Hej. Wpadłam się tylko przywitać by o mnie nie zapomnieliście bardzo fajna łazienka Kolejny śliczny projekt tej projektantki
Teraz spadam spać dobranoc,
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychPrzynoszę do niedzielnej kawki chmurkę Na przekór tym deszczowym i smutnym na niebie, częstuję słoneczną i słodką - malinową chmurką Wreszcie się udało złapać choć jeden kawałek
Smacznego i dobrej niedzieli!
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychPodeślij trochę tego słoneczka, PLEASE wolę od ciacha, choć pysznie wygląda
INSPIRACJE KOMINKOWE
Uważam, że telewizja jest bardzo pouczająca. Za każdym razem,
kiedy ktoś włącza telewizor, wychodzę do innego pokoju i czytam dobrą książkę
(Groucho Marx)
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychAle ślicznie ciasteczko prezentuje się na tym talerzyku . Mmm... ależ musi być pyszzzzne
Czy można prosić przepis? Talerzyk mam
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychChmurka smakuje wybornie Oto przepis, który tylko z pozoru wygląda skomplikowanie Zasady, żeby poszło sprawnie są takie: zagniatamy z podanych składników ciasto i wkładamy je do lodówki na godzinę. Od razu bijemy białka z dodatkami na bezę i przez tę godzinę pieczemy. W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, a beza się piecze przygotowujemy galaretkę z malinami (ja daję trochę więcej wody niż w przepisie, żeby masy malinowej było więcej). Niech stygnie. Gdy beza się upiecze, wkładamy do piekarnika ciasto i pieczemy spód. Gdy galaretka zacznie dobrze tężeć wykładamy ją na wystygnięty upieczony spód i przygotowujemy krem, który wykładamy na galaretkę i całość przykrywamy bezą. Całość powinna wylądować w lodówce i przebywać tam przez noc
Spód:
- 3 żółtka,
- 150g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 30g cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, żółtka i masło. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temp. 190st. Ostudzić.
Malinowa galaretka:
- 600g malin,
- 2 galaretki o smaku malinowym,
- 3 szklanki wrzątku.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła.
Krem śmietanowy:
- 500ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- laska wanilii,
- 3 łyżki cukru pudru.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając po łyżce serka mascarpone oraz nasiona wanilii. Masę rozsmarować od razu na cieście.
Beza:
- 3 białka,
- 150g cukru,
- 2 czubate łyżeczki kisielu cytrynowego,
- 40g płatków migdałowych.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sypki kisiel. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec około godziny w temp. 140st. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.
Żródło przepisu
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychTomkowa, pozwolę sobie dołączyć coś ode mnie z wczorajszego święta. Niestety uchowała się tylko jednoosobowa porcja Resztę łakomie pochłonęłiśmy.
Za to mam jeszcze 2 butelki Karpika, więc jedną się dzielę
INSPIRACJE KOMINKOWE
Uważam, że telewizja jest bardzo pouczająca. Za każdym razem,
kiedy ktoś włącza telewizor, wychodzę do innego pokoju i czytam dobrą książkę
(Groucho Marx)
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDziękuję Smacznego
INSPIRACJE KOMINKOWE
Uważam, że telewizja jest bardzo pouczająca. Za każdym razem,
kiedy ktoś włącza telewizor, wychodzę do innego pokoju i czytam dobrą książkę
(Groucho Marx)
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychMalinową chmurkę robiłam i smakuje niebiańsko jedno z lepszych jak nie najlepsze ciasto jakie jadłam. Co prawda coś tam mi nie wyszło, ale .... pyszna była!
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychAle pyszne ciacho, również moje ulubione
Tak jak obiecałam podaję namiary na lampę: http://www.festlampy.pl/kolekcja/wszystkie-lampy/trapez
Pozdrawiam,
ja miałam wczoraj zakręcony dzień, wybrałam się na weekend do domu, zmieniłam kurtkę na cieplejszą, a w poprzedniej zostawiłam klucze do mieszkania w Warszawie:/ i spałam dzisiaj u znajomych, a klucze przyjadą sobie dzisiaj autobusem. Ale co się nastresowałam to moje:/ dodatkowo mąż jest za granicą i nie ma ze sobą klucza:/
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychJakie pyszności .
Dziękuję Aniu za przepis. Całą noc trzeba czekać - nie wiem czy damy radę . U nas ciasta znikają zanim ostygną
Muszę gdzieś znaleźć maliny. Jak rozumiem mrożone też mogą być (?)
Pesteczko ja cierpię z niedoinformowania . Jakieś ważne święto?
Mimo braku tej niezbędnej wiedzy gratuluję z całego serca i ślę moc serdeczności
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychMalinowa chmurka to u nas ciasto nr 2 Na pierwszym miejscu jest placek czeski robiony na wzór oryginalnej Marlenki. Jedenaście warstw kruchego ciasta przełożonego kremem na bazie masy kajmakowej. Gdy to wszystko nasiąknie jak trzeba jest niemożliwie pysznym przysmakiem. Ze względu na nakład pracy robię je nie częściej niż dwa razy w roku
Przygoda z kluczami przednia
Ale piękne, dzięki!! Co to i jak to się robi?
U nas też był z tym całonocnym czekaniem kłopot Raz nawet okazało się, że ktoś niegrzeczny dobrał się do ciasta w środku nocy Jak robię malinową chmurkę, to wszyscy szybką idą spać, żeby noc minęła szybko
Oczywiście mrożone maliny mogą być i z takich właśnie zrobiłam ostatnią chmurkę Trzeba jednak pamiętać, że mrożone mają w sobie jakoś więcej wody i w gorącej wodzie wraz z galaretkami warto rozpuścić dodatkowo dwie łyżki stołowe żelatyny.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychRozrywkowy cynamonowiec
http://nikolodkuchni.blogspot.com/20...amonowiec.html
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych