dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 1 z 2
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Temat: jakie garnki lepsze?

  1. #1

    Domyślnie jakie garnki lepsze?

    zamierzam wymienić garnki kuchenne. Chcę już takie "na lata". Waguję się pomiędzy firmą Berghoff a Maibach Solingen ( bo Zepter nie wchodzi w rachubę z powodu kosztów). Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie, na które się zdecydować?

  2. #2

    Domyślnie Re: jakie garnki lepsze?

    Cytat Napisał ewa1201
    Chcę już takie "na lata
    Świadomie nie kupuję garnków "na lata" - drogie to, choć ładne, fakt. Wolę co jakiś czas kupić nowe - tańsze. Jak sie coś przypali, to przynajmniej nie żal. A jedzenie tak samo mi smakuje, zarówno ze zwyczajnych, jak i tych zepterowskich

  3. #3

    Domyślnie

    Ewuniu, nie masz racji!
    Ja mam od lat garnki Fogacci, stalowe z podwojnymi sciankami (pomiedzy woda), w ktorych nic sie nie przypala, mozna robic w nich cuda. Gotowane potrawy zawsze maja 105 stopni (optimum podobno), kasza nigdy sie nie przypali, o duszonym miesie mozna zapomniec na 5 godzin, zostawiajac je na gazie, i nic sie nie stanie, jarzyny gotuje sie bez wody, dzieki czemu zachowuja mnostwo smaku... Uzywam tych garnkow na co dzien i zawsze wygladaja tak samo doskonale. Nigdy bym tych garnkow nie zamienila na inne, czasem marzy mi sie tylko jakis nowy z tej samej serii, wiekszy, mniejszy, plytszy, glebszy...
    Mialam kiedys kilka stalowych "z innej parafii", zuzywaly sie, raczki odpadaly albo smierdzialy podgrzewane - rozstalam sie z nimi bez zalu, a jednak z rozterka, ze to wywalanie pieniedzy.
    Zdecydowanie, garnki warto kupowac "na zycie"

  4. #4
    anonymus
    Guest
    anonymus

    Domyślnie

    OK, to powiedz coś bliżej o tych Fogacci. Gdzie to można nabyć i jak to wygląda cenowo. Ja także uważam, że wiele zależy od garnków, potrawy [po prostu inaczej smakują. Wiem już czym się zainteresować: maibach, Fogacci, Berghoff- ale czym się kierować przy wyborze?

  5. #5
    Guest

    Domyślnie

    Cytat Napisał ma
    Ewuniu, nie masz racji!
    Być może, bo raczej nie mam doświadczenia z bardzo drogimi garnkami. Raczej ze stalowymi z innej półki.

  6. #6

    Domyślnie

    Cytat Napisał anonymus
    Wiem już czym się zainteresować: maibach, Fogacci, Berghoff- ale czym się kierować przy wyborze?
    Moje garnki byly kupowane z 10 lat temu we Wloszech, nie pamietam cen, teraz zreszta bylyby to informacje nieaktualne. Kolejne dostaje w prezencie, wiec tez cen nie znam. Trzeba poszukac w internecie. Ta firma produkuje tylko garnki z podwojnymi sciankami, o ile wiem, wiec nie ma problemu z wyborem - trzeba kupowac takie, ktore pasuja rozmiarem: plaskie do podgrzewania i do sosow, glebokie do kasz i ryzu, srednie do jarzyn i miesa, najwieksze do chilli con carne czy risotta na wielkie przyjecia dla przyjaciol...
    Co do innych garnkow stalowych (inne moim zdaniem nie wchodza w ogole w rachube), to wazny jest gatunek stali, grubosc i warstwowa struktura dna, uchwyty, ktore nie parza, szczelne i dosc ciezkie pokrywy...

  7. #7

    Domyślnie

    Ten gość powyżej, to ja

  8. #8

    Domyślnie

    Potwierdzam, w dobrych garnkach stalowych bardzo trudno coś przypalić, a jak to sie juz uda (np. za duży gaz, aż na ściankach garnka) to bardzo łatwo zmyć spalone i garnek jak nowy.
    Też mam, garnki Vario (to firma typu Zepter handlująca na Śląsku) i są ok.

  9. #9
    Guest

    Domyślnie

    Ja mam naczynia firmy Zepter i jestem bardzo zadowolona.
    Nigdy mi sie w nich nic nie przypalilo.Zupy wychodza
    mi rewelacyjne, miesa duszone wysmienite, a warzywa
    np. na salatke jarzynowa nie sa rozgotowane i
    wodniste.Mam te garnki od czterech lat i po
    umyciu wygladaja jak nowe.Mysle, ze warto
    zainwestowac w tego typu naczynia, zwlaszcza
    gdy ktos lubi gotowac.
    bonnie

  10. #10

    Domyślnie

    Też mama gary Zeptera, ale kupiłam je z powodu słabego charakteru a nie z przekonania. Korzystam z nich przeszło 10 lat i nie narzekam. Teraz przydałyby mi się jeszcze ze dwa nowe, ale już więcej nie kupię takich. Za drogie. Jola

  11. #11

    Domyślnie

    My mamy garnki berhoff i nie narzekam nie licząc tych plastykowych uchwytów któr się rozlatują po 6 latach a tak super i używaj ich najlepiej na elektryczbej kuch bo na gazie trochę za gorąco

  12. #12

    Domyślnie

    10 lat temu kupiłam garnki AMC.
    Jestem zadowolona z nich ,a firma nie robi problemów z gwarancja(w pokrywie szybkowarowej miałam defekt i bardzo szybko mi wymienili uszkodzona część).Polecam pomimo wysokiej ceny.
    Pozdrawiam

  13. #13
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania
    garnek

    Zarejestrowany
    Mar 2009
    Posty
    2

    Domyślnie Naloty

    Jakie naloty można uznać za normalny efekt użytkowania garnka ze stali? Jaki kolor, wielkość.
    To już drugi model na którym powstają dlatego pytam. Najpierw miałem chińskie w komplecie z łyżkami z czarnego winylu Tamten miał plamki małe liczne w kolorze czarnym i czerwonym.
    Teraz mam Stainless Steel i po pierwszym użyciu wyszły nieliczne a większe białe z brązowym.

  14. #14

    Domyślnie

    nie wiem, jakie plamy na co wskazują i jakie mają prawo się robić. Od wielu lat używam różnych stalowych garnków i żadnych plam na nic nie mam dopóki nie spalę CZy gotujesz coś szczególnego? założę się, że po jednej szczawiowej czy ogórkowej plamy znikną

  15. #15
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania
    garnek

    Zarejestrowany
    Mar 2009
    Posty
    2

    Domyślnie Dięki

    Masz rację po dłuższym myciu cytrynką cała część brązowa zniknęła. Zobaczę jak będzie sie zachowywała część biała. Zastanawiam sie czy to sól nie do końca rozpuszczona czy kamień? Np. gotowane były ziemniaki.

  16. #16

    Domyślnie

    myślę, że po tym, jak nasze matki i babki gotowały wszystko, włącznie z tą ogórkową i pomidorową, w garnkach aluminiowych i nie zastanawiały się, że trują rodzinę, a my przeżyliśmy, nie masz sie co specjalnie martwić o te plamki - problem, jak dla mnie, wyłącznie estetyczny. Przykryj pokrywką

  17. #17
    Lider FORUM (min. 2800) Avatar TMK
    Zarejestrowany
    Dec 2005
    Posty
    3.144
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    137

    Domyślnie

    Cytat Napisał dawid73
    My mamy garnki berhoff i nie narzekam nie licząc tych plastykowych uchwytów któr się rozlatują po 6 latach a tak super i używaj ich najlepiej na elektryczbej kuch bo na gazie trochę za gorąco
    raz na 2-3 lata po 10zł/szt to nie tragedia. Można zamontować zwykłe po 3zł
    a zestaw berghoffa polecam, praktycznie nie do zdarcia
    Pozdrawiam, Tomasz

  18. #18

    Domyślnie

    Mam garnki Zeptera tylko żałuje że tak mało

  19. #19
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania
    Ania007

    Zarejestrowany
    Jul 2009
    Posty
    1

    Domyślnie

    A ja polecam garnki Korkmaz jak wszystkie inne są wykonane ze stali INOX 18/10 z tym wyjątkiem, że są produkowane w turci a nie w chinach jak cała reszta (Berghoff,Bohman,Peterhof,Bergner itp.) mają metalowe uchwyty nie do zdarcia i nie są polerowane od wewnątrz (są satynowe) dzięki czemu środek jest trwalszy i mniej przywiera. Nie twierdze, że garnki Berghofa są złe bo za tę cenę są super patrząc z perspektywy czasu pare lat temu jedyne garnki ze stali 18/10 to był zepter. Korkmaz w przeciwieństwie do innych firm specjalizuje się przedewszystkim w produkcji garnków i ma w ofercie wiele kompletów. Najtaniej można je kupić w sklepach internetowych i na allegro, jak kupiłam tu http://kuchlandia.pl/Gotowanie/Zestawy-garnkow/ bo było najtaniej. I niepolecam philipiaka i zeptera bo na 90% ich ceny składają się prowizje sprzedających i reklama.

  20. #20

    Domyślnie

    Cytat Napisał Anonymous
    Ja mam naczynia firmy Zepter i jestem bardzo zadowolona.
    Nigdy mi sie w nich nic nie przypalilo.Zupy wychodza
    mi rewelacyjne, miesa duszone wysmienite, a warzywa
    np. na salatke jarzynowa nie sa rozgotowane i
    wodniste.Mam te garnki od czterech lat i po
    umyciu wygladaja jak nowe.Mysle, ze warto
    zainwestowac w tego typu naczynia, zwlaszcza
    gdy ktos lubi gotowac.
    bonnie
    A może po prostu jesteś dobrą kucharką
    Obawiam się, że mnie i Zepter by nie pomógł

Strona 1 z 2

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony