dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 1 z 2
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Temat: deska do krojenia

  1. #1
    Lider FORUM (min. 2800)
    Renia

    Zarejestrowany
    Sep 2003
    Posty
    2.937
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    160

    Domyślnie deska do krojenia

    jaka ? drewniana czy może np. z granitu ?
    http://www.allegro.pl/item914106381_...a.html#gallery

    muszę cos nowego kupić, bo z tworzywa sie dobrze nie zmywa i jest zmasakrowana nożem....

    jakie uważacie za dobre ?
    życie jest zdecydowanie za krótkie...
    i beznadziejne bez kota w domu !

    Dziennik
    Komentarze

  2. #2
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) ENCYKLOPEDIA LINKÓW Avatar cieszynianka
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Posty
    12.979

    Domyślnie

    No, ładne to
    Nie widziałam jeszcze na żywo, ani nie znam nikogo mającego taki wynalazek, ale mi się podoba. Chętnie posłucham opinii na ten temat

  3. #3
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!
    Mirek_Lewandowski

    Zarejestrowany
    Feb 2006
    Posty
    6.402

    Domyślnie

    No pikna
    A jak już na niej cuś uciapiesz, to kto ostrzy nóż?

  4. #4
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) ENCYKLOPEDIA LINKÓW Avatar cieszynianka
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Posty
    12.979

    Domyślnie

    Cytat Napisał Mirek_Lewandowski
    No pikna
    A jak już na niej cuś uciapiesz, to kto ostrzy nóż?
    Ostrzałka

  5. #5
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!
    Mirek_Lewandowski

    Zarejestrowany
    Feb 2006
    Posty
    6.402

    Domyślnie

    Wydawało mi się, że drewno od granitu jednak hmmm.... miękciejsze
    No dla mnie bez sensu.

  6. #6
    Lider FORUM (min. 2800)
    Renia

    Zarejestrowany
    Sep 2003
    Posty
    2.937
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    160

    Domyślnie

    Cytat Napisał cieszynianka
    No, ładne to
    Nie widziałam jeszcze na żywo, ani nie znam nikogo mającego taki wynalazek, ale mi się podoba. Chętnie posłucham opinii na ten temat
    ładne, ładne, możesz se kolorem dobrać do reszty ....
    wydaje mi sie, że taka granitowa jest bardzo dobra do dokładnego zmywania np. po surowym mięsie (toksoplazmoza !!!)
    akurat u mnie w pracy ten temat ostatnio wyszedł ... smutna sprawa
    mnie to już nie grozi, ale przecież nie tylko o mnie tu chodzi ...
    w ogóle o bezpieczeństwo przyrządzania potraw

    taką z drewna trza by wrzątkiem sparzać ....
    życie jest zdecydowanie za krótkie...
    i beznadziejne bez kota w domu !

    Dziennik
    Komentarze

  7. #7
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) ENCYKLOPEDIA LINKÓW Avatar cieszynianka
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Posty
    12.979

    Domyślnie

    Cytat Napisał Renia
    Cytat Napisał cieszynianka
    No, ładne to
    Nie widziałam jeszcze na żywo, ani nie znam nikogo mającego taki wynalazek, ale mi się podoba. Chętnie posłucham opinii na ten temat
    ładne, ładne, możesz se kolorem dobrać do reszty ....
    wydaje mi sie, że taka granitowa jest bardzo dobra do dokładnego zmywania np. po surowym mięsie (toksoplazmoza !!!)
    akurat u mnie w pracy ten temat ostatnio wyszedł ... smutna sprawa
    mnie to już nie grozi, ale przecież nie tylko o mnie tu chodzi ...
    w ogóle o bezpieczeństwo przyrządzania potraw

    taką z drewna trza by wrzątkiem sparzać ....
    Drewniane mają krótki żywot z powodu zmywarki, o szklanych kiedyś dziewczyny pisały, że też nie oddają w myciu wszystkich żyjątek

    Hmmm, ale kamień też chyba porowaty jest

  8. #8
    Lider FORUM (min. 2800)
    Renia

    Zarejestrowany
    Sep 2003
    Posty
    2.937
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    160

    Domyślnie

    ale na którejs żyjątek jest mniej, a na którejs mnóóóóóstwo, więc warto miec mniej niż więcej
    życie jest zdecydowanie za krótkie...
    i beznadziejne bez kota w domu !

    Dziennik
    Komentarze

  9. #9
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) ENCYKLOPEDIA LINKÓW Avatar cieszynianka
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Posty
    12.979

    Domyślnie

    Cytat Napisał Renia
    ale na którejs żyjątek jest mniej, a na którejs mnóóóóóstwo, więc warto miec mniej niż więcej
    Tylko jak to zrobić

  10. #10
    Lider FORUM (min. 2800)
    Renia

    Zarejestrowany
    Sep 2003
    Posty
    2.937
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    160

    Domyślnie

    szklana teoretycznie powinna być najbezpieczniejsza ..... przecież porów nie ma
    no to może by mięso kroił na szklanej, a resztę na tej granitowej lub drewnianej ?
    życie jest zdecydowanie za krótkie...
    i beznadziejne bez kota w domu !

    Dziennik
    Komentarze

  11. #11
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) ENCYKLOPEDIA LINKÓW Avatar cieszynianka
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Posty
    12.979

    Domyślnie

    Cytat Napisał Renia
    szklana teoretycznie powinna być najbezpieczniejsza ..... przecież porów nie ma
    no to może by mięso kroił na szklanej, a resztę na tej granitowej lub drewnianej ?
    Kiedy właśnie dziewczyny w którymś wątku przytaczały wyniki badań, które wskazywały na większą ilość żyjątek w deskach szklanych niż w drewnianych

    A ze szkła, to robili sączki laboratoryjne

    Chyba trzeba zrobić jak sanepitki nakazują - osobna do mięs surowych, osobna do chleba i tak dalej

  12. #12
    Lider FORUM (min. 2800)
    Renia

    Zarejestrowany
    Sep 2003
    Posty
    2.937
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    160

    Domyślnie

    no to czytajcie
    http://kuchniaodpodstaw.blogspot.com...-krojenia.html

    http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2387

    Higiena kuchni

    - Utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki, zmywaki, drewniane deski do krojenia mięsa) http://www.pfm.pl/u235/navi/199944

    http://www.cebz.pl/Higiena_przygotow..._zywnosci.html
    życie jest zdecydowanie za krótkie...
    i beznadziejne bez kota w domu !

    Dziennik
    Komentarze

  13. #13
    Lider FORUM (min. 2800)
    Renia

    Zarejestrowany
    Sep 2003
    Posty
    2.937
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    160
    życie jest zdecydowanie za krótkie...
    i beznadziejne bez kota w domu !

    Dziennik
    Komentarze

  14. #14

    Domyślnie

    Fantastyczne deski - blaty do krojenia ma Ikea. Wielkie jak stolnica, z rowkiem do zbierania np.wody, nigdzie nie odjadą w czasie krojenia bo maja blokadę w postaci rantu.

    I ciasto da się na tym zagnieść i kotleta ubić.

    Znalazłam cuś w bardzo podobie


  15. #15
    Lider FORUM (min. 2800)
    Renia

    Zarejestrowany
    Sep 2003
    Posty
    2.937
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    160

    Domyślnie

    .... no toż prawie stolnica .....
    niewygodne ! za wielkie !
    życie jest zdecydowanie za krótkie...
    i beznadziejne bez kota w domu !

    Dziennik
    Komentarze

  16. #16
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu...
    mbz

    Zarejestrowany
    Feb 2003
    Posty
    5.509

    Domyślnie

    Renia, chyba najlepsze jednak plastikowe, byle oddzielne do miesa byly.
    I czesto trzeba wymieniac na nowe.
    chwilowo na sygnaturke pomyslu brak

  17. #17

    Domyślnie

    Ja słyszałam, ze najlepiej jest kupować plastikowe deski. Drewniane podobno utrzymują bakterie. Wiadomo że drewniana deska ladniej wygląda w kuchni, ale jakoś od momentu jak się o tym dowiedziałam przerzuciłam się na zwykłe plastikowe deski, które są łatwe w zmywaniu.

  18. #18
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... SPOSTRZEGAWCZY DUCH FORUMFORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar magpie101
    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    dolnośląskie
    Posty
    6.120
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    322

    Domyślnie



    Polecam deski HCCAP (sa to deski przeznaczone do gastronomii i spozywki do kupienia w selgrosie). Sa strasznie ciezkie, antyposlizgowe, mozna je dokladnie wymyc, swietnie sie na nich kroi. Ja mam taka duzo o wymiarach (okolo) 60x40.

  19. #19

    Domyślnie

    Mam taką - dobrze się sprawdza

  20. #20

    Domyślnie

    A my ostatnia plastikowa deske wywalilismy wraz z przeprowadzkoa do nowego domu.
    Obecnie mam porobione (wlasnorecznie) deski z pozostalosci po blatach debowych, ktore mamy w kuchni.
    Sprawdzaja sie rewelacyjnie, dwa razy do roku sa olejowane i znow sa jak nowe.
    Stycznosci z surowym miesem one nie maja poniewaz mieso jak sie zdarzy ze trzeba poporcjowac to jest to robione na jednej jedynej desce szklanej( specjalnie trzymanej do tego celu) a jesli chodzi np. o tluczenie kotletow to i tak robimy to w folii wiec deska drewniana nie przeszkadza.

Strona 1 z 2

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony