No to dziękijacematy[/quote]
Dzisiaj zakończyliśmy roboty kominkowe i około kominkowe.
Co prawda jeszcze brak fugi między płytkami i parkiet do mycia i olejowania, ale można zapodać poniższe fotki
sorry, że aktualizacje na głównym forum a nie w dzienniku budowy, ale bez sensu go zakładać pod koniec budowy.
Choć nie do końca - mamy całkowicie niezagospodarowany teren wokół domu, a i w środku jest dużo do zrobienia. Ale to będziemy już robić po wprowadzeniu.
co do kosztów - trudno je oszacować bo jeszcze szybko się nie skończą, ale na pewno przekroczyły nasze założenia, choć i tak kilka rzeczy udało się kupić/zrobić taniej to z nawiązką dopłaciliśmy gdzie indziej. np. tanio kupiony parkiet, ale do tego oleje, listwy, kleje, grunty, robocizna - wychodzi drugie tyle - choć i tak dużo robimy sami.
Za sam tynk zapłaciliśmy więcej niż za styropian - i to z 18% rabatem.
Tak można by wymieniać
jacematy będziesz wpadał od czasu do czasu na nasze forum??? Nie owijaj w bawełnę i napisz w ilu sie zmieściłeś
Jeśli możesz to na priv. My myślimy o 300 tysiach + meble (fajnie bybyło z meblami) a co z tego wyjdzie to czas pokaże.
Pochwal się jaki masz tynk? Silikonowy? Akrylowy czy inne cudo?
Pozdrawiam,
Pewnie, że będę wpadał doglądać co na innych budowach...
Zresztą nasza Marysia też będzie się jeszcze zmieniać
Śmiejemy się z żoną, że po Muratorze, Dobrym Wnętrzu i Werandzie czas na Dom i Ogród.
Przeglądamy projekty i realizacje stajni, drewutni, altanek, grilli, wędzarni itp.
Jedynie basenu nie planujemy, choć w naszych warunkach glebowych wystarczyło by wykopać dołek i staw gotowy, bez izolacji - wystarczy nam rzeka w granicy działki
Trzysta śmignęło jakiś czas temu, ale może uda się zmieścić w 350.000 bez mebli.
Może jakbyśmy zaczynali budowę w tym roku to by się udało < 300 - dużo materiałów podstawowych potaniało.
Co do tynku - to akrylowy KABE Permuro kolor K10070![]()
Zadaszenie tarasu duuużo kosztowało (fundament - beton, zbrojenie + robocizna, więźba, dachówka, folie + robocizna, potem podbitka drewno, impregnaty + robocizna).
Nasza Maryśka jest dłuższa i wyższa od projektu - co przekłada się na koszty materiałów i robocizny.
Jeśli się powyższe odejmie to może i uda zmieścić się w 300k, tym bardziej, że koszty materiałów spadły.
Więc głowa do góry
Dalej twierdzę, że podstawowy projekt da się zrobić w magicznej kwocie.
Gorzej jak zaczyna się udziwniać, choć z udziwnień mamy właściwie tylko podłogówkę i odkurzacz centralny - jeśli chodzi o instalacje i dużo drewna na elewacjach - a można by dać plastik imitujący drewno
Nie oszczędzaliśmy na chemii i impregnatach, tam gdzie miały być kleje wysokoelastycze to są (2,5 raza droższe) - to tylko przykład.
Znam takich co nie wiedzą co to dysperbit, folia w płynie - a dom stoi i jest OK - tym bardziej, że jest druga strona medalu czyli producenci i lobbyści nakłaniający nas do niesprawdzonych (nowoczesnych) i kosztownych systemów budowlanych, bez których nie da się wybudować domu
Podsumowując - jak we wszystkim - przy budowie potrzebny jest rozsądek
Witam
Z mojej strony tylko info, że zmieniłem nazwę profilu - dodana literka "K"
Chciałem zaktualizować maila w profilu, na taki do którego mam dostęp i się zablokowałem - stąd moja nieobecność. Administrator tego forum się nie odzywa więc założyłem nowy profil
Co do Maryśki - moglibyśmy już mieszkać, ale czekamy na zrobienie schodów, co mam nadzieję nastąpi w przyszłym tygodniu.
Tymczasem wiercę, wkręcam, skręcam, instaluję i nie widać końca...
Drugim warunkiem koniecznym jest oczywiście net i tu nas obecny tzw. "provider" olał, bo stwierdził, że teraz buduje dom i to jest dla niego najważniejsze. Dlatego zmieniamy dostawcę
Ze zmian mamy drzwi do łazienek (na razie - reszta we wrześniu) jak obfocę to zamieszczę..
Co do wymiarów grzejników - musiałbym je pomierzyć.
Firma, która robiła nam instalację - robiła to kompleksowo. Robili wg własnych wyliczeń i naszych ustaleń, co gdzie ma być. Mogę pomierzyć ale tak na prawdę wszystko okaże się, jak przyjdą mrozy - oby nie (jestem za globalnym ociepleniem)
Mam nadzieję że w przyszły weekend będę już pisał z nowej lokalizacji - o ile będę miał neta. A jak nie, to się poszuka tyle tego krąży powietrzu![]()