PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki prąd jedno czy trójfazowy ???



SPIDER_2007
12-12-2006, 19:09
Witam wszystkich gorąco.
Mam dylemat odnośnie zamontowania prądu na działce rekraacyjnej.
Jaki prąd powinienem zamówić w ZE.
Jednofazowy czy trójfazowy???
Nie planuję wykonywać na działce prac z urządzeniami na siłę.
Jest to działka rekraacyjna, a nie przemysłowa czy budowlana.
Bardzo proszę pomóżcie mi podjąć właściwą decyzję, zapewne prąd trójfazowy będzie dużo droższy.
W domku będzie 10-12 punktów /lodówka,tv,hydrofor,alarm/
Pozdrawiam Spider. :roll: :roll: :roll:

Artur K.
12-12-2006, 19:41
Lepiej zawsze mieć 3 fazy. Czasami musisz podłączyć większą piłę, albo betoniarkę. A ciepłą wodę lepiej mieć z podgrzewaczy 3 fazowych - jest cieplejsza i wydajniejsze niż 1 fazowe. Hydrofor też można mieć 3 fazowy, i kuchnię elektryczną. Kwestia przemyślenia. Koszt założenia 3 faz wcale nie jest sporo większy niż 1 fazy.

dodi
12-12-2006, 19:43
Jeżeli koszt instalacji i opłat za przesył nie jest dużo większy weź 3 fazy.

dodi

demex
12-12-2006, 21:54
A ciepłą wodę lepiej mieć z podgrzewaczy 3 fazowych - jest cieplejsza.

O co chodzi ???

Do tematu: Zdecydowanie 3 fazy. Nie wiem gdzie jest działka. Ja miałem podobny dylemat i wziąłem, w Bieszczadach nad Soliną, 3 fazy i teraz nie żałuję. Linia doprowadzająca idzie lasami i często jest tak (wiatry, burze), że zamiast 3 mam 2 lub tylko 1 fazę. Aż się boję pomyśleć, co by było gdybym miał tylko jedną. A tak jak coś nie tak to sobie przełączam i nie ma problemu.

Artur K.
13-12-2006, 08:09
O co chodzi ???


Jeżeli w domku nie masz innego żródła ciepłej wody, to zakładasz podgrzewacz wody. Możesz zrobić dowolny zbiornikowy albo przepływowy.
Przy tego typu domkach - rekreacyjne, używane tylko latem i w wekendy opłacalniejszy jest przepływowy. Ale jednofazowe mają moc maksymalnie 5 kW - co daje nam niewielki strumień niezbyt ciepłej wody - poprostu leci letnia woda. Dobre na jeden kran. Natomiast 3 fazowe dochodzą nawet do 24 kW i te potrafią dać wodę o naprawdę wysokiej temperaturze - niektóre modele nawet ponad 60 stopni C.

demex
13-12-2006, 08:18
Spoko :) w odniesieniu do tego co napisałeś to się zgadzam. Ale samo stwierdzenie, że woda z instalacji 3 fazowej jest cieplejsza od tej z jednofazowej było nijasce :)
Ja u mnie w domu mam pojemnościowe 15 litrów (dwie sztuki - prysznic i kuchnia)b przez to nie mam problemó z szambem, bo nie ma stania pod kranem godzinami bo kończy się ciepła woda i trzeba wychodzić.

Leszko
13-12-2006, 08:42
Witam wszystkich gorąco.
Mam dylemat odnośnie zamontowania prądu na działce rekraacyjnej.
Jaki prąd powinienem zamówić w ZE.
Jednofazowy czy trójfazowy???
Nie planuję wykonywać na działce prac z urządzeniami na siłę.
Jest to działka rekraacyjna, a nie przemysłowa czy budowlana.
Bardzo proszę pomóżcie mi podjąć właściwą decyzję, zapewne prąd trójfazowy będzie dużo droższy.
W domku będzie 10-12 punktów /lodówka,tv,hydrofor,alarm/
Pozdrawiam Spider. :roll: :roll: :roll:
Zdecydowanie 3-fazowy można zakupić mniejszą moc przyłączeniową i porozkładać np: 1 faza na hydrofor , 2 faza na resztę drobnych urządzeń ,3 faza może się zdarzyć np gril elektryczny.
Ja zakupiłem trójfazowy z mocą przyłączeniową 7 KW (20amper na wejściu) i chodzi na tym cały dom
hydrofor 1300w,pralka,zmywarka,czajnik,piekarnik i reszta drobnych.Urządzenia porozkładałem po różnych fazach jak na razie jest ok.
Jak będzie potrzeba to dokupię mocy.
Różnie w życiu bywa bierz trójfazowy

perrine
13-12-2006, 09:02
Ja ma świeże przyłącze z ZE i w moim przypadku koszt przyłacza 3 fazowego był prawie 3-krotnie wyższy niż 1-fazowego.

Owszem, jesli ktoś robi przyłącze na działce z domem mieszkalnym to różnce w kosztach pomiedzy przyłączami nie jest duża biorac pod uwagę koszta poniesione w związku z prowadzeniem całej budowy domu, natomiast w sytuacji budowy domku letniskowego sytuacje może przedstwiac sie zupełnie inaczej.

Ja zdecydowałam sie na przyłacze 1-fazowe.
Obecnie wiele urzadzeń typu betoniarka, spawarka itp. sa urzadzeniami wymagajacymi jednej fazy.

Musisz dokładnie przemyśleć jakich sprzętów bedziesz używał??
A jeśli chodzi o same przepływowe ogrzewacze wody które wymagaja 3-faz, to chyba lepiej zastapic je innymi rozwiązaniami, niż dopłacac do pzryłącza badx co badź kupe kasy.

SPIDER_2007
14-12-2006, 18:24
Tego właśnie się obawiam...kosztów!!!
W naszych blokach w mieszkaniach jest chyba prąd jednofazowy i wystarcza!!!
Na działce tak jak już wcześniej pisałem urządzenia typu bojler czy hydrofor są dostosowane do jednej fazy.
Jestem już prawie przekonany, że wezmę prąd jednofazowy.
Chodzi mi o koszty.
Pozdrawiam Spider :wink: :wink: :wink:

retrofood
15-12-2006, 18:30
prawidłowo.
Zalecałbym 1 fazę.

zezo
15-12-2006, 18:50
Nie wiem jakie obecnie są koszty 1 i 3 faz, ale powiem tak w 2004 roku jak ja podejmowałem taką decyzję to 1 faza była tańsza od prądu 3 fazowego około 200 zł, śmieszna kasa jak na taką inwestycję, zdecydowałem się więc na prąd 3 fazowy. :lol: :lol:
Tak wiec nikt mnie nie przekona że lepsze jest przyłącze jednofazowe. :wink:
Rozeznaj temat w swoim ZE, co ile kosztuje.

15-12-2006, 19:07
...Jaki prąd powinienem zamówić w ZE.
Jednofazowy czy trójfazowy???


Napewno 3-fazowy przyda się prędziej lub później. Myślę, że powinieneś zacząć od zorientowania się co do kosztów i dopiero wtedy skalkulować co ci się bardziej opłaca: potencjalna koniecznosć jego wykorzystania czy niski koszt inwestycyjny.
U mnie koszt podłączenia prądu 3-fazowego ma wynieść (właśnie otrzymałem warunki z ZE + umowę do podpisu) łącznie 1346,40 zł + VAT . Wiec dylematu w sumie nie miałem ;).

MARKOG
15-12-2006, 19:46
W naszych blokach w mieszkaniach jest chyba prąd jednofazowy i wystarcza!!!


Tak tylko w naszych mieszkaniach nie podłaczasz podgrzewaczy,betoniarki czy np spawarki (bo przyjedzie ci ktoś ze spawarką do do np zrobienia ogrodzenia) - powiecie są spawarki na 220V - są ale jakiego prądu potrzebują 40A na wejsciu - a 3 fazowa 16A. Zresztą jak ktos napisał to nie jest az tak wielki koszt szczególnie że można wziąśc dużo mniejszą moc przyłączeniową. W blokach jak najbardziej jest zasilanie 3 fazowe - tylko do mieszkań idzie po 1 fazie.

Artur K.
15-12-2006, 23:39
Teraz w nowych blokach też z reguły masz już 3-fazy :) Różnica kosztów ( pomorze środkowe - koncern Energia) przy podobnym złączu wynoszą niecałe 300 zł.
Gdyż do złącza kablowego ZE podejdzie i tak zasilaniem trójfazowym, jedynie w szafce pomiarowej zainstalują Ci licznik 1 fazowy i zabezpieczenie 1 fazowe.
Koszty położenia kabla 5 żyłowego czy 3 żyłowego nie są tak wielkie, a różnica w cenie też nie wysoka. :)
Ponadto dzisiaj nie potrzebujesz "siły", a za rok. dwa, albo dziesięć ? I co wtedy ? Będziesz kopal, pruł ściany i przebudowywał instalacje ?

Zastanów się dobrze :)