PDA

Zobacz pełną wersję : Przylacze elektryczne - zabezpieczenie przedlicznikowe



bugal
21-03-2003, 12:02
Witam wszystkich,

jestem na etapie wypelniania wniosku o warunki do energetyki i mam dylemat....
dom (okolo 130m2)bede ogrzewal gazem, kuchenka bedzie gazowo-elektryczna, czyli potrzeby elektryczne raczej standardowe.
Wielkosc zabezpieczenia przedlicznikowego jest powiazana z deklarowana wielkoscia przypacza (x kW)i te wartosci sa tak wyzylowane, ze jakbym chcial zabezpieczenie 35A, to musze zadeklarowac ponad 22 kW czyli wydac ponad 2500 pln

a moze to 35A to za duzo i wystarczy 25A a moze nawet 20A?
czy na to mozna w jakis sposob prosto odpowiedzic, czy to raczej skomplikowany temat?

inwestor
21-03-2003, 12:42
Bugal
Sprawa nie jest prosta. Za wygodę trzeba płacić. Jeśli chcesz mieć zapewnioną selektywność zadziałania zabezpieczeń dla przedlicznikowego (topikowego) 35A w domu masz selektywność z nadmiarówką B 20...25A
dalej 25A przedlicznikowy B 20...16A nadmiarówka
następnie 20A przedlicznikowy B 10...16A nadmiarówka.
Te wartości są tylko teoretyczne. W zależności od producenta aparatów i odległości od transformatora moga się zmieniać. W większości przypadków jednak się sprawdzają.
Tak nawiasem mówiąc to przy 8kW w latach osiemdziesiatych dawali zabezpieczenie przedlicznikowe 32A . Co się porobiło na tym świecie już nawet kasa zaczyna oddziaływać na prawa fizyki :???:
Pozdrawiam

krzysztofh
21-03-2003, 13:49
W moim przypadku jest tak
moc przłączeniowa 15kW
zabezpieczenia w skrzynce złącza kablowego 40A
zabezpieczenie przedlicznikowe w skrzynce z licznikiem 32A
Zabezpieczenie za licznkiem nadmiarowoprądowe 25A w skrzynce przystosowanej dp plombowania.
To jest w warunkach przyłączenia wydanych przez RE

bugal
21-03-2003, 14:08
no ot widzisz, ciekawostka
w moim ZE (Bydgoszcz) przy 15kW to ja moge co najwyzej 25A dostac na przedliczniku....
ustaiwaja sobie te STANDARDY jak chca!

krzysztofh
21-03-2003, 14:14
Ja myślę, że w moim przypadku 40A to zabezpieczenie złącza kablowego, 32A zabezpieczenie, które jest dostępne dla mnie do wymiany w przypadku zadziałania (40A jest zamknięte), a 25A to jest nadmiarowoprądowe aby nie pobierać więcej chwilowo niż to co się zadeklarowało

pyrka
22-03-2003, 16:21
Oglądając różne projekty zauważyłam, że kable w instalacjach elektrycznych są z reguły takie same przy mocy zapotrzebowanej 10kW i 25kW .Opłaty stałe są wysokie a w tej samej chwili rzadko jest pobierane więcej niż 8-10kW.Jak czasami wywali bezpiecznik,to chyba nic się nie stanie.W końcu po to one są.

MAKiN
23-03-2003, 07:35
NA opolsczyźnie moje zapotzrebowamoe 15,5 zabezpieczenie przedlicznikowe 40A licznikowe 32A

bugal
24-03-2003, 09:21
Dzieki za Wasze informacje,
wczoraj rozmawialem z znajmowym mojego krewnego ktry pracuje w ZE i proponowal dla swietego spokoju wybor takiej ilosc kW, zeby przedlicznikowe zabezpieczenieni mialo 32A.
I chyba wlasnie tak to sformuuje w warunkach

pozdrawiam

JANK
24-03-2003, 16:10
Ja mam zabezpieczenie przedlicznikowe 25 A i uważam, że na pewno wystarczy /dom 226 m2 z garażem/.

tom soyer
24-03-2003, 17:55
bugal
mnie sie wydaje dla Twoich potrzeb 32A lekko za duze - w stalych kosztach oczywiscie. "Wskaznik jednoczesnosci" u ciebie pewnie nie bedzie duzy a jednak bedziesz placil koszty od duzego zabezpieczenia. W razie czego wymina zabezpieczenia to ponizej 200PLN. Jesli nie bedziesz zmienial zabezpieczenia przez 2..3 lata to masz je w kieszeni (inaczej wydasz je w stalej oplacie na wieksze zabezpieczenie). Z selektywnoscia tez nie bedzie problemu. Ja jestem zwolennikiem malych, dobrze (dokladnie) zabezpieczonych obwodow. wtedy eSy mozesz miec 10..16A.

bugal
24-03-2003, 18:00
Tom Soyer, kurcze, pierwsze slysze, zeby od wielkosci przylacza (i zabezpieczenia) byly jakies oplaty stale???
myslalem, ze sie placi przy podlaczeniu (120pln x ilosc kW) a pozenij to juz w zaleznosci od zuzycia!?
jak wygladaja te koszty stale zalezne od zabezpieczenia?

tom soyer
25-03-2003, 09:09
zobacz:
http://www.epsa.pl/index3.htm i dalej
"rozliczenia i rachunki", dalej "co znajduje sie na rachunku"
lub
"taryfy oplat", dalej "sprawdz koszty ..."

cyt:
"Opłata przesyłowa stała
Płacona jest co miesiąc, wynika z kosztów stałych
związanych z utrzymaniem i rozwojem sieci
elektroenergetycznej. Jej wysokość zależy od
zabezpieczenia przedlicznikowego lub
poziomu mocy umownej, a w grupie taryfowej G
od rodzaju zainstalowanego u odbiorcy
układu pomiarowego: 1-fazowego lub 3-fazowego."

bugal
25-03-2003, 10:14
nie no bez przesady - jest cos takiego jak oplata stala i to jest na poziomie 3-4 zl. przy 3-fazowym roznica wynosi okolo 1 pln, wiec to nie jest istotny koszt. ale nie placis sie w przypadku naszej grupy (V?) za wielkosc zabezpieczenia przedlicznikowego
- no chyba ze sie nadal myle - czy ktos ten temat zna dobrze i moze wyjasnic czy sa jakies istotne roznice kosztow wariancei 25A i np. 32, 35 albo 40 przy zalozeniu ze zuzyje sie tyle samo energii?

tom soyer
25-03-2003, 12:00
wplyw wielkosci zabezpieczenia przedlicznikowego ma najwiekszy wplyw na cene przy przylaczu budowlanym