+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 76

Temat: Jak zrobic altanke? Projekty altan.

WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi
    Juvetomek

Domyślnie Jak zrobic altanke? Projekty altan.

Cześć, czy macie moze projekty albo zdjecia altan, najlepiej plany i projekty, albo znacie strony z takimi rzeczami?

Bardzo prosze o pomoc.
    Forza Juve

Domyślnie

Też jestem tym zainteresowany. Urządzam otoczenie domu.

3. Narzędzia do ogrodu Narzędzia dla ogrodowych pasjonatów Miejsce pod trawnik Kłopoty z trawnikiem
    Lider FORUM (min. 2800) NAJLEPSZY DORADCA OD „ZRÓB TO SAM” Avatar ged
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    615

Domyślnie

W ofercie OBI jest ładna altanka za około 4tys. 2.5x3m plus taras 3x1.5m
    Bardzo podobną ale większą widziałem na terenie Akademii Rolniczej przy al. 29 Listopada w Krakowie. (Za połowę tej ceny da sie zrobić dwa razy większą ) Planuje zrobić altankę taką samą technologią, ale innych rozmiarów i inny rozkład pomieszczeń. Kupiłem 60 m2 desek podłogowych po 35,5 zł za metr - na ściany. Podłogę zrobię jako płytę betonową zbrojona siatką. Dach z płyty plastikowej imitującej dachówkę. Więźba będzie z tych samych desek ale pozbijanych po dwie. Chętnie pogadam o budowie altanki, bo nad swoją dumam od kilku tygodni. Największy problem to fundament. Można zrobić legary na wkopanych słupkach betonowych i na tym drewniana podłoga. Pod to wysypać żwir i koniec. Ale drewno jest drogie. 3x6.5 taras + pomieszczenie 3x3 + magazynek 1.5x3 to daje około 20m2 powierzchni po 35.5zł to 700zł. Legary co metr w poprzek po 3m każdy i trzy wzdłuż po 6.5m daje 37m x 6 zł daje 230 +- 18 bloczków fundamentowych po 4 zl 72 RAZEM tysiąc zł! Taka sama płyta betonowa grubości 7 cm kosztuje około 200 zł W obydwu przypadkach nie liczę wybrania ziemi i wysypania kamieniami.
    Problemy: podłoga na legarach będzie podniesiona na jakieś 20 cm. Woda ze śniegu nie podtopi mi tego. Jeśli będzie wylewana będzie praktycznie na poziomie gruntu - może być mokro w zimie. Można dookoła domku dać korytko z kratką i odprowadzić wodę do studzienki... Beton będzie na lata, drewno po jakimś czasie zgnije...
    ... mam jeszcze kilka dni na decyzje....

Domyślnie

Cytat Napisał ged
    Bardzo podobną ale większą widziałem na terenie Akademii Rolniczej przy al. 29 Listopada w Krakowie. (Za połowę tej ceny da sie zrobić dwa razy większą ) Planuje zrobić altankę taką samą technologią, ale innych rozmiarów i inny rozkład pomieszczeń. Kupiłem 60 m2 desek podłogowych po 35,5 zł za metr - na ściany. Podłogę zrobię jako płytę betonową zbrojona siatką. Dach z płyty plastikowej imitującej dachówkę. Więźba będzie z tych samych desek ale pozbijanych po dwie. Chętnie pogadam o budowie altanki, bo nad swoją dumam od kilku tygodni. Największy problem to fundament. Można zrobić legary na wkopanych słupkach betonowych i na tym drewniana podłoga. Pod to wysypać żwir i koniec. Ale drewno jest drogie. 3x6.5 taras + pomieszczenie 3x3 + magazynek 1.5x3 to daje około 20m2 powierzchni po 35.5zł to 700zł. Legary co metr w poprzek po 3m każdy i trzy wzdłuż po 6.5m daje 37m x 6 zł daje 230 +- 18 bloczków fundamentowych po 4 zl 72 RAZEM tysiąc zł! Taka sama płyta betonowa grubości 7 cm kosztuje około 200 zł W obydwu przypadkach nie liczę wybrania ziemi i wysypania kamieniami.
    Problemy: podłoga na legarach będzie podniesiona na jakieś 20 cm. Woda ze śniegu nie podtopi mi tego. Jeśli będzie wylewana będzie praktycznie na poziomie gruntu - może być mokro w zimie. Można dookoła domku dać korytko z kratką i odprowadzić wodę do studzienki... Beton będzie na lata, drewno po jakimś czasie zgnije...
    Znajomy stolarz podsunal mi pomysl zrobienia posadzki z polbruku albo plyt chodnikowych.
    Porownywalem ceny domkow narzedziowych i altan w Polsce i w Niemczech. Ceny porownywalne nie mowiac o jakosci wykonania. Cena w Niemczech jest pewno tak atrakcyjna bo najprawdopodobniej sprowadzaja ze wschodu z............ Polski
    Karol N.

Lider FORUM (min. 2800) NAJLEPSZY DORADCA OD „ZRÓB TO SAM” Avatar ged
    615

Domyślnie

Płytę można wylać równiuteńko i na to dać tanią wykładzinę plastikowa w pomieszczeniu użytkowym. Płytki nie da się tak idealnie poukładać. Ale! jakiś pomyśl jest. Wybrać trochę ziemi, podsypać piachem, poukładać płytki chodnikowe z jakimiś kamyczkami na wierzchu dla ozdoby ... to może być dobry pomysł. Prosimy o jeszcze!

ELITA FORUM (min. 1000) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Avatar KrzysiekS

Domyślnie

Czy mozecie wskazac adresy na ktorych znajde, niekoniecznie za darmo, projekty altan, i roznych ogrodowych sprzetow, ktore moglbym pozniej wykonac z drewna ?

Domyślnie

Też chętnie bym skorzystał z jakiegoś projektu altanki ogrodowej prostokątnej. Pozdrawiam.

Domyślnie

A jak planujecie przechowywać drewno do kominka?
    Wiata, zadaszenie - jakie wymiary?
    Chciałabym zlokalizować to miejsce od wschodniej strony domu (właściwie garażu). Między garażem a płotem odległośc 4m. Czy takie zacienione przez większość dnia miejsce będzie odpowiednie?

Domyślnie

Cytat Napisał Marbo
    A jak planujecie przechowywać drewno do kominka?
    Wiata, zadaszenie - jakie wymiary?
    Chciałabym zlokalizować to miejsce od wschodniej strony domu (właściwie garażu). Między garażem a płotem odległośc 4m. Czy takie zacienione przez większość dnia miejsce będzie odpowiednie?
    Ja planuje domek na narzedzia albo altane z duzymi okapami pod ktorymi uloze drewno do kominka.
    Karol N.

Domyślnie

Dla majsterkowiczów polecam tą stronkę. Powinniście tam znaleźć wymarzoną altankę dla siebie.

http://www.buildeazy.com/fp_start.html

pozdrawiam
    Stefano

może taka?

http://www.buildeazy.com/fp_gazebo_0.html

może taka?
    http://www.treatedwood.com/project/pdfs/gazebo.pdf

kroczek po kroczku
    http://www.calredwood.org/homeown/pl.../gazebopln.htm

Domyślnie

podciągam

super temat

pzd

Domyślnie

Cytat Napisał ged
    ged, pochwał się swoja altenką! Zrobiłeś ją? Wyszło tak jak planowałeś? Wklej zdjęcie!

ELITA FORUM (min. 1000) Avatar CoolaTT
    183

Domyślnie

Z moją się nie wyrobiłem w tym roku. Gotowa powinna być w przyszłym

183

Domyślnie

A inspirację znalazłem tutaj:

Domyślnie

Cytat Napisał CoolaTT
    Z moją się nie wyrobiłem w tym roku. Gotowa powinna być w przyszłym

Zapowiada się ekstra! Mogę sie dowiedzieć jaki był koszt do tej pory, bo nie wiem czy podołam finansowo.

183

Domyślnie

Grilowędzarnia - kosztowała mnie ok. 2 tys za robote + ok 1 tys materiały. Altana to drweno co zostało z domu, ale łatwo sobie policzyć - Drewno na słupki i ramkę ok 0,5 m3 czyli ok. 500 - drewno na krokwie i łaty kolejne 500. Blacha na pokrycie - tutaj już pełna dowolność. Deski na oszalowanie altany (nie jest to jeszcze zrobione) ok. 3 tys, do tego wszystkiego robocizna - koszt takiej altany zamknie się w cenie ok 10 tys zł, łącznie z grilowędzarnią.

Domyślnie

Cytat Napisał CoolaTT
    Grilowędzarnia - kosztowała mnie ok. 2 tys za robote + ok 1 tys materiały. Altana to drweno co zostało z domu, ale łatwo sobie policzyć - Drewno na słupki i ramkę ok 0,5 m3 czyli ok. 500 - drewno na krokwie i łaty kolejne 500. Blacha na pokrycie - tutaj już pełna dowolność. Deski na oszalowanie altany (nie jest to jeszcze zrobione) ok. 3 tys, do tego wszystkiego robocizna - koszt takiej altany zamknie się w cenie ok 10 tys zł, łącznie z grilowędzarnią.
    Dzięki za odpowiedź. Damy radę! Chyba spróbujemy w tym roku. Jak zrobimy, to wkleję zdjęcia.

Domyślnie altana

witam

pomysl super , gratuluję , juz mobilizuje mojego małżonka, mam tylko pytanie co jest na "podłodze"?

pozdrwiam

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia