+ Odpowiedz na ten temat
Strona 93 z 130
Pokaż wyniki od 1.841 do 1.860 z 2600

Temat: Marysia z Horyzontu

Domyślnie

No to dzięki jacematy[/quote]

Domyślnie

A że się jeszcze dopytam: w kuchni nie masz grzejnika, czy go przeoczyłem???
    Było o tym kila stron wcześniej, nawet fotki były.

Pozdrawiam,

3. Jaki styl domu będzie funkcjonalny, solidny i idealny do sprzedaży? Czy domek letniskowy można wybudować w lesie i na działce rolnej? Co na to prawo WARUNKI TECHNICZNE: usytuowanie budynku a granica działki Budowanie domu krok po kroku: kolejne etapy budowy

Domyślnie

Cytat Napisał gospodarz
    A że się jeszcze dopytam: w kuchni nie masz grzejnika, czy go przeoczyłem???
    Nie mamy, bo nie było by gdzie wstawić mebli - jest podłogówka na środku tam gdzie nie ma szafek.

Domyślnie

Stefka w Maryśce, czyli kot kuchenny

Chyba kończymy już budowę, bo robimy zdjęcia kotu

Czy macie może jakieś fotki garderoby?
    Zastanawiamy się jak ją efektywnie wykorzystać.

ELITA FORUM (min. 1000)
    pati25

Wpisy w Dziennikach Budowy
    12

Domyślnie

jacematy to bedę czekać na podsumowanie Marysi .Co ci sie nie podoba ,co sie nie udało ,co Cię zaskoczyło a co jest bardzo funkcjonalne .I ile ta Maryśka wasz kosztowała I jak sie mieszka?oczywiście.....
    Magda

Domyślnie

no to wszyscy na to czekamy
    Sławek i Natka

Domyślnie

Dzisiaj zakończyliśmy roboty kominkowe i około kominkowe.
    Co prawda jeszcze brak fugi między płytkami i parkiet do mycia i olejowania, ale można zapodać poniższe fotki

sorry, że aktualizacje na głównym forum a nie w dzienniku budowy, ale bez sensu go zakładać pod koniec budowy.
    Choć nie do końca - mamy całkowicie niezagospodarowany teren wokół domu, a i w środku jest dużo do zrobienia. Ale to będziemy już robić po wprowadzeniu.

co do kosztów - trudno je oszacować bo jeszcze szybko się nie skończą, ale na pewno przekroczyły nasze założenia, choć i tak kilka rzeczy udało się kupić/zrobić taniej to z nawiązką dopłaciliśmy gdzie indziej. np. tanio kupiony parkiet, ale do tego oleje, listwy, kleje, grunty, robocizna - wychodzi drugie tyle - choć i tak dużo robimy sami.

Za sam tynk zapłaciliśmy więcej niż za styropian - i to z 18% rabatem.

Tak można by wymieniać

Domyślnie

jacematy będziesz wpadał od czasu do czasu na nasze forum ??? Nie owijaj w bawełnę i napisz w ilu sie zmieściłeś Jeśli możesz to na priv. My myślimy o 300 tysiach + meble (fajnie bybyło z meblami) a co z tego wyjdzie to czas pokaże.
    Pochwal się jaki masz tynk? Silikonowy? Akrylowy czy inne cudo?

Pozdrawiam,

Domyślnie

Pewnie, że będę wpadał doglądać co na innych budowach...
    Zresztą nasza Marysia też będzie się jeszcze zmieniać

Śmiejemy się z żoną, że po Muratorze, Dobrym Wnętrzu i Werandzie czas na Dom i Ogród.
    Przeglądamy projekty i realizacje stajni, drewutni, altanek, grilli, wędzarni itp.
    Jedynie basenu nie planujemy, choć w naszych warunkach glebowych wystarczyło by wykopać dołek i staw gotowy, bez izolacji - wystarczy nam rzeka w granicy działki

Trzysta śmignęło jakiś czas temu, ale może uda się zmieścić w 350.000 bez mebli.
    Może jakbyśmy zaczynali budowę w tym roku to by się udało < 300 - dużo materiałów podstawowych potaniało.
    Co do tynku - to akrylowy KABE Permuro kolor K10070

ELITA FORUM (min. 1000)
    pati25

12

Domyślnie

brr 350tyś ojoj duzo

Domyślnie

Zadaszenie tarasu duuużo kosztowało (fundament - beton, zbrojenie + robocizna, więźba, dachówka, folie + robocizna, potem podbitka drewno, impregnaty + robocizna).
    Nasza Maryśka jest dłuższa i wyższa od projektu - co przekłada się na koszty materiałów i robocizny.

Jeśli się powyższe odejmie to może i uda zmieścić się w 300k, tym bardziej, że koszty materiałów spadły.
    Więc głowa do góry
    Dalej twierdzę, że podstawowy projekt da się zrobić w magicznej kwocie.

Gorzej jak zaczyna się udziwniać, choć z udziwnień mamy właściwie tylko podłogówkę i odkurzacz centralny - jeśli chodzi o instalacje i dużo drewna na elewacjach - a można by dać plastik imitujący drewno

Nie oszczędzaliśmy na chemii i impregnatach, tam gdzie miały być kleje wysokoelastycze to są (2,5 raza droższe) - to tylko przykład.

Znam takich co nie wiedzą co to dysperbit, folia w płynie - a dom stoi i jest OK - tym bardziej, że jest druga strona medalu czyli producenci i lobbyści nakłaniający nas do niesprawdzonych (nowoczesnych) i kosztownych systemów budowlanych, bez których nie da się wybudować domu

Podsumowując - jak we wszystkim - przy budowie potrzebny jest rozsądek

Domyślnie witam

razem z meżem pod koniec sierpnia ruszamy z budową Marysi na śląsku..
    podziwiamy te juz Wasze stojące, gratulacje są śliczne !!

Pozdrawiamy
    Dorota i Tomek

a...buduje moze ktos tez na ślasku i jest juz w bardziej zaawansowanym etapie chetnie bysmy zerkneli jak to bedzie wygladać...?

Domyślnie Re: witam

Cytat Napisał malwa99

a...buduje moze ktos tez na ślasku i jest juz w bardziej zaawansowanym etapie chetnie bysmy zerkneli jak to bedzie wygladać...?
    Dla kogoś z północy wszystko poniżej Częstochowy to Śląsk

Przyjmując takie kryterium Siewierz też jest na Śląsku...

Domyślnie

jacematy czy masz oryginalne wymiary grzejników czy trochę przewymiarowane. Jeśli możesz coś więcej napisać na temat rozwiązań centralnego ogrzewania jakie zastosowałeś?

Pozdrawiam,

Domyślnie

Siewierz jeż jest na śląsku wiemy gdzie to

Domyślnie

Witam , będziemy budować na śląsku ale opolskim
    Polska - tu zostaję

FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)
    chrobry

1

Domyślnie

Ile mamy w marysi m2 ścian i sufitów pod tynk ?

Domyślnie

Wyszstkiego razem w orginalnej marysi będzie z 550m2, umnie było około 500m2 ale bez sufitów w garażu i kotłowni. U jacematego wyszło 600m2, zależy czy coś powiększałeś czy nie,

Pozdrawiam,

SYMPATYK FORUM (min. 10) Avatar jacekmaty

Domyślnie

Witam

Z mojej strony tylko info, że zmieniłem nazwę profilu - dodana literka "K"
    Chciałem zaktualizować maila w profilu, na taki do którego mam dostęp i się zablokowałem - stąd moja nieobecność. Administrator tego forum się nie odzywa więc założyłem nowy profil

Co do Maryśki - moglibyśmy już mieszkać, ale czekamy na zrobienie schodów, co mam nadzieję nastąpi w przyszłym tygodniu.
    Tymczasem wiercę, wkręcam, skręcam, instaluję i nie widać końca...

Drugim warunkiem koniecznym jest oczywiście net i tu nas obecny tzw. "provider" olał, bo stwierdził, że teraz buduje dom i to jest dla niego najważniejsze. Dlatego zmieniamy dostawcę
    Ze zmian mamy drzwi do łazienek (na razie - reszta we wrześniu) jak obfocę to zamieszczę..

Co do wymiarów grzejników - musiałbym je pomierzyć.
    Firma, która robiła nam instalację - robiła to kompleksowo. Robili wg własnych wyliczeń i naszych ustaleń, co gdzie ma być. Mogę pomierzyć ale tak na prawdę wszystko okaże się, jak przyjdą mrozy - oby nie (jestem za globalnym ociepleniem)

Mam nadzieję że w przyszły weekend będę już pisał z nowej lokalizacji - o ile będę miał neta. A jak nie, to się poszuka tyle tego krąży powietrzu

SYMPATYK FORUM (min. 10) Avatar jacekmaty

Domyślnie

Cytat Napisał chef
    Wyszstkiego razem w orginalnej marysi będzie z 550m2, umnie było około 500m2 ale bez sufitów w garażu i kotłowni. U jacematego wyszło 600m2, zależy czy coś powiększałeś czy nie,

Pozdrawiam,
    I zależy, czy to wyliczenia dla materiału, czy robocizny - bo otworów okiennych i drzwiowych się nie odlicza..

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 93 z 130

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia