PDA

Zobacz pełną wersję : Buderus GB072 24kw lub Gb192 25kw , 2 obiegi grzewcze - projekt kotłowni Revit ?



Chester70
28-05-2020, 15:52
Witam szanowne grono specjalistów ds instalacji,

Na początek mam pytanie, czy jest ktoś na forum obcykany w projektach instalacji np w oparciu o program Revit. Zauważyłem taki na profilu w jednej ekipie u naszych wschodnich sąsiadów. https://www.instagram.com/galf_design/

Chciałem jako inwestor prosić o pomoc w kwestii nowego pieca kondensacyjnego jaki planuje zakupić. Po długich i ciężkich dylematach i wyborem pomiędzy Bosch Condens GC9000iW, Viesmann Vitodens, Vaillant 256/7 Exclusive), ale najprawdopodobniej wybór padnie na Buderus, tylko jeszcze nie wiem czy GB072 czy GB192. Ale najprawdopodobniej na ten drugi.

W załączeniu pozwalam sobie przesłać zdjęcie kotłowni (nie przerażać się proszę), oraz mój koncept z naniesionymi na czerwono i zielono c.w.u. i c.o. Z tego co prześledziłem rury obecnej instalacji, można byłby wyodrębnić 2 obiegi, żeby poddasze miało swój regulator, parter swój regulator. Wersje, żeby to zrobić są chyba tylko 2 :

Temat 1

a/ za pomocą sprzęgła/rozdzielacza + 2 zestawów pomp , koszt wyceniony na 5-6 tyś zł

b/ za pomocą elektro zaworu (zaworu elektrycznego) + dodatkowych regulatorów, koszt oscyluje w granicach 2x 500 zł elektozawór + 2xregulatory. W 1 tyś zł pewnie bym się zamknął.

c/ wersja 3 , nie robić nic tylko zaufać działaniu regulatora pogodowego ?


Mam tylko pytanie, czy opcja b będzie optymalna ?


Temat 2

Obecnie mam zasobnik 320 l, do którego połączone są solary + piec gazowy i węglowy

Czy jest sens dokopiowywać dodatkowy zasobnik 120l i spinać je równolegle ?

Znajomy, który miał podobną instalację do mojej też solary, ekipa montażystów założyła mu dodatkowy zbiornik 120l na tzw szybką wodę ciepłą. Że podobno w przypadku kotła jednofunkcyjnego zdaje to egzamin ?

Co myślicie na ten temat


Temat 3

Na czerwono naniosłem piec elektryczny (Proterm), tylko dlatego że na ten moment nie będę robił tego pieca , aczkolwiek planuje zrobić z dofinansowania panele fotowoltaiczne więc nadwyżki chciałbym (o ile takowe będą) chciałbym właśnie wykorzystać na taki piec.

Czy da się to podpiąć szeregowo pod GB 072 lub GB192 ?


Bardzo proszę o opinie

444619
444620

BrodowskiG
29-05-2020, 10:16
Jak chcesz mieć sterowanie obiegami w jednym systemie to do Buderusa i Boscha masz moduły MM100 .
Jak CWU z gazowego ma być okresowo to możesz dać kocioł dwufunkcyjny.

Chester70
29-05-2020, 12:23
O widzisz, bo do pieca miałem kupić moduł KM100 + regulator pogodowy RC310.W ten moduł MM100 to będzie pasował do jakiej koncepcji 1,2 czy 3?
Tzn Ze sprzęgłem czy zaworami elektrycznymi , czy wogóle bez nich wykorzystując tylko pogodówke?


No właśnie okresowo/nie okresowo. Solary na C.W.U. to w sumie tylko lato do września,

BrodowskiG
29-05-2020, 12:27
MM100 są to regulatory obiegów grzewczych, załączają pompę, sterują zaworem trójdrogowym, do każdego obiegu taki regulator musi być.
polecam patrzeć na pakiety, wychodzi taniej.

Chester70
29-05-2020, 12:56
To jeszcze dopytam moduły MM100 , będą tylko działały jak wybiorę wersję najdroższą : sprzęgła, zestawy pomp i rozdzielacz ?

Bez zaworu mieszającego dostałem wycenę na 4 621 zł
(PAKIET GRUP POMPOWYCH : HS25/6 MM100 bez zaworu mieszającego z modułem MM100 + HSM25/6 MM100 z zaworem mieszającym Kvs=8 i modułem MM100 + WHY/HKV 2/25/25 do 2 obiegów grzewczych ze zintegrowanym sprzęgłem hydraulicznym)


Niezależnie od tego MM100 współpracuje z TM100 + regulatorami pogodowymi RC310 ?

BrodowskiG
29-05-2020, 13:03
rc310 to sterownik pokojowy na którym wszystko ustawiasz a moduły MM100 to rozszerzenie systemu o wyjścia sterujące na obiegi grzewcze, dlatego ogrzewanie się robi na jednej temp zasilania i wtedy wszystko z pompy kotłowej i nie ma potrzeby dawania sprzegła, pomp, zaworów 3dr i modułów sterujących a jak ktoś chce mieszać to wtedy ma koszty :)
tm100 nie znam funkcji

Chester70
29-05-2020, 13:09
No to mam już mega mętlik w głowie.

Było już kilka fachowców (głównie autoryzowani serwisanci Buderusa) i kompletnie nie widzieli innego wyjścia jak tylko :

albo zestawy sprzęgła/pompy/rozdzielacze, ale komentarz był "Panie wersja dla milionerów"

albo wersja ekonomiczna : kupić 2 zawory elektryczne, 2 regulatory Techa

Nikt mi jeszcze nie proponował właśnie tego regulatora.

A co jeszcze potrzebowałbym to tego MM100 ? jakieć pompki cyrkulacyjne ?

BrodowskiG
29-05-2020, 13:23
też mam autoryzację Buderusa ;p tylko, że montażem się nie zajmuję,
2xMM100, sprzęgło, osobne pompki to jest układ podręcznikowy, jak chcesz taniej to jakies kompromisy, nie wysterujesz wszystkiego
jak dasz uniwersalne sterowniki on/off to wtedy kocioł będzie się załaczał na małym obiegu na samo sprzęgło, można dorobić układ przekaźnikowy który będzie załączał kocioł gdy którakolwiek z pompek dostanie sygnał do grzania, albo można grzać parter non stop a na pętrze sterownik będzie zamykał przepływ kilkoma siłownikami, ale wtedy nie będzie grzane piętro jak nie będzie zapotrzebwania na parterze. a jak wszystko ma śmigć niezależnie to wszystko w jednym systemie, wtedy też po załączeniu grzania kocioł nie idzie na maksa, bo ma dane o temp. w pomieszczeniu, dochodzi kwestia odpowiedniego miejsca na umieszczenie regulatora. jak weźmiesz wszystko Buderusa to się wszystko ze sobą komunikuje.

Chester70
29-05-2020, 13:38
Okej, a możesz mi napisać nawet na priv :) Jakie koszty orientacyjne byłyby przy tym systemie na modułach MM100 czyli uwzględniając kompromisy :) ?

P.S. Wysyłałem nawet oficjalne zapytania do doradców technicznych dostępnych na stronie, skoro autoryzowani serwisanci nie wiedzą ... ale brak odpowiedzi , trochę do dziwne jak na firmę tego pokroju. Chyba że pracują nad odpowiedzią...

BrodowskiG
29-05-2020, 14:07
na necie masz mm100 po 700 paredziesiąt zł, na stronie buderusa są schmaty w materiałach projektowych, jak masz dwa obiegi to i dwa sterowniki, głowny 310 i dodatkowy do drugi obieg rc200

Chester70
29-05-2020, 14:37
na necie masz mm100 po 700 paredziesiąt zł, na stronie buderusa są schmaty w materiałach projektowych, jak masz dwa obiegi to i dwa sterowniki, głowny 310 i dodatkowy do drugi obieg rc200

No to mam zonk. Dzwoniłem do Autoryzowanego Serwisanta który robił mi wycenę , żeby mu wspomnieć o tej metodzie i module M100 , to koleś idzie w zaparte, że bez zestawów pomp/sprzęgła i rozdzielacza to nie pójdzie cyt.: "Panie sam moduł MM100 przecież Panu wody nie przepcha , musi być jakiś zawór/pompa i rozdzielacz".

Mówi, że żeby to jakkolwiek chodziło trzeba pompy założyć na każdym obiegu, bo inaczej nie będzie to działać :/

Czyli chyba książkowo do tego podchodzi, albo zarobić chce.

BrodowskiG
29-05-2020, 15:53
no tak albo robisz system na jednej temperaturze i sobie regulujesz na grzejnikach albo rotametrami przy podłogówce,.... albo robisz kilka obiegów, wtedy sprzęgło, pompy, sterowania. myślisz, że czemu każdy odradza mieszanie systemów? po to żeby wszystko ogarnąć kotłem. możesz sobie zrobić odcięcie części obiegów i tyle, albo recznie zamknąć w nieuzywanych pomieszczeniach. możesz w każdym pomieszczeniu założyć sterownik za 100 zł i podpiąć pod siłowniki na belce. sposobów pełno.

MichalP85
07-09-2021, 09:46
Jeśli chodzi o oprogramowanie Revit i tworzenie modeli i rysunków polecam firmę https://www.frescon.pl/ juz kilka projektów z nimi zrobilem