-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
wymarzony, wyczekany... HORNÓWEK
JAK TO SIĘ ZACZĘŁO?
...chyba całkiem naturalnie i tak... samo z siebie. Kiedy tylko w miarę samodzielnie zaczęłam decydować o swoim życiu, wymyśliłam sobie, że kiedyś będę miała DOM. Taki dom z prawdziwego zdarzenia - przytulny, przyjazny i koniecznie z pięknym ogródkiem. Bo ogrody i 'ogródkowanie' kocham całym sercem i ci, którzy mnie znają nie mają chyba żadnych wątpliwości.
Marzyłam, snułam plany i na podarowanych mi skrawkach ziemi zakładałam ogródki - coraz większe, coraz poważniejsze i tak pomyślane aby w ich sercu mógł kiedyś stanąć ten wymarzony DOM. Kiedy już byłam prawie pewna, że znalazłam to 'moje miejsce na ziemi' okazało się, że plany trzeba jeszcze zmodyfikować. Czemu? - wygrały względy praktyczne. Bo czy jest sens ciągnąć prąd, wodę, gaz i inne takie wynalazki pareset metrów gdy jest możliwość ułatwić sobie życie i wybrać działkę gdzie wszystko to jest w zasięgu ręki? Hmm... sens niby jest ale ... po co grube pieniądze pakować w takie inwestycje skoro później może zabraknąć środków na sam dom? A kto odśnieży 300 metrów polnej drogi gdy sypnie spory śnieg? ...no właśnie. Kiedy rozważałam wszystkie 'ZA' i 'PRZECIW' pojawiły się różne mniej lub bardziej szczęśliwe zbiegi okoliczności i pojawiła się możliwość zawładnięcia bardziej 'ucywilizowanym' skrawkiem ziemi gdzie znane jest już sąsiedztwo, gdzie wszystko jest bliżej, wygodniej...
Cóż...uznajmy, że tak po prostu musiało być...
pewnego dnia 2500 mkw stało się moją - a później NASZĄ czyli moją i męża własnością
-
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
WYBÓR PROJEKTU
...to sprawa poważniejsza niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Niby nic takiego... przejrzeć kilka czy kilkanaście katalogów, wybrać to co się podoba, zapłacić komu trzeba i ....sprawa załatwiona. Niby tak... i wiele osób załatwia tę sprawę właśnie w taki sposób. Dla nas jednak nie jest bez znaczenia usytułowanie domu względem stron świata, nie bez znaczenia jest układ pomieszczeń czy kształt dachu.

Od początku wiedzieliśmy czego chcemy i jakie są uwarunkowania:
- wejście od strony południowej,
- ogród z boku domu (a ponieważ od strony wschodniej jest ulica od ktorej chcemy się odsunąć więc ogródek od strony zachodniej)
- pokój dzienny od strony zachodniej
- od strony północnej jak najmniejsza ilość okien
- co najmniej jeden pokój/sypialnia na dole
- w sypialniach na górze 'normalne' okna a nie dachowe (no... powiedzmy w jednym pokoju jeszcze jesteśmy w stanie takie okna przeżyć)
- sensowny układ pomieszczeń (odpada wchodzenie do domu z garażu przez kuchnię, wchodzenie do kuchni przez pokój, schody kręcone na środku domu czy inne tym podobne kwiatki)
garaż dwustanowiskowy
- mile widziane schowki, garderoby i inne zakamarki
niby niewiele...a okazuje się, że bardzo dużo
. Bo wcale nie ma wielu projektów do których przewiduje się wejście od południa a te projekty, które sporządzone są właśnie w takiej orientacji, przeważnie nie spełniają innych wymaganych cech. Czyli... jak nie urok to.... przemarsz wojska!
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
WYBÓR PROJEKTU - DECYDUJĄCE STARCIE
Podczas kiedy warunki zabudowy uprawomocniają się w gminie, u nas następuje przełom i zapada ostateczna decyzja - BUDUJEMY HORNÓWEK z pracowni MG PROJEKT (wersja 'H' odbicie L) z drobnymi kosmetycznymi modyfikacjami czyli... zatoczyliśmy pełne kółeczko
bo to (o czym nie wspomniałam wcześniej) był jeden z pierwszych naszych wyborów. I BĘDZIE PIĘKNIE!!

Dane techniczne:
Kubatura: 904 m3
Powierzchnia zabudowy: 197,81 m2
Powierzchnia całkowita: 303,37 m2
Powierzchnia netto: 211,59 m2 + garaż 34,40 m2
Powierzchnia użytkowa: 197,59 m2
Wymiary domu: 16,87 m x 17,60 m
Minimalne wymiary działki: 24,60 m x 25,22 m
Wysokość do kalenicy: 8,70 m
Powierzchnia dachu: 330,50 m2
Kąt nachylenia dachu: 37 i 45 stopni
Wysokość pomieszczeń: 2,80 m
w oryginale układ pomieszczeń prezentuje się następująco:

trzeba więc wybrać się do architekta by uzgodnić to i owo, to i owo pozmieniać, zakupić projekt i w końcu zabrać się za budowę!!![/b]
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
KOLEJNY KROK DO PRZODU
21 XI 2008 r. w końcu uprawomocniły się nasze warunki zabudowy - czyli do rąk naszych trafiło dokładnie to samo co wcześniej z tym, że z dodatkową czerwoną pieczątką... czy na to naprawdę trzeba było tak długo czekać?
my czekać nie zamierzaliśmy! zebraliśmy wszystkie niezbędne uzgodnienia:
- z gazownią,
- ze STOENem
- z MPWiK
zabraliśmy też zestaw 4 sztuk projektów i planów zagospodarowania działki
i pobiegliśmy do gminy by wystąpić o pozwolenie na budowę. Wielkie było nasze zdziwienie, gdy okazało się, że potrzebny jest także papierek z ZDMu stwierdzający, że droga lokalna ma połączenie z drogą publiczną. I ni cholery nie trafiało do gminnych urzędników, że droga takowe połączenie ma, skoro stoją przy niej inne domy...
Udało się jedynie wyprosić by nasz zestaw papierów trafił już do odpowiedniego gabinetu na odpowiednim piętrze a my najszybciej jak to będzie możliwe niezbędny świstek doniesiemy.
no a później... niewiadomo kiedy zrobiło się świątecznie i urzędnikom nie w głowach było już przeglądanie papierków... Trzeba było uzbroić się w cierpliwość i czekać, czekać, czekać...
A w tzw. międzyczasie okazało się, że do nowego domostwa wprowadzimy się już w nieco większym gronie - czyli nie tylko MY + SUCZKA (o wdzięcznym imieniu Mela)... W nowym domku zamieszka z nami dziecię (płci męskiej, o wdzięcznym imieniu Szymonek), które pojawi się na świecie na przełomie czerwca i września
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
KONIEC PAPIERKOLOGII (...PRAWIE)
marzec 2009 - do naszych rąk w końcu trafia długo wyczekiwane POZWOLENIE NA BUDOWĘ. Jeszcze tylko chwila moment (mamy nadzieję) a warunki uprawomocnią się i będzie można wbić pierwszą łopatę.
Poszukiwania odpowiedniej ekipy przebiegały nawet gładko. Trochę poczytaliśmy, co nie co podpytaliśmy naszych bliższych i dalszych znajomych, kilka telefonów, kilkanaście maili i nabraliśmy pewności komu powierzymy budowanie naszego Hornówka. Rozpiętość cenowa... ogromna choć zawsze rozmawialiśmy o tym samym zakresie prac. Wszyscy zgodnie twierdzlili, że są najlepsi i najsolidniejsi, wszyscy kupują materiały najtaniej i wszyscy działają uczciwie - tylko czemu jedni chcą za wybudowanie domu do stanu deweloperskiego 400 tys a inni 700??? - ciężko to pojąć...
Po ostatnich - i prawie ostatecznych - rozmowach z naszym panem budowlańcem (zwanym przez nas pieszczotliwie PANEM JÓZKIEM) ustaliliśmy, że prace budowlane rozpoczynamy na przełomie kwietnia i maja 2009 r. Wówczas ziemia obeschnie już na tyle, że bez większych problemów będzie można kopać piwnicę. Wcześniej - mogłoby to być nieco kłopotliwe i uciążliwe - a nam także zależy na tym by wszystko szło miło i gładko.
Plan mamy taki, że nasz domek DO GRUDNIA 2009 będzie w stanie deweloperskim - MUSI SIĘ UDAĆ!!!
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
16.04.2009 r.
DECYZJA JEST OSTATECZNA
...taki dopisek znalazł się na pozwoleniu na budowę, którą odebraliśmy z gminy
czyli KOLEJNY KROK DO PRZODU!
16. kwietnia 2009 r. uprawomocniło się pozwolenie na budowę!
Teraz w toku jest zmiana pozwolenia na budowę tak, by budowa nie była jedynie MOJA a NASZA i ... lada chwila startujemy!
W umowie wyraźnie zapisane mamy, że do grudnia NASZ HORNÓWEK stanie w stanie deweloperskim... czy się uda? - mocno zaciskamy kciuki!
30 kwietnia 2009 r- rozszerzenie pozwolenia na budowę gotowe!!! oczywiście czeka w gminie na uprawomocnienie.
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
21.05.2009 r.
...SIĘ DZIAŁO!!!
Od rana pogoda nienajlepsza, w prognozach słychać o opadach i burzach, a do tego roboty cała masa i pojawiają się pierwsze głosy, że 'niestety dziś z laniem betonu jednak nie zdążymy'. Mimo wszystko robota startuje o 7mej i panowie od razu zabierają się do zaplatania zbrojeń...

a pan koparkowy zostaje zagoniony do ciągu dalszego piwnicznych wykopków

kopiemy coraz głębiej... i głębiej... i nasza działka w końcu pokazuje co kryje się 'w środku'.

Ostatecznie nasz wykop w najgłębszych miejscach ma aż 2.60 m !!! i nasz 'społeczny inspektor' zaczyna się śmiać, że na takim fundamencie wybudować można 5-piętrowy budynek. No ale ... kto wie co będzie w przyszłości??? 

Z naszej zielonej, pracowicie pielęgnowanej trawki niewiele już pozostało, mamy za to pokaźne zwały ziemi i wykopki przypominające wykopaliska w Efezie

Naszym budowlańcom robota pali się w rękach...

i nawet za pomocą swoich ubiorów manifestują swoje podejście do lenistwa na budowie więc jest cień szansy, że jeszcze dziś do naszych dołków trafi beton.

O godzinie 19 tej na placu budowy pojawia się ostatecznie pompa i pierwsza porcja betonu

Z niecierpliwością oczekujemy na pierwszy 'bryzg' betonu do naszych dołków...

...i okazuje się, że oczekiwanie nie trwa długo - bo trzeba zdążyć z zakończeniem lania przed zmrokiem

Ostatecznie na naszej budowie pojawiają się aż cztery gruchy (!!!) i nawet pan Paweł twierdzi, że TAKIEJ piwnicy, to jeszcze nie robili
No cóż... od początku wiedzieliśmy, że nasze długie poszukiwanie tego jednego jedynego projektu nie doprowadzi raczej do uproszeczenia tematu a raczej do jego skomplikowania 

Ostatecznie do naszych wykopów trafia około 35m3 betonu!!! - podobno to imponujący wynik (?) - nie pozostaje mi więc nic innego jak w to uwierzyć.

...i na razie trzeba mieć niezłą wyobraźnię żeby to wszystko ogarnąć i zobaczyć jak to tak naprawdę będzie wyglądać.
Wierzymy jednak, że w ostateczniej wersji nasze piwnice zaczną wyglądać tak jak jest to narysowane w planach czyli mniej więcej tak:

A z naszej ekipy jesteśmy jak na razie SUPER ZADOWOLENI! To był naprawdę DOBRY WYBÓR!
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
27.05.2009 r.
...I TYLE GO WIDZIELI...
nie wiadomo dokładnie kiedy i nie wiadomo jak ale w godzinach porannych, po całonocnej policyjnej warcie, pocisk znikł! Podobno tuż po 8mej przyjechały dwa 'pancerzaki' i znalezisko zabrały. Obyło się bez blasku fleszy, bez kamer i tłumu gapiów no i co najważniejsze bez wielkiego BUM!
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia