PDA

Zobacz pełną wersję : ROLETY ZEWNĘTRZNE - wątek zbiorczy: problemy z użytkowaniem, awarie



erq
22-04-2007, 14:39
domek buduje mi firma i wszystko dotychczas było OK ... ale teraz, gdy mam już wstawione okna i przyklejony styropian do ocieplenia dowiedziałem się, że o roletach zewnętrzych schowanych nad oknem mogę zapomnieć. Nie wgłębiałem się dotchczas w tą tematykę, bo jak już napisałem wcześniej, szef firmy zasze się mnie pytał o to - co teraz chcę. Po oprostu przegapiłem temat !!!! - to się zdarza za pierwszym razem :-?
Reasumując, czy ktoś wie, czy można to jeszcze poprawić bez skuwania nadproży. Chodzi ki o to, że nie chcę mieć rolet zewnętrzych wystających poza szerokość murów.

partner
22-04-2007, 15:00
a nie można wstawić kasety z roletą w ocieplenie?

erq
22-04-2007, 15:15
a nie można wstawić kasety z roletą w ocieplenie?

też o tym myślałem, ale szef firmy, która mi dom buduje tego nie zaproponował. Dlatego pytam mądrzejszych na tym forum :D . W jakiś tam sposób muszę to rozwiązać. 8)

partner
22-04-2007, 15:22
wstawienie rolety w ocieplenie to chyba jedyne wyjście. no chyba że z nich zrezygnujesz :D

Rezi
22-04-2007, 18:39
ja mam chowane rolety w styropianie
niestety aby nie było widać styropianu mam 20 cm

http://rezulak.pl/inne/roleta11.jpg

holusio
22-04-2007, 20:07
Witam zajmuje sie roletami i barmami garażoymi na codzien niestety jedyne wyjscie w tej sytuacji to dac rolety w ocieplenie ale musi byc ok 20 cm i co najwazniejsze zastosowa nalezy wówczs system integro tak aby mozna dostac sKrzynek od doły w razie jakiekiejkolwiek awarii. Jakby co słóuże pomoca :lol:

Rezi
22-04-2007, 20:15
Witam zajmuje sie roletami i barmami garażoymi na codzien niestety jedyne wyjscie w tej sytuacji to dac rolety w ocieplenie ale musi byc ok 20 cm i co najwazniejsze zastosowa nalezy wówczs system integro tak aby mozna dostac sKrzynek od doły w razie jakiekiejkolwiek awarii. Jakby co słóuże pomoca :lol:
off topic
a szkoła nr 1 jescze jest ?
i osiedle kopenika z knajpą KOSMOS ? :lol:

erq
22-04-2007, 20:27
Witam zajmuje sie roletami i barmami garażoymi na codzien niestety jedyne wyjscie w tej sytuacji to dac rolety w ocieplenie ale musi byc ok 20 cm i co najwazniejsze zastosowa nalezy wówczs system integro tak aby mozna dostac sKrzynek od doły w razie jakiekiejkolwiek awarii. Jakby co słóuże pomoca :lol:

u mnie jest niestety tylko 10 cm styropianu, a sama ściana z betonu komórkowego ma 36,5 cm grubości; z tego co czytałem, to skrzynki do rolet mają ca. 15 cm, więc będzie wystawać :-?

Charlie
22-04-2007, 21:19
ja mam chowane rolety w styropianie
niestety aby nie było widać styropianu mam 20 cm

http://rezulak.pl/inne/roleta11.jpg

Bardzo ładnie to wygląda - widać, że kontrolowałeś wykonawców. :P

holusio
23-04-2007, 18:42
szkoła jest a z KOSMOSU zrobili sklep spożywczy... :wink:

RenataS
03-06-2007, 06:19
Witam zajmuje sie roletami i barmami garażoymi na codzien niestety jedyne wyjscie w tej sytuacji to dac rolety w ocieplenie ale musi byc ok 20 cm i co najwazniejsze zastosowa nalezy wówczs system integro tak aby mozna dostac sKrzynek od doły w razie jakiekiejkolwiek awarii. Jakby co słóuże pomoca :lol:

proszę o radę, w naszym projekcie są rolety integro, ale trzeba je "budowac" razem z domem, ze względu na koszta - początkowo duże zastanawiamy się nad takimi roletami: http://www.enolarolety.pl/rolety_zewnetrzne/rolety_antywlamaniowe_13.jpg
co prawda skrzynkę widać, ale nie wystaje ona poza ścianę. ściana będzie 3warstwowa, a więc jest szansa, że skrzynka i nie będzie wystawać.

który system jest lepszy?
pozdrawiam

Chatte
03-06-2007, 09:27
Mam rolety integro w ścianie trójwarstwowej. Nie jest prawdą że musisz je wykonać w całości w czasie budowy domu.
Pierwszy etap to właściwe wymurowanie nadproży - najpierw udałam się do firmy produkującej takie rolety i dokładnie wypytałam jak przygotować nadproża. Majster sie dostosował do instrukcji i w efekcie zewnętrzna warstwa ściny 3M jest uniesiona w stosunku do wewnętrznej o wysokość skrzynki rolety, a nadproża składają się z dwóch części o różnej wysokości dla warstwy nośnej i zewnętrznej. Jakiś rok później, po zamontowaniu okien, firma wykonująca rolety zamontowała same skrzynki i prowadnice rolet we wnękach zostawionych przez murarzy. Pancerze rolet zamontowano jeszcze później.

xwing
03-06-2007, 21:45
Mam rolety integro w ścianie trójwarstwowej. Nie jest prawdą że musisz je wykonać w całości w czasie budowy domu.
Pierwszy etap to właściwe wymurowanie nadproży - najpierw udałam się do firmy produkującej takie rolety i dokładnie wypytałam jak przygotować nadproża. Majster sie dostosował do instrukcji i w efekcie zewnętrzna warstwa ściny 3M jest uniesiona w stosunku do wewnętrznej o wysokość skrzynki rolety, a nadproża składają się z dwóch części o różnej wysokości dla warstwy nośnej i zewnętrznej. Jakiś rok później, po zamontowaniu okien, firma wykonująca rolety zamontowała same skrzynki i prowadnice rolet we wnękach zostawionych przez murarzy. Pancerze rolet zamontowano jeszcze później.
Dokładnie tak samo robię, jestem po konsultacjach z wykonawcą rolet, przeprojektowałem nadproża i do zalania (jutro). Czy o czymś przed etapem ocieplania i wykańczania elewacji muszę pamiętać (dotyczy rolet oczywiście) ?

xwing
03-06-2007, 22:12
O takie dałem nadproże:

http://i150.photobucket.com/albums/s111/xwing0987654321/Budowa/Nadproedorolety.jpg

Chatte
04-06-2007, 05:32
Ze zdjęcia wynika, że będzie to nadproże w jednym "kawalku" dla ściany dwuwarstwowej. Moje było zrobione trochę inaczej: z racji ze ściana 3 W to i nadproża są też 3W, ot zwykłe prostokątne belki o różnej wysokości przedzielone izolacja termiczną (ciągłą dla całej ściany).
We wnęce na nadproże przewidziano jeszcze miejsce na 2-3cm styropianu za skrzynką na rolety. W twoim przypadku też trzeba zaizolować nadproże za skrzynką min własnie te 2-3cm. Rozumiem, że izolacja termiczna ścian będzie tez połozona na skrzynkach?

xwing
04-06-2007, 06:58
Ze zdjęcia wynika, że będzie to nadproże w jednym "kawalku" dla ściany dwuwarstwowej. Moje było zrobione trochę inaczej: z racji ze ściana 3 W to i nadproża są też 3W, ot zwykłe prostokątne belki o różnej wysokości przedzielone izolacja termiczną (ciągłą dla całej ściany).
We wnęce na nadproże przewidziano jeszcze miejsce na 2-3cm styropianu za skrzynką na rolety. W twoim przypadku też trzeba zaizolować nadproże za skrzynką min własnie te 2-3cm. Rozumiem, że izolacja termiczna ścian będzie tez połozona na skrzynkach?
Tak dokładnie - miejsce styku rolety z nadprożem będzie ocieplone, a ocieplenie elewacji będzie zachodziło na skrzynkę ok 3 cm (skrzynka wystaje poza mur 12 cm a ocieplenie elewacji 15 cm). W sumie planuję w przekroju poziomym na wysokości rolety zrobić tak:
1. nadproże
2. styropian 2 cm
3. skrzynka na roletę 18,5 cm
4. ocieplenie 3 cm
5. tynk

lub bez pkt 4 w przypadku ocieplenia elewacji styropianem 12 cm.

fredblasz
04-07-2007, 10:47
Witam,
chce zamontowac rolety nadstawne. Niestety nie podobaja mnie sie te pudelka gdzie zwijany jest pasek. Chcialbym aby pasek zwijajacy wychodzil ze sciany. Jak to zrobic? a moze trzeba kupic inny rodzaj rolet? ja myslalem o roletach firmy Krispol.

walus1
04-07-2007, 12:59
Chodzi ci zapewne o rolety podtynkowe. Chcąc mieć takie rolety trzeba to zaplanowac na etapie robienia otworów okiennych. Trzeba dołozyć ok. 20 cm do wysokosci okna

bwojtek
04-07-2007, 15:38
Oj walus1... On o rowie ty o krowie :lol:
Rolety są zwyczajne. Natomiast musisz zamówić u sprzedawcy zwijacz podtynkowy.

grzegorz10
04-07-2007, 15:51
fredblasz pod tym adresem znajdziesz wszystkie rodzaje zwijaczy , również podtynkowy pod, który trzeba wykuć wgłębienie.

http://www.sukces.bia.pl/sukces2/katalog.php?dzial=zwijacze

walus1
04-07-2007, 21:15
Oj walus1... On o rowie ty o krowie :lol:
Rolety są zwyczajne. Natomiast musisz zamówić u sprzedawcy zwijacz podtynkowy.

no prosze obok krowy baran pojawił sie na forum :D

sejlor
22-02-2008, 12:22
Mam zamontowane rolety zewnętrzne razem z oknami . Pokrywa rewizyjna znajduje się wewnątrz pomieszczeń z dostępem od dołu. I stąd pytanie - jak wykończyć tą pionową plastikową część skrzynki? Zatynkować tynkiem gipsowym o grubości około 4 cm. Czy zamocować płytę k-g. A jeśli płyta to, czym ją zamontować klejem czy na wkręty?

fotograf
22-02-2008, 12:25
Mam zamontowane rolety zewnętrzne razem z oknami . Pokrywa rewizyjna znajduje się wewnątrz pomieszczeń z dostępem od dołu. I stąd pytanie - jak wykończyć tą pionową plastikową część skrzynki? Zatynkować tynkiem gipsowym o grubości około 4 cm. Czy zamocować płytę k-g. A jeśli płyta to, czym ją zamontować klejem czy na wkręty?

ja zatynkowałem - zero pęknieć - ale dawałem siatke - no i mam tynki CW anie gipsowe

Haynauer
22-02-2008, 12:28
a dlaczego aż 4 cm..? skrzynkan powinna być dobrana do grubości muru, ma wtedy taka listwę narożną specjalnie do tynku... wtedy tylko siatka na klkej i tynk...

jeśli tak nie jest to problem jest z naroznikiem... ja bym przykleił jeszcze styrodur o gr. 2 cm. i na to siatka na klej i tynk... a póżniej trzeba kombinować z naroznikiem...

Maxximilian
31-08-2008, 10:06
Witam, mam następujący problem.

Odpadają mi rolety zewnętrzne z tego powodu, że zostały przykręcone do porothermów gołymi śrubami, które się "wykruszają". Mam następujące pomysły:
1. Dołożyć koszulki i w nie wkręcić śruby.
2. Otwóry wypełnić klejem montażowym na to koszulki i w to śruby.
3. Wypełnić otwory klejem montażowym, wsadzić siatki zamiast koszulek i w to wkręcić śruby.
4. Tylko wypełnić klejem i w to wkręcic śruby
5. Zrobić całkiem nowe otwory, a w nich otuliny, i oczywiście śruby.

Moze jeszcze coś innego.

as24
31-08-2008, 10:16
A nie łatwiej reklamować?
Mnie jedną wyrwał wiatr i reklamowałem...

arturrex
31-08-2008, 11:00
A nie łatwiej reklamować?
Mnie jedną wyrwał wiatr i reklamowałem...
pewnie była "antywłamaniowa" :lol:

Maxximilian
31-08-2008, 12:15
Szybciej sam zrobię.

A tak na marginesie jak się wie jak one są zbudowane, to otworzy się je w 60s... :cry:

pablitoo
31-08-2008, 14:36
Szybciej sam zrobię.

A tak na marginesie jak się wie jak one są zbudowane, to otworzy się je w 60s... :cry:

Żadne koszulki czy inne wynalazki . Jak już musisz to zastosuj chemiczne systemy mocowań np : http://www.zamocowania.pl/kotwy_chemiczne.php , http://www.pattex.pl/content/view/271/230/ lub podobne ...
Znakomity sposób mocowania w ceramice , dziurawce i innych trudnych materiałach .

Trociu
01-09-2008, 11:29
Szybciej sam zrobię.Żeby tylko przy jakiejś następnej okazji nie powiedzieli Ci, że ze względu na nieautoryzowane manipulacje przy nich straciłeś właśnie gwarancję.

Lepiej od razu reklamuj z informacją, że grożą wypadnięciem i jeżeli spadną i się uszkodzą, firma będzie musiała ją wymienić.

Trociu
01-09-2008, 11:29
Szybciej sam zrobię.Żeby tylko przy jakiejś następnej okazji nie powiedzieli Ci, że ze względu na nieautoryzowane manipulacje przy nich straciłeś właśnie gwarancję.

Lepiej od razu reklamuj z informacją, że grożą wypadnięciem i jeżeli spadną i się uszkodzą, firma będzie musiała ją wymienić.

gabon
31-08-2009, 14:39
Mam zamontowane rolety zewnętrzne(puszka razem z oknem)- i nie wiem jak to zamaskować. Tynkarz mówił nam , że nie można tego zatynkować- dodam że okna i puszki na rolety są brązowe. Czy ktoś z Was maił podobny problem?

Rezi
31-08-2009, 18:58
albo grubsza warstwa styropianu albo przykleić styro do obudowy

djanya
31-08-2009, 21:55
Mam zamontowane rolety zewnętrzne(puszka razem z oknem)- i nie wiem jak to zamaskować. Tynkarz mówił nam , że nie można tego zatynkować- dodam że okna i puszki na rolety są brązowe. Czy ktoś z Was maił podobny problem?
mozesz sprecyzowac jakie masz rolety i czy chodzi o tynki zewnetrzne czy wewnetrzne?

Wito2008
01-05-2010, 13:34
roleta a napędem , podczas zamykania zablokoawała się w połowie okna i coś się stało z napędem.
Silnik kręci i jak odepnę roletę od niego to się kręci a jak go lekko obciążę to silnik wydaje sie że chodzi ale nie przekazuje napędu na tą rurę na którą się nakręca roleta. Czy jest tam jakieś sprzęgło, czy jakaś zębatka?

Wito2008
02-05-2010, 20:10
może ktoś wyciągał, jak to zrobić. Po prawej stronie jest okrągła blacha przykręcona na 4 wkręty do obudowy rolety, czy jak je odkręce to wyciągnę ten bęben z silnikiem czy nie?

grzegorz10
02-05-2010, 21:48
Gdzie mieszkasz mże Ci pomogę.
Wklej fotkę wtedy będe wiedział jaki rodzaj rolety.

Wito2008
03-05-2010, 11:30
może to coś takiego http://allegro.pl/item1019704474_koncowka_walu_fi_40_obsadka_krociec .html było tak że podczas zamykania , zablokowała się w połowie silnik dalej odkręcał i nagle spadła z hukiem może pozrywały sie te plastiki, zrobię zdjęcie

czmirek
03-05-2010, 12:33
odpiely sie wieszaki trzeba rozebrac skrzynke zawiesic rolete i ustawic silnik sprawdzic jaki byl powod zablokowania rolety
np. za wasko zamontowane prowadnice ( typowy przypadek)

Wito2008
03-05-2010, 13:21
skrzynke otwarłem , wieszaki są ok, silnik chodzi w dwie strony ale nie przekazuje napędu na rure nawoojową

grzegorz10
03-05-2010, 13:54
Sprawdź mocowanie silnika w rurze , oraz czy listwy pancerza nie przesuneły się względem siebie.
Listwa zakończona jest plastikową aretką sprawdź czy na wysokości blokowania się pancerza jestprawidłowo zamocowana w listwie.

Wito2008
15-05-2010, 20:26
Roleta podczas zamykania przyblokowała się w środkowej części okna a potem pod swoim ciężarem spadła na dół. Coś się zepsuło w napędzie , silnik kręcił w obie storny ale nie przekazywał napędu na rurę. Dziś rozebrałem napęd. Uszkodził się plastikowy element (rurka z gwintem w środku która jest zamocowana na końcu rury silnika. Czy taki element można gdzieś kupić czy trzeba zmienić cały silnik? Silnik to Mobilus ARES 40mm 130W.

Wito2008
16-05-2010, 12:41
Roleta podczas zamykania przyblokowała się w środkowej części okna a potem pod swoim ciężarem spadła na dół. Coś się zepsuło w napędzie , silnik kręcił w obie storny ale nie przekazywał napędu na rurę. Dziś rozebrałem napęd. Uszkodził się plastikowy element (rurka z gwintem w środku która jest zamocowana na końcu rury silnika. Czy taki element można gdzieś kupić czy trzeba zmienić cały silnik? Silnik to Mobilus ARES 40mm 130W.

Wito2008
16-05-2010, 22:23
chodzi o ten element po prawej

http://images40.fotosik.pl/290/d404da320cae7fabmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

jareko
16-05-2010, 22:30
wymiana silnika

bwojtek
17-05-2010, 06:30
Mówi się, że Mobilus-y ro polskie siłowniki (tak samo jak Portosy). Skoro tak to nie powinno być najmniejszego problemu z zakupem elementu u producenta http://www.mobilus.pl/ chociaż wygląd zewnętrzny pozwala mi sądzić, że wymienione firmy jak i jeszcze kilka innych mają silniki z jednego skośnookiego źródła:D

jareko
17-05-2010, 07:26
bwojtku - montuje rolety od wielu lat. Poza przykaldami totalnej bezmślnosci instalatorow elektryki, gdy w wyniku ich bledow podana jest faza rownoczesnie "gora" i "dol" i nastepuje natychmiastowe spalenie silnika ani razu nie spotkalem sie z czyms takim jak tu prezentowane. Nie widze tam napisau Made in China ale mozliwe ze masz racje

paninka
21-10-2010, 18:38
Witam.
Kochani mam problem z roletami zewnętrznymi . Okna z roletami w puszce były montowane na początku roku notabene z firmy Fenetra . Przy montażu mnie ni było ,przy sprawdzeniu rolet równiez . Nie sądziłam żepojawią się jakieś problemy - firma niby w porządku - mam do nich "rzut beretem" Teraz z racji tego że w budynku pojawił się drogi sprzęt no i najróżniejsze produkty do potrzebne do wewnetrznego wykonczenia budynku - elektryk (nasz) uruchomił rolety . No i problem - bo rolety się hacza , nie schodzą plynnie . Wezwalismy Pana speca z w/w firmy i stwierdził że puszki są przygniecione styropianem z zewnątrz od ocieplenia , że listwa która biegnie wzdłuż jest wybrzuszona w kierunku rolety , , bo nie ma luzu pomiędzy roleta a styropianem . kazał wyskrobać wzdłuż rowek celem sprawdzenia czy listwa się wyprostuje - ale nie stało się tak . Panowie od ocieplania (notabene mam ich cały czas u siebie w środku ) zaklinali się że to nie jest możliwe żeby styropian był winowajcą . Pan z Fenetry że rolety się poryszą jak nie będzie luzu no tak to logiczne tym bardziej że są w kolorze antracyt . pomocyyyyyyyyy - spece od okien proszę o diagnozę plisssssss!!!!!!

jareko
21-10-2010, 20:40
jeśli blacha jest wygięta przez styropian (wbrew pozorom bardzo często spotykany błąd ociepleniowców) po zrobieniu rowków, należy wtrysnąć piankę do klejenie styropianu między blachę a styropian i docisnąć wciskając klin pomiędzy blachę a roletę do czasu aż piana nie zwiąże -10-20 minut

paninka
22-10-2010, 12:42
ale co jest przyczyną tego? styropian nie był na klej tylko na piankę

jareko
22-10-2010, 13:01
a pomyśl chwilkę
Pianka i tak się rozpręża i taki kawałek cienkiej blachy ugnie się pod jej naporem
Jak ludzie od ociepleń nie myślą taki jest później efekt - blacha się poddaje, im szersza roleta tym wygięcie jest większe, ekstremalnie blach oprze się o pancerz i roleta wogóle nie ruszy rozwijając się w skrzynce i robiąc sobie kuku
opisałem ci jak to naprawić a zrobisz co uważasz

magma_a
09-11-2010, 11:41
Witam !
zamontowali mi Panowie rolety zenętrzne, w kolorze złoty dąb. Skrzynka ze strony zewnętrznej miała być biała, a od wenętrz w kolorze złoty dąb. Jednak kolor jest z dwóch ston i teraz rolety które są zamontowane i troszkę na nich słonko poświeciło wygieły się ( sam dól skrzynki łamie sie w rogala) . Dzwoniłam po róznych firmach i powiedziano mi że gdyby była to skrzynka z jednej strony biała to nie było by problemu. Czy jest to możliwe? Może ktoś coś doradzi.

cezman
09-09-2011, 13:13
Mobilus jest na stronie wyróżnionych produktów Kupuj Nasze
http://www.kupujnasze.pl/wyroznione-produkty/
więc chyba tak daleko by się nie posunęli ...

Interesuje mnie opinia n/t tych napędów - jakość, awaryjność, serwis - czy ktoś ma coś takiego zainstalowane ?

Pozdrawiam,

apsik11
04-02-2012, 11:31
Witam, na wstepnie chcialbym zaznaczyc ze nie znam fachowego nazewnictwa zwiazanego z roletami i moge cos namieszac. Moj problem polega na tym ze podczas podnoszenia rolety zewnetrznej, tasma za ktora podnosze nie chce sie zwijac w kaburze na dole, co uniemozliwia podniesienie rolety. Rolety sa marki rehau i tylko tyle o nich wiem.

kalumet
04-02-2012, 11:36
pewnie padła sprężyna
takie kasety można kupić na allegro za kilkanaście złotych
najpierw rozebrać zobaczyć czy da się coś z tym zrobić