Moja żona często robi przecier z aronii, ale nie mam pojęcia jak. Wiem tyle, że używa do tego multicookera. A przecier jest pycha, ja go sobie dodaję do lodów wieczorową porą. Jeżyny lubię, ale dżem znam tylko kupny.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychwitam,
z jeżyn i aronii robię tylko nalewki ale wczoraj zrobiłam zakwas z buraków i polecam wam wszystkim ku zdrowotności. Jest prosty do zrobienia trzeba tylko zdobyć ekologiczne buraki. Ja mam taką możliwość. Jak nie to trzeba je dobrze umyć, gdzieś czytałam co trzeba zrobić aby pozbyć się pestycydów ale może przesadzam. Należy je obrać i pokroić dość drobno. Na 1litr przegotowanej wody daję łyżkę soli kamiennej i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, nasiona kolendry, i co tam jeszcze chcecie ale bez przesady oczywiście sporo czosnku. Jak mam upieczony chleb żytni na własnym zakwasie to dodaję trochę skórki. Ważna jest czystość słoika lub kamionki w której będzie robił się zakwas. Ja zawsze przelewam wrzątkiem. I mieszam co najmniej raz dziennie przez max 5 dni. I gotowe. Pyszne i zdrowe
pozdrawiam
zdolność opierania się pokusom jest miarą charakteru
"Ostateczna walka rozegra się między złodziejami pamięci a okradanymi z niej narodami" - G.Herling-Grudziński
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych