proszę Was o pokazanie jakie macie drzwi w spiżarni kuchennej....
może mnie zainspirujecie!
dzięki wielki
Dostępne w wersji mobilnej
ja mam składane na pół (nie harmonijka) polecam są wygodne, bo zajmują mało miejsca (mała powierzchnia składaja sie na ścianę) a ładnie wygladają bo jak są zamkniete to jest normalne drewno na całości (ja wybrałam bez przeszklenia zwykłe całe) (harmonijka dla mnie jest okropnaale kwesta gustu)
polecam
w garderobie też takie wstawiam
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
U nas drzwi do spiżarni przesuwne na górnej prowadnicy.
Prowadnica montowana od strony spiżarni i tam też się chowają drzwi po ich otwarciu.
Drzwi z bejcowanej olchy takie same jak meble kuchenne.
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
fajne drzwi ma Kasiorek post 37![]()
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Pisałam wyżej, po stronie spiżarni jest zamocowana górna prowadnica,
drzwi przesuwane na prawą stronę. Chwalę sobie to rozwiązanie, jest wygodne, funkcjonalne.
Drzwi gdy są otwarte nie przeszkadzają, a spiżarnia jest wtedy częścią kuchni.
Mam w niej zamontowany blat roboczy, tam stoi robot kuchenny, krajalnica, toster, kuchenka mikrofalowa.
Kuchnia zyskuje na tym, bo jest porządek na blatach.
Dostępne w wersji mobilnej
znalazłam jeszcze coś takiego:
http://czterykaty.pl/czterykaty/51,5...76232.html?i=1
http://images50.fotosik.pl/43/cb254b6cbbce42d7med.jpg
http://img21.imageshack.us/i/1004784q.jpg/
http://img21.imageshack.us/img21/4368/1004783i.jpg
http://czterykaty.pl/czterykaty/51,5...60197.html?i=3
część z naszego forum ...
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
odświeżając wątek...
a co z rożnicą temperatur między kuchnią a spiżarnią? w jakim stopniu drzwi przesuwne będą chronić przed ogrzewaniem spiżarni przeez ciepło z kuchni, albo wychładzaniem kuchni przez zimno panujące w spiżarni?
czy jest to dużo mniejsza szczelność niż przy zwykłych drzwiach? prosze o podzielenie się doświadczeniami.
zastanawiam się nad drzwiami przesuwnymi, ale mąż mnie straszy, że będziemy mieć zimno w kuchni, albo ciepło w spiżarni. czy faktycznie tak będzie?
Dostępne w wersji mobilnej
chyba nikt obecnie nie traktuje spiżarni jako miejsca przechowywania ziemniaków na całą zimę.
A zaprawy, puszki i zapas mąki mogą stać w temperaturze pokojowej.
Dostępne w wersji mobilnej
U mnie podobnie, tylko drzwi wjeżdżają za lodówkę, są takie jak zabudowa.
Nie wyobrażam sobie abym tam miał trzymać ziemniaki przez zimę - oczywiście są ale na ok 1 tydzień, tzn warzywa takie jak cebula, kapusta, kalafior i brokuły i co tam jeszcze z działki pomidory czy ogórki są czy mogą tam być. Temperatura zimą jest ok 5 * C niższa, ale z faktu że brak tam ogrzewania, ściany są izolowane i wyłożone ceramiką a drzwi choć nieszczelne działają jak parawan. Trzeba je po prostu zamykać. Latem też jest dobrze na pewno lepiej niż obok w kuchni.
Ostatnio edytowane przez CityMatic ; 07-11-2017 o 17:44
Spokojna przystań M36a w wersji L
----------------------------------------------------------------
Głupca nic tak nie drażni, jak cudza mądrość.
Lenia nic tak nie drażni, jak cudza pracowitość.
----------------------------------------------------------------
Rekuperator +GWC+Filtr PM, Centralny odkurzacz, PC klimatyzacja: Gree 6,6kW, Kominek PW Bufor 300+300
FV 10KWp (2,68 +3,66 kWp S i 3,66 kWp E+W ),Instalacja Solarna Galmet 4,2m2,Junkers 2F
IQ oparte na systemie Satel Integra, Abax 2 .
Dostępne w wersji mobilnej
Elfir - no właśnie ja planuję przechowywać tam warzywa i owoce, więc myślę, że niższa temperatura jednak lepiej by się sprawdziła.
CitiMatic - bardzo dziękuję za informacje
możesz napisać jakie masz ogrzewanie? i jak dużą spiżarnię?
Polecasz to rozwiązanie, czy jednak byś się drugim razem zastanowił nam zwykłymi drzwiami?
Ostatnio edytowane przez makofska ; 07-11-2017 o 19:12
Dostępne w wersji mobilnej
Ogrzewanie 100% podłogowe - spiżarnia nieogrzewana
Spiżarnia 2,9 m2 nie wyobrażam sobie jej nie mieć
Rozwiązanie się sprawdza nawet przy wentylacji mechanicznej(spiżarnia posiada wentylacje higroskopową podłączoną do grawitacyjnej) kuchnia i okap mechaniczną podłączoną do rekuperatora.
Ogólnie współpraca przebiega bez zakłóceń.
Gdy nie masz wentylacji mechanicznej w spiżarni wskazana wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna z wymuszonym obiegiem silnikiem elektrycznym lub nasadą kominową.
Wzrost temperatury w przypadku nawet drzwi przesuwnych w kuchni dobrze wentylowanej niezauważalny w spiżarni nawet przy największym gotowaniu- jestem gotującym facetem i wiem o czym piszę. Oczywiście należy pamiętać aby zamykać spiżarnię - ja mam tak ustawione drzwi że same się zamykają - lekki spadek w kierunku zamknięcia polecam to rozwiązanie
stąd u mnie listwa maskująca rolki - ukrycie pochyłości jest jednym z celów.
Widać to na foto
Pozdrawiam
Spokojna przystań M36a w wersji L
----------------------------------------------------------------
Głupca nic tak nie drażni, jak cudza mądrość.
Lenia nic tak nie drażni, jak cudza pracowitość.
----------------------------------------------------------------
Rekuperator +GWC+Filtr PM, Centralny odkurzacz, PC klimatyzacja: Gree 6,6kW, Kominek PW Bufor 300+300
FV 10KWp (2,68 +3,66 kWp S i 3,66 kWp E+W ),Instalacja Solarna Galmet 4,2m2,Junkers 2F
IQ oparte na systemie Satel Integra, Abax 2 .
Dostępne w wersji mobilnej
do przechowywania warzyw potrzebna jest temperatura 5-10 stopni.
We współczesnym domu raczej bez sensu.
Zainwestuj w ziemiankę w ogrodzie.
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej