 nie polecę prądu ale to jest klitka !
Poza tym Ty się skup ;)
Tylko krowa nie zmienia pogladow - po przeliczeniu stwierdzam ze PC sie oplaci. Udowodnij, ze nie :) No skup sie. 50kWh/m2/rok * 72 = 3600 + drugie tyle na CWU (przyjmuje sie 4 tys kWh na czteroosobowa rodzine) = 7200kWh. Prad wylacznie w II taryfie (0,32 pln) = 2304 pln / sezon. Pompa ciepla ze srednim COP 3, przy sredniej cenie 0,4 pln / kWh (czesc w taniej, czesc w drogiej taryfie) = 960 pln. Roznica w sezonie = 1350 pln. Na dzisiaj. Za 10 lat roznica wyniesie (patrzac na dane historyczne) juz 2 x wiecej. Na dzisiaj pompa zwroci sie w 40-15=25k pln / 1350 = 18 lat. Z kazdym rokiem zwrot bedzie coraz krotszy. Realnie za 10 lat pompa bedzie juz zwrocona, a Ty bedziesz plakal nad swoim piecykiem i zaczniesz sie zastanawiac nad montazem PC lub czegos innego. A wtedy my sie zasmiejemy bo nasze pompy beda juz zamortyzowane, a Ty bedziesz biegl po kredyt do banku na ~30k pln zeby kupic PC ;) Taki scenariusz widze :D Nic tu nie wymyslisz - pompa zuzywa ten sam prad co piec elektryczny wiec jedziemy na tym samym wozku - tyle ze nas podwyzki bola 3-4 razy mniej.
Zreszta - czas pokaze :) Ide spac, dobranoc ;)
Daga&Adam
08-12-2011, 00:40
OK w takim wypadku sie zgodze. Tylko chyba nikt na taki uklad nie pojdzie. W razie jak prad skoczy tak jak skoczyl np. jakis czas temu olej - jestesmy w przyslowiowek d***e. Trzeba miec pasywniaka zeby sie na takie cos zdecydowac. A zeby miec pasywniaka to kupe kasy trzeba doinwestowac. Nie twierdze przy tym, ze to zly kierunek. Ale tutaj rozpatrywalismy przypadek domu 72m2 o zapotrzebowaniu 50kWh/m2/rok.
Daga&Adam
08-12-2011, 00:43
Myślę o pompie w przyszłości,nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła.Jestem zwolennikiem domów energooszczędnych.
Dzisiaj grzanie prądem jest tanie,jutro może być drogie i wtedy będzie pompa ciepła :)
Ja będę miał pole manewru,Wy nie ;)
My juz bedziemy mieli zamortyzowane pompy, ty bedziesz mial zaplacone rachunki ktore spokojnie pokrylyby koszt tej PC zamontowanej lata temu. My bedziemy dalej placic 3-4 razy mniej za prad, a Ty bedziesz musial dopiero zainwestowac kupe kasy w PC zeby tez placic mniej.
No i dlaczego my nie bedziemy mieli pola manewru ?? Nasze pompy beda juz zamortyzowane - jak prad skoczy tak wysoko ze nawet PC przestana sie oplacac to zamontuje sobie dowolne inne zrodlo ciepla a ta pompe bede mogl nawet zrzucic z 10 pietra zeby pokazac to na youtube i specjalnie jej zal mi nie bedzie - ona juz na siebie dawno zarobila :)
jasiek71
08-12-2011, 00:46
he he he...
jak zwykle ...
stanęło na niczym...
jak będzie w przyszłości to nikt nie wie...
hah a to ciekawy pomysl...a Ty arturo co zrzucisz kilka kabelkow?? :P nikt nawet uwagi nie zwroci a pompa przynajmniej zdrowo huknie :D dobra ide spac bo juz o glupotach piszemy :)
Daga&Adam
08-12-2011, 00:48
he he he...
jak zwykle ...
stanęło na niczym...
jak będzie w przyszłości to nikt nie wie...
Na pewno wiemy ze:
1. prad bedzie coraz drozszy
2. PC i kociolek elektryczny zuzywa ten sam prad
Czyli wiemy na 100% ze PC z kazda podwyzka (czyli w praktyce z kazdym rokiem) bedzie sie zwracac duzo szybciej niz to wynika z prostych rachunkow przy robieniu inwestycji.
Daga&Adam
08-12-2011, 00:55
hah a to ciekawy pomysl...a Ty arturo co zrzucisz kilka kabelkow?? :P nikt nawet uwagi nie zwroci a pompa przynajmniej zdrowo huknie :D dobra ide spac bo juz o glupotach piszemy :)
Jakby zamontowal kabelki to moglby narobic wiecej huku zrzucajac cale kilkanascie/dziesiat ton wylewek - bo chcac miec inne zrodlo ciepla musialby to wszystko rozwalic w drobny mak :) No wzglednie piekne kaloryferki zamontowac ;)
Kasia & Krzysiek
08-12-2011, 08:09
Elo.
Kristof ja tu jetem laik, pompa będzie uruchomiona za 2 dni u mnie (co implikuje fakt, że mam już stan deweloperski i zaczynam zaraz wykończeniówkę) nie pisze jaka bo powiedzą, że reklama ale do rzeczy; a zbadaj powietrzną pompę o mocy 5-6 kW (ale nie chińską tylko jakąś poważniejszą atlantic, fujitsu, mitsubishi, daikin) może się uda kupić za 12-15kpln ... z tego co ludzie na forum (użytkownicy takowych) piszą to one grzeją i wcale nie do -5 tylko do -20 albo i nawet mniej. Arturo (przeciwnik pompy do domu niskoenergetycznego) kiedyś znalazł Atlantica (chce grzać prądem ale na tanią wmiarę pompę się skusi) ale nie pamiętam za chyba 13kpln (poszukaj w temacie powietrzne pompy ciepła http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciepła-powietrze-woda/page43) i tam zapytaj hydrauli (może pomoże bo to dobry człek i chyba instalator) ... Ale zakręciłem.
Konkluzja:
- grunotwa 40 kpln z podłogówką
- prąd 12-15kpln z podłogówką
- powietrzna 25 -27kpln z podłogówką
Do pierwszych dwóch były argumenty, do trzeciej musisz się sam przekonać (uwierzyć, że działają taniej od prądu 2,5 do 3 razy drożej od gruntu o 20-30%)
Rozumiem twój pęd do pompy (nie ważne jakie masz ku temu przesłanki -gadzet, najtańsze ogrzewanie, moda - cokolwiek) ale może warto się zastanowić nad różnymi opcjami
Zagadaj kogoś z forum kto blisko ciebie mieszka może cię zaprosi jakieś pompy oglądać.
A jeśli dobrze rozumiem jesteś przed budową a uwierz (nie bez kozery pisałem że jestem w stanie deweloperskim) kasy na budowę w 95% przypadków zawsze jest zamało zawsze można wydać więcej na każdym etapie na każdy element domu a co za tym idzie można wydać mniej. Trzeba rozwarzyć i zastanowić się.
Pozdro. Krzyś.
budowlany_laik
08-12-2011, 08:25
Kristof_30, TU (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!) masz arkusz, w którym policzysz sobie opłacalność pompy ciepła w Twoim domu. Masz tam wiele zmiennych, którymi możesz żonglować. Arkusz uwzględnia wartość pieniądza w czasie (dyskonto metodą NPV).
Policzyłem wstępnie: robiąc 'podłogówkę wodną + kocioł elektryczny' kontra 'PCi'. Zwrot PCi po 36 latach.
Podstaw sobie dokładne swoje dane i przedstaw je w tamtym wątku.
Daga&Adam
08-12-2011, 11:10
Policzyłem wstępnie: robiąc 'podłogówkę wodną + kocioł elektryczny' kontra 'PCi'. Zwrot PCi po 36 latach.
Jak zwykle wszystko zalezy od szczegolikow - zakladasz wzrost cen energii o 1,2% - w zeszlym roku tania taryfa kosztowala u mnie 0,28, a rok pozniej 0,32. To jest wzrost o jakies 12-15%, a nie 1,2%. 10 lat temu prad kosztowal 0,24, a dzis 0,48. To jest wzrost o 100% w ciagu 10 lat.. To jest srednio roczny wzrost o ok 8,5% rocznie. Mimo ze nie chce to wszystko wskazuje na to ze prad bedzie drozal coraz szybciej - prad mamy glownie z wegla, a jak ten drozeje to chyba wiekszosc z nas wie ? :)
budowlany_laik
08-12-2011, 11:23
"Realny roczny wzrost cen energii elektrycznej - różnica między wzrostem cen energii elektrycznej a wzrostem wynagrodzeń. W latach 2003-2008 wyniósł średnio w skali roku 1,2%."
To są fakty.
W arkuszu możesz założyć różne scenariusze. I po to on jest. By zobaczyć w jakich warunkach inwestycja w PCi ma sens.
"Realny roczny wzrost cen energii elektrycznej - różnica między wzrostem cen energii elektrycznej a wzrostem wynagrodzeń. W latach 2003-2008 wyniósł średnio w skali roku 1,2%."
To są fakty.
W arkuszu możesz założyć różne scenariusze. I po to on jest. By zobaczyć w jakich warunkach inwestycja w PCi ma sens.
jakoś do mnie nie przemawia taka średnia....jeden będzie mieć podwyżkę 20%, drugi 0% a wyjdzie że średnia podwyżka była 10%
dużo bardziej do mnie przemawiają liczby podawane przez Adama
Daga&Adam
08-12-2011, 11:40
To są fakty.
Skad wziales te dane?
http://www.cire.pl/rynekenergii/podstawa.php?smid=207
Średnie ceny netto energii elektrycznej i usług dystrybucyjnych dla odbiorców końcowych, którzy nie skorzystali z prawa wyboru sprzedawcy (bez podatku od towarów i usług) za lata 2005 -2008
2005 2006 2007 2008
320,2 333,5 341,6 380,2
Mi wychodzi od 2005-2008 (czyli 3 lata) wzrost o 19%, czyli rocznie wzrost o ok. 6%.
Nie czepiam sie samego arkusza - jest fajnie zrobiony, bardzo bym tez chcial zeby prad drozal o 1% rocznie ale to malo realne :)
plusfoto
08-12-2011, 11:40
To są fakty.
Moim zdaniem to nie są fakty tylko mity dla statystyki. Faktem jest to co napisał Daga&Adam. Pokaż mi normalnego człowieka który zarabiał 10 lat temu 2k a teraz 3,8.
Ja w swoim otoczeniu takich nie znam a tak wynika z twoich wyliczeń. Na pewno jest grupa która taki a nawet większy wzrost osiągnęła ale jest ich niewielu. Ach ta statystyka.:wiggle:
Daga&Adam
08-12-2011, 11:48
Wezmy chocby tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1011370.html
Ktos pisze:
Podam na przykładzie dostawcy Vattenfall działającego na terenie Górnego Śląska:
koszt całkowity energii brutto (taryfa G11 większość domowych ):
0,3612 zł/kWh = 0,2428 zł/kWh (koszt energii) + 0,1303 zł/kWh (koszt dystrybucji).
Ceny obowiązują od 01.05.2008 roku.
Akurat ja i Adiqq mamy prad z Vattenfalla i obecnie energia w G11 brutto z dystrybucja kosztuje 0,48 pln / kWh. Czyli w ciagu ostatnich 3 lat wzroslo o uwaga - 33% ! Czyli rok do roku o dokladnie 10%.
To sa fakty, a nie wyimaginowany 1,2% :)
budowlany_laik
08-12-2011, 11:56
Dobrze liczysz. Rocznie wzrost o ok. 6%. Odejmij od tego wzrost wynagrodzeń i będziesz miał realny wzrost cen energii.
Pomogę: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=3381
Trzymajmy się faktów - bajki tylko dla dzieci.
budowlany_laik
08-12-2011, 12:06
Natomiast to, że proponuje ktoś dla kolegi z domem 72 m2 pompę ciepła (!!!), to wg mnie - delikatnie mówiąc - małe nieporozumienie, co dokładnie widać w arkuszu (punkt przełamania po 36 latach).
Daga&Adam
08-12-2011, 12:08
Dobrze liczysz. Rocznie wzrost o ok. 6%. Odejmij od tego wzrost wynagrodzeń i będziesz miał realny wzrost cen energii.
Pomogę: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=3381
Trzymajmy się faktów - bajki tylko dla dzieci.
Po co chcesz odliczac wzrost wynagrodzen !? Mi z portfela ubywa tyle o ile wzrasta cena energii, a nie pomniejszone o jakis wskaznik wzrostu wynagrodzen. W ten sposob manipulujac to mozna wszystko wykazac.
budowlany_laik
08-12-2011, 12:09
A czy z każdym rokiem, statystycznie, nie przybywa Ci też w tym portfelu?
Nie będę Wam zaśmiecał wątku - proponuję się przenieść tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!
Tam sobie możemy podyskutować o konstrukcji arkusza, do czego zresztą kiedyś zachęcałem.
Daga&Adam
08-12-2011, 12:12
Tak, przybywa. Ale co to wogole ma do rzeczy ? :) Tak liczac to zaraz wyjdzie ze bardziej oplaci sie kredyt na dom wziasc i splacac odsetki niz kupic go za gotowke :D
plusfoto
08-12-2011, 12:14
Żaglujesz pojęciami o realnych wzrostach wynagrodzeń itp. tylko jeszcze raz ci powtarzam że nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością. Przywoływanie jakichś tam statystyk ZUS to jeszcze gorszy przykład. Przecież wiadomo że ta instytucja ledwo dyszy więc potrzebują więcej kasy, żeby to osiągnąć wyciągają bzdurne średnie. Sprzątaczka 1000 dyrektor 20000 więc średnia super 10500 i od tego sobie policzą jakimś tam wzorem co im się należy. A w statystyce jak to ładnie wygląda.
Nie będę Wam zaśmiecał wątku - proponuję się przenieść tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!
Tam sobie możemy podyskutować o konstrukcji arkusza, do czego zresztą kiedyś zachęcałem.
już pisałem, ale powtórzę - jednemu przybędzie 20%, drugiemu nic, a statystycznie średnio każdemu przybyło 10%
budowlany_laik
08-12-2011, 12:21
Przywoływanie jakichś tam statystyk ZUS to jeszcze gorszy przykład. Przecież wiadomo że ta instytucja ledwo dyszy więc potrzebują więcej kasy, żeby to osiągnąć wyciągają bzdurne średnie.
Dobre! To jest tabela z przeciętnymi wynagrodzeniami. I zapewniam, że mają bardzo dużo wspólnego z faktami.
Policzyłem szybko 2005-2008
- wzrost cen energii 6,2%
- wzrost wynagrodzeń 7,9% (!!!)
Realnie zatem prąd staniał.
grzeniu666
08-12-2011, 12:24
Na pewno jest grupa która taki a nawet większy wzrost osiągnęła ale jest ich niewielu. Ach ta statystyka.:wiggle:
W tym samym miejscu masz pensje minimalne. Ja rozumiem że kochacie swoje PCi ;) ale odrobina trzeźwego spojrzenia by się przydała - chyba lepiej stawiać ogólne tezy na podstawie danych z szerszej grupy (straszna statystyka :evil: ), jak z przypadkowo (tendencyjnie?) dobranych przpadków.
Daga&Adam
08-12-2011, 12:27
Dobre! To jest tabela z przeciętnymi wynagrodzeniami. I zapewniam, że mają bardzo dużo wspólnego z faktami.
Tak biorac pod uwage to prawie wszystko stanialo. Jak sie to jednak ma do rzeczywistosci.. I jak sie to ma do obliczenia zwrotu inwestycji w latach to ja nie mam zielonego pojecia. Bo ja wole wydac to co mi wzrosnie w portfelu na wakacje na majorce, a nie na podwyzke pradu. Rozumiesz? A Ty zakladasz ze to co mi wzroslo wydam na prad. I statystycznie nic nie strace - bo zarabiam caly czas tyle samo, za prad tez place tyle samo. Tyle ze ja bym wolal ta nadwyzke wydac na co innego niz na prad.
Realnie to jak przypieprzą podwyżkę od stycznia, to się wszyscy nie pozbieramy.
na szczęście ja mam wszystkie podwyżki z rocznym opóźnieniem - to są plusy podpisywania nowej umowy w grudniu - z gwarancją ceny na 12 miesiećy :D
Daga&Adam
08-12-2011, 12:42
Spoko, budowlany_laik podwyzke w pracy przeznaczy na podwyzke pradu - w ten sposob prad mu wcale nie zdrozeje!! A jak podwyzke w pracy bedzie mial wyzsza niz podwyzka ceny pradu - to nawet mu prad stanieje :) Taka jego logika!
budowlany_laik
08-12-2011, 12:43
I jak sie to ma do obliczenia zwrotu inwestycji w latach to ja nie mam zielonego pojecia.
Krytyka niezrozumiałego nie jest dobrą metodą. Spójrz na arkusz na 1. stronie wątku, który podawałem. Tam w tabeli zobaczysz gdzie użyty w formułach jest wzrost cen.
Obrazowo: dziś zarabiam 100 zł i kupuję za to 50 bochenków po 2 zł. Jutro kupuję chleb, który podrożał o 10% (czyli 2,2 zł), ale moje dochody wzrosły też o 10% (do 110 zł). Ile kupię bochenków? Tyle samo.
Nie szkoda zaśmiecać Waszego wątku? Przenieśmy się tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!
A ile zdrożała energia po 2008? Może warto podać to tempo wzrostu bo jest ono realne. W latach 2008-2009 energia elektryczna zdrożała o 17,9% w Polsce
http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/zycie-pod-wysokim-napieciem
Daga&Adam
08-12-2011, 12:55
Obrazowo: dziś zarabiam 100 zł i kupuję za to 50 bochenków po 2 zł. Jutro kupuję chleb, który podrożał o 10% (czyli 2,2 zł), ale moje dochody wzrosły też o 10% (do 110 zł). Ile kupię bochenków? Tyle samo.
Roznica polega na tym ze majac prad potrzebujesz 3 x wiecej bochenkow chleba niz majac pompe ciepla. I kazda coroczna podwyzka chleba jest 3 x bardziej odczuwalna. Dzisiaj kupujesz 50 bochenkow chleba za 100 pln (prad) lub 16 bochenkow chleba za 32 pln (pompa ciepla), a za rok kupujesz juz 50 bochenkow chleba za 110 pln lub 16 bochenkow chleba za 35,2 pln.
W pierwszym roku roznica miedzy pradem a pc wyszla 100-32= 68 pln. W drugim juz 110-35,2 = 74,8 pln. Czyli realnie wydales dokladnie 10% wiecej. Mimo podwyzek ceny chleba i mimo wzrostu Twojego wynagrodzenia.
W pierwszym roku w portfelu zostalo Ci:
- prad: 100 (wynagrodzenie) - 100 (koszt 50 bochenkow) = 0 pln
- pc: 100 (wynagrodzenie) - 32 (koszt 16 bochenkow) = 68 pln
W drugim roku w portfelu zostalo Ci:
- prad: 110 (wynagrodzenie) - 110 (koszt 50 bochenkow) = 0 pln
- pc: 110 (wynagrodzenie) - 35,2 (koszt 16 bochenkow) = 74,8 pln
Jarzysz ? Bo prosciej sie juz nie da :)
Jego by pompa kosztowała niby 24tyś. Niby, bo jak mu już policzyłem, przy jego zapotrzebowaniu mógłby się zamknąć w 15tyś. (kolektor poziomy 200m2, dwa baniaki po 700 i PC wtedy po 10tyś, plus parę pierdół)
Zakładając przy tym jego liczeniu, że wzrost płac będzie na poziomie wzrostu cen energii (masakra, jak tak można liczyć?), to jego instalacja zwróciła by się po 12 latach:), a pieniądze co roku zaoszczędzane mógłby wpłacać na konto by sobie pracowały (głupi pomysł:D).
Tak czy siak, gdybym miał wydać 3 tyś i grzać prądem, wolałbym wydać 15 i grzać PC.
Aha, skopiujcie mu ten post bo się na mnie obraził i go nie widzi;). W drugim temacie już go widzi, ale jakoś nie odpowiada więc sobie tak latam za nim by mi wreszcie coś napisał:D
To są fakty.
Założenie ma jeden podstawowy błąd. Taki współczynnik zakłada, że osoba wypełniająca arkusz będzie miała zawsze pracę i zawsze będzie miała wynagrodzenie, zakłada również brak awansów czy degradacji. Ja mimo, że mam dobrą pracę nie odważyłbym się przyjąć takiego założenia w perspektywie kilkudziesięciu lat.
To typowy zabieg naginający fakty po to aby udowodnić jakąś teorię (nie wnikam jaką). Jak to mówią Excel i papier są cierpliwe i zniosą wiele...
Taka zabawa sztucznymi współczynnikami to nadaje się na poziom dyskusji akademickich, zabaw statystycznych albo... konstrukcji budżetu państwa ;)
Wielu już to napisało a ja powtórzę, jeżeli w modelu taki element jak wzrost cen energii ma być uwzględniony to należy się opierać na maksymalnie prawdopodobnych (czyt. rzeczywistych) relacjach przyrostu cen.
budowlany_laik
08-12-2011, 13:08
Daga&Adam, pytałeś dlaczego w arkuszu uwzględniam realny wzrost cen - więc odpowiedziałem. To, o czym teraz piszesz, to po prostu COP, który arkusz uwzględnia.
Niepotrzebny temat zastępczy odwracający uwagę od sedna problemu.
wit74, popieram - opierajmy się na faktach. Ja założyłem realny wzrost o 1,2%, bo taki był w tamtym okresie gdy tworzyłem arkusz. Do arkusza można wpisać dowolny wzrost. Niech każdy sobie przeliczy, uwzględniając najbardziej aktualne dane. Być może realnie prąd teraz będzie rósł tak, że PCi będą miały większy (w niektórych domach) sens.
Nie jest moim celem odradzanie PCi. Ale nie w każdym przypadku jest to rozwiązanie sensowne ekonomicznie. O czym np. zapomniano proponując Kristofowi_30 PCi do domu 72 m2 z zapotrzebowaniem 50 kWh/m2*rok.
budowlany_laik
08-12-2011, 13:10
dekar, stwórz lepszy, opublikuj, to pogadamy. Taki z awansami i degradacjami :)
Daga&Adam
08-12-2011, 13:12
Daga&Adam, pytałeś dlaczego w arkuszu uwzględniam realny wzrost cen - więc odpowiedziałem. To, o czym teraz piszesz, to po prostu COP, który arkusz uwzględnia.
Niepotrzebny temat zastępczy odwracający uwagę od sedna problemu.
Nie, COP to zupelnie inna para kaloszy ale oczywiscie ma zwiazek z tematem. Widze ze chyba do Ciebie dotarlo ze glupoty piszesz z tym braniem pod uwage wzrostu zarobkow. Udowodnilem Ci prostym przykladem ze wzrost zarobkow o 10% i wzrost ceny energii o 10% nie oznacza ze prad nie zdrozal. A takie zalozenie przyjmujesz. To bledne zalozenie. Przyjmij w swoim arkuszu realny wzrost cen energii na poziomie niech bedzie 6-8% i wtedy wyjda Ci prawidlowe dane.
Daga&Adam
08-12-2011, 13:14
wit74, popieram - opierajmy się na faktach. Ja założyłem realny wzrost o 1,2%, bo taki był w tamtym okresie gdy tworzyłem arkusz.
Jak to jest mozliwe jezeli wkleilem link w ktorym srednie ceny energii dla odbiorcow indywidualnych w 2005-2008 wzrosly o 19% ? Poprostu przyjales zle dane. Zle zrodlo.
Małe zadanie. Jeżeli co roku prąd będzie drożał o 7% to ile % będzie droższy za 10 lat?
budowlany_laik
08-12-2011, 13:33
Daga&Adam, widzę, że nie otworzyłeś nawet arkusza. Rozumiem o czym piszesz. Ale to jedna strona medalu. Zostając przy prądzie (dużo mniejsza inwestycja) masz bowiem do dyspozycji fundusze, które mogą procentować.
Daga&Adam
08-12-2011, 13:43
Małe zadanie. Jeżeli co roku prąd będzie drożał o 7% to ile % będzie droższy za 10 lat?
96% :)
Daga&Adam
08-12-2011, 13:45
Daga&Adam, widzę, że nie otworzyłeś nawet arkusza.
Alez otworzylem. I widze standardowo wpisane 1,2% cena podwyzki pradu :)
Rozumiem o czym piszesz. Ale to jedna strona medalu. Zostając przy prądzie (dużo mniejsza inwestycja) masz bowiem do dyspozycji fundusze, które mogą procentować.
No, np. na gieldzie! Moga procentowac rownia pochyla w dol ;) A na lokacie to cale zyski zjada inflacja. Tak czy siak dupa z tylu.
Kristof_30
08-12-2011, 13:46
Witam wszystkich byłem dzisiaj w Vismanie i zaproponowano mi PC Vitocal 222 za 15 tyś z kawałkiem bo jest z tamtego roku i stoi na salonie a ze wszystkim policzyli około 40 tyś.
budowlany_laik
08-12-2011, 13:58
Alez otworzylem. I widze standardowo wpisane 1,2% cena podwyzki pradu :)
Bo szare komórki w arkuszu są do edycji, więc możesz podstawić swoje dane!
No, np. na gieldzie! Moga procentowac rownia pochyla w dol ;) A na lokacie to cale zyski zjada inflacja. Tak czy siak dupa z tylu.
By przybliżyć pojęcie wartości pieniądza w czasie - czy jeśli ktoś kupuje PCi za kredyt, to płaci odsetki do banku za ten kredyt? Bierzesz to pod uwagę? Czy tylko to, że rachunki za prąd są mniejsze od 'elektryków'?
Daga&Adam
08-12-2011, 14:04
By przybliżyć pojęcie wartości pieniądza w czasie - czy jeśli ktoś kupuje PCi za kredyt, to płaci odsetki do banku za ten kredyt? Bierzesz to pod uwagę? Czy tylko to, że rachunki za prąd są mniejsze od 'elektryków'?
Widzisz nie kazdy bierze PC na kredyt. Ja grzalem dwa lata pradem i wydalem na to w sumie (z wszystkim) z 16-18k pln bo grzalem w G11 :D
Potem dozbieralem 10k pln gotowki i 10k pln w kredyt na 10 rat - kredyt 0% bo akurat mam taka mozliwosc i mam PC gruntowa za 20k pln mocy 9k pln. Teraz licze ze sezon sie zamknie w 2k pln za CO+CWU. Odsetek zero pln. Zysk.. hoho :)
aksamitka
08-12-2011, 14:09
u mnie zwrot przewidziany na 16 lat... i nadal mętlik w głowie PC czy prąd
Daga&Adam
08-12-2011, 14:11
Założenie ma jeden podstawowy błąd. Taki współczynnik zakłada, że osoba wypełniająca arkusz będzie miała zawsze pracę i zawsze będzie miała wynagrodzenie, zakłada również brak awansów czy degradacji. Ja mimo, że mam dobrą pracę nie odważyłbym się przyjąć takiego założenia w perspektywie kilkudziesięciu lat.
Dokladnie.. Juz ktos wczesniej pisal - a co bedzie jak cos nam sie stanie - np. zginiemy w wypadku ? Zostawiamy zone czy dzieci z wysokimi rachunkami do placenia. PC to takze kupienie sobie spokoju na przyszlosc. Taki rodzaj ubezpieczenia, czy emerytury. Pewnie powiecie ze PC tyle przeciez nie przezyje - owszem, ale jak przezyje 20 czy 30 lat to wymiana samej sprezarki to bedzie koszt maksymalnie 3-4 tys pln (w przyszlosci moze realnie nawet znacznie mniej), bo nic innego sie w niej nie zuzywa.
96% :)
Brawo! Wygrał pan czapkę śliwek:D
Za to za 20 lat będzie to już niemal 300%.
Niech policzy sobie ile więcej w ciągu tych 20-tu lat wyda na CO i CWU to mu włosy dęba staną:D
Witam wszystkich byłem dzisiaj w Vismanie i zaproponowano mi PC Vitocal 222 za 15 tyś z kawałkiem bo jest z tamtego roku i stoi na salonie a ze wszystkim policzyli około 40 tyś.
A wiecej szczegółów?? jaką zaproponowali 6, 8, czy 10 ?? 10 raczej nie ale 7,7 juz mogli,
chociaż nawet za 5,9 to juz jest dobra cena...40tys z podłogówką, odwiertami czyli komplecik??
budowlany_laik
08-12-2011, 14:14
Z małymi rachunkami za prąd, zostawić też dla żony kredyt za PCi - gratis.
Daga&Adam, mam 'czysty' prąd. Za sezon grzewczy do tej pory wydałem 292 zł! Mam wstawić PCi jak radzi Liwko by zejść do poziomu 97 zł? Śmiechu warte to mało powiedziane.
Daga&Adam
08-12-2011, 14:16
Z małymi rachunkami za prąd, zostawić też dla żony kredyt za PCi - gratis.
Daga&Adam, mam 'czysty' prąd. Za sezon grzewczy do tej pory wydałem 292 zł! Mam wstawić PCi jak radzi Liwko by zejść do poziomu 97 zł? Śmiechu warte to mało powiedziane.
Lepiej policz ile wydales wiecej na inwestycje. Ja nie pisze ze zle zrobiles - sam jestem zwolennikiem domow mocno energooszczednych ale liczmy uczciwie - za ta prawie-pasywnosc wydales na pewno wiecej niz roznica miedzy PC, a pradem. Ja mam dom blisko 400m2 (uzytkowe bez garazow i piwnic to parter 120 plus poddasze 80 = 200m2), samych piwnic mam 140m2 wysokich na 2,7m :D Mimo ze dobrze ocieplony (20cm styro sciany, 30cm welny dach) to zuzywa swoje (~12 tys kWh / sezon / CO) bo posadowiony na standardowych lawach, okna "zwykle" - pieciokomorowe / jednokomorowe, pozatym 8 okien dachowych w dachu i dwa ogromne wykusze (3x2m) plus duze drzwi tarasowe. Nizej mi sie schodzic nie oplacalo, w malym domku bym pewnie sie "pobawil".
A ja mam PC na kredyt, jak zresztą cały dom, mimo że gaz mam w drodze, o tu, 7m od ściany zewnętrznej budynku. Dlaczego jestem taki głupi? Ano dlatego, że potraktowałem kredyt jak czynsz. Fakt, teraz mnie ten czynsz łoi po du.ie ale sobie myślę, że za wygody się płaci. Niemniej, czynsz mam zabójczo duży ale jak sobie pomyślę, że zamiast średnio 200PLN m-cznie za ogrzewanie i CWU miałbym płacić do gazowników 400-500 PLN to się cieszę że nie zdecydowałem się na gaz + kominek (tym bardziej, że gaz + kominek wyszedłby mnie około 5-10kPLN taniej niż PC).
Lepiej policz ile wydales wiecej na inwestycje. Ja nie pisze ze zle zrobiles - sam jestem zwolennikiem domow mocno energooszczednych ale liczmy uczciwie - za ta prawie-pasywnosc wydales na pewno wiecej niz roznica miedzy PC, a pradem.
Ale nawet wstawiając do jego domu najmniejszą PC, robiąc małe DZ to różnica by wyszła tylko 12tyś. Przy całości domu to drobnostka, a rachunki dużo mniejsze.
Tak przeliczasz te zwroty laik to powiedz kiedy Ci sie reku zwróci albo GWC :)
Tak jest w domu niestety że pewne koszty tyrzeba ponieść czasem mniejsze czasem większe, każdy wedle uznania. Ale siedzieć i liczyc kiedy to się zwróci to można oszaleć.
Ale ja znam przepis na pewny zwrot. Ciepłą wódkę popić ciepłą herbatka :)
Daga&Adam
08-12-2011, 14:21
Ale ja znam przepis na pewny zwrot. Ciepłą wódkę popić ciepłą herbatka :)
Nie gadaj bo moj tesciak tak pije. I powiem Ci szczerze, ze jak z nim pije to tez popijam ciepla herbatka, a wodki nigdy nie mrozi. Zwrotu brak, a gardlo nie cierpi :-)
Nie gadaj bo moj tesciak tak pije. I powiem Ci szczerze, ze jak z nim pije to tez popijam ciepla herbatka, a wodki nigdy nie mrozi. Zwrotu brak, a gardlo nie cierpi :-)
No i to jest ewidentny przykład że to co dla jednego jest pewne wcale nie musi być dla drugiego...dla kazdego co innego sie liczy
budowlany_laik
08-12-2011, 14:26
I o to chodzi właśnie, że do domów średnio energetycznch PCi się nadaje, do mocno energetycznych już nie. Tylko to chciałem pokazać na wykresie biorąc pod uwagę jak najwięcej zmiennych. Ale - wybaczcie - daty końca świata tam nie wstawiłem.
photos, liczyć zwrot można w alternatywnych systemach, np. PCi vs. prąd - wczoraj była o tym dyskusja na wątku 'elektrycznym'. Porównywać natomiast systemy o innym komforcie (grawitacja vs. WM) - nie bardzo.
Zatem robię zwrot i... good bye. Do czasu :)
A Wy, koledzy, odpowiedzcie teraz aksamitce.
Daga&Adam
08-12-2011, 14:46
Brawo! Wygrał pan czapkę śliwek:D
Za to za 20 lat będzie to już niemal 300%.
Niemal 400%, a dokladniej 386% :)
Niemal 400%, a dokladniej 386% :)
Od 100% będzie więcej o 286%;)
Daga&Adam
08-12-2011, 14:53
Od 100% będzie więcej o 286%;)
Tzn. jezeli dzisiaj placisz 1 pln to za 20 lat przy wzroscie o 7% rocznie bedziesz placil 3,86 pln - to jest dokladnie 3,86 x wiecej czyli wzrost o 386% :-)
Czyli 1 kWh w G11 0,48 pln za 20 lat bedzie kosztowal 1,85 pln. Sprawdzimy za 20 lat, forum raczej przetrwa, a jak nie to google cache i wayback machine'y zostaja he he ;)
plusfoto
08-12-2011, 15:06
Daga oby tylko nie w euro:lol2:
Daga&Adam
08-12-2011, 15:08
Daga oby tylko nie w euro:lol2:
Adam, Adam!! Musze zmienic nicka bo Daga to tu ani razu nawet nie zajrzala :D
Będziesz.
A jaką pompę zaproponujesz? ile będzie kosztowac bo inni mówią że około 40tyś. ty masz 2x większy dom i twoja PCi to podobno koszt 26tyś? Jak to? skoro wszyscy mówią że to jest zależnośc liniowa tzn że Kristofer_30 za PC zapłaci 13tyś?
plusfoto
08-12-2011, 16:11
Nie za bardzo da się odpowiedzieć na twoje pytanie dokładnie. Naprawdę trzeba dosyć dokładnie obliczyć zapotrzebowanie i wtedy możemy rozmawiać o doradzaniu.
Oględniej powiem tak - w swoim projekcie wystarczyło że zmieniłem ocieplenie garażu z 6cm na 10cm i nagle zapotrzebowanie zmieniło się z 5,6 na 5,1. a takich przegród masz całe mnóstwo - rodzaj okien, sposób montażu, balkony, sciany zew. dach itp. zmiana ocieplenia dachu o 5 cm daje już kolosalne zmiany. Oblicz sam albo daj komuś kto się na tym zna zapotrzebowanie i potem będziemy radzić. W tej chwili to tylko można powiedzieć że twoje zapotrzebowanie wacha się od 6 do 12KW
Sory nie zauważyłem stopki ale przy takim wypasie 6 spokojnie wystarczy
A jaką pompę zaproponujesz? ile będzie kosztowac bo inni mówią że około 40tyś. ty masz 2x większy dom i twoja PCi to podobno koszt 26tyś? Jak to? skoro wszyscy mówią że to jest zależnośc liniowa tzn że Kristofer_30 za PC zapłaci 13tyś?
Bez podłogówki max 20tyś.
dekar, stwórz lepszy, opublikuj, to pogadamy. Taki z awansami i degradacjami :)
A nie prościej poprawić błędne założenie? Oczywiście zakładam, że podchodzisz do tematu poważnie i nie wstawiłeś tego współczynnika tylko po to aby naginając fakty udowodnić swoją tezę.
budowlany_laik
08-12-2011, 16:26
Nie uważam by było to błędne założenie.
Szare komórki w arkuszu są do edycji - możesz wstawić tam co chcesz dla swoich celów.
Daga&Adam
08-12-2011, 16:40
Nie uważam by było to błędne założenie.
Szare komórki w arkuszu są do edycji - możesz wstawić tam co chcesz dla swoich celów.
W takim razie zostaw je puste. Zostawiajac 1,2% sugerujesz ze taki jest wzrost, a to nieprawda.
Witam.
Od niedawna mam zainstalowaną pompę Stiebel Eltron WPF 10. Możecie mi poradzić w jaki sposób mogę ustawić sterownik pompy, żeby grzała mi tylko w nocnej taryfie?
Niestety nie mam podłączonego sterownika pokojowego i póki co chodzi na pogodówce. Instalator oględnie tłumaczył mi, żeby ustawić wyższą temperaturę w nocy i niższą w dzień (a było to niestety w czerwcu). Nie bardzo to sobie mogę wyobrazić, bo nie chcę mieć 23 stopnie w nocy a jeśli ustawię wyższą temperaturę powiedzmy gdzieś od 4 do 6 nad ranem, to boję się, że pompa nie dogrzeje. Jak sobie z tym radzicie?
Próbowałem przeszukać wątek, ale jest zbyt obszerny. Gdybym chciał go przeczytać, to pewnie zima by się wcześniej skończyła.
Pomóżcie.
Dodam jeszcze, że mam 200 m2 podłogówki bez automatyki.
Pozdrawiam.
kris_ST
Zanim ci pompa podgrzeje tą podłogę, to już będzie rano:)
Oddawać ciepło będzie do następnego grzania.
poszukuje kogoś kto może wykonać dla mnie OZC niezależnie od firm które instalują PC
budowlany_laik
08-12-2011, 19:33
Zostawiajac 1,2% sugerujesz ze taki jest wzrost, a to nieprawda.Właśnie to jest prawda, że wzrost realny to 1,2%.
Witam.
Od niedawna mam zainstalowaną pompę Stiebel Eltron WPF 10. Możecie mi poradzić w jaki sposób mogę ustawić sterownik pompy, żeby grzała mi tylko w nocnej taryfie?
Niestety nie mam podłączonego sterownika pokojowego i póki co chodzi na pogodówce. Instalator oględnie tłumaczył mi, żeby ustawić wyższą temperaturę w nocy i niższą w dzień (a było to niestety w czerwcu). Nie bardzo to sobie mogę wyobrazić, bo nie chcę mieć 23 stopnie w nocy a jeśli ustawię wyższą temperaturę powiedzmy gdzieś od 4 do 6 nad ranem, to boję się, że pompa nie dogrzeje. Jak sobie z tym radzicie?
Próbowałem przeszukać wątek, ale jest zbyt obszerny. Gdybym chciał go przeczytać, to pewnie zima by się wcześniej skończyła.
Pomóżcie.
Dodam jeszcze, że mam 200 m2 podłogówki bez automatyki.
Pozdrawiam.
kris_ST
najprawdopodobniej bez sterownika pokojowego się nie da
a jak już mi podłączą ten czujnik pokojowy?
jasiek71
08-12-2011, 19:57
Bez podłogówki max 20tyś.
w "elektrycznym" mówiłeś że 15tys.
ceny podajecie tak jak wam wygodniej...
w "elektrycznym" mówiłeś że 15tys.
ceny podajecie tak jak wam wygodniej...
Pomyśl chwilę zanim na kogoś naskoczysz. Wiesz dla jakiego zapotrzebowania była tamta wycena?
a jak już mi podłączą ten czujnik pokojowy?
To na ogół musisz odnaleźć w sterowniku w opcjach ogrzewania (nastawach CO) tryb ekonomiczny i tryb komfortowy,
to się może inaczej nazywać ale generalnie chodzi o regułę podziału na dwa tryby dogrzewania, w komfortowym ustawiasz tryb taniej taryfy np temp 23 a w ekonomicznym 22C, musisz też ustawić też godziny dla trybu komfortowego czyli taniej taryfy. A tak poza tym gdzie jest twój instalator który ci to zakładał i dlaczego ci tego nie tłumaczy za mnie??Skoro kupiłeś od niego PC. Musisz pogrzebać w sterowniku.
Daga&Adam
08-12-2011, 20:23
Właśnie to jest prawda, że wzrost realny to 1,2%.
Widocznie mieszkamy w innym kraju ;)
budowlany_laik
08-12-2011, 20:43
Możliwe. Ja mieszkam w Polsce.
Daga&Adam
08-12-2011, 21:34
Możliwe. Ja mieszkam w Polsce.
Kurcze ja tez ! I nikt mi nie doklada co roku 5,8% dotacji do podwyzek pradu :(
Ten kryzys skoryguje większości portfele, o skorygowaniu cen energii nie mamy co marzyć:(
budowlany_laik
08-12-2011, 21:40
Ale statystycznie pensje rosną z roku na rok. Na pewno zarabiasz dziś tyle co 10 lat temu? Nie żebym zaglądał do portfela, ale odpowiedz sobie sam.
Poza tym, nie łatwiej ściągnąć sobie arkusz, podstawić co chcesz i przestać bić pianę? 2 razy proponowałem przejście do wątku o PCi vs. prąd, ale bez odzewu.
Daga&Adam
08-12-2011, 21:41
http://www.ecmpolska.pl/aktualnosci/102-ceny-energii-wzrosn-nawet-dwukrotnie.html
A tu o ile spolki energetyczne chca podwyzszyc w 2012 roku prad (TO sa realne dane):
http://energetyka.wnp.pl/ure-ceny-pradu-dla-grupy-g-na-2012-r-do-korekty,157164_1_0_0.html
6,4 do 10,5%. URE sie nie zgadza. Tylko jak dlugo jeszcze?
Daga&Adam
08-12-2011, 21:42
Ale statystycznie pensje rosną z roku na rok. Na pewno zarabiasz dziś tyle co 10 lat temu? Nie żebym zaglądał do portfela, ale odpowiedz sobie sam.
Ale ja juz Ci to nawet na prostym przykladzie wytlumaczylem ze nie mozna porownywac tego do wzrostu zarobkow :) Ales sie uparl :D
Ja na dzień dzisiejszy wróciłem do zarobków z przed 5-7 lat. Także niestety, to działa też i w drugą stronę. Ale nie zauważyłem by dotyczyło to też energii.
Adam, to jeszcze nic. W 2013 dopiero nami wszystkimi wstrząsną. Zobaczycie.
Arturo72
08-12-2011, 21:58
Adam, to jeszcze nic. W 2013 dopiero nami wszystkimi wstrząsną. Zobaczycie.
No tobą na pewno,pozostaniesz ze swoją pompą ciepła z ręką w nocniku albo...kupisz sobie drugą ;)
W ostateczności pozostanie Ci sprzedaż prądożernego domu...
Zresztą innymi także,którzy traktują PCi jako sprzęt do tanich rachunków a nie zważają na zmniejszenie zapotrzebowania domu na energię ;)
A niech pójdzie i 300% do góry !!
Daga&Adam
08-12-2011, 22:02
No tobą na pewno,pozostaniesz ze swoją pompą ciepła z ręką w nocniku albo...kupisz sobie drugą ;)
Zresztą innymi także,którzy traktują PCi jako sprzęt do tanich rachunków ;)
Ciekawe co Ty zrobisz. Wzrosnie popyt na PC to pojda w gore :) Prawo ekonomii :D
Arturo72
08-12-2011, 22:05
Ciekawe co Ty zrobisz. Wzrosnie popyt na PC to pojda w gore :) Prawo ekonomii :D
Wtedy kupię sobie PCi :)
Mało przewidujący jesteś,co będzie jak do tego gaz i wungiel też pójdzie do góry ? Co ludzię zaczną kupować ?
Podpowiem Ci,właśnie pompy ciepła ale nie takie za 30tys.zł tylko najtańsze chińczyki.
Do starych domów nikt nie kupi viessemana,siłą rzeczy drogie pompy zaczną tanieć.
Budowlany_laik jeśli już urealniać, to wzrost wynagrodzeń powinieneś skorygować o inflację(chyba, że przyjąłeś wartości już skorygowane). Ale tak naprawdę korekta oszczędności wynikających z posiadania PC o wskaźnik inflacji będzie znacznie lepszym rozwiązaniem. Wzrost wynagrodzeń nie ma tu nic do rzeczy, no chyba, że na siłę chcemy sobie poprawić samopoczucie. Praca PC to realnie zaoszczędzone pieniądze i ich nie ubędzie jeśli w międzyczasie dostaniemy kilka podwyżek.
Nie ma co też demonizować wielkości kosztów zainstalowania PC. Jak ktoś chce i poszuka, to wcale nie musi wyjść tak drogo, jak niektórzy przyjmują do porównań.
Czy montować PC w małym domu? Czemu nie? Jeśli ktoś ma takie preferencje i środki, to jest to jedno z lepszych rozwiązań. Nie jest wcale powiedziane, że taka inwestycja nie ma podstaw ekonomicznych. Jest zbyt wiele zmiennych i niewiadomych, by stwierdzić to z całą stanowczością. Moim zdaniem większym ryzykiem jest robienie instalacji grzewczej na prąd niż rozsądna inwestycja w PC (stwierdzenie to nie dotyczy domów pasywnych).
W ostateczności pozostanie Ci sprzedaż prądożernego domu...
Zresztą innymi także,którzy traktują PCi jako sprzęt do tanich rachunków a nie zważają na zmniejszenie zapotrzebowania domu na energię ;)
A niech pójdzie i 300% do góry !!
Dlaczego cały czas twierdzisz, że mój dom jest prądożerny??? Owszem, miałem kilka baboli które usunąłem, i zakładam zużycie na poziomie 60-70kWh/m2. Czy to jest prądożerny dom? Zapłacę na bank mniejsze rachunki niż ty Arturo, czyli wychodzi na to, że to ten twój przyszły dom to dopiero będzie prądożerny:D
Arturo72
08-12-2011, 22:09
i zakładam zużycie na poziomie 60-70kWh/m2.
To masz bardzo skromny COP przy swojej PCi patrząc na Twoje rachunki ;)
Zapłacę na bank mniejsze rachunki niż ty Arturo, czyli wychodzi na to, że to ten twój przyszły dom to dopiero będzie prądożerny:D
Dzisiaj zapłacisz mniej ale jutro zapłacisz więcej bo nie będziesz miał pola manewru ;)
Ja buduję z myślą o przyszłości :)
Może i tak a może i nie. Dwie ostatnie zimy, sam przyznasz, były mocno niestandardowe. Kilka baboli jeszcze usunąłem w tym roku. Okaże się na wiosnę;)
Dzisiaj zapłacisz mniej ale jutro zapłacisz więcej bo nie będziesz miał pola manewru ;)
Ja buduję z myślą o przyszłości :)
Indyk myślał...
Ja już przyszłość mam od prawie trzech lat:D
Arturo72 prowadzisz jałową dyskusję. Liwko też z pewnością zakładał PC z myślą o przyszłości. Jest szansa, że w dłuższym terminie osiągniecie zbliżone rezultaty, pomimo wyboru różnych dróg. Jak już wybudujesz i zaczniesz eksploatować, to wtedy kategoryczne sądy będą uzasadnione, w tej chwili Twoje słowa to jedynie teoria oparta na myśleniu życzeniowym.
za listopad zapłaciłem za cały prąd w domu wg realnego zużycia 350 pare złotych, ale mam kumpla co latem płaci ponad 400 zł:D, także na ciężkie czasu warto zrewidować osprzęt i złe nawyki
Ania i Bartek
08-12-2011, 22:35
Panowie.... dyskusja, którą prowadzicie prowadzi donikąd, każdy ma swoje racje, nikt z nas jasnowidzem nie jest, przewidzieć co będzie za trzy, czy pięć lat jest trudno, ceny energii mogą być różne. Czy pompa ciepła będzie tańszym źródłem ogrzewania, czy będzie się płacić więcej - zobaczymy, dla mnie przede wszystkim jest to komfortowe ogrzewanie i to stawiam na pierwszym miejscu... nawet jeśli jak któryś z przedmówców twierdzi cena prądu wzrośnie o 300% to niczego nie zmienię, reszta surowców grzewczych też będzie wtedy porównywalnie droga.... ja przy zużyciu pompy - 3000 kwh przez 14 miesięcy i rachunku ok. 1300 zł teraz jutro, pojutrze, czy za pięć lat będę zadowolony z dokonanego wyboru. Pozdrawiam
O co chodzi z DZ i wykorzystaniem studni? Jak głęboka musi być taka studnia/studnie?
O co chodzi z DZ i wykorzystaniem studni? Jak głęboka musi być taka studnia/studnie?
Pompa na studniach jest bardzo ryzykowna. Po pierwsze w większości rejonów Polski będziesz miał dużą zawartość żelaza co będzie powodować zarastanie wymiennika i zapychanie (kolmatacja) studni zrzutowej. Poza tym nie masz gwarancji, że woda której teraz masz pod dostatkiem, nagle zacznie znikać ze studni za 3,5,10 lat. Ale jest jeden niezaprzeczalny plus studni - wyższy COP :)
Kombinuję jakąś alternatywę do pionowych odwiertów. Teren wydaje się ok do poziomych, piasek, woda na głębokości ok 1,5m. Jednak terenu za mało :(
Kombinuję jakąś alternatywę do pionowych odwiertów. Teren wydaje się ok do poziomych, piasek, woda na głębokości ok 1,5m. Jednak terenu za mało :(
przemyśl PC z bezpośrednim parowaniem, one nie potrzebują tak dużego kolektora np. taką PC jest Zirius z Thermogolv
Poziom wody to nie jest taka pewna rzecz, może się znacznie wahać zależnie od wielu czynników /pora roku, susza, powodzie, wyrobiska, gaz łupkowy, studnie, osuszanie terenu np przez sąsiadów itd. - całe doktoraty są na ten temat/ Jeżeli się obniży z jakiegoś powodu to kolektor poziomy będzie chyba pracował mniej wydajnie a jak brakuje powierzchni to czy wystarczy tego uzysku ciepła do gorzenia domu?
BZDURA!!
Oczywiście, ze się da na pogodowce.
Biorąc pod uwagę to, jak działa ogrzewanie podłogowe, to te wszystkie sterowniki pokojowe itp, to tylko wyrzucone w błoto pieniądze.
Do ustawienie wymaganych temperatur w pomieszczeniach, masz krzywa grzania w pompie i regulację przepływów na rozdzielaczach podłogówki. Nic więcej nie jest potrzebne. No może poza czasem koniecznym na ustawienie tego, wyobraźnią i chęciami.
pzdr
k
BZDURA!!
Biorąc pod uwagę to, jak działa ogrzewanie podłogowe, to te wszystkie sterowniki pokojowe itp, to tylko wyrzucone w błoto pieniądze.
Do ustawienie wymaganych temperatur w pomieszczeniach, masz krzywa grzania w pompie i regulację przepływów na rozdzielaczach podłogówki. Nic więcej nie jest potrzebne. No może poza czasem koniecznym na ustawienie tego, wyobraźnią i chęciami.
pzdr
k
o tutaj to trochę się za daleko posunąłeś - sterowanie pokojowe jest jak najbardziej ok i nie potrzebujesz zmieniać nic w krzywych grzania...
oba sterowania pokojowe i pogodowe sie sprawdzają, mają plusy i minusy i są po prostu inne....
Właśnie to jest prawda, że wzrost realny to 1,2%.
Nie wiem skąd masz te dane, ale ja "wygrzebałem" takie jak w załaczniku:
Średni wzrost za okres od 2001 do 2010 wynosił 6% rocznie.
Pochodzą one ze strony : http://www.odbiorcyenergii.pl/3e/images/pliki/konsekwencje%20wprowadzenia%20bc%20krzysztof%20ber beka.pdf
budowlany_laik
09-12-2011, 09:37
Zgadzam się. To jest jednak wzrost nominalny. Wzrost realny otrzymamy po skorygowaniu nominalnego o średni wzrost przeciętnych wynagrodzeń ew. o średnią inflację.
Tu prosty przykład: http://oszusty.blogspot.com/2009/12/panie-bo-to-drozyzna-jest.html
Zgadzam się. To jest jednak wzrost nominalny. Wzrost realny otrzymamy po skorygowaniu nominalnego o średni wzrost przeciętnych wynagrodzeń ew. o średnią inflację.
Tu prosty przykład: http://oszusty.blogspot.com/2009/12/panie-bo-to-drozyzna-jest.html
za pomocą statystyk i średniej to można wszystko udowodnić...
Liwko ci pisał, że płaca wróciła mu do poziomu jaki miał 5-7 lat temu....
no tak ale statystycznie to wszyscy mieli podwyżki.....
plusfoto
09-12-2011, 09:52
adiqq daj spokój budowlany_laik to jakiś ekonomista musi być a oni myślą po swojemu.
budowlany_laik
09-12-2011, 09:56
adiqq, arkusz można opracować tylko dla średniej, dla statystyk. Trudno by było zrobić ileś mln różnych arkuszy dla każdego Polaka :) Jeśli Liwko zarabia teraz mniej, niech to uwzlędni we wskaźniku wzrostu cen energii - odpowiednio go korygując. Arkusz jest dostępny ogólnie, szare komórki podlegają edycji przez wypełniającego.
adiqq, arkusz można opracować tylko dla średniej, dla statystyk. Trudno by było zrobić ileś mln różnych arkuszy dla każdego Polaka :) Jeśli Liwko zarabia teraz mniej, niech to uwzlędni we wskaźniku wzrostu cen energii - odpowiednio go korygując. Arkusz jest dostępny ogólnie, szare komórki podlegają edycji przez wypełniającego.
wiem, dlatego uważam tę dyskusję za bezcelową..a te pole w arkuszunajlepiej zostawić puste.....z mojej strony EOT - dosyć już naśmieciliśmy...
budowlany_laik
09-12-2011, 10:07
wiem, dlatego uważam tę dyskusję za bezcelową.Po co więc do niej wróciłeś? Dla mnie też EOT - wzrost realny i nominalny - do poczytania gdzie indziej.
przemyśl PC z bezpośrednim parowaniem, one nie potrzebują tak dużego kolektora np. taką PC jest Zirius z Thermogolv
Może, i tak, ale jednak bezpieczniej byłoby miec taka pompę jak ty i kilku kolegów. Przynajmniej spytać by sie kogo było jak by źle działała. Czytasz na pewno watek na budujemydom.pl to widzisz jak sie gość męczy. I zdrowie traci i kase, a wydał wcale nie mało, wręcz powiem sporo.
Daga&Adam
09-12-2011, 10:47
BZDURA!!
Wszystko pieknie cacy ale zapominasz o... dwoch taryfach! Jasne ze najlprosciej miec G11 i wrzucic sterownik pogodowy - ale majac G12 i dwie taryfy, normalnie dzialajacy sterownik pogodowy nie bedzie wogole bral pod uwage godzin w ktorych grzeje. W efekcie ogrzewanie moze byc 50-100% drozsze, mimo zblizonego do sterownikow pokojowych komfortu.
Ja akurat uzywam pogodowki ale u mnie to taki troche eksperymentalny system ogrzewania bo uzywam tez bufora. Narazie sprawdza sie doskonale. Bufor w taniej grzeje do wyzszych temperatur, w niskiej do nizszych. Pogodowka w taniej obniza mi temperature wody grzewczej (wolniejsze rozladowanie bufora ale jednak cieplo idzie w podlogi i odczuwalny komfort IMHO jest wyzszy niz jak jest "stop"), a w drogiej - zwieksza temperature wody grzewczej. Narazie z CO nie wyszedlem jeszcze poza tania taryfe, a z obserwacji i wykresow wychodzi, ze bufor (1000l) wystarcza na ok 2h dodatkowego grzania w ciagu trwania drogiej taryfy, co moim zdaniem ma spore znaczenie bo ledwo ledwo ale jednak dociagam od tej 6 do 13, a potem od 13 do 22 z grzaniem :) Moim zdaniem wielkiego spadku COPu nie ma - PC "ciagnie" wode grzewcza z bufora z dolu, tam gdzie najszybciej sie wychladza, cale cieplo jest u gory. Wiec COP jest wysoki. Dopiero pod sam koniec grzania "ciagnie" wode 35-36stC i tu COP moze jest o jakies dziesiate czesci gorszy. Pompa zuzywa od 2 do 2,5kW grzejac w ten sposob :)
Może, i tak, ale jednak bezpieczniej byłoby miec taka pompę jak ty i kilku kolegów. Przynajmniej spytać by sie kogo było jak by źle działała. Czytasz na pewno watek na budujemydom.pl to widzisz jak sie gość męczy. I zdrowie traci i kase, a wydał wcale nie mało, wręcz powiem sporo.
Możesz dać linka do tego wątku, gdzie gość się męczy z pompa bezpośredniego? Jakiej firmy ma PC?
Dostałam wycenę ekopolu na montaż PC w moim domu 260m2 powierzchni w tym 40m2 to garaż w bryle, ocieplenie 20 cm styropianu, na dach wełna mineralna 40 cm, parter plus poddasze, 5 osób.
Wycena od ekopol. Jak narazie najtańsza, ale wciąż 50 tys
W Państwa nowo budowanym domu z wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła, można spodziewać się szczytowego współczynnika zapotrzebowania na ciepło na poziomie ok. 42W/ m2, przy warunkach zewnętrznych –20/+20 wewnątrz. Przy powierzchni 220m2 szczytowe zapotrzebowanie budynku na moc cieplną wynosi ok.9,3kW. Aby osiągnąć taką moc grzewczą, należy zastosować pompę ciepła PSPC-13ZH pracującą w systemie glikol/woda. Pompa PSPC-13ZH w warunkach pracy parowanie/skraplanie (0/35) ma moc grzewczą ok. 12,9kW. Pompa ciepła Bielino PSPC-13ZH (CO 9,3kW + 2,0kW CWU)zapewni Państwu automatyczne i komfortowe ogrzewanie całego domu, oraz CWU przez cały rok. Nasze pompy ciepła są wyposażona seryjnie w funkcję niszczenia bakterii Legionella oraz wymiennik regeneracyjny. Główną cechą pomp ciepła serii Bielino Silence Plus, jest cicha praca całego układu, gdzie poziom hałasu kształtuje się na poziomie 45dB przy parametrach pracy 35/30oC. Doskonale nadaje się do montażu wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. Drgania spowodowane pracą sprężarki są bardzo dobrze wytłumione i nie przenoszą się na budynek czy instalację CO.
Całkowity skrócony kosztorys instalacji pompy ciepła:
Kolektor pionowy 23.990zł netto +8%vat (lub 23.690zł) netto +8%vat
Kolektor poziomy 20.300zł netto +8%vat
Ogrzewanie podłogowe 22.000zł netto +8%vat (lub 17.600zł) netto +8%vat
Pompa ciepła PSPC-13ZH + montaż 16.770zł netto +8%vat Kotłownia 10.900zł netto +8%vat
Zasilanie elektryczne pompy ciepła 30złmb netto +8%vat
Włącznik różnicowo prądowy 100złnetto +8%vat
Instalacja przewodów do 2 czujników strefowych 800zł netto+8%vat
Kolektor poziomy, ogrzewanie podłogowe jak i ostatnie trzy pozycje (zasilanie + wyłącznik i przewody do czujników strefowych)
Klient może wykonać we własnym zakresie.
Standartowo w cenę pompy ciepła jest wliczona tyko jedna kondygnacja, koszt dodatkowej kondygnacji 890zł netto w skład której wchodzi: sterownik, pompa obiegowa i instalacja.
W skład tych 10.000 zł określonych jako "kotłownia" wchodzi: kompletna kotłownia CO i CWU wykonana w miedzi.
• zasobnik dwupłaszczowy CWU 300L wykończenie w skay ze stali nierdzewnej o wydajności 110L /10min.
• pompy cyrkulacyjne DZ, CO i CWU, naczynia przeponowe DZ, CO i CWU, zawory.
Jeśli w budynku ma być założona cyrkulacja CWU, wówczas dochodzi koszt 700zł netto +8%vat. Gwarancja 2 lata
Co myslicie o tej ofercie, oprócz tego, że podłogówkę można zrobić taniej ??
I jeszcze jedno - proponują przy kolektorze pionowym dwa rodzaje rur - o przekroju 32mm i wtedy głębszy odwiert lub 40mm i wtedy trochę mniejszy odwiert. Cenowo +_ to samo. Co lepsze i jakie są wady i zalety ??
BZDURA!!
pzdr
k
przeczytaj uważnie zanim takie rzeczy będziesz pisał, kontekst jest taki że chodzi o grzanie w systemie 2 taryfowym, w taniej taryfie 23 a w drogiej 22, bez czujnika tego nie zrobisz, nie mieszaj ludziom w głowach
podaj linka na ten wątek z tym kolesiem co się męczy z BP, bo nie dane mi było poznać nikogo kto się meczy z BP, a męczących się z glikolówkami poznaję średnio na 1 tydzień jednen dom.
Możesz dać linka do tego wątku, gdzie gość się męczy z pompa bezpośredniego? Jakiej firmy ma PC?
ten problem o którym pisze autorus dotyczy PC p-w.....
Dostałam wycenę ekopolu na montaż PC w moim domu 260m2 powierzchni w tym 40m2 to garaż w bryle, ocieplenie 20 cm styropianu, na dach wełna mineralna 40 cm, parter plus poddasze, 5 osób.
Wycena od ekopol. Jak narazie najtańsza, ale wciąż 50 tys
W Państwa nowo budowanym domu z wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła, można spodziewać się szczytowego współczynnika zapotrzebowania na ciepło na poziomie ok. 42W/ m2, przy warunkach zewnętrznych –20/+20 wewnątrz. Przy powierzchni 220m2 szczytowe zapotrzebowanie budynku na moc cieplną wynosi ok.9,3kW. Aby osiągnąć taką moc grzewczą, należy zastosować pompę ciepła PSPC-13ZH pracującą w systemie glikol/woda. Pompa PSPC-13ZH w warunkach pracy parowanie/skraplanie (0/35) ma moc grzewczą ok. 12,9kW. Pompa ciepła Bielino PSPC-13ZH (CO 9,3kW + 2,0kW CWU)zapewni Państwu automatyczne i komfortowe ogrzewanie całego domu, oraz CWU przez cały rok. Nasze pompy ciepła są wyposażona seryjnie w funkcję niszczenia bakterii Legionella oraz wymiennik regeneracyjny. Główną cechą pomp ciepła serii Bielino Silence Plus, jest cicha praca całego układu, gdzie poziom hałasu kształtuje się na poziomie 45dB przy parametrach pracy 35/30oC. Doskonale nadaje się do montażu wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. Drgania spowodowane pracą sprężarki są bardzo dobrze wytłumione i nie przenoszą się na budynek czy instalację CO.
Całkowity skrócony kosztorys instalacji pompy ciepła:
Kolektor pionowy 23.990zł netto +8%vat (lub 23.690zł) netto +8%vat
Kolektor poziomy 20.300zł netto +8%vat
Ogrzewanie podłogowe 22.000zł netto +8%vat (lub 17.600zł) netto +8%vat
Pompa ciepła PSPC-13ZH + montaż 16.770zł netto +8%vat Kotłownia 10.900zł netto +8%vat
Zasilanie elektryczne pompy ciepła 30złmb netto +8%vat
Włącznik różnicowo prądowy 100złnetto +8%vat
Instalacja przewodów do 2 czujników strefowych 800zł netto+8%vat
Kolektor poziomy, ogrzewanie podłogowe jak i ostatnie trzy pozycje (zasilanie + wyłącznik i przewody do czujników strefowych)
Klient może wykonać we własnym zakresie.
Standartowo w cenę pompy ciepła jest wliczona tyko jedna kondygnacja, koszt dodatkowej kondygnacji 890zł netto w skład której wchodzi: sterownik, pompa obiegowa i instalacja.
W skład tych 10.000 zł określonych jako "kotłownia" wchodzi: kompletna kotłownia CO i CWU wykonana w miedzi.
• zasobnik dwupłaszczowy CWU 300L wykończenie w skay ze stali nierdzewnej o wydajności 110L /10min.
• pompy cyrkulacyjne DZ, CO i CWU, naczynia przeponowe DZ, CO i CWU, zawory.
Jeśli w budynku ma być założona cyrkulacja CWU, wówczas dochodzi koszt 700zł netto +8%vat. Gwarancja 2 lata
Co myslicie o tej ofercie, oprócz tego, że podłogówkę można zrobić taniej ??
I jeszcze jedno - proponują przy kolektorze pionowym dwa rodzaje rur - o przekroju 32mm i wtedy głębszy odwiert lub 40mm i wtedy trochę mniejszy odwiert. Cenowo +_ to samo. Co lepsze i jakie są wady i zalety ??
moim zdaniem za słaba pompa 14kw+ bym dał
Średni wzrost za okres od 2001 do 2010 wynosił 6% rocznie
Wzrost cen prądu wg moich faktur, w ciągu ost 5 lat cena wzrosła 51,79%
PS. Jednak 6 lat. Henok dzięki za zwrócenie uwagi.
Daga&Adam
09-12-2011, 11:52
moim zdaniem za słaba pompa 14kw+ bym dał
Bedzie przesadzona. Ja mam po podlogach ~360m2 i wedlug OZC grzejac calosc bez dwoch garazy (kazdy po 32m2) - czyli grzejac 296m2 mam wymagana moc cieplna 8kW. Plus 1,5kW na CWU to 9,5kW. Pompe mam 9kW ale nie grzeje narazie calosci. Jest minimalnie przewymiarowana do tego co bede potrzebowal :) Fakt, ze licze tutaj ogrzewanie ~140-32 (garaz) = 108m2 piwnic, a piwnice maja bardzo male potrzeby energetyczne w porownaniu do nadziemnych czesci domu. No trzebaby zrobic OZC ale wydaje mi sie ze taka pompa 13kW spokojnie wystarczy :)
Bedzie przesadzona. Ja mam po podlogach ~360m2 i wedlug OZC grzejac calosc bez dwoch garazy (kazdy po 32m2) - czyli grzejac 296m2 mam wymagana moc cieplna 8kW. Plus 1,5kW na CWU to 9,5kW. Pompe mam 9kW ale nie grzeje narazie calosci. Jest minimalnie przewymiarowana do tego co bede potrzebowal :) Fakt, ze licze tutaj ogrzewanie ~140-32 (garaz) = 108m2 piwnic, a piwnice maja bardzo male potrzeby energetyczne w porownaniu do nadziemnych czesci domu. No trzebaby zrobic OZC ale wydaje mi sie ze taka pompa 13kW spokojnie wystarczy :)
z grzałka tak wystarczy, ale bez niej nie, nie zapominaj że przez garaż wyleci mu 1/3 wytworzonego ciepła, a pomieszczanie nad garażem jak będzie grzał na 22 to zabraknie mu mocy pc, i będzie walić grzałką, upieram się przy 14+, a idę o zakład że ma jeszcze pełno mostków termicznych choćby pod drzwiami tarasowymi, może lane schody z fundamentem - nazbiera się.
Daga&Adam
09-12-2011, 12:08
z grzałka tak wystarczy, ale bez niej nie, nie zapominaj że przez garaż wyleci mu 1/3 wytworzonego ciepła, a pomieszczanie nad garażem jak będzie grzał na 22 to zabraknie mu mocy pc, i będzie walić grzałką, upieram się przy 14+, a idę o zakład że ma jeszcze pełno mostków termicznych choćby pod drzwiami tarasowymi, może lane schody z fundamentem - nazbiera się.
Dlatego trzeba OZC :) No i nie wiadomo czy chce grzac garaz do 22 ;)
A to OZC to kto wylicza ?
Garaż nie będzie grzany, docieplimy tylko podłogę w pokoju nad garażem i ściany garaży w bryle domu.
Ja mam po podlogach ~360m2 i wedlug OZC grzejac calosc bez dwoch garazy (kazdy po 32m2) - czyli grzejac 296m2 mam wymagana moc cieplna 8kW. Plus 1,5kW na CWU to 9,5kW. Pompe mam 9kW ale nie grzeje narazie calosci.
poczekaj jak przyjdzie zima ze 3 tygodnie poniżej -10 C nie dasz rady utrzymać 22, chyba że masz po docieplany dom po 30 styro. Nie mówię że to złe rozwiązanie grzać dziewiątką a kiedy przychodzą mrozy palić dodatkowo w kominku ale trzeba mieć na to czas
Daga&Adam
09-12-2011, 12:10
poczekaj jak przyjdzie zima ze 3 tygodnie poniżej -10 C nie dasz rady utrzymać 22, chyba że masz po docieplany dom po 30 styro. Nie mówię że to złe rozwiązanie grzać dziewiątką a kiedy przychodzą mrozy palić dodatkowo w kominku ale trzeba mieć na to czas
Czemu nie mialbym dac rady utrzymac 22st skoro obliczeniowe dla -20stC mam 8kW? A grzejac to co grzeje teraz (parter) z powylaczana piwnica i podddaszem - ok 6kW. 9-tka spokojnie wystarczy :) Pozatym ja grzeje juz trzeci rok - pierwsze dwa grzalem piecykiem elektrycznym 12kW i on nawet w mrozy chodzil "w pol gwizdka" :)
Adiqq ma pompe 8kW i grzeje podobna powierzchnie i nie narzeka, a w kominku palic nie lubi ;)
A to OZC to kto wylicza ?
tylko weź sobie kogoś z doświadczeniem kto policzy to z pełna odpowiedzialnością, powiedz mu przed robota że jak źle policzy to będzie u ciebie za palacza robił:D
Czemu nie mialbym dac rady utrzymac 22st skoro obliczeniowe dla -20stC mam 8kW? A grzejac to co grzeje teraz (parter) z powylaczana piwnica i podddaszem - ok 6kW. 9-tka spokojnie wystarczy :) Pozatym ja grzeje juz trzeci rok - pierwsze dwa grzalem piecykiem elektrycznym 12kW i on nawet w mrozy chodzil "w pol gwizdka" :)
Adiqq ma pompe 8kW i grzeje podobna powierzchnie i nie narzeka, a w kominku palic nie lubi ;)
to musisz mieć nadzwyczaj dużo docieplenia
przeczytaj uważnie zanim takie rzeczy będziesz pisał, kontekst jest taki że chodzi o grzanie w systemie 2 taryfowym, w taniej taryfie 23 a w drogiej 22, bez czujnika tego nie zrobisz, nie mieszaj ludziom w głowach
hm... to ciekawe, bo jakoś zrobiłem i z tego co piszą inni, tez zrobili.
u mnie temp waha sie pomiędzy 22-22.5 a 21.21.5.
pompa chodzi 95% w II taryfie. Jedynie przy dużych mrozach w ubiegłym roku wchodziła czasami na I.
natomiast stosowanie regulacji pokojowej przy ogrzewaniu, którego czas reakcji wynosi 8-10h, to pomyłka i strata pieniędzy. to nie kaloryfery, że jak się zrobi mniej jeden stopień to otworzysz przepływ i za chwilę masz zadaną temp.
więc nie mieszaj ludziom w głowach, bo nie wiesz o czym piszesz.
Daga&Adam
09-12-2011, 12:19
to musisz mieć nadzwyczaj dużo docieplenia
Czemu nadzwyczaj ? Zuzycie 14 tys kWh grzejac calosc - fakt ze tu piwnica troche zaniza - wychodzi wtedy 14 tys kWh / 296 = 47kWh/m2/rok - to nie jest nadzwyczajny wynik! Nie jest zly ale daleko do pasywniaka ;) Grzejac bez piwnic i poddasza wychodzi ok 11 tys kWh i moc 6kW - to jest juz jakies 80-90kWh/m2/rok - z tym ze jest to troche sztuczne bo w praktyce i w piwnicach i na poddaszu mam 16-17stC - dogrzanie ich do 22 to juz naprawde niewiele energii trzeba :)
20 cm styro na scianach (0,039), 30cm welny w dachu (0,035), WM z reku, zero balkonow, taras zdylatowany 20cm styro, jedyne dwa duze wykusze mam z rzeczy malo energooszczednych :) Do tego doskonale polozenie wzgledem stron swiata, zero okien od polnocy, idealny uklad w srodku (od polnocy garaz, potem "bufor" w postaci wiatrolapu i klatki schodowej do piwnicy, potem dopiero cieplejsze pomieszczenia)..
Daga&Adam
09-12-2011, 12:22
natomiast stosowanie regulacji pokojowej przy ogrzewaniu, którego czas reakcji wynosi 8-10h, to pomyłka i strata pieniędzy. to nie kaloryfery, że jak się zrobi mniej jeden stopień to otworzysz przepływ i za chwilę masz zadaną temp.
Nie masz racji. Stosowanie sterowania pokojowego przy podlogowce i PC jest najprostszym i dosc dobrym sposobem na przymuszenie pompy do dzialania glownie w taniej taryfie i z niewielkimi wahaniami temperatur (wlasnie dzieki duzej akumulacji). Gdybym nie mial juz w kotlowni bufora 1000l ktorego szkoda bylo mi nie wykorzystac to na 100% tez bym wybral sterowanie pokojowe :)
Daga&Adam
09-12-2011, 12:25
pompa chodzi 95% w II taryfie. Jedynie przy dużych mrozach w ubiegłym roku wchodziła czasami na I.
Dobrze dobrana PC w czasie duzych mrozow MUSI wchodzic w I taryfe - ba, ona wtedy moze nawet chodzic 24/h, bo trudno zeby bylo inaczej jezeli np. masz zapotrzebowanie 9kW i pompe 9kW - wtedy przy -20stC musi chodzic 24/h :) Co wiecej - nawet jak nie ma takich siarczystych mrozow - to tez bedzie wchodzic w droga taryfe. Srednia temperatura stycznia to -8stC czyli jakies 2/3 mocy pompy tj. z 24h powinna chodzic 16h. Taniej taryfy jest 10h wiec cudow nie ma, musi wejsc w droga taryfe. A jeszcze dodatkowo musi zagrzac CWU :)
hm... to ciekawe, bo jakoś zrobiłem i z tego co piszą inni, tez zrobili.
u mnie temp waha sie pomiędzy 22-22.5 a 21.21.5.
chodzi o to żeby pompa włączała się wg ustalonych temperatur w konkretnym czasie, bez czujnika pokojowego tego nie zrobisz co byś nie pisał weź to na zdrowy rozum skoro brakuje doświadzczenia
Daga&Adam
09-12-2011, 12:46
chodzi o to żeby pompa włączała się wg ustalonych temperatur w konkretnym czasie, bez czujnika pokojowego tego nie zrobisz co byś nie pisał weź to na zdrowy rozum skoro brakuje doświadzczenia
Bez bufora tego rzeczywiscie nie zrobisz. Ja mam bufor i generalnie laduje go termostatem z zegarem. W taniej do wyzszych temp, w niskiej do nizszych. Narazie sie perfekt sprawdza, ostatnie 24h u mnie np. wygladaly tak:
http://szyna.civ.pl/graph123.png
bezposredni link do wykresu (http://szyna.civ.pl/graph123.png)
Przede wszystkim zwroccie uwage na temperature:
Salon min 21.9 max 22.2 - w ciagu calej doby takie wahania mam :-) Na zewnatrz od 0.7 do 5.9. Na wykresie widac ze pompa wczoraj troche wylazla w droga taryfe od 15 do ~15.30 i dzisiaj rano (grzala CWU) od 6.15 na ok. 30 minut. Tu tez ladnie widac jak przydaje sie bufor -> pompa przestaje grzac o 6 (tu na wykresie to jest godzina 30) i jeszcze do teraz (prawie 13!) temperatura na gorze bufora nie spadla ponizej temperatury zadanej na sterowniku pogodowym! Czyli dzisiaj dzieki buforowi mam grzanie wydluzone o ~7h. Na zewnatrz jest 5,6 ale wieja spore wiatry. Przy 0stC bufora wystarcza na 2-3h. Potem temperatura wody grzewczej i temperatura wody w buforze zrownuja sie i spadaja az do osiagniecia temperatury grzania w drogiej taryfie ustawionej na termostacie - 28stC. Dopiero ponizej - wlaczy sie pompa w drogiej taryfie. Z obserwacji - dzieje sie tak tylko jak na zewnatrz jest ponizej 0stC. Jak jest powyzej - da sie dotrwac do taniej :-)
Na wykresie widac ze pompa przestala grzac o 6 i wlaczyla sie pare minut pozniej - niepotrzebny "start-stop", ale to wynika z tego ze wczoraj wlasnie zmienialem ustawienia CWU bo zawsze uparcie grzala mi CWU o 7:30 rano, jak widac musze jeszcze parametry "podszlifowac" - chce zeby CWU zaczelo sie grzac ok 5.30 i skonczylo o 6 :)
ad, z tym ze jest to troche sztuczne bo w praktyce i w piwnicach i na poddaszu mam 16-17stC -
to zależy od wielu rzeczy ale na ogół i większa temp tym więcej energii trzeba włożyć w jej przepompowanie, zakładałem że ta 9tką ogarniasz te ponad 300m2 na 22
jak widac musze jeszcze parametry "podszlifowac" - chce zeby CWU zaczelo sie grzac ok 5.30 i skonczylo o 6
a nie jest tak że CWU grzeje ci po 2 taryfie bo obiegówki już nie chodzą, i tylko wtedy jest wstanie bufor podnieść temp?c o?
wiem o co chodzi i wiem, jak się u mnie pompa włącza i jakie mam temp.
i nie mam czujnika pokojowego.
faktem jest natomiast, ze mam bufor i pewnie tutaj tkwi klucz.
pogodówka jest tak ustawiona, ze poza II taryfa, obniżona jet mocno wymagana temp zasilania, ale to, co nagrzeje przez noc plus 2h II taryfy w dzień, spokojnie wystarcza, żeby utrzymać takie temp.
w przeciwieństwie do Ciebie wiem o czym pisze, bo mam to u siebie.
widać u Ciebie wyobraźnia nie działa tak, jak by chciał a doświadczenia rak.
co do sterownika pokojowego - wciąż nie widzę takiej potrzeby (chociaż być może to jakoś usprawnia proces). pytanie tylko po co?
Daga&Adam
09-12-2011, 12:57
jak widac musze jeszcze parametry "podszlifowac" - chce zeby CWU zaczelo sie grzac ok 5.30 i skonczylo o 6
a nie jest tak że CWU grzeje ci po 2 taryfie bo obiegówki już nie chodzą, i tylko wtedy jest wstanie bufor podnieść temp?c o?
Obieg CWU i obieg CO jest zupelnie niezalezny - albo chodzi pompka obiegowa z CO ktora grzeje bufor albo chodzi pompka CWU ktora grzeje baniak CWU - oczywiscie priorytet ma CWU, grzanie CWU wlacza sie zawsze jak temperatura spadnie o te ustalona w sterowniku pompy minus ustalona delte. Piszac "podszlifowac" mam na mysli np. cyrkulacje - u mnie jest tak ze po nocce jak wlaczam cyrkulacje (o 7.00) to w ciagu ~pol godziny temperatura na gorze baniaka CWU spada np z 45 do 38 i wtedy mi sie wlaczala pompa :) Mam spore straty w cyrkulacji - musze tez jeszcze troche rurek docieplic :-) Jak cyrkulacje wlacze o 5 to powinna sie wlaczyc o 5:30 i dogrzac CWU, potem straty juz sa mniejsze - do 13 powinienem dotrwac ;)
Daga&Adam
09-12-2011, 13:00
ad, z tym ze jest to troche sztuczne bo w praktyce i w piwnicach i na poddaszu mam 16-17stC -
to zależy od wielu rzeczy ale na ogół i większa temp tym więcej energii trzeba włożyć w jej przepompowanie, zakładałem że ta 9tką ogarniasz te ponad 300m2 na 22
Obliczone mam ogrzewanie calych ~296m2 (wszystko procz dwoch garazy) na wlasnie 8kW - dokladnie to 7,7kW plus 1,5kW na CWU - wychodzi wiec zupelnie "na styk" ta pompa 9kW - czyli prawidlowo! :) W garazach coprawda mam tez polozona podlogowke ale nie mam ich odizolowanych termicznie i tam zawsze jest powyzej zera. Wiec ogrzewania tam nie wlaczam (bylyby ogromne straty).
Piszac, ze "to jest troche sztuczne" mialem na mysli parametr sezonowego zuzycia energii na m2 - bo teoretycznie grzejnikow podlogowych mam teraz 120m2 wiec przez tyle dziele zuzycie, w praktyce jak odpale piwnice (110m2 grzejnika) i poddasze (80m2 grzejnika) to zuzycie bedzie niewiele wyzsze (ok 30%), a parametr sezonowego zuzycia (kWh/m2/rok) wyjdzie o polowe nizszy bo grzejnik bedzie 2,5 x wiekszy :-)
wiem o co chodzi i wiem, jak się u mnie pompa włącza i jakie mam temp.
i nie mam czujnika pokojowego.
pogodówka jest tak ustawiona, ze poza II taryfa, obniżona jet mocno wymagana temp zasilania, ale to, co nagrzeje przez noc plus 2h II taryfy w dzień, spokojnie wystarcza, żeby utrzymać takie temp.
co do sterownika pokojowego - wciąż nie widzę takiej potrzeby (chociaż być może to jakoś usprawnia proces). pytanie tylko po co?
"niech rozsądzi nas kapusta:D"
Daga&Adam
09-12-2011, 13:03
Trzebabylo tak odrazu :) To masz praktycznie takie samo sterowanie jak ja. Bez bufora tak sie jednak nie da. Bez bufora instalacja jest ogolnie duzo prostsza w sterowaniu - ot sterownik pokojowy mowi "grzac" albo "nie grzac" i to wszystko. Z buforem sprawa jest duzo bardziej skomplikowana :)
Trzebabylo tak odrazu :) To masz praktycznie takie samo sterowanie jak ja. Bez bufora tak sie jednak nie da. Bez bufora instalacja jest ogolnie duzo prostsza w sterowaniu - ot sterownik pokojowy mowi "grzac" albo "nie grzac" i to wszystko. Z buforem sprawa jest duzo bardziej skomplikowana :)
no lepiej późno jak wcale :)
z tym, ze ten bufor u mnie to nie jakiś wielki jest (150 l czy coś koło tego.)
daaaaaleko mi do 1000l ;) :D:D
Wzrost cen prądu wg moich faktur, w ciągu ost 5 lat cena wzrosła 51,79%
Z tej tabeli wychodzi 6 lat, a nie 5, czyli średnio rocznie wzrost o 7,2%.
Z tej tabeli wychodzi 6 lat, a nie 5, czyli średnio rocznie wzrost o 7,2%.
Tak jest, bazowe dane są z roku 2005/2006, mój błąd, dzięki za sprostowanie, trochę wyższa średnia z faktur od 6% rocznie. Może wzrost ceny w latach 2000-2005 był wolniejszy i od 2005 przyspieszył, stąd taka średnia?
http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1018411,w-2013-roku-zaplacimy-za-prad-30-proc-wiecej-niz-teraz,id,t.html
To ile tego terenu potrzebuje? Gdzie mogę znaleźć takie info? Zwykła czytałem od 1,5 do 5 razy wielość domu.
Daga&Adam
09-12-2011, 16:51
http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1018411,w-2013-roku-zaplacimy-za-prad-30-proc-wiecej-niz-teraz,id,t.html
Wszystko przez nasza zasrana UE i ich polityke ekologiczna oparta o bujde zwiazana z CO2... Mogloby to w koncu upasc w cholere!
Wszystko przez nasza zasrana UE i ich polityke ekologiczna oparta o bujde zwiazana z CO2... Mogloby to w koncu upasc w cholere!
Dokładnie. Ja rozumiem dbałość o środowisko, ale kto wytrzyma takie zmiany w takim tempie? Niemcy zamykają elektrownie atomowe, tysiące ludzi na bruk. Będą promować najdroższą energię z wiatru. Idioci! Mają rządy swoich socjalistów! Jak ma nie być kryzysu, skoro nasze gospodarki (Europy) nie mają szans konkurować z gospodarkami innych państw??? Zawsze musimy się pchać przed szereg...
Trudno się mówi, cop trzeba śrubować. A ue lepiej niech się ma dobrze bo ja padnie to na węgiel nas stać nie będzie :(
Daga&Adam
09-12-2011, 17:02
Trudno się mówi, cop trzeba śrubować. A ue lepiej niech się ma dobrze bo ja padnie to na węgiel nas stać nie będzie :(
Przed wejsciem do UE wegiel kosztowal 150 pln / tone, teraz kosztuje 500-600 / tone, ekogroszek do 800-900 / tone. Olac UE, olac generowany CO2 - czlowiek ma marginalny wplyw na klimat, to juz jest dawno udowodnione ze zmiany klimatu powoduje slonce i zwiazana z tym temperatura oceanow, czlowiek ma w tym promil udzialu. A kto za to placi? Pan placi, pani placi.
ja staram sie odchodzic od dobrej polskiej szkoly jeczenia i narzekania :)
Autorus przeceniasz UE. Ten sztuczny twór mógłby spokojnie paść, bez większych konsekwencji dla naszej gospodarki w średnim terminie i z pozytywnym skutkiem w dłuższym terminie. Jest to struktura generująca stagnacje i kryzys. O ile można wprowadzić pewne instrumenty, które pozwolą w przyszłości zmniejszyć ryzyko kryzysu, to jednak na stagnację UE jest skazana. Zresztą jest skazana na poważniejszy kryzys w perspektywie najbliższych lat i będzie to spory test wytrzymałości tej struktury.
Daga&Adam
09-12-2011, 17:15
ja staram sie odchodzic od dobrej polskiej szkoly jeczenia i narzekania :)
Glosowalem na inna partie niz rzadzaca wiec mam prawo narzekac :) :)
Glosowalem na inna partie niz rzadzaca wiec mam prawo narzekac :) :)
PiSowiec:P
:D
Daga&Adam
09-12-2011, 17:24
PiSowiec:P
:D
Obrazilem sie smiertelnie ;)
Kurde nikt mnie jeszcze tak na forum nie obrazil ;(
Olac UE, olac generowany CO2 - czlowiek ma marginalny wplyw na klimat, to juz jest dawno udowodnione ze zmiany klimatu powoduje slonce i zwiazana z tym temperatura oceanow, czlowiek ma w tym promil udzialu.
Jak bys to potrafil udowodnic, to mysle, ze w ciagu najblizszych 5 lat pojechal bys po Nobla :-)
Daga&Adam
09-12-2011, 17:34
Jak bys to potrafil udowodnic, to mysle, ze w ciagu najblizszych 5 lat pojechal bys po Nobla :-)
Przeciez dowody sa - widziales film "globalne ocieplenie - wielkie oszustwo" ? :) Przeciez tam sa naukowe dowody poparte prawdziwymi danymi. To nie zadna teoria spiskowa. Lepiej niech ci co uwazaja ze to czlowiek ma wplyw na klimat to udowodnia - bo narazie nie ma zadnych dowodow, a wszystkie argumenty nie pokrywaja sie z faktami. W zyciu bym nobla nie dostal bo ci co sa na gorze do tego nie dopuszcza - to miliardy, biliony eurasow warte :)
To ile tego terenu potrzebuje? Gdzie mogę znaleźć takie info? Zwykła czytałem od 1,5 do 5 razy wielość domu.
tu masz tabelę:
http://www.thermogolv.pl/cennik/zirius_m2/
w rubryce Kolektor masz zalecane przez producenta długości miedzianych pętli:
pętle układane są w odległości 1 m od siebie i 1,5 od domu, ogrodzenia itd
i tak np dla 9 kw potrzebujesz max 350 m2,
sprawność pompy podnosisz przez wyrzucenie zaworu rozprężnego na max 15 m za pompę
i ze studzienki rozchodzą się 3 pętle po 70 m.
przewody zakopuje się na głębokości max 1 m. aby grunt mógł się regenerować,
możesz robić na tym nasadzenia krzewy drzewka itd, ja mam ogród i uprawiam na DZ pomidory:D
jakie plusy:
-nie potrzeba serwisować,
- nie ma wymiany anody magnezowej,
- CWU powstaje przepływowo także zero legionelli,
- temp CWU nawet do 95 C zależnie od warunków gruntowych,
- większa sprawność o około 30% od glikolówki,
- wykonanie pod klucz z DZ max 3 dni,
- super zbiornik bufor 500l - 2 w jednym CO i CWU,
minusy:
- nie można chłodzić, no ale to konsekwencja wynikająca z konstruki zbiornika
nie byłoby wtedy CWU tylko lodowa:D
plusfoto
09-12-2011, 20:10
Te ceny to za samą pompę czy komplet?
jasiek71
09-12-2011, 20:25
Przeciez dowody sa - widziales film "globalne ocieplenie - wielkie oszustwo" ? :) Przeciez tam sa naukowe dowody poparte prawdziwymi danymi. To nie zadna teoria spiskowa. Lepiej niech ci co uwazaja ze to czlowiek ma wplyw na klimat to udowodnia - bo narazie nie ma zadnych dowodow, a wszystkie argumenty nie pokrywaja sie z faktami. W zyciu bym nobla nie dostal bo ci co sa na gorze do tego nie dopuszcza - to miliardy, biliony eurasow warte :)
jestem dokładnie tego samego zdania...
cała ta ekologia została wymyślona tylko po to aby napędzać "machinę"
inaczej wszystko co sprzyja oszczędzaniu energii było by w cenach dla przeciętnego "kowalskiego" ;)
Jego by pompa kosztowała niby 24tyś. Niby, bo jak mu już policzyłem, przy jego zapotrzebowaniu mógłby się zamknąć w 15tyś. (kolektor poziomy 200m2, dwa baniaki po 700 i PC wtedy po 10tyś, plus parę pierdół)
Zakładając przy tym jego liczeniu, że wzrost płac będzie na poziomie wzrostu cen energii (masakra, jak tak można liczyć?), to jego instalacja zwróciła by się po 12 latach:), a pieniądze co roku zaoszczędzane mógłby wpłacać na konto by sobie pracowały (głupi pomysł:D).
Tak czy siak, gdybym miał wydać 3 tyś i grzać prądem, wolałbym wydać 15 i grzać PC.
twoi koledzzy piszą m że PCI to 40tys do tego domu - i to jest realne.
A ty jak zwykle koszty z nieba 15tyś, cuda cuda
Te ceny to za samą pompę czy komplet?
W tej cenie masz: PC + rury kolektora + zbiornik 500l + sterowanie + grzałka 6kW.
Musisz doliczyć koszt zakopania kolektora i koszt montazu. Ja zakopałem kolektor sam, koszt to 810PLN (9 h pracy koparki) i jeden dzien z kolegą ówczesnym pracy. Koszt montażu zamknął się kwotą 3500PLN.
Arturo72
09-12-2011, 20:47
Wylewka akumulacyjna jest o wiele lepszym buforem ciepła od Twojego "bufora" 150l i przy niej można w 100% korzystać z II taryfy.Pogodówka jest bezsensem w przypadku korzystania z dwóch taryf,w takim wypadku jedynie sterownik pokojowy ma rację bytu.
Jak ci sie sprawuje ta pompa? Oraz ile mb musiałeś zakopać na te 170m2?
Arturo72
09-12-2011, 20:49
Przy okazji:
http://www.youtube.com/watch?v=nv-LvC8gKeY
Arturo72
09-12-2011, 20:51
Ja rozumiem dbałość o środowisko, ale kto wytrzyma takie zmiany w takim tempie?
Jaki z tego morał ?
Mądrzy wyciągną wnioski,idioci kupią maszynkę do obniżania rachunku ;)
Szybciej stąd wyjdę niż wszedłem. To co tu się wyrabia zakrawa na sektę, ludzie niereformowalni, zero obiektywizmu, zero chęci rozwoju i zgłębiania wiedzy, zero aspiracji na lepsze budowanie. Grunt to mieć PCI nieważne w jakim domu nie ważne za jakie pieniądze. Pci panaceum na wszystko - prawie jak AMOL.
Życzę zdrowia