Niniejszym (50) postem i ja zakładam pamiętnik budowy własnych 4 kątów ze skrawkiem własnej ziemi i nieba![]()
A czynię to w dzień 30 urodzin![]()
Niniejszym (50) postem i ja zakładam pamiętnik budowy własnych 4 kątów ze skrawkiem własnej ziemi i nieba![]()
A czynię to w dzień 30 urodzin![]()
dziennikiiiiikomentarze
Dzieci są takie słodkie, gdy są małe, że ma się je ochotę zjeść.
Potem się żałuje, że się tego nie zrobiło....
Mamy już Pozwolenie na Budowę !!!!!!!!!!!!!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
Dodam, że podbite 13 czerwca w piątek![]()
Ale to chyba na szczęście??![]()
Z pewnością na szczęście..![]()
dziennikiiiiikomentarze
serdecznie witamy wśród naszych..........
dużo pisz, zdjęcia koniecznie konieczne, a na dobry początek projekt domku, może i rzuty???![]()
no i osobne komentarze, by nie zaśmiecać dziennika.......
pozdrawiam![]()
![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Zgadnijcie, jakie zdanie dzieci powtarzają najczęściej na działce budowlanej...
Odpowiedź jest prosta: "Maaaama.... Nuuuudzi mi się..."![]()
Zaczął się robić "ręcami" męża i szwagra domek gospodarczy. Nic nadzwyczajnego... Kilka palet, kilka bloczków, parę kilo wkrętów, jakaś papa, kilka dni dłubania.
Pomysł na domek powstał w naszych głowach jak błyskawica. A że nas nosi już i wodzi, najchętniej kopalibyśmy już pod ławy, nie czekając na koparkę![]()
Więc taki domek pozwolił się nam czymś zająćA kosiarkę i inne manele będzie gdzie trzymać w przyszłości, więc pożyteczne przynajmniej zajęcie sobie znaleźliśmy.. .
Ruszamy prawdopodobnie w przyszłym tygodniu, choć żadna obsuwa już mnie nie zdziwi.
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
PIERWSZA ŁYCHA 21 SIERPNIA![]()
A to efekty trzech godzin rycia przez koparkowego debeściaka...
W międzyczasie małżuś machał ławkowcem w celu pomalowania małej chałupki gospodarczej... ALE ŚMIERZDZI TEN IMPREGNAT![]()
Dzieciaczki na wszystko przygotowane...
W gotowości bojowejTylko dlaczego w dwóch różnych butach
![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
@^%%$%(&)&@ Fotosik... Co dzień foty coraz większe, a strona bardziej rozciągnięta wrrr... W innych dziennikach podobnie
UPDATE...
Najmłodszy potomek zadbał o mój (i tak kiepski) wzrok, powiększając widok w Firefoxie, stąd porozciągane stronki... Od kilku dni czytało mi się znacznie lepiej ze względu na wielkość czcionki. Ale żeby odrazu na Fotosik najeżdżać??..![]()
Ogólny wielki LOL dla mamy![]()
dziennikiiiiikomentarze
Poprawianie wykopów szalunkami:
Efekt poprawiania - wykopy wraz ze zbrojeniem przygotowane do zalania... wrrr..
O, a to zbrojenie w stopach słupów, o którym Panowie Ekipa dowiedzieli się w dzień zalewania ław. Dodam, że wykop jest tylko kilkadziesiąt cm od miejsca dla niego przeznaczonego przez projektanta. Projektu przecież na oczy nie widzieli![]()
A na co komu projekt...
W związku z czym, nie mając już ochoty na nich narzekać, zapewniliśmy Ekipie miejscówki w pobliskim rowie z przecudnymi:
Jak dotarłam na działkę Pan Studniarz już powoli zwijał swój sprzęt, a studnia się czyściła:
Poprawione już przez nas umiejscowienie słupa:
![]()
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
Przed zalaniem ław wrzuciliśmy trochę piniądzorów w wykopy:
I przypadkiem wpadł mi zapasowy kluczyk do pamiętnika pierworodnej, noszony na czarną godzinę w moim portfelu. Nie chciało mi się wyciągać - zostanie na pamiątkę.
I pierwszy beton w wykopy z Nowymi Panami Ekipą. POZDRAWIAM!!
"Żeeeeegluj, żeegluj...."
Gdzie oni płyną??
Strunobeton B37![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Ławy zalane, ale ogólnie pozostało wrażenie ogólnej nędzy i rozpaczy przeplatanej z rozpier....
Pan Gruszkowy, szybki jak strzała, zostawił ślad kół na studni:
Na szczęście zniszczenia tylko powierzchowne, więc dawno naprawione.
Gdy robiłam fotki, najmłodsze pisklę postanowiło wygramolić się z auta, po wcześniejszym zdjęciu kaloszy, wybrać się na błotny spacer w skarpetkach![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Pierwsza z trzech dostaw zaprawy murarskiej. Kasta pomysłu i wykonania małżonka:
Ależ się naczekaliśmy na gości, dla których oś Sciany ma jakieś znaczenie
I używają przyrządów różnych:
A na dodatek mają wspaniałe poczucie humoru![]()
Bloczki przyjechały??![]()
Po pierwszym dniu ciężkiej pracy murarzy (wszystkie narożniki + warstwa dookoła):
Mówię do małżonka: "Zapomnieliśmy obsikać ław na szczęście..."
On na to: "Kto zapomniał, ten zapomniał"![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Nasz fundament pod lekką konstrukcję drewnianą: 8 warstw bloczków na ławach z B37, a wszystko na 1,20 m zamiast na 0,8![]()
Sprawców jest wielu, więc pozwólcie, że nie będę wymieniać.
Najbrzydszy element schronu (Maniek nigdy Ci tego nie wybaczę), choć to tylko ścianka pod komin i ceglaną ściankę podtrzymującą dwa bale stropowe
![]()
Ostatecznie po zasypaniu nigdy jej więcej nie zobacze...
Taniec radości? A może wiatr tak wiał![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Inwestor wziął słupy w swoje ręce... Odpowiednie strzemiona, w odpowiednich odstepach, a słup na odpowiednią wysokość, przez co znacznie ułatwione bedzie zalanie betonem.
Dorobiliśmy się wspólnie odcisków
Mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyćCoś wtedy znalazłam. O efektach wkrótce.
Budowlane Gajdeczki w komplecie.
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Najmniejszy wprost uwielbia wkrętarkę. Uwielbia do tego stopnia, że akumulator wystarczał już na wkręcenie zaledwie kilku wkrętów. Tatusiek więc postanowił coś na to poradzić. Za wkrętarką wlecze się stary akumulator od auta, a wkrętarka jest wciąż rześka i rześka![]()
Nasza działka po bytności na niej syna wyposażonego w to narzędzie wygląda jak po ataku mega zjadliwych dżdżownic![]()
Zalane słupy w trakcie rozszalowywania.
Szalunki również są dziełem inwestora. Te śliczne akra to pozostałość po pierwszej ekipie. Nie zgłaszają się (pomimo moich telefonicznych zaproszeń) ani po swoje szalunki, ani w celu rozliczenia za 4 dni wycieńczajacej pracy do południa, ani w celu odliczenia im kosztów na 2 warstwy bloczków, zaprawę murarską, styropian i Izohan. Jak dla mnie rachunek wychodzi na zero... Może oni są podobnego zdania?![]()
Na dwie ocieplone ściany, przykleiło sie tylko tyle styropianu:
Więc styropian wrócił, skąd przyszedł...
Słupy miały być 25x25 cm, ale w związku ze spodziewaną nadwyżką betonu i rozmiarami szalunków - powstały 40x40. Ale jakie pikne, co??![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Słupy już kończą się paćkać na czarno...
Początki ocieplenia realizowanego przez inwestorów swoimi własnymi ręcyma:
Nasza pierworodna zaczyna zęby zjadać na budowie!!!
No prawie zjadać, bo udało się mleczaka uratować na pączku![]()
Wieczorem ząb został włożony pod poduszkę zgodnie ze staropolskim zwyczajem, aby Wróżka Zębuszka mogła go zmienić w pieniążki.
Bladym świtem obudził mnie mężuś buszujący po portfelach, mrucząc coś o kasiorze. Szczerze... Pomyślałam, że coś z jego głową jest niepokolei. Przemęczony i w ogóleHmmm... Może liczyłam na to, że Wróżka się jednak pojawi?
Znalazł tylko 20 zeta...
Rankiem dzieci te dwie dychy przyjęły jednak z okrzykiem niekłamanego zachwytu![]()
Ja bym złożyła reklamację![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Ocieplenie baaardzo pomału dobrnęło do końca. Domurował sie także brakujący fragment ścianki fundamentowej.
Ale żółwie tempo musi odejść w niepamięć.
Maniek, nasz ulubiony murarz, sam wpadł na pomysł, że załatwi nam pospółkę, zagęszczarkę i koparkę, aby zasypanie fundamentów poszło gładko. Ja nie wiem skąd go wytrzasnęliśmyAle z tego miejsca wielkie dzięki dla Mańka!!!
On i jego współpracownicy - murarze to jakiś ewenement w dzisiejszych czasach.
Robią dobrze, zawsze odbierają telefony, jak obiecują to słowa dotrzymują, a jakby tego było mało - wszystko w przystępnej cenie.
Także na pewno będę miała ekipę do polecenia...
Może Mańka ujęło za serce to, że musieliśmy się znowu przeprowadzić??
Tak, tak... Nasza kolejna przeprowadzka miała być do naszego domu, tymczasem życie lubi płatać figle![]()
Z przeprowadzką było tak:
Miesiąc wcześniej dowiedzieliśmy, że musimy opuścić wynajmowane mieszkanie, ale przez blisko miesiąc nie udało nam się znaleźć niczego do wynajęcia. Nie jesteśmy wybredni - w naszej miejscowości niczego nie było!
W ostatecznym dniu zaczęliśmy wynosić graty. Gdy cięższe rzeczy, typu pralka, lodówka itp. były z pomocą Darka (DZIĘKI DAREK!!!) wytargane na busa, Darkowi przyszło do głowy, że dziadek z bloku naprzeciwko kupił trzy mieszkania nad sobą celem wynajęcia wszystkich trzech. Jedno już zostało wynajęte. Kolejne wykańczało się ze stanu deweloperskiego do stanu zamieszkaniowego.
Tu rozpoczyna się akcja. Szybkie dryndnięcie do mieszkania, które wykańcza dziadek. Dziadek mówi - tak, będzie do wynajęcia, ale od przyszłego tygodnia... Mąż wskazuje palcem na busa - ale my musimy już!!
Pada cena. My nie jesteśmy zachwyceni, przełykamy ślinę, patrzymy na siebie na zmianę. OK!!
WNOSIMY!!!
Z ust dziadka pada pytanie - a dzieci macie???
Mamy...
A ile??
Chórem (ale szeptem) odpowiadamy - TRÓJKĘ...
Cisza....
Cisza...
Bicie serc...
Drżenie rąk...
Nerwowe tiki...
Dziadek - ale kaucja będzie 2 tysiące....
Mąż - a nie da się mniej??
Dziadek - da się... To tysiąc...
WNOSIMY!!!
Tym oto sposobem mieszkamy vis a vis poprzednio wynajmowanego mieszkania i znowu mamy blisko do szkoły, przedszkola, na budowę.
A ja jak głupia cieszę się z balkonu![]()
Dzieciaki nie cieszą się z dodatkowego SWOJEGO pokoju, bo i tak przyłażą spać i bawić się do naszego![]()
![]()
MIESZKAMY
Jest znacznie przytulniej niż pod mostem![]()
A morał z tej historii pewnie będzie brzmiał jakoś tak:
"Głupi ma zawsze szczęście"![]()
dziennikiiiiikomentarze
Ale nie o tym miałam....
W piątek wraz Z Panem Tomaszem pojechaliśmy wybierać okna i drzwi.
Padło na standar JU-68 dębowe.
Na tym pewność się kończy, a rozpoczyna się kolorystyczna rozterka pod tytułem:
D1 klasyczny dąbowy spokojny, ale ciemny
czy D2 czerwoniasty , ale sporo jaśniejszy i weselszy?
Będziemy się pewnikiem z tą kolorową zagwozdką zmagać aż do ostatniego dzwonka.
Dochodzi jeszcze mętlik z dachówkami: jaśniejszy i żywszy brąz karpiówki Koramica, a może matowa brązowa angoba zakładkowej barwionej w masie ceramiki Ruppa?? Oto jest pytanie!
O tym też nie miałam się rozpisywać...
Najlepsze zostawiłam sobie widocznie na koniec![]()
Umowa podpisana, zaliczka na bale wpłacona BĘDZIE DOM!!! BĘDZIE NASZ DOM![]()
![]()
I to całkiem niedługo, bo czymże jest te kilka tygodni w porównaniu z tą wiecznością, którą trwały formalności i gromadzenie pieniąchów??
Wypełniłam przelew i zaprosiłam małża do tego, jak ważnego, kliknięcia.
I wiecie co?? On kliknął i mówi: "I co?? Już?? Tyle starania się o dom i to już??"
![]()
dziennikiiiiikomentarze
A czy komuś podobają sie takie drzwi?? Czy tylko nam?
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Od ranka siedzę na FM. Zamiast wziąć się za porządki (po przeprowadzce jest tego multum) i w końcu wiedzieć gdzie cukier, a gdzie mydło, ja mam FM przecież.
Tylko czy mąż zrozumie?? I co dam dzieciaczkom i jemu na obiadek??
Wiem - forum zapiekane w postach, a na przystawkę wycena z dachówkami w sosie własnym, barwiona w masie![]()
Bo dodatkowo spływają mailami wyceny dachówek i innych dupereli. Ciągle dzwoni telefon, że pospółka, że koparka. Sama dzwonię po keramzyt, traktor z przyczepą itp.
UWIELBIAM TO![]()
dziennikiiiiikomentarze
To teraz na poważnie![]()
Co byście powiedzieli na dom z bali pomalowany białym transparentnym impregnatem, aby zachować rysunek usłojenia sosny??
Do tego brązowy dach i brązowe okna. Biel i brąz - klasyka![]()
Mamy też bezpieczniejszą wersję. Za kilka lat, jak biel się nie sprawdzi lub znudzi, pomalować tą biel brązami tak, aby powstał niejednolity kolor, z jaśniejszymi i ciemniejszymi plamami, ew. różnymi odcieniami brązu...
Jestem ciekawa Waszych opinii Drogie Forumki i Forumowicze![]()
dziennikiiiiikomentarze
Pełna akceptacja !!!!!!!!Napisał agagaj
My robimy podobnie. Ściany zaimpregnuję traolją bezbarwną, okna mam lekko brązowe, opaski wokół okien będą bardziej brązowe. Powinno w miarę wyglądać. Tylko dach mam czarny......
Tylko się zastanawiam czy nie będziesz mieć "za ciężko" od tych brązów.
Swoje efekty przedstawię po najbliższym weekendzie, na który zaplanowana są prace z szarym mydłem i impregnatami.
Kruszon ja mam na myśli biel a nie bezbarwnyNapisał kruszon11
![]()
dziennikiiiiikomentarze
A transparentny to przypadkiem nie oznacza przezroczysty ? Czyli wychodzi, że inaczej bezbarwny....Napisał agagaj
Znalazłam kilka dni temu na stronie Honki coś takiego, ale wciąż się waham...
Ideałem byłyby takie ściany:
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Moja Droga, taki odcień drewna uzyskuje się zaraz po oszlifowaniu bali. Po kilku dniach znacznie ciemnieje. To znaczy nabiera żółtego odcienia. Trzeba zaraz po szlifowaniu pojechać środkiem nie przepuszczającym UV. Mi się osobiście nie podoba, wolę bardziej żółty, dla mnie taki bardziej "naturalny".
A ten ciemniejszy łatwo osiągnąć przecież.
Te bale są pociągnięte impregnatem w takim kolorze...![]()
dziennikiiiiikomentarze
No to mamy kolejny sposób na bardzo jasne bale![]()
![]()
Ile to się człowiek dowie każdego dnia...
Wczoraj dzwonił nasz wykonawca, Pan Tomek, z info, że NASZE BALE JUŻ SIĘ ROBIĄ![]()
Jakoś ciężko mi w to uwierzyć, po wiekach całych wyczekiwania na papierki (formalnościowo-pozwoleniowe i pieniężno-rozliczeniowe) - chyba z 1,5 roku![]()
Podobno bale robią się na nowych, sterowanych komputerowo maszynach tak, że jakość ich obróbki jest znacznie lepsza![]()
I podobno warto się było naczekać, bo suma summarum - wyjdzie nam to na dobre![]()
Ja się cieszę jak %$*&(&%$##@, tylko jak mam uwierzyć w to, że robi się nasz dom??
Wyłazi teraz ze mnie niedowiarek
Niby wiem, że marzenia są po to, żeby się spełniały, a cele życiowe, aby do nich dążyć, ale jak to tak??
TO NAPRAWDĘ SIĘ DZIEJE????? MARZENIA SIĘ SPEŁNIAJĄ???
dziennikiiiiikomentarze
No super. Pan Staszek właśnie mi mówił, ze niedługo zaczynają kolejną budowę (trochę ci ich jeszcze przytrzymam)
Kolory polecam wybierać z wzornika Tikkurili - bardzo dobrze oddają realia. Dostaliśmy taki od p. Tomka
Ja dla nas wybrałbym (i tak zrobiłem) mniej krzykliwe zestawienia, choć przyznam, że te z fotek wyglądają super - trzeba na nie trochę odwagi.
Trzymam kciuki
Zapraszam do komentowania: http://forum.muratordom.pl/dom-z-baj...60c12174cbd307
Nasz dziennik: http://forum.muratordom.pl/dom-z-baj...5204470bb32cf5
Bonde trzymaj, trzymaj ekipęMusimy skończyć najpierw fundamenty
![]()
Akcję rozpoczynamy dzisiaj o 8... Kopara, 2 zagęszczarki, Maniek do pomocy i cała chmara Gajdeczków![]()
Jak nasi potomkowie zobaczą te góóóryyyy piachu, z pewnością nie poczują przez cały dzień ani głodu, ani pragnienia, nawet potrzeby fizjologiczne będą mało istotne...
Zamówiona pospółka do zasypania fundamentów okazała się być drobniutkim piaskiem wymieszanym z gliną. Nawet przemiły gościu, który nam go wykiprował na działkę, stwierdził, że lepiej byłoby poszukać piachu po okolicznych większych budowach. Poza tym w moje obliczenia zapotrzebowania wkradł się niewielki błąd (jakieś 80 ton), a wczorajszego dnia miły kierowca juz nie dałby rady przywieźć tyle, ile potrzebowaliśmy
Cała akcja musiałaby być odsunięta na przyszły tydzień, a to już nam nie w smak było.
Podskoczyliśmy na nasze boisko sportowe (200 metrów w linii prostej ), całe rozryte przez koparki wszelkiej maści, jako że zmieniać się zaczęło całkiem niedawno w rynek z ratuszem, budynki mieszkalne i usługowe. Po krótkiej rozmowie z koparkowym, kilku transportach, mamy na działce piach za pół ceny, ale rewelacyjnej jakości tym razem. Pan oferował jeszcze wspaniałomyślnie, że zasypie nam te fundamenty, ale innego koparkowego mamy umówionego od tygodnia, i to z zagęszczarką swoją...
Dodatkowo mamy farta w postaci sympatycznych kolesi z mpecu, którzy zaczęli wykopki na naszej uliczce. Do podłączenia mają tylko jeden domek, ale u nas przewiercą się przez ściany fundamentowe swoją super maszyną, wstawią kolana i całą płytę będziemy mogli spokojnie zalać chudziakiem bez konieczności rozwalania wszystkiego w grudniu, gdy będą nas podłączać do mpecu.
Bonde do odważnych świat należy
Kolor Twojego domu ogromnie mi się podoba, ale postanowiliśmy zaszaleć.
Oczywiście zrobimy małą próbę kolorystyczną i wtedy podejmiemy decyzję, ale na dzień dzisiejszy trzymamy się planu A.
Plan B jest taki, że jak coś jest pomalowane - zawsze da się przemalować![]()
dziennikiiiiikomentarze
Aukcja charytatywna dla synka naszych znajomych:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=477419805
Pomożecie??
dziennikiiiiikomentarze
Domurowany kawałek ścianki fundamentowej (wewnątrz wstawione kilka prętów dla lepszego wiązania muru) pod ścianę z cegły, na której opierać będą się na śrubach dwa bale stropowe. Z 10 centów zabrakłoby do właściwego ich podparcia![]()
Przepust woda i kanaliza.
Trzeba ich wszystkich dobrze przypilnować (z mężem włącznie)![]()
Echhh...
Góra keramzytu wyląduje za chwilę w fundamentach.
Na wsypaniu keramzytu zakończyliśmy.
No nieee... Zakończyliśmy na grillu![]()
W poniedziałek rozłożymy sobie kanalizę. Przepchamy przez peszle wodę i prund. Rozgarnie się keramzyt, narzuci folię, żeby łatwiej było po tym chodzić i można lać chudziaka.
Gdy jechaliśmy do domu, zaczął padać deszcz i pada do tej pory. Tak więc nawet pogoda nam sprzyja![]()
Powoli zaczynamy dochodzić z drugą połówką do tego, że budowa chaty to CIĘĘĘĘŻKA ORKA![]()
dziennikiiiiikomentarze
Przed chwilą dzwonił Pan Tomasz z Natura Dom...
ŚWIĘTO
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
NASZ DOM JEST GOTOWY!!!!!!!
Leży sobie gdzieś to nasze marzenie drewniane i nie może się, podobnie jak my z nim, doczekać spotkania ze swoimi mieszkańcami przyszłymi...
Niech odpoczywa sobie po porodzie spokojnie - łatwo z nami nie będzie miało
Wracając na ziemię: AJAJAJAAAJAJJJJJ.... A my bez chudziaka na fundamentach![]()
Myśl, myśl, myśl...
dziennikiiiiikomentarze
Przyszedł dzisiaj świstek z Urzędu Gminy.
Dostaliśmy numer dla naszego domu.
35
Co to za numer, ja się pytam! Gdzie ta szczęśliwa siódemka??
I żeby chociaż jakaś kontrowersyjna 13!
A gdzie tam - 35.
Trza się z tym nauczyć żyć - czas start![]()
Numer numerem...
Prądownia chce nam podłączyć prąd do przeciwległego rogu działki niż stanie dom. 50 metrów w ta czy w tą...
Jak już muszą nam zrobić tą wielką łachę, to przynajmniej mogliby pod mordkę podstawić skrzyneczkę.
No nie jest tak??
dziennikiiiiikomentarze
Nadrabiam zaległości:
Początek samodzielnie układanej kanalizy...
Jako smarowidło do łączenia rur posłużyła szminka w kolorze jasny róż (perłowa) najmłodszej Gajdeczki...
Szkodniki w cuuudnch, słodkich malinach grasują pod koniec listopada...
Ubijaka na budowę pieczołowicie sobie hodujemy od 2,5 roku...
![]()
dziennikiiiiikomentarze
Tu już do końca wsypany i rozgarnięty keramzyt i las rurek...
Kucie pod rury z mpcu... Pechowo trafiły nam się tak mocne bloczki, że można tylko wykuć zaprawę naokoło bloczka i wypchnąć bloczek z muru..
Nie było to w naszym obowiązku, a przyjemność ta (trwająca godzinę czasu) powinna się należeć majstrowi z mpecu. Woleliśmy jednak zrobić to samodzielnie, by uniknąć kucia i łatania wszystkiego później, po wylaniu chudziaka i przy wzniesionych z bali ścianach.
Wsypaliśmy zbyt dużo keramzytu w pozostałej części fundamentu, ale jako że małżonek zrobił to tak starannie, postanowiliśmy juz nie przegarniać keramzytu, a resztę komory uzupełnić piachem. Tam są pomieszczenia gospodarcze, także luzik - nie musi być super ciepełka.
Zalewanie chudziaka:
Wszystko na raty - trochę szkoda, ale jest takie powiedzenie: Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło... Zostanie nam kilka tysiaczków na inne potrzebne rzeczy![]()
![]()
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
I co Wy na ten jasny kolor po prawej??
To właśnie nasz numer jeden z Tikurilli (5061). Jasny beż, kawa z mlekiem... Będzie dobry?? Kolor drewna nim pomalowany jest trochę zbliżony do naturalnego. Przy tym drewno wygląda na lekko zabrudzone, jakby poszarzałe.
Ciemniejszy kolor z lewej strony to próbka wyglądu ciemnej powłoki naniesionej na jasną po załóżmy kilku latach. To nasz plan B
Zdecydowaliśmy się na antracytową dachówkę (już zapłacona, więc się nie romyślimy) i ciemne brązowe okna.
Trzebaby było jakoś na jasno te bale..
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
DZIEŃ DWUNASTY - SOBOTA
Lecę na budowę, bo jeszcze nam Panowie Ekipa wiechę powieszą i się zmyją niepostrzeżenieO nie, nie, nie - nie pozwolimy im na to
![]()
Dla odmiany dzisiaj nie leje jak z cebra tylko po prostu leje.
Z przyjemnością wygoniłabym Panów Ekipę do domu, ale to twardziele są i roboty mają po pachy. Zaraz po skończeniu u nas bali, zaczynają strzechę gdzieś w Bydgoszczy
![]()
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
Mi też ten ciemniejszy![]()
jareks1972 witam i zapraszam Cię do komentarzy![]()
Pozdrawiam
dziennikiiiiikomentarze
dziennikiiiiikomentarze
Strona główna
Strona główna
Dzienniki budowy
Grupy budujące
Użytkownicy
Zakupy
Wyszukiwanie
RSS
Widżet
Mapa strony
O wydawnictwie
Redakcja Forum