Witam,
Czy nie popełnię "wykroczenia" jeśli na etapie budowy podniosę ściankę kolankową o 22 cm (1 pustak max?). Czy jest to zmiana istotna i czy trzeba mieć na to dodatkowy projekt?
pozdrawiam
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Mi architekt naniósł taką zmianę na etapie adaptacji projektu.
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Zależy o ile chcesz zmienić. U mnie w projekcie była dołączona lista zmian dopuszczalnych "z urzędu" i była wymieniona zmiana wys ściany kolankowej w zakresie +/- 30 cm. Aje jak ktoś samowolnie podniesie o 40-50 cm i z bryły domu zrobi się "gargamel" to projektant mógłby mieć uzasadnione pretensje.Napisał pelsona
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Dla przykładu to tak jakby się zastanawiał czy dać jeden bloczek fundamentowy więcej czy mniej nad ziemię i leciał z tym do projektanta. Wiadomo trzeba zachować niezbędne minimum odległości od poziomu gruntu (dla BK zgodnie z przepisem jest to 40 cm).
Zmian w trakcie realizacji jest od cholery za przeproszeniem i ciut ciut. Nie ma co tego przeżywać i latać z byle czym do projektantów i im kasę nabijać bo za wszystko sobie liczą. Ludzie stropy zmieniają, materiały na ściany itp. Kierownik to klepie i są to zmiany nieistotne. Zresztą, szykują się a częściowo już są nowelizacje prawa budowlanego z wykazami i interpretacjami co jest zmianą istotną a co nie. Reasumując rozpisałem się może zanadto ale często zapominamy , że na budowie jest kierownik z uprawnieniami i on powinien mieć decydujące zdanie. My forumowicze możemy niechcący wrzucić swoje trzy grosze, bardziej słuszne lub mniej.
Pzdroofka
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
my podnieslismy o nieco ponad 24cm czyli 1 szt BK - bez zmian w projekcieNapisał elania4
Pozdrowienia z okolic Torunia
Nasz dom to VICO z http://www.archigraph.pl/wszystkie/?ord=nazwa_skrocona z przerobkami
Budowa: 4 kwietnia 2007 - 10 maja 2008 roku
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
U mnie podniesiona została ścianka o 1 maxa - 22 cm.
Bez skrupułów.
Natomiast trzeba uważać co mamy na papierze!
Robiliśmy projekt zamienny do projektu polegający na adaptacji poddasza.
Architekt zgarnął za to kupę kasy, bo coby nie było problemów z naruszeniem praw autorskich udałam się do samego Twórcy projektu.
Architekt zrobił nowy projekt architektoniczny i po złożeniu go w Gminie (projektu, nie architekta), dowiedziałam się, że muszę złożyć nowy projekt zagospodarowania działki, ponieważ nowy projekt jest mniejszy o 8 cm!
![]()
Swoją drogą myślę, że niepotrzebnie zawracałam sobie głowę jakimikolwiek zmianami. Głupi pomyślałby, że tak ma być, a mądry by nie zauważył.![]()
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
A po co podnosić. Czy nie lepiej wybrać projekt, którego nie trzeba zmieniać?
Strasznie mnie denerwuje podnoszenie ścianek, bo przez to gubi się proporcje, z dachów robią się czapki i dom wygląda po prostu źle. A potem takie straszydła urozmaicają nasz krajobraz. I jeszcze te agrumenty, że to tylko 20...30...40 cm i nic nie będzie widać.
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Podniesienie ścianki kolankowej w trakcie budowy to zgodnie z art. 36 prawa budowlanego zmiana istotna - zmienia się kubatura budynku. Wymaga zatem decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Natomiast na temat stosowanych na budowach praktyk się nie wypowiadam - są powszechnie znane
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Hej,
dzięki za te wszystkie odpowiedzi i komentarze, dla ścisłości dodam ze chciałabym podnieść tą ściankę z 31cm do 54 cm. W przypadku mojego projektu taka zdawałoby się drobna zmiana spowoduje że budynek będzie wyglądał zgrabniej (subiektywna opinia inwestorów) no i jeszcze trochę więcej miejsca na poddaszu się przy okazji zrobi.
Pozdrowienia
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych
Odpowiedź z Cytatem
Poleć znajomemu
Dodaj do kontaktów
Dodaj do ulubionych