PDA

Zobacz pełną wersję : Halogeny w styropianie ?



Kris2222
30-06-2007, 22:33
Na balkonie maja być halogeny umieszczone w styropianie .Jak uchronić styropian
przed wysoką temperaturą halogena?
Miałem już doświadczenie z halogenami na poddaszu, folia mi sie stopiła , wełna trochę sie spiekła ale naszczę sie nic sie nie stało , zauważyłem to przypadkiem zmieniając żarówkę .

Co tu zrobić? Sprawdziłem ,żarówka swoją wysoką temperaturą wypaliła w styropianie dziurę :-?

Cpt_Q
30-06-2007, 23:06
Ktoś tu gdzieś rzucił ciekawy pomysł o umieszczenie oczek halogenowych w osłonach z doniczek ceramicznych. Mi się ten pomysł podoba, ale sugerowałbym najpierw poeksperymentowanie. Weź kawał styro, zrób model z jednym halogenem i odpal. Halogenki wydzielają naprawdę dużo ciepła... Jakieś otwory wentylacyjne by nie zaszkodziły.

Kris2222
30-06-2007, 23:15
O tych doniczkach już słyszałem , bede musiał to przetestować .
Jest może ktoś kto już ma coś takiego?

Rom-Kon
01-07-2007, 16:00
jeśli jeszcze nie ma styro to zrobiłbym z OSB pudełka i wkleił na równo ze styro. siatka... klej... tynk... i otworki na halogeny. Jeśli styro już jest to też takie pudełka tylko ładne, efektowne jako element dekoracyjny.

Amor
03-07-2007, 13:23
A robił ktoś halogeny w schodach tarasowych, nie zadaszonych? Wkuwa sie je w beton?

johny27
03-07-2007, 14:48
jaj mam halogeny w styropianie od 15 lat i nic si enie dzieje - wiec spoko nie ma sie czym martwic... :)

A to ze welna ci sie spiekla to zart?............ ;)

pawelurb
03-07-2007, 14:52
no a zamiast styropianu nie mozna dać na tym fragmencie wełny ? wełna mineralna raczej bardziej odporna na temperaturę i niepalna , więc zamiast halogeny w styropianie, będą halogeny w wełnie.....

johny27
03-07-2007, 14:54
to niby jaka temp osiaga halogen?
Przeciez mocusie sie go tak ze nie dotyka styropianu

Kris2222
03-07-2007, 21:51
Z tom wełną to nie żart , wygląda jak przypalone włosy :-?
Sprawa już rozwiązana , przyjechał elektryk i rozwiązał sprawę.
Zamówił porcelanowe pokrywki na halogeny , wchodzą do środka na obudowę, z taką fajną dziureczką na kabelek , ponoć specjalnie do tego przeznaczone :).
Powinno być ok.