Napisał
Krzysiek@Z
Podpowiedzcie mi jeszcze proszę w którą stronę układa się legary a następnie taką podłogę? Czy powinna być przybijana gwoździami, a jeśli tak czy maja jakiś specjalny wymiar? Co ile montuje się legary? Wiem, że dużo pytań naraz, ale nigdy tego nie robiłem, ba nawet nie widziałem jak to się robi.
Dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi
Po pierwsze musisz wypoziomować podłoze na którym cgcesz ułożyć legary.
Różnice w poziomie musisz wyrównać podkładkami pod legary. Podkładki powinny być z materiałów takich jak drewno, gumopodobne, płyty asfaltowe.
Jezeli różnice w poziomie są duże to być może będziesz musiał użyć podwójnie kładzione legary na krzyż.
Legary 4 x 6cm suche około 10% wilgotności kładziesz od siebie co 60cm dla desek 28mm grubych. Im deska cieńsza tym odstęp między legarzmi krótszy.
Na legary należy wykleić piankę grubości 3mm (ochrona przed skrzypieniem).
Pod legary kładziesz na przemian element twardy (kawałek drewna) z elementem miekkim (kawałek gumy lub płyty bitumicznej 3mm). Te elementy kleisz ze sobą i z podłożem a także z legarem klejem plastycznym np. jednoskładnikowy poliuretan lub MS-P tak zwany hybrydowy. Wszystko to poto aby uniknąć skrzypienia i trzeszczenia podłogi.
Deski układasz na legarach pod kątem 90 stopni, czyli w poprzek. Deski można ułożyć w pomieszczeniu również po przekątnej.
Deski o wilgotności 10% przykręcasz wkrętami do drewna 4,0 x 50mm w pióro pod kątem 45 stopni do legara. Możesz również wkręcać śruby do legara z góry deski. Przy kładzeniu desek musisz zaznaczyć na położonej desce jak przebiegają legary aby łatwo w nie trafić śrubą. Zaznaczasz przy pomocy prostej linii aby te dziury po śrubach (2 na deskę i legar) wyglądały estetycznie. Jest to sposób starych drewnianych konstrukcji budynków.