PDA

Zobacz pełną wersję : Vitodens 100W - problem z grzaniem



recar
26-09-2018, 18:36
Witam.
Jest to mój drugi - ale pełny dopiero pierwszy - sezon korzystania z tego pieca/kotła.
Od początku do kotła przyłączony był regulator pokojowy.
Niestety jego działanie 0/1 nie spełniało moich oczekiwań...zbyt mocne wychładzanie pomieszczenia szczególnie podłogówki/na piętrze mam kaloryfery.
W tym sezonie postanowiłem odpiąć regulator pokojowy ponieważ chciałem aby piec grzał z niską mocą ale bez przerw...aby komfort cieplny był ciągle zachowany.

I teraz rzecz następująca. Jako że mrozów jeszcze nie ma (temp bliska 0*C w nocy) to ustawiłem kocioł na 38*C a poziom podłogówki na stopień 2,5-3.
Przy takim ustawieniu kocioł załącza się na jakieś 15sek. (w tym czasie temp. sięga nawet 50*C) po czym wyłącza się i potrafi nie włączyć nawet przez godzinę. Na wyświetlaczu temperatura wskazuje 28*C a kocioł nie grzeje. Postanowiłem co kilka godzin podwyższać temperaturę na kotle. Obecnie mam ustawione 41*C ale nic nie zmieniło się w pracy c.o. Co jakiś czas zaczyna podgrzewać przez kilka/kilkanaście sekund i znów przerwa. Nie muszę dodawać że kaloryfery na górze oczywiście wystudzają do minimum i podłogówka również jest ledwo ciepła.

Pytanie do eksperta co robię źle? I co mam zrobić aby piec nie miał tych "przestojów" i delikatnie ale ciągle grzał?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Bertha
26-09-2018, 19:44
Chyba w menu kotła wypada wybrać opcję sterowania jak odłączasz regulator, o ile tak można, tam nie zaglądałem. Grzeje, to co mnie to obchodzi.
Na regulatorze jakie masz ustawione temperatury komfort / ekonomiczne?
Nie powinno być więcej niż dwa stopnie różnicy. Histerezę ustaw na 0,5 stopnia.
Jaki to regulator ?

recar
27-09-2018, 20:19
Chyba w menu kotła wypada wybrać opcję sterowania jak odłączasz regulator

Właśnie tego również chciałbym się dowiedzieć od eksperta - czy po fizycznym odłączeniu regulatora trzeba jeszcze dodatkowo zmieniać coś w ustawieniach kotła?



Jaki to regulator ?

To jest akurat bez znaczenia ponieważ go odłączyłem i chcę aby kocioł działał na ustawieniach manualnych.

Bertha
28-09-2018, 00:14
Przy takim ustawieniu kocioł załącza się na jakieś 15sek. (w tym czasie temp. sięga nawet 50*C) po czym wyłącza się i potrafi nie włączyć nawet przez godzinę. Na wyświetlaczu temperatura wskazuje 28*C a kocioł nie grzeje. Postanowiłem co kilka godzin podwyższać temperaturę na kotle. Obecnie mam ustawione 41*C ale nic nie zmieniło się w pracy c.o. Co jakiś czas zaczyna podgrzewać przez kilka/kilkanaście sekund i znów przerwa. Nie muszę dodawać że kaloryfery na górze oczywiście wystudzają do minimum i podłogówka również jest ledwo ciepła.


Prawdopodobnie brak sygnału z regulatora piec traktuje jako awarię i wyłącza się, abyś nie rozerwał się razem z piecem.

Tu trafiłem
https://www.hb-kotly.pl/files/709928191/io-vitodens-100-w-111-w-10.2015.pdf strona 12. Tak postępujesz?

recar
01-10-2018, 12:00
Czy ekspert z Viessmann tutaj jeszcze zagląda? Czy mój przypadek jest nie do rozwiązania....

Konsultant Viessmann
03-10-2018, 23:20
Problem tkwi nie w kotle a w instalacji. Zbyt duże opory na instalacji powodują, że przez kocioł przepływa tak mały strumień wody instalacyjnej że ta nie odbiera wytworzonej mocy. W okresach przejściowych (początek i koniec sezonu grzewczego) do kotła wraca letnia woda a żądana jest na wyjściu temperatura niewiele wyższa, zatem przy małym przepływie kocioł "nie może zmagazynować" ciepła w wodzie i natychmiast osiąga górny próg temperatury i się wyłącza.
Pytanie czy na instalacji jest sprzęgło hydrauliczne i osobne pompy dla obiegu grzejnikowego i podłogowego?

Rybaas
23-10-2018, 14:20
Witam,

Mam podobny problem z tym samym kotłem, co Ty. Niemniej wpływu na prawidłową pracę kotła u mnie nie ma fakt, czy sterownik do kotła jest podłączony, czy odłączony.
U mnie aktualnie sterownik jest podłączony i to powoduje, że da się "trochę żyć" z nieprawidłowo działającym pięcem.

Odpowiadając wprost na Twoje pytanie, po podłączeniu u mnie sterownika na 99% wydaje mi się, że nic nie trzeba było zmieniać w ustawieniach kotła, ale sterownik podłączał mi pracownik serwisu. Podobnie powinno być z odłączeniem sterownika.

prezes413
29-10-2018, 18:08
Witam,

Mam ten kocioł Vitodens 100-W, kaloryfery żeliwne. Mam pytanie do ilu procent zredukować moc grzania w ustawieniach? Mam jeszcze jedno pytanie jaki regulator pokojowy bezprzewodowy kupić?

Konsultant Viessmann
30-10-2018, 15:12
polecam regulator bezprzewodowy Vitotrol 100 typ ST620RF, ale oczywiście można zastosować dowolny regulator pracujący na szynie 230V robiący zewrzyj/rozewrzyj.
Moc można zredukować do takiej jakie jest maksymalne zapotrzebowanie ogrzewanego budynku/mieszkania.

Rybaas
31-10-2018, 07:49
Witam,
Można oczywiście zredukować moc grzania poniżej górnego zakresu mocy pieca, ale de facto co to da. Piec, który działa prawidłowo sam moduluje sobie palnik. Gdy np. jak u mnie zredukujesz moc pieca z 26 Kw na 15 Kw, jak ustawił mi serwis nie zauważysz żadnej różnicy, chyba, że zapotrzebowanie Twojego budynku na ciepło będzie większe niż 15 Kw, ale to chyba niemożliwe.

Wadą tego pieca jest moc minimalna moc 6.5 Kw, które w żaden sposób nie da się zmniejszyć. Inny producenci produkują piece o mniejszej mocy minimalnej. Oczywiście moc minimalna to nie to samo samo, co moc startowa urządzenia. Stąd moje pytanie do eksperta, z jaką mocą startuje piec przy załączeniu się i ile czasu od startu zajmuje mu modulacja palnika do mocy minimalnej urządzenia?

Konsultant Viessmann
07-11-2018, 13:08
moc startowa jest zależna od wielu czynników typu kotła, modelu, rodzaju paliwa... waha się od 50 do 70%. Czas zabezpieczający potrzebny na wybudowanie płomienia i jego potwierdzenie to kilka sekund.

recar
22-11-2018, 16:24
Problem tkwi nie w kotle a w instalacji......
Pytanie czy na instalacji jest sprzęgło hydrauliczne i osobne pompy dla obiegu grzejnikowego i podłogowego?

Jakos że nic nie pomagało w wersji którą opisywałem postanowiłem podpiąć z powrotem regulator pokojowy. Na regulatorze ustawiłem sobie pożądaną temperature i jakoś ruszyło tj. podłoga zaczęła grzać i nawet kaloryfery też...chociaż szału nie ma. To było w tym okresie przejściowym. Obecnie temp. spada lekko poniżej zera i znów pojawił sie problem. Jako że na parterze temperatura była niewystarczająca podniosłem ją na regulatorze podłogowym do 23*C. I teraz wygląd to tak że praktycznie kocioł grzeje tylko podłoge a kaloryfery letnie....jakby o nich zapomniał. Na chwilę obecną temp. na kotle jest ustawiona na 38*C czy to może być przyczyna że kaloryfery sa letnie? Czy kocioł ma za mało mocy aby obsłużyć i podloge i kaloryfery?

Odpowiadając na pytanie eksperta. Sprzęgła raczej nie mam a jeśli chodzi o pompme to tak osobna jest na podłogówkę. Na kaloryfery to chyba idzie z tej wbudowanej w kocioł?

Pozdrawiam

pegaziatko
23-11-2018, 22:32
kocioł o niczym nie może zapomnieć bo on nie wie co grzeje, podaje zadany parametr na rozdzielacz i tyle. Skoro grzejniki grzeją zbyt słabo to albo jest zbyt niska temperatura na kotle albo pompa od ogrzewania podłogowego ssie na tyle mocno, że na grzejnikach są zbyt małe przepływy (wychodzi brak sprzęgła)
powinieneś w pierwszej kolejności kląć samego siebie że przyżydziłeś na projekcie a potem skorzystałeś z instalatora co ma słabe pojęcie o hydraulice i przepływach.

recar
24-11-2018, 13:01
(wychodzi brak sprzęgła) powinieneś w pierwszej kolejności kląć samego siebie że przyżydziłeś na projekcie a potem skorzystałeś z instalatora co ma słabe pojęcie o hydraulice i przepływach.

Niestety kupując dom taką instalację miałem w standardzie...więc na niczym nie żydziłem. Pewnie gdybym sam to robił to nie byłoby tematu.

Obecnie bawię sie ustawieniami temp. na kotle. Jednak z moich obserwacji wynika że podłoga "zabiera" całe ciepło. Jak grzeje podłogówka to kaloryfery letnie. Jak podłogówka się nagrzeje to kaloryfery ruszają. Ewidentnie brakuje sprzegła...ktoś wie czy jest możliwość dołożenia takiego cuda do istniejącej juz instalacji?

Konsultant Viessmann
26-11-2018, 08:03
Bez obejrzenia instalacji trudno jest wyrokować, jak przerobić i czy jest możliwość przeróbki.

recar
26-11-2018, 10:50
Bez obejrzenia instalacji trudno jest wyrokować, jak przerobić i czy jest możliwość przeróbki.

W takim razie mam pytanie odnośnie mojej obecnej sytuacji z instalacją. Czy jest jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu. Jak pogodzić ze sobą te dwie rzeczy? Może sa jakieś optymalne ustawienia kotła itp.?

Konsultant Viessmann
27-11-2018, 13:23
proponowałbym kontakt z dobrym instalatorem, by podjechał o zobaczył co i jak.

Gri
04-12-2018, 21:03
Mam podobny problem, tj chyba słaby odbiór ciepła przez instalację. Z jednej strony jest bardzo duża równica na rurkach doprowadzających i odprowadzających wodę do i z pieca (na ogrzewanie). Z drugiej strony przy ustawieniach pokrętła temperatury do kropki piec grzej max 2 min po czym się wychładza (szybko) do ok 23 oC i dopiero znowu startuje. TYm sposobem instalacja nie zdąży się nagrzać i grzejniki są ciepłe u góry jakieś 10cm a niżej po prostu zimne. Skutek jest taki że w domu jest chłodno. Dodatkowo, sterownik pokojowy też się chyba niezależnie od reszty zepsuł, bo jeszcze szybciej wyłączał piec, mimo iż domu zimno było (odłączał serwis - nie ja sam).
Wydaje mi się też że bardzo długo nagrzewa zasobnik ciepłej wody, grzejąc na klika razy - grzeje, wyłączy się, temp spadnie, znowu dogrzewa i tak ze trzy cztery razy.

Winiłbym piec, ale u kolegi identyczny podobny dom bez problemu nagrzewa przy mniejszych nastawach temperatury.
Ze specjalistami też jest problem. Było u mnie już chyba z pięciu, w tym autoryzowany Viessmena i nic. Wszyscy są dobrzy na zwykłe problemy, ale niestandardowe problemy są wyzwaniem nie do pokonania.

Pozdrawiam

Konsultant Viessmann
11-12-2018, 13:35
Dla mnie to zbyt mały przepływ, świadczy o tym duża różnica temperatur między zasilaniem i powrotem. Przez kocioł płynie bardzo mały strumień wody przez co jak startuje palnik to natychmiast zostaje przekroczona wymagana temperatura zasilania i kocioł się wyłącza. Proszę podnieść wymaganą temperaturę na zasilaniu powinno pomóc.