dorkaS
26-03-2014, 12:00
Piszę z prośbą o wskazanie właściwego kierunku, jako że co fachowiec to inne rady. W dodatku wymagające dużych nakładów finansowych, a niekoniecznie sensowne. Lub z na tyle głęboko ukrytym sensem, że potrzebuję pomocy w jego odkryciu.
Nagie fakty:
Chciałam bardzo mieć piwnicę, na szczęście dla mnie mam tylko małą spiżarnię.
Przedbudowlane badania geologiczne stwierdziły poziom wód gruntowych na poziomie 1,5 do 2m. Cienką warstwę humusu, a w głąb iły pylaste.
Aktualny poziom podłogi (składający się z samego chudziaka w tym momencie, izolacji poziomej-papy - między chudziakiem a murem, na chudziaku papy brak) znajduje się ok. 1m poniżej poziomu gruntu. Dom ma ściany 3W, w przypadku fundamentów to bloczki betonowe i zaprawa.
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/spi17C0rnia_zps03e5110a.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/spi17C0rnia_zps03e5110a.jpg.html)
We wstępnym procesie budowlanym wyglądało to tak (między mury poszedł styrodur) na zewnętrzną ścianę poszedł dysperbit i folia kubełkowa, kubełkami we właściwą stronę (4,5 roku później znam już większość poglądów na ten tym izolacji, wówczas nie znałam).
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/abizol.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/abizol.jpg.html)
Świeżo upieczona piwniczka:
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/P7170827_zpsbf29abae.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/P7170827_zpsbf29abae.jpg.html)
Na jesieni zostało zrobione odwodnienie w postaci systemu rur zbierającchy wodę z rynien i prowadzących ją na głębokości średnio ok. 1,5 m. z zachowaniem spadku do studni o szczelnym (prawie) dnie. Oprócz tego na działce występuje szambo i studnia, działka 900m2, kanalizacji w okolicy brak, działka płaska jak stół, położona na równince, 300 m od działki spora górka. Drenażu jako takiego brak. Odprowadzić wody z potecjalnego, prócz kolejnej studni chłonnej tez nie ma gdzie.
Problem:
Woda pojawiająca się w spiżarni w okresie od pażdziernika do kwietnia. Potrafi sięgnąć 50 cm (nie licząc powodzi w 2010 gdzie osiągnęła rekordowy 1m.
Stan wód po tej zimie ok 5cm (marzec 2014) powyżej podłogi.
Poniższe zdjęcie z grudnia 2013, woda usiłuje się przedrzeć, ale plama później wyschła.
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/SDC11520_zpse114f646.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/SDC11520_zpse114f646.jpg.html)
Wiosna 2013
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/SDC10589_zps14a0fb95.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/SDC10589_zps14a0fb95.jpg.html)
Chciałabym zachować spiżarnię, ale nawet gdyby przyszło do jej zasypania to chcę ściany zabezpieczyć przed podciąganiem wody.
Pytanie jak to zrobić i czym? Fachowo, bo teorii polecającychj folię w płynie, do zasypania gruzem i warstwą betonu wysłuchałam sporo. Również pod znakiem zapytania stoi kwestia potencjalnej iniekcji ścian środkami hydrofobowymi, bo ściana ma grubość 25cm. a za nią pustka między ścianą nośną i elewacyjną.
Proszę piszcie i radźcie. Pomogliście mi w niejednej zagwozdce budowlanej, mam nadzieję, że tym razem nie zawiedziecie.
Nagie fakty:
Chciałam bardzo mieć piwnicę, na szczęście dla mnie mam tylko małą spiżarnię.
Przedbudowlane badania geologiczne stwierdziły poziom wód gruntowych na poziomie 1,5 do 2m. Cienką warstwę humusu, a w głąb iły pylaste.
Aktualny poziom podłogi (składający się z samego chudziaka w tym momencie, izolacji poziomej-papy - między chudziakiem a murem, na chudziaku papy brak) znajduje się ok. 1m poniżej poziomu gruntu. Dom ma ściany 3W, w przypadku fundamentów to bloczki betonowe i zaprawa.
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/spi17C0rnia_zps03e5110a.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/spi17C0rnia_zps03e5110a.jpg.html)
We wstępnym procesie budowlanym wyglądało to tak (między mury poszedł styrodur) na zewnętrzną ścianę poszedł dysperbit i folia kubełkowa, kubełkami we właściwą stronę (4,5 roku później znam już większość poglądów na ten tym izolacji, wówczas nie znałam).
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/abizol.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/abizol.jpg.html)
Świeżo upieczona piwniczka:
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/P7170827_zpsbf29abae.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/P7170827_zpsbf29abae.jpg.html)
Na jesieni zostało zrobione odwodnienie w postaci systemu rur zbierającchy wodę z rynien i prowadzących ją na głębokości średnio ok. 1,5 m. z zachowaniem spadku do studni o szczelnym (prawie) dnie. Oprócz tego na działce występuje szambo i studnia, działka 900m2, kanalizacji w okolicy brak, działka płaska jak stół, położona na równince, 300 m od działki spora górka. Drenażu jako takiego brak. Odprowadzić wody z potecjalnego, prócz kolejnej studni chłonnej tez nie ma gdzie.
Problem:
Woda pojawiająca się w spiżarni w okresie od pażdziernika do kwietnia. Potrafi sięgnąć 50 cm (nie licząc powodzi w 2010 gdzie osiągnęła rekordowy 1m.
Stan wód po tej zimie ok 5cm (marzec 2014) powyżej podłogi.
Poniższe zdjęcie z grudnia 2013, woda usiłuje się przedrzeć, ale plama później wyschła.
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/SDC11520_zpse114f646.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/SDC11520_zpse114f646.jpg.html)
Wiosna 2013
http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/SDC10589_zps14a0fb95.jpg (http://s903.photobucket.com/user/dorekspl/media/SDC10589_zps14a0fb95.jpg.html)
Chciałabym zachować spiżarnię, ale nawet gdyby przyszło do jej zasypania to chcę ściany zabezpieczyć przed podciąganiem wody.
Pytanie jak to zrobić i czym? Fachowo, bo teorii polecającychj folię w płynie, do zasypania gruzem i warstwą betonu wysłuchałam sporo. Również pod znakiem zapytania stoi kwestia potencjalnej iniekcji ścian środkami hydrofobowymi, bo ściana ma grubość 25cm. a za nią pustka między ścianą nośną i elewacyjną.
Proszę piszcie i radźcie. Pomogliście mi w niejednej zagwozdce budowlanej, mam nadzieję, że tym razem nie zawiedziecie.