Czy poznaliście jakieś nowe regionalne potrawy ?
Co polubiliście a czego już nigdy nie zamówicie ponownie ?
zapraszam na Florydę, ... na dania z aligatora
pozdrówka cieplutkie i smakowite
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychWszyscy domagają się białego mięsa z ogona aligatora ... tymczasem aligatorowe golonki (mięso czerwwone), duszone powoli w żeliwnym garze i podlewane winem, bardziej mnie smakuje
Gdy pracowałem 35 lat temi w Iraku, piekliśmy młode koziołki (faszerowane ryżem i czarnymi oliwkami) na ruszcie ... były wyśmienite
kolacja z Tubylcami "na tarasie"
Ostatnio edytowane przez joliska ; 13-07-2015 o 12:32 Powód: foto; nie cytujemy postu, który jest powyżej - szkoda miejsca ;)
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychPaul - fajne zdjęcie. Zgaduję, że pierwszy po prawej to nie Ty . Drugi z lewej ?
Mięso antylopy w restauracji Carnivore w Nairobii. Bardzo delikatne.
Ogromna restauracja, z wielkim grillowiskiem, grilują tam wszystko co się rusza- a właściwie wcześniej ruszało.
Krokodyla również. Ale nie próbowałam, niestety, bo wcześniej pochłonęłam pyszne ciasto daktylowe
w ilości nieprzyzwoitej i zakorkowało mi przełyk
Tylko kawałek antylopy udało mi się wcisnąć.
Zdjęcie posiadam w anologowej wersji jeno
Wegetarianie nie jedzą wprawdzie zwierząt, ale zjadają im pożywienie ...
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychtiaaa ... teraz to już wyglądam jak ten "pierwszy z prawej" (gdybym tak się na mumię pozawijał) ... piękne czasy (powspominać ... włosów jeszcze sporo na łepetynie i ... zęby wszystkie) ... ... zgadłaś, "drugi z lewej"
foty oczywiście również z tamtego okresu analogowe ... zeskanować poproszę ... ciekawym bardzo tego "grillowiska"
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychA może wszyscy na wakacjach
Ja tyle co wróciłem. Z tegorocznych prywatnych odkryć, to espada branca czyli pałasz biały, pyszny choć niewyględny, malutkie sardynki obtoczone w mące kukurydzianej i smażone w głębokim tłuszczu oraz kaczenice. To ostatnie raczej ciekawostka niż wybitny przysmak. Autochtoni się rozpływają, jak dla mnie dobre ale bez spazmów.
Z wcześniejszych wakacji to cherimoya. W zeszłym roku udało mi się w końcu kupić dojrzałą i nie trzymaną w lodówce i zrozumiałem czym się ludzie jarają.
Jeszcze platan smażony na oliwie z czosnkiem i chili i smażone skórki wieprzowe.
A przepisu jak przygotować ośmiornicę jestem bardzo ciekaw. Kalmara, mątwę czy sepię umiem, a ośmiornica jakoś zawsze wychodzi mi guma.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych
@ cherimoya ... w Peru byłeś na wakacjach ? ... lubię bardzo ... schłodzone
@ percebes ... Hiszpania albo Portugalia ? ... (choć "beltfish" nazywany przez Ciebie "espada branco" bardziej wskazuje na Portugalię )
ps - dobre przygotowanie ośmiornicy polega głównie na odpowienim jej gotowaniu w winie (bardzo ważny jest stosowny czas jej gotowania) ... postaram się zrobić w niedzielę
pozdrawiam smakowicie
in vino veritas in aqua sanitas
Ostatnio edytowane przez Chef Paul ; 20-07-2015 o 22:34
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychCherimoya nie tylko w Peru. W Hiszpanii też choć uprawiana i dostępna pawie wyłącznie w prowincji Almeria.
Schłodzone tak ale bezpośrednio przed jedzeniem. Potrzymanie dłużej w lodówce zabija smak i zapach. Za pierwszym razem nie wiedziałem, potrzymałem 3 dni w lodówce i się zastanawiałem nad czym się to ludzie rozpływają jak to taki glut bez smaku i zapachu.
Stamtąd też zielony banan u nich nazywany platano, w wersji smażonej lub pieczonej na ostro.
Kaczenice, pałasz i sardynki smażone na chipsy, trafiłeś - Portugalia.
Nie obyło się bez porażek.
Roladki na grilla o których sądziłem że to suszona śliwka w boczku, a to był owszem w boczku i to bardzo słonym boczku ale nie śliwka, tylko daktyl z migdałem w środku. Drugie to była kiełbasa z krwi i mąki kukurydzianej, doprawiona dużą ilością goździków i cynamonu. Lubię poznawać nowe smaki, ale to było dla mnie lekkie przegięcie.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychMożna też ją "straszyć"
A dla posiadaczy kociołków żeliwnych (szczelnych) taka "zbadziewiona" ośmiornica (zlepek grecki, chorwacki i czort jedyny wie jaki) :
Moczymy stwora (uprzednio oczyszczonego i podzielonego) w zalewie z oliwy, octu winnego (zamiennie może być sok z cytryny), czosnku i dodatków smakowych - minimum 12 godzin.
Kociołek wykładamy liśćmi z chrzanu, na dno marchewka w całości, na to stwór, na to seler naciowy (też w całości).
Kociołek umieszczamy w żarze z ogniska, obsypujemy żarem i czekamy, czekamy, czekamy ....... minimum godzinę, a jak stwór jest duuuuuuży, to nawet 2 godziny - paląc przy tym delikatne ognisko wokół kociołka.
Po upływie tej dłuuuuuuuuuuuższej chwili:
- albo wcinamy tak jak jest,
- albo grillujemy (krótko!) na dobrze rozgrzanym grillu,
- albo nadziewamy na patyk i "obchrupiamy" nad ogniskiem.
Zabawa przednia - smak (to już sami ocenicie).
Ps. Istnieje teoria, że stwór powinien być zamrożony przez minimum dobę, przed przyrządzeniem - tak więc nie bać się mrożonych.
Jeśli w tym co napisałem, są jakieś błędy, to przepraszam. Nie wynikają one z chęci obrażania kogokolwiek.
Uwaga - oświadczam, że nie posiadam zgody autorów, na wklejone w tym poście cytaty i (lub) zdjęcia - tak więc moderator może usunąć ten post.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychPs.2.
A co do "nowości" kulinarnych (smakowych), to melduję, że w tym roku, w Chorwacji bardzo trudno jest kupić dobry chleb, a ciabatę wcięło - chyba pokłosie "bojowników" islamu (w Chorwacji wypiekiem dobrego pieczywa zajmowali się albańczycy).
Jeśli w tym co napisałem, są jakieś błędy, to przepraszam. Nie wynikają one z chęci obrażania kogokolwiek.
Uwaga - oświadczam, że nie posiadam zgody autorów, na wklejone w tym poście cytaty i (lub) zdjęcia - tak więc moderator może usunąć ten post.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych... to nie banany (choć z rodziny bananowatych pochodzą). Na Karaibach traktowane są niczym w Polsce ziemniaki ... podaje się je na wiele sposobów jako warzywo (zielone są jeszcze nie dojrzałe - popularne danie z nich to Tostones /pieczone w głębokim oleju niczym frytki/ ... dojrzałość uzyskują z chwilą nabrania koloru żółtego do jasnobrązowego - platanos maduros - równieżpieczone w głębokim oleju /grubsze plastry/ w smaku gorzkawo słodkie - doskonałe do pieczonego drobiu)
Napewno kiedyś spróbuję tym sposobem (stosowny kociołek posiadam)
... tym razem jednak, zrobię sprawdzonym, wypróbowanym sposobem ... będę miał gości więc z nowymi doświadczeniami poczekam
pozdróweńka
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychA ja całe życie schabowe i bigos. (No i gołąbki).
Andrzej Friszke:
Tyle historia. Warto się ku niej zwracać, by wyciągać wnioski. Na przykład gdy jedna partia jest ważniejsza od instytucji państwa, a stanowisko partyjne jest ważniejsze niż stanowiska państwowe. Wódz partii może wszystko, a partia zrobi wszystko, żeby on był zadowolony. Można mieć wolną ekonomię, a w kategoriach narracji o tym, kto zasługuje na miano obywatela i prawdziwego Polaka, cofnąć się w przeszłość.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychGaegogi i żywych ośmiorniczek nie jadłam, ale jeśli ktoś zawędruję do Seulu polecam szybkie bary. Co mi przeszkadzało to koreańskie pałeczki, które są wykonane z metalu i wymagają nie lada wprawy. Najlepiej poprosić o jednorazowe. Kuchnia jest fantastyczna a wszystko podawane w zawrotną szybkością.
ps jestem ciekawa gdzie w następnym poście temat zawędruję
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychGdziekolwiek nie pojadę to albo stek albo bigos albo gołąbki. Z wyboru. Różne rzeczy jadłem, nawet nie jestem w stanie spamiętać większości z tych, czasem wymyślnych potraw. Mimo to nic równego bigosowi, gołąbkom i stekom nie spotkałem z wyjątkiem może duszonej wołowiny, zupy z kurek i golonki. W tym zakresie jestem z wyboru totalnie zaściankowy (z wyjątkiem steków).
Andrzej Friszke:
Tyle historia. Warto się ku niej zwracać, by wyciągać wnioski. Na przykład gdy jedna partia jest ważniejsza od instytucji państwa, a stanowisko partyjne jest ważniejsze niż stanowiska państwowe. Wódz partii może wszystko, a partia zrobi wszystko, żeby on był zadowolony. Można mieć wolną ekonomię, a w kategoriach narracji o tym, kto zasługuje na miano obywatela i prawdziwego Polaka, cofnąć się w przeszłość.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychGdybyś wybrała wędrówki z Perm, zapewne w jego planach znajdziesz Hyogo, Pampas czy choćby Austin
Wakacje w kraju to ( jak dla mnie) leśniczówki (dziczyzna) lub gospodarstwa agro
... wśród naszych Forumowiczów są właściciele takowych.
Odwiedziłem jedno z nich i bardzo polecam:
śniadania
domowy chleb:
... i zanim wyjedziecie radzę Wam zajrzeć do tej szafy:
... zgadnijcie gdzie te wszystkie smakowitości
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych