PDA

Zobacz pełną wersję : Brak przestrzeni między płytą indukcyjną a piekarnikiem



kasiaka31
20-12-2020, 21:47
Jak w tytule mam problem z prawidłowym funkcjonowaniem płyty. Płyta się przegrzewa ponieważ mam tylko 0,5 cm przerwy między płytą a piekarnikiem. Niestety zrobiłam wielką wtopę z ta płytą, nie miałam się kogo doradzić. Zakupiłam w sklepie, zostało zamontowane i oto taki problem się pojawił z wentylacją. Wyskakuje błąd E7 i się płyta wyłącza. Tył mebli jest otwarty także tutaj nic nie zdziała, myślę zrobić otwory w bocznych szafkach. Jest jakiś inny sposób żeby zaradzić temu, czy tylko wymiana na inny model płytszy ? Proszę o poradę bez komentarzy zbędnych. Zrobiłam kolosalny błąd i jestem tego świadoma.

Kaizen
20-12-2020, 21:48
Niższa szuflada pod piekarnikiem i i blenda nad.

tomatom
20-12-2020, 22:04
Chyba szafkę masz zle zrobioną, normalnie szuflada pod piekarnikiem powinna mieć 110mm wysokości, jesli tyle ma to te sprzęty jakieś dziwne są jesli jest tam tak mały luz. Przy normalnych sprzetach płyta potrafi sie przegrzać i wyłaczyc ale to jesli piekarnik wybitnie długo pracuje.

kasiaka31
21-12-2020, 14:09
Szuflada ma 10 cm wysokości. Dzwoniłam na infolinie reklamacji to się dowiedziałam, że ten piekarnik ma wyższy korpus dlatego powinna być dobrana płyta wersji slim czyli z płytszym wystającym modułem o ile dobrze zrozumiałam. Szkoda, że jak brałam zestaw w sklepie nie było o tym mowy pomimo iż pytałam się czy będzie to wszystko grać ze sobą. No nic muszę coś pokombinować z otworami w bocznych szafkach i jakoś ten piekarnik obniżyć kosztem dolnej szuflady aby zrobić większa wentylację. Jak to będzie wyglądało to sama nie wiem. W ostateczności wrócę do gazowej bo nie mam już sił.

mmmarcinnn
22-12-2020, 19:28
Nie da się zamienić piekarnika z szafką miejscami? Piekarnik nie musi być pod płytą.

Bombastian
30-12-2020, 13:26
Hej, mam trochę inny problem:

Posiadam szafkę pod piekarnik, która ma 50 cm głębokości. Chciałem kupić sprzęt o gł. do 55,9 (obecnie najmniejszy standard), ale większość rysunków technicznych jakie widzę na stronach AGD przedstawia minimalny wymiar o parę centymetrów większy niż posiada moja szafka. Czy chodzi o to, że ścianki piekarnika muszą być w całości odizolowane płytami? Czy mogę jednak nie przejmować się tymi kilkoma centymetrami?

Kolejna, WAŻNIEJSZA sprawa - za potencjalnym piekarnikiem, prócz gniazdka, mam przyłącze gazowe i rurę odprowadzającą od zlewu (głupie metody wykończenia w wykonaniu poprzedniego właściciela). Jeśli bym czymś zaizolował te rzeczy to piekarnik mógłby być do nich "dociśnięty"? Odsunąłem szafki od ściany już maksymalnie właściwie i wychodzi mi około 53 cm miejsca na piekarnik. Pomyślałem więc, że przy montażu przedłużę po prostu szafkę kawałkami forniru żebym mógł przymocować sprzęt. Nie wiem czy to wszystko ma prawo bytu... Poradźcie proszę