PDA

Zobacz pełną wersję : Elektryczny kocioł wodny -czy ktoś ma ?



Darek Rz
01-10-2006, 22:43
Witam

Tak sobie siedzę i myślę (i głupieje na starość :wink: ) W starszych postach jest niewiele informacji na ten temat . Gazu z "rury" u mnie brak ( w adaptacji mam zbiornik na gaz Propan ) .Jest to jednak bardzo drogie rozwiązanie nie tylko w sensie ceny gazu i dzierżawy zbiornika ale i budowy przyłącza i zakupu pieca . Pomyślałem sobie czy nie taniej bedzie założyć elektryczny kocioł wodny grzejący podłogówkę wodną i kaloryfery na poddaszu i zapomnieć o gazie i kosztach związanych z jego instalacją . Wiem powiecie że prąd jest najdroższy .Byc może ,ale porównując koszty wstępne różnica będzie tak duża że warto przynajmniej się nad tym zastanowić . W końcu zakup nowoczesnego kotła gazowego to koszt od 4 tyś w górę(kocioł elektryczny wodny o wiele tańszy) ,budowa przyłącza kolejne tysiące zł ,dzierżawa zbiornika kolejne koszty (500-1000zł rocznie ) Myślę że instalując elektryczny kocioł wodny byłbym do przodu o jakieś 10 tyś zł . Jest to kilka lat grzania prądem .A za kilka lat zobaczymy . Gaz drożeje w zastraszającym tempie i końca tych podwyżek nie widać . Chciałbym dodatkowo dogrzewać dom kominkiem z płaszczem wodnym . Czy wyjdę na tym jak przysłowiowy "Zabłocki na mydle" ?? Mam już gotową instalację CO (podłogówka wodna + grzejniki na poddaszu i dylemat : Propan czy prąd . Dlatego szukam zadowolonych użytkowników elektrycznych kotłów wodnych ogrzewających nimi swoje domy .
Czy jest ktoś taki 8)

pozdrawiam

Waldemar Kiejziewicz
01-10-2006, 23:18
U mnie też na dole podłogówka na górze grzejniki. Nie mam co prawda zrobionej kotłowni, ale to kwestia dni - tygodni. Decyzję już podjąłem. Kocioł elektryczny, kominek z płaszczem wodnym, do CWU wymiennik dwupłaszczowy z grzałką 2000 W i akumulator ciepła (zbiornik wody 750 l w izolacji). Oczywiście do tego osprzęt. Nie mam jeszcze rozwiązania jak to wszystko logicznie połączyć, by działało dobrze. W każdym bądź razie takie będą składowe układu.

MARIO345
01-10-2006, 23:31
Waldemarze
Kiedy będziesz uruchamiał kotłownię?
Ja będę robił układ podobny z tym tylko że akumulator trochę większy okoo 1500 litrów, podłogóka wszędzie ( 160 m2), kominek makroterm z płaszczem, dwa panele solarne do cwu, i dodatkowo grzałka gdzieś po drodze. Mam zamiar montować to wszystko na wiosnę
A swoją drogą blisko mieszkamy ja buduję w szczytnie

Waldemar Kiejziewicz
01-10-2006, 23:42
Muszę to zrobić przed zimą bo niebawem chę się tam wprowadzić. Na razie muszę z jakimś hydraulikiem zaprojektować układ. Pojemność akumulatora można mniej więcej obliczyć ze wzoru, który znajduje się na stronie http://www.cichewicz.com/akcesoria.php?PHPSESSID=00549ddd87292f514f2cc2cb4a 001dbd Jednak gdybym miał więcej miejsca i kasy to pewnie skusiłbym się na większy bufor. Ten prawdopodobnie będzie mnie kosztował 2400 zł.

mariobros35
02-10-2006, 01:21
U mnie też na dole podłogówka na górze grzejniki. Nie mam co prawda zrobionej kotłowni, ale to kwestia dni - tygodni. Decyzję już podjąłem. Kocioł elektryczny, kominek z płaszczem wodnym, do CWU wymiennik dwupłaszczowy z grzałką 2000 W i akumulator ciepła (zbiornik wody 750 l w izolacji). Oczywiście do tego osprzęt. Nie mam jeszcze rozwiązania jak to wszystko logicznie połączyć, by działało dobrze. W każdym bądź razie takie będą składowe układu.
A nie lepiej w miejsce bufora i zbiornika dwupłaszczowego zastodować zbiornik kąbinowany galmeta który łonczy w sobie funkcję bufora i zasobnika na wodę .Jest to zbiornik w zbiorniku zewnętrzny zbiornik zawiera wodę grzewczą c.o natomiast wewnętrzny wodę urzydkową a do tego posiada na wyposażeniu wężownicę grzewczą pod którą można w przyszłości podłonczyć solary :D

Waldemar Kiejziewicz
02-10-2006, 09:10
A nie lepiej w miejsce bufora i zbiornika dwupłaszczowego zastodować zbiornik kąbinowany galmeta który łonczy w sobie funkcję bufora i zasobnika na wodę .Jest to zbiornik w zbiorniku zewnętrzny zbiornik zawiera wodę grzewczą c.o natomiast wewnętrzny wodę urzydkową a do tego posiada na wyposażeniu wężownicę grzewczą pod którą można w przyszłości podłonczyć solary :D

Początkowo miał być taki układ. Jednak, żeby mieć ciepłą wodę użytkową, muszę najpierw nagrzać cały bufor, co może trochę potrwać. Im mniejszy tym szybciej się nagrzeje.
Natomiast w rozwiązaniu, które chcę zastosować, ciepło czy to z kominka czy kotła elektrycznego ma najpierw grzać CWU, później ogrzewanie domu i na końcu akumulator. Po prostu mam ten komfort, że po zamknięciu wszystkich zaworów na grzejnikach nie ma problemu z odbiorem ciepła przede wszystkim z kominka. Dodatkowo wielkość bufora (akumulatora) mogę zwiększać teoretycznie w nieskończoność - ogranicza mnie tu wielkość pomieszczenia. Przy dużym i naładowanym akumulatorze mogę nawet nie palić (czy grzać kotłem elektrycznym ) nawet przez kilka dni. Dlatego wydaje mi się, że to rozwiązanie ma więcej zalet. Oczywiście trzeba może bardziej skomplikować układ całej kotłowni.

Xena z Xsary
02-10-2006, 11:06
bardzo mnie ten układ zainteresował szczegolnie , ze podswiadomie czuję, że gaz wywinie nam numer tej zimy.....
polaczenie kominka z plaszczem, rekuperatora troszke polaczonego z DGP, oraz bufora grzanego prostym kotłem elektrycznym oraz solarami?

Waldemar Kiejziewicz
02-10-2006, 12:50
polaczenie kominka z plaszczem, rekuperatora troszke polaczonego z DGP, oraz bufora grzanego prostym kotłem elektrycznym oraz solarami?

Solary w tym przypadku muszą oddawać ciepło przez wymiennik, taki jak do kominka. Założyłem, że bufor będzie bez żadnych wężownic. Jest tańszy i jak pisałem wyżej spełnia moje wymagania.
Oczywiście zaznaczam, że mogę się mylić lub skomplikowanie układu może być tak duże aż nieopłacalne

Darek Rz
02-10-2006, 13:07
Witam

Czekam więc na kogoś kto ma już kocioł elektryczny i napisze coś o kosztach eksploatacji !!??

pozdrawiam

miwol
02-10-2006, 13:32
Czytam wątek z zainteresowaniem gdyż na dziś grzeję już kominkiem z płaszczem wodnym (CO+CWU) i instalację planuję rozbudować właśnie o kocioł elektryczny. Na forum natknąłem się na szczątkowe informacje na temat kotłów firmy KOSPEL, może ich posiadacze (Anpi?) zabiorą głos?

Do kosztów instalacji takiego kotła trzeba doliczyć nielichą opłatę za większego "esa" w szafce elektrycznej - przy moich 120 m2 KOSPEL sugeruje moc kotła na poziomie 12kW, oznacza to że szczytowy pobór nie zmieści mi się w obecnie zakontraktowanych... właśnie 12 kW... Tu widzę koszty o których autor wątku nie wspomniał.

Mam jeszcze pytanie odnośnie zbiornika buforowego, o którym piszecie. Jak to wygląda, taki powiedzmy 750-litrowy baniak? Czy można go umieścić na poddaszu?

zbyszek m
02-10-2006, 15:35
W sklepie u mojej żony zastosowano kospel 8kW i grzejniki Cu-Al. Cała instalacja ok. 10 litrów wody. Wybór był taki: prad i ziemny. Ziemny to około 12 tys wiecej wydatków ( 1998r.)
Koszty do przezycia 4500 do 6000 za sezon [ IV strefa klimatyczna, 20 stopni wewnatrz, jedna ściana ze szkła, ściany pustak 20 cm, uzytkowanie- sklep, prąd dwie taryfy)
Po analizie stwierdzono: bez sensu II taryfa jak nie uzytkujemy w nocy, zaoszczędzone 12 tyś cześciowo przeznaczyc należałoby na ocieplenie.
Elektryk wpinał kocioł do instalacji o przydziale 4,5 kW i obiecał flachę z każde wybicie bezpieczników ( chodzi o to, że kocioł rzadko chodzi na pełnej mocy oraz o typ bezpieczników), wódki nigdy nie postawił.....
Do sterownika kotła można też podłączyć stycznik, który wypnie kocioł podczas pracy np. kuchni elektrycznej.
Obecnie grzeją kominkiem z płaszczem, grzejniki maja gwarancję na układ otwarty.

W drugim obiekcie zastosowali bufor samoróbkę do kominka chyba z 60 kW. Wężownice z rury na solar, CWU, CO grzejnikowe na piętrze. Na hali na dole chodzą nagrzewnice na wodzie z " pojemności bufora".

Przy układzie buforowym zauważyć nalezy:
Jeżeli bufor mamy w domu to grzeje dom, izolacja jest więc sprawą troche mniejszej wagi niż gdy jest w zimnej piwnicy.
Kocioł ( kominek) + bufor 1000l to około 1400 Kg - należałoby podłączyc do niego odbiorniki o najmniejszej wadze własnej i pojemności. Najlepiej wtedy sprawdzi się idea bufora.
Co do montażu bufora na poddaszu- dwie uwagi:
- aby nie przeciążyć stropu można go umieścic w rogu przy ścianie nośnej
- rewelacyjnie jeżeli kominek- kocioł znajduje się pod nim, i oba są na układzie otwartym - instalacj taka zabezpiecza nas przy zaniku pądu przed zagotowaniem wody prawie w 100 %

anpi
02-10-2006, 15:44
U mnie będzie montowany w tym miesiącu Kospel 15 kW. Do tego kominek z płaszczem. Podłogówka ok. 20 m2, w pozostałych pomieszczeniach grzejniki Purmo. Jak już będzie działał - podzielę się wrażeniami :D

Co do bezpieczników i przydziału mocy. W tej chwili mam przydział 12 kW i zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, ale złożyłem wniosek na zwiększenie do 15 kW, wtedy bezpiecznik będzie 32A. To tak na wszelki wypadek, bo kocioł raczej nie będzie chodził na pełnej mocy - dom jest dobrze ocieplony (15 cm styro i 20 cm wełny na poddaszu), a głównym źródłem ciepła ma być jednak kominek. Jak to będzie w praktyce - zobaczymy. :wink:

Za zwiększenie przydziału mocy z 12 na 15 kW zapłacę tylko ok. 350 zł, to raczej niedużo.

boguslaw
02-10-2006, 17:49
Zadzwońcie do Kospela i dopytajcie się, jakiego typu grzejniki zalecaja do swoich kotłów?

boguslaw
02-10-2006, 17:55
Kocioł elektryczny to również oszczędność miejsca, brak konieczności wydzielania pomieszczenia kotłowni, posiadania kanału wentylacyjnego i spalinowego. Kocioł elektryczny można umieścić niemal wszędzie.
Odpadają doroczne przeglądy serwisowe kotła, kominiarz itd. itp.
Nie ma odgłosów zapalania i wyłączania sie kotła..
Sterownik tygodniowy dopełnia komfort....

anpi
02-10-2006, 19:45
Fakt, nie napisałem o sterowniku, planuję taki:
http://www.euroster.com.pl/e2000tx.html

zbyszek m
02-10-2006, 20:49
2000 tx to popularny euroster zdaje się bezprzewodowy, no i bardzo precyzyjny 1 lub 2 stopnie C pomiędzy włączeniem i wyłączenie ( + - 0,5 st.C). Przy takim sterowaniu kluczowy dla instalecji jest zład wody, czyli prędkość nagrzania medium ( wody), rur, grzejników no i w efekcie pomieszczeń. Policz ile potrwa ( albo kosztuje) podgrzanie takiej instalacji jeżeli będzie ważyć 300 kG ( np. żebra ) i 50 kG przy niskopojemnościowych grzejnikach. Mi wychodzi że ponad 6 razy więcej przy instalacji "ciężkiej" bo inercja po wyłączeniu kotła zwiększy straty przez ściany i stropy.
Ten euroster może też obsługiwać stycznik o czy powyżej.

Aga - Żona Facia
02-10-2006, 22:34
do CWU wymiennik dwupłaszczowy z grzałką 2000 W i akumulator ciepła (zbiornik wody 750 l w izolacji).


MARIO345

że akumulator trochę większy okoo 1500 litrów

Proszę wyjaśnić łopatologicznie co to jest ten akumulator, do czego ma służyć, wady i zalety.

mariobros35
02-10-2006, 22:39
A nie lepiej w miejsce bufora i zbiornika dwupłaszczowego zastodować zbiornik kąbinowany galmeta który łonczy w sobie funkcję bufora i zasobnika na wodę .Jest to zbiornik w zbiorniku zewnętrzny zbiornik zawiera wodę grzewczą c.o natomiast wewnętrzny wodę urzydkową a do tego posiada na wyposażeniu wężownicę grzewczą pod którą można w przyszłości podłonczyć solary :D

Początkowo miał być taki układ. Jednak, żeby mieć ciepłą wodę użytkową, muszę najpierw nagrzać cały bufor, co może trochę potrwać. Im mniejszy tym szybciej się nagrzeje.
Natomiast w rozwiązaniu, które chcę zastosować, ciepło czy to z kominka czy kotła elektrycznego ma najpierw grzać CWU, później ogrzewanie domu i na końcu akumulator. Po prostu mam ten komfort, że po zamknięciu wszystkich zaworów na grzejnikach nie ma problemu z odbiorem ciepła przede wszystkim z kominka. Dodatkowo wielkość bufora (akumulatora) mogę zwiększać teoretycznie w nieskończoność - ogranicza mnie tu wielkość pomieszczenia. Przy dużym i naładowanym akumulatorze mogę nawet nie palić (czy grzać kotłem elektrycznym ) nawet przez kilka dni. Dlatego wydaje mi się, że to rozwiązanie ma więcej zalet. Oczywiście trzeba może bardziej skomplikować układ całej kotłowni.
No tak myślę że bez problemu poradziłbym sobie z twoją wersją kotłowni i z automatyką do tego typu rozwiązania (majpierw cuw potem dom i na końcu bufor )

Darek Rz
03-10-2006, 11:57
Witam

"ZBYSZEK " napisz coś więcej o kosztach eksploatacji . Napisałes że od 4,5tyś do 6tyś zł . Ale za jaką powierzchnię ?? i czy bydynek jest ocieplony ?

ANPI -czekam z niecierpliwością na wieści o kosztach .

pozdr.

anpi
03-10-2006, 15:51
ANPI -czekam z niecierpliwością na wieści o kosztach .


Chodzi Ci o koszt kotła czy prądu do ogrzewania?

zbyszek m
03-10-2006, 18:37
Koszty do przezycia 4500 do 6000 za sezon [ IV strefa klimatyczna, 20 stopni wewnatrz, jedna ściana ze szkła, ściany pustak 20 cm, uzytkowanie- sklep, prąd dwie taryfy)
Po analizie stwierdzono: bez sensu II taryfa jak nie uzytkujemy w nocy, zaoszczędzone 12 tyś cześciowo przeznaczyc należałoby na ocieplenie.

zbyszek m
03-10-2006, 18:40
Powierzchnia tylko 50 m2 ale warunki skrajnie złe ( izolacja i to otwieranie drzwi co 10 minut + wilgoć z botek klientek kochanych.

zbyszek m
03-10-2006, 18:42
Bufor prawie rozpracowany.

Jakie propozycje instalacji za buforem ??

Darek Rz
04-10-2006, 07:11
ANPI -czekam z niecierpliwością na wieści o kosztach .


Chodzi Ci o koszt kotła czy prądu do ogrzewania?

Witam

Oczywiście chodzi mi o koszty ogrzewania :lol:

pozdrawiam D.RZ

anpi
04-10-2006, 12:49
Oczywiście chodzi mi o koszty ogrzewania :lol:


No to będę wiedział za jakieś 4 miesiące (wtedy będzie kolejny odczyt licznika). Ale nie czekam na ten moment z utęsknieniem :lol:

Darek Rz
04-10-2006, 14:39
Witam

No domyślam sie że nie marzysz o tej chwili :lol: . Dzwoniłem do ZE i powiedzieli mi że powinienem zmienić moc przyłączeniową na 18KW z 14 KW(126 zł za KW) w przypadku zainstalowania pieca o mocy 15KW , a ze zmianą taryfy na drugą nie ma żadnego problemu . Mnie zastanawia jedna sprawa . Dlaczego nikt z forumowiczów nie chce sie podzielić informacjami o kosztach ogrzewania prądem .Przecież niemożliwe jest ,aby nikt nie używał elektrycznych pieców wodnych do ogrzewania . W końcu ktoś je kupuje (chyba) .Jesli koszty są niskie (na co mam głupią nadzieję ) to uzytkownicy powinni się nimi chwalić 8) .Jesli są bardzo wysokie to powinni przestrzegać innych .A tu cisza o kosztach jak makiem zasiał................

Duży Boban
04-10-2006, 14:51
A po co się stosuje takie kotły, oświećcie mnie?
Przy grzaniu prądem nie lepiej dać grzejniki elektryczne a nie wodne i podłączyć je po prostu do napięcia? Instalacja na pewno będzie tańsza.

anpi
04-10-2006, 15:55
Sprawa jest bardzo prosta. Kocioł elektryczny jest wpięty w zwykłą wodną instalację C.O. W przypadku podłączenia gazociągu - wystarczy wymienić kocioł. Lub tak jak w moim przypadku - kocioł elektryczny będzie działał równolegle z kominkiem z płaszczem.

anpi
04-10-2006, 15:57
No domyślam sie że nie marzysz o tej chwili :lol: . Dzwoniłem do ZE i powiedzieli mi że powinienem zmienić moc przyłączeniową na 18KW z 14 KW

Niekoniecznie. Kocioł elektryczny np. 15 kW ma możliwość ustawiania mocy, co 3 kW, jeśli dobrze pamiętam. Możesz więc ustawić moc max. np. na 9 kW, mimo że kocioł ma max. 15 kW. Zostaje taki "zapas mocy".

Aga - Żona Facia
04-10-2006, 19:25
Witam

Mnie zastanawia jedna sprawa . Dlaczego nikt z forumowiczów nie chce sie podzielić informacjami o kosztach ogrzewania prądem .Przecież niemożliwe jest ,aby nikt nie używał elektrycznych pieców wodnych do ogrzewania . W końcu ktoś je kupuje (chyba) .Jesli koszty są niskie (na co mam głupią nadzieję ) to uzytkownicy powinni się nimi chwalić 8) .Jesli są bardzo wysokie to powinni przestrzegać innych .A tu cisza o kosztach jak makiem zasiał................

Bo bardzo mało ludzi tak ogrzewa dom.
Jak ja mówię o ogrzewaniu elektrycznym nadszego domu, to wszyscy patrzą się na nas jak na NIENORMALNYCH.

anpi
04-10-2006, 20:02
Ja mam to samo. Jak ktoś pyta o ogrzewanie, a ja odpowiadam - elektryczne, najczęściej pojawia się uśmiech, różnego rodzaju - politowania, przerażenia, niedowierzania, itd.

Teraz na czasie jest "eko-groszek". Wybór kotła na to paliwo jest przejawem mądrości życiowej 8) Pomijam już, że z ekologią ma on tyle wspólnego, co piernik z wiatrakiem.

Waldemar Kiejziewicz
04-10-2006, 20:23
Ja mam to samo. Jak ktoś pyta o ogrzewanie, a ja odpowiadam - elektryczne, najczęściej pojawia się uśmiech, różnego rodzaju - politowania, przerażenia, niedowierzania, itd.

U mnie jak widzą jeszcze 20 cm styropianu na ścianie i gdy mówię, że w podłodze też jest 20 cm to już w ogóle patrzą jak na Marsjanina. I do tego tekst: "Panie ale fachowcy mówią, że 12 cm wystarczy" I w tym momencie zazwyczaj wyjaśniam dlaczego podjąłem tak "nierozsądną" decyzję.

anpi
04-10-2006, 21:52
O tak! Ze styropianem mam to samo, co prawda tylko 15 cm, ale na wiosce to szczyt rozrzutności. Ale co się dziwić, jak połowa domów w ogóle nie ma ocieplenia :D

Dżeku
04-10-2006, 22:43
Mnie zastanawia jedna sprawa . Dlaczego nikt z forumowiczów nie chce sie podzielić informacjami o kosztach ogrzewania prądem .Przecież niemożliwe jest ,aby nikt nie używał elektrycznych pieców wodnych do ogrzewania . W końcu ktoś je kupuje (chyba) .Jesli koszty są niskie (na co mam głupią nadzieję ) to uzytkownicy powinni się nimi chwalić .Jesli są bardzo wysokie to powinni przestrzegać innych .A tu cisza o kosztach jak makiem zasiał................

Poczułem się wywołany do tablicy... więc już melduję:

Dom z lat 50 z poddaszem użytkowym, sciany bez ocieplenia - cegła pełna 40 cm, okna drewniane ok. 15 letnie, ocieplenie dachu - trochę szlaki w stropie i na stryszku. Powierzchnia parteru ok 90 mkw, poddasze nieużytkowane (zamknięte - w ramach remontu na podłodze poddasza ułożone luzem 10 cm wełny mineralnej). Zamieszkany na stałe przez 1 osobę, w porywach do 5-6.

Instalacja centralnego ogrzewania - miedź + grzejniki płytowe Brugmann + kocioł Kospel 18 kW + Auraton 2005 tx. Dodatkowo koza Jotula (6 kW).
Cwu z bojlera elektrycznego 120 l w II taryfie.

Zużycie energii sierpień'05 - sierpień'06 (całkowite):
I taryfa - 6500 kWh
II taryfa - 9700 kWh
niecałe 400 kg brykietu drzewnego (palenie ok 1xtydz)

Cenowo wyszło ciut poniżej 30 gr/kWh (koncern EnergiaPro). Według cen od stycznia chyba lekko przekroczyło 30 gr/kWh.

Jeśli będziecie zainteresowani jakimis dodatkowymi informacjami chętnie dopiszę.

Pozdrowionka

Dżeku

Darek Rz
04-10-2006, 23:38
Witam

Anpi czyli teoretycznie nie ma potrzeby (na razie) zmieniać mocy przyłączeniowej -no chyba że okaże sie że piec musi pracować na maxa :evil: .
Rozmawiałem dziś z jeszcze jednym gościem z ZE . Powiedział mi że sam ma domek i ogrzewa gazem choć ma zniżkę na prąd . Ale dodał że ma znajomego który dom ogrzewa pradem i ten bardzo sobie chwali między innymi koszty które podobno wcale nie sa takie wysokie :-? a wygoda jaka ...

Dżeku -oczywiscie ze chcemy poznać więcej szczegułów .np. jaką temp. utrzymujesz w domu ?? i jakie rachunki przychodzą zimą ??

pozdrawiam D.RZ

anpi
05-10-2006, 06:45
Anpi czyli teoretycznie nie ma potrzeby (na razie) zmieniać mocy przyłączeniowej -no chyba że okaże sie że piec musi pracować na maxa :evil: .

Dokładnie. Ja mam teraz 12 kW, złożyłem wniosek o zwiększenie na 15 kW, ale tylko na wszelki wypadek, żeby było większe zabezpieczenie 32 zamiast 25 A. A to dlatego, że oprócz pieca mam też elektryczny piekarnik i płytę ceramiczną. Jednak jest mała szansa, żeby wszystko pracowało z pełną mocą jednocześnie.

U mnie będzie jeszcze kominek z płaszczem i to on ma być głównym źrółem ciepła. Elektryka ma być używana tylko w przypadku wyjazdu w zimie lub w sytuacji, gdy nie będzie można palić w kominku.

Juras XR4Ti
05-10-2006, 09:04
Ja też tak kiedyś chciałem... Mając nadzieję na gaz.
Ale jak policzyłem koszty, to okazało się, że za cenę samej automatyki do takiego układu, będę miał całe ogrzewanie podłogowe na dole wraz z kosztem izolacji i wylania 10cm zbrojonych płyt grzejnych i grzejniki na górze... I sprawność 100%. I automatykę. I ....

Moim zdaniem nie opłaca się. A jak już ktoś taki kociołek zainstaluje, to wątpię żeby potem w koszty się wpędzał dodatkowe i na gaz zamieniał.
Bo to i pomieszczenia szkoda i komin i hałas i wogóle...

pozdrawiam - Juras

anpi
05-10-2006, 09:16
Eeeeee, coś źle liczyłeś. Kocioł Kospel 15 kW kosztuje poniżej 2 tys. Do tego sterownik pogodowy tygodniowy bezprzewodowy ok. 400 zł. Nic więcej nie trzeba.

Juras XR4Ti
05-10-2006, 09:30
Eeeeee. A te wszystkie rozdzielacze zawory, sterowanie nimi, to co?

Ja każde pomieszczenie steruję indywidualnie. W łazience mam cieplutko, w salonie ciepło a w sypialni chłodno. Tak jak lubię. A jak taki kociołek bez dodatkowej automatyki tego Ci nie da.... I to właśnie koszty generuje. :D

pozdrawiam - Juras

anpi
05-10-2006, 09:47
Jakie rozdzielacze i zawory? Przecież kocioł elektryczny jest wpięty w zwykła instalację C.O. - w moim przypadku podłogówka na 25 m2, w pozostałych pomieszczeniach grzejniki Purmo z zaworami termostatycznymi. Do tego strownik Euroster bezprzewodowy.

Juras XR4Ti
05-10-2006, 10:36
Ale u mnie w tych pozostałych też podłogówka jest. I chodzi mi o zróżnicowanie temperatur w pomieszczeniach.

A poza tym, grzejniki nie za bardzo dekoracyjny element stanowią.
A taki akumulator na kilka :D litrów wody też miejsce zajmuje i kosztuje. Kociołka nie licząc. Reasumując, koszty inwestycyjne dużo większe, a sprawność mniejsza.
Nie podoba mi się to rozwiązanie. No, ale to tylko moje zdanie jest.

pozdrawiam - Juras

Darek Rz
12-11-2006, 22:22
Ale u mnie w tych pozostałych też podłogówka jest. I chodzi mi o zróżnicowanie temperatur w pomieszczeniach.

A poza tym, grzejniki nie za bardzo dekoracyjny element stanowią.
A taki akumulator na kilka :D litrów wody też miejsce zajmuje i kosztuje. Kociołka nie licząc. Reasumując, koszty inwestycyjne dużo większe, a sprawność mniejsza.
Nie podoba mi się to rozwiązanie. No, ale to tylko moje zdanie jest.

pozdrawiam - Juras
Witam

Juras coś chyba mylisz pisząc o kosztach inwestycyjnych w kocioł elektryczny . Przecież instalując podłogówkę i tak musisz zainstalować wszystkie zawory i rozdzielacz niezależnie od tego czy będziesz miał kocioł na gaz czy na prąd .Jeśli myślisz inaczej napisz jaką "automatykę i,zawory i rozdzielaczy należy zamontować do kotła elektrycznego która nie będzie potrzebna w przypadku instalacji kotła na gaz ???