PDA

Zobacz pełną wersję : Buderus WLW196i i temperatura zasilania



bulbalinski
19-01-2021, 20:36
Witam,
chciałbym podpytać o to jakie macie prawdziwe temperatury zasilania w swoich pompach.
W moim Buderusie jak pracuje na sprężarce jest ciągle maksymalnie około 36 stopni - nie ważne ci się ustawi przy krzywej grzewczej. Jest - 5 jest 36, było -15 było 36, przy - 20 spadło do 30. A temperatura w domu spadła do 16,5 stopnia i nie chce rosnąć. Nie ważne czy się ustawi podłogówkę czy grzejniki z temp. 60 stopni. A pompa dalej zasilanie 36 stopni, a temperatura w domu 17 a ustawiona 27. Dopiero jak się sztucznie włączy grzałkę (obniżając temp. włączenia grzałki) to dochodzi do 45-49 stopni.
Serwisant twierdzi - że taka uroda pompy że ona tak sobie ustawia zasilanie 36 a powrót 27.
Wydaje mi się logiczne że jak jest w domu zimno to powinna podawać większą temperaturę ??? aby zagrzać dom. A tak mam od 4 czy 5 dni w domu 17 stopni +- 0.1 stopnia.
Do temperatury -5 było wszystko OK i w domu było cieplutko 21 stopni - przez miesiąc od załażenia :)

I moje pytanie: Czy wasze pompy tez tak się zachowują (maks 36 stopni )i mam coś skopane w instalacji, czy pompa za słaba (8,9kw) , czy też Buderus / Bosch jest takim badziewiem ?

A tak na marginesie to o "logice" działania tej pompy to można by film nakręcić.

pinkf
01-02-2021, 08:52
Hej,
Mam Buderusa ODU-11i (11kW) + szafa hydrauliczna Izzifast 190l.
Podczas wygrzewania na przełomie listopada/grudnia miałem wykonywane wygrzewanie jastrychu anhydrytowego.
Wtedy pompa chodziła na 100% i na zasilaniu tylko raz pojawiła się wartość 40 stopni.
Mam w 100% podłogówkę z podziałem na dwa osobne obiegi góra/dół.
Dom był już wtedy zaizolowany wraz z sufitami na piętrze. Więc grzanie i wietrzenie non stop, aby wilgoć miała ujście.
W takim przypadku temperatura w środku dochodziła do 34 stopni zmierzonych na podłodze. W domu nie dało się wytrzymać dłużeć niż godzina.

Obecnie mamy ustawione 19 dół, 20 góra i zasilanie jest odpowiednio (25 i 23).
W czasie największych ostatnich mrozów (-15) mieliśmy 25 na zasilaniu i 22 w domu. Grzałki dogrzewacza mam wyłączone.
Powrotów z zasilania nigdy nie mierzyłem, ale dotykając rur wydają się niewiele różnić od siebie temperaturą.

Nurek_
01-02-2021, 13:04
Też mam Buderusa WLW196i AR i tez z szafą Izzyfast-a.
Max temperaturę zasilania ustawiasz w ustawieniach krzywej grzewczej dla danego obiegu grzewczego - jak masz tam ustawione?

Ja jakoś specjalnie nie śledziłem temperatury zasilania, ale z reguły była w zakresie 25-36 stopni. W domu cały czas ciepło, nawet wygląda na to, że mam krzywą zbyt stromo ustawioną, bo czym zimniej na zewnątrz, tym cieplej w domu. Ale to pierwszy sezon, więc jeszcze eksperymentuję.
Grzałki mam załączone od -10, ale w tym roku załączyły się tylko raz na chwilę (zużyły 3kWh)

rabarbar1
07-02-2021, 08:26
Też mam Buderusa WLW196i AR i tez z szafą Izzyfast-a.
Max temperaturę zasilania ustawiasz w ustawieniach krzywej grzewczej dla danego obiegu grzewczego - jak masz tam ustawione?

Ja jakoś specjalnie nie śledziłem temperatury zasilania, ale z reguły była w zakresie 25-36 stopni. W domu cały czas ciepło, nawet wygląda na to, że mam krzywą zbyt stromo ustawioną, bo czym zimniej na zewnątrz, tym cieplej w domu. Ale to pierwszy sezon, więc jeszcze eksperymentuję.
Grzałki mam załączone od -10, ale w tym roku załączyły się tylko raz na chwilę (zużyły 3kWh)

Mam pytanie do Ciebie.
Mieszkamy niedaleko siebie, mamy podobne zestawy i metraż, również parterówka, więc porównanie pracy i ustawień może być zasadne.

Jak grzejesz? Całą dobę, czy w okienkach czasowych?
Ja od 2 miesięcy w okienkach, bo staram się przymierzyć do możliwości grzania w taniej taryfie i zmiany z g11 na g12w.
Jednak mam duże spadki temperatury w ciągu dnia a co za tym idzie, duże wahania temperatury w domu.
Więc muszę przemyśleć sposób grzania.

Drugie pytanie. Czy przy najchlodniejszych dniach w tym roku (-20⁰) nie miałeś problemów z pompą?
U mnie jej praca się rozregulowała i grzala mi tylko na grzałkach przez 2 dni i sypala błędami.
Jeśli mógłbyś podać wersję oprogramowania sterownika, byłbym wdzięczny ( u mnie 1.16).
Sprawdzisz w menu "pompa ciepla"/wersja oprogramowania jeden. wew.
Serwis twierdził, że problemy były spowodowane wersją oprogramowania, w której stwierdzono jakiś problem.

Trzecie pytanie.
Jakie miałeś zużycie energii za styczeń, jeśli można wiedzieć?

Jeszcze jedno, czyli czwarte:)
Jakiej mocy masz pompę?

Nurek_
07-02-2021, 11:24
Mam pytanie do Ciebie.
Jak grzejesz? Całą dobę, czy w okienkach czasowych?
Ja od 2 miesięcy w okienkach, bo staram się przymierzyć do możliwości grzania w taniej taryfie i zmiany z g11 na g12w.
Jednak mam duże spadki temperatury w ciągu dnia a co za tym idzie, duże wahania temperatury w domu.
Więc muszę przemyśleć sposób grzania.

Grzeję całą dobę, pompa bez żadnych ustawień czasowych. Też widzę wahania temperatury w czasie grzania tylko w nocnej taryfie. Co prawda zaraz przyjdzie Kaizen i wklei swoje wykresy, ale teoria to jedno a w praktyce nie jest tak fajnie. W zimowych miesiącach wychodzi mi grzanie w G11 ok 400 zł z CWU i jest to dla mnie akceptowalne. Nawet jakbym przechodził na G12, to myślę że dalej grzałbym bez kagańca.



Drugie pytanie. Czy przy najchlodniejszych dniach w tym roku (-20⁰) nie miałeś problemów z pompą?
U mnie jej praca się rozregulowała i grzała mi tylko na grzałkach przez 2 dni i sypala błędami.

W tym roku nie. Natomiast w poprzednim, w trakcie wykończeniówki pompa grzała dom do ok 16 stopni. Miałem taki jeden przypadek w czasie dużych mrozów kiedy wywaliła błąd i zaczęła grzać na grzałkach. Teoretycznie, bo niby w menu było, ze na grzałkach zużyła prawie 200kWh, ale w domu zimno, i na liczniku energii tego zużycia nie było. Czyli tak jakby chciała grzać, ale grzałki nie działały. Zresetowałem błąd, wróciła normalnie do pracy i więcej tego nie było.
Błąd był z tego co pamiętam w stylu "Za niskie ciśnienie parowania w JR0".



Jeśli mógłbyś podać wersję oprogramowania sterownika, byłbym wdzięczny ( u mnie 1.16).
Sprawdzisz w menu "pompa ciepla"/wersja oprogramowania jeden. wew.
Serwis twierdził, że problemy były spowodowane wersją oprogramowania, w której stwierdzono jakiś problem.

U mnie jest 1.15



Trzecie pytanie.
Jakie miałeś zużycie energii za styczeń, jeśli można wiedzieć?

485 kWh na ogrzewanie i 122 na CWU



Jeszcze jedno, czyli czwarte:)
Jakiej mocy masz pompę?
Moja pompa to Buderus Logatherm WLW196i-6 AR, czyli wg producenta ma 7.6 kW przy A2/W35

Arturo1972
07-02-2021, 11:56
Też widzę wahania temperatury w czasie grzania tylko w nocnej taryfie. Co prawda zaraz przyjdzie Kaizen i wklei swoje wykresy, ale teoria to jedno a w praktyce nie jest tak fajnie.
Nie musi być Kaizen i nie muszą być wykresy i nie musi być teoria.
Wystarczę ja i moja 8 letnia praktyka grzania 100% w taniej taryfie,gdzie jest stabilna temperatura bez wahań :)

Zasadnicze pytanie do Was,chcących ładować tansza energię i przechować ją na później, jakie macie domy tzn. z czego budowane, jakiej grubości macie wylewki i z jakiego materiału oraz jaka wentylacja.
Jeśli będzie dom "z kartonu" do gdzie chcecie ta energię przechować ?

Żeby nie było,u mnie dom z silikatu, wylewka betonowa 10cm a pod nią jeszcze 25cm płyty betonowej, wentylacja mech.

kaszpir007
07-02-2021, 16:42
Nie musi być Kaizen i nie muszą być wykresy i nie musi być teoria.
Wystarczę ja i moja 8 letnia praktyka grzania 100% w taniej taryfie,gdzie jest stabilna temperatura bez wahań :).

Etam.

Już wielokrotnie było że ta stabilna temperatura oznacza do 1 stopnia wahań temperatury w ciągu dnia , więc do stabilności jej daleko ...

Stabilna to jest przy grzaniu ciągłym ...

Nurek_
07-02-2021, 16:42
Zasadnicze pytanie do Was,chcących ładować tańsza energię i przechować ją na później, jakie macie domy tzn. z czego budowane, jakiej grubości macie wylewki i z jakiego materiału oraz jaka wentylacja.
Wszystko jest w stopce, dom z BK, wylewki 10 cm.
Nie każdy konstrukcję domu i materiał wybiera pod to, żeby oszczędzić na ogrzewaniu. Ja nie planowałem grzać w taniej, spróbowałem bo może będzie ok - nie było.
Jak próbowałem grzać w taniej to temperatura mi się wahała o ok 1 stopień, a to jest już odczuwalne. Uważam, ze 100 zł mniej za prąd nie jest warte mojego komfortu i tyle.

Arturo1972
07-02-2021, 18:16
Wszystko jest w stopce, dom z BK, wylewki 10 cm.
Nie każdy konstrukcję domu i materiał wybiera pod to, żeby oszczędzić na ogrzewaniu. Ja nie planowałem grzać w taniej, spróbowałem bo może będzie ok - nie było.
Jak próbowałem grzać w taniej to temperatura mi się wahała o ok 1 stopień, a to jest już odczuwalne. Uważam, ze 100 zł mniej za prąd nie jest warte mojego komfortu i tyle.
Pod grzanie prądem robiłem jedynie wylewki bezpośrednio na płycie,sama płyta była wynikiem chęci pozbycia się mostków termicznych do gruntu, ściany z silikatu wynikały z ich właściwości czyli najbliżej im było do ścian z betonu lanego, który uważam za idalny na ściany do domu czyli chłodno latem, ciepło zimą i to głównie one (silikaty) stabilizują mi temp.w domu, bez wahań.

Wtedy miałem grzać prądem, przy grzaniu pompą ciepła zrobiłbym identycznie gdybym budował drugi dom :)

asolt
07-02-2021, 21:08
Pod grzanie prądem robiłem jedynie wylewki bezpośrednio na płycie,sama płyta była wynikiem chęci pozbycia się mostków termicznych do gruntu, ....

Czy aby tylko to? o ile dobrze pamietam to budowałes sie na terenach górniczych i chyba był taki wymóg ze musi byc płyta.

Arturo1972
07-02-2021, 21:27
Czy aby tylko to? o ile dobrze pamietam to budowałes sie na terenach górniczych i chyba był taki wymóg ze musi byc płyta.
A i tu się mylisz ;)
Nawet na moich szkodach moglem zrobić fundament ławowy ale z wymaganymi zabezpieczeniami przeciw tym szkodom.
Coś w ten deseń:
452765
I tak w 99,9% buduje się nowe domy obok mnie ;)
10 lat temu uchodzilem na wiosce za kosmitę, który stawia dom na styropianie :D

asolt
07-02-2021, 21:36
A i tu się mylisz ;)
Nawet na moich szkodach moglem zrobić fundament ławowy ale z wymaganymi zabezpieczeniami przeciw tym szkodom.
Coś w ten deseń:
452765
I tak w 99,9% buduje się nowe domy obok mnie ;)
10 lat temu uchodzilem na wiosce za kosmitę, który stawia dom na styropianie :D

Moze i mogłes, ale te szkody niejako wymusiły płytę, bo ten fundament wcale by nie był tanszy od płyty

Arturo1972
07-02-2021, 21:42
Moze i mogłes, ale te szkody niejako wymusiły płytę, bo ten fundament wcale by nie był tanszy od płyty
A no właśnie, tym bardziej, że od początku uparłem się na grzanie prądem, a jak grzanie prądem to duża akumulacja, a jak duża akumulacja to płyta fundamentowa i a przede wszystkim odcięcie się od strat energii do gruntu i od początku byłem na płytę zafiksowany.
Tym bardziej, że nie dałem na nią żadnej izolacji i z pełną premedytacją wylałem na nią wylewkę :D

kaszpir007
07-02-2021, 22:33
I moje pytanie: Czy wasze pompy tez tak się zachowują (maks 36 stopni )i mam coś skopane w instalacji, czy pompa za słaba (8,9kw) , czy też Buderus / Bosch jest takim badziewiem ?


Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie ...

Bez grzałki Twoja pompa nie ma odpowiedniej mocy poniżej -5 stopni . Dopiero włączenie grzałki powoduje że potrafi dogrzać wodę CO do wyższej temp. Zapewne powyżej pewnej temperatury na zewnątrz może się okazać że nawet grzałka nie pomoże ...

Nie wiem jaki masz dom , jakie ocieplenie i jakie wymagania energetyczne , ale jak pompa nie daje rady przy -5 to wygląda że została źle dobrana i jest stanowczo za małej mocy do Twojego domu.
Jedynie co zostaje to ustawienie grzałki aby zawsze właczała się już przy -5 stopni ...

grzesznik55
15-03-2021, 11:55
Witam
Jestem posiadaczem pompy Buderus WLW196i6 w szafie izzyfast
Pytanie dotyczy użytkowników takich instalacji.
Ogrzewam dom na krzywej grzewczej temp zasilania 34 a na powrocie 36
A w domu mam ok 25st
A temperaturę ustawioną 18st
Grzanie od 7-13
Jak dobrze ustawić parametry na pompie oby w domu była temp 22st
Czy nie lepiej przejść na rc100h
Aha a jak macie ustawione cw
Dom 145 po podłogach
24cm sorbet 0kna 3szyby 20 styropian elewacja 033
Podloga 16cm styropian

Arturo1972
15-03-2021, 12:35
Witam
Jestem posiadaczem pompy Buderus WLW196i6 w szafie izzyfast
Pytanie dotyczy użytkowników takich instalacji.
Ogrzewam dom na krzywej grzewczej temp zasilania 34 a na powrocie 36
A w domu mam ok 25st
A temperaturę ustawioną 18st
Grzanie od 7-13
Jak dobrze ustawić parametry na pompie oby w domu była temp 22st
Czy nie lepiej przejść na rc100h
Aha a jak macie ustawione cw
Dom 145 po podłogach
24cm sorbet 0kna 3szyby 20 styropian elewacja 033
Podloga 16cm styropian
Każdy dom jest inny,inne wylewki, inne ściany, inna izolacja,inne godziny grzania, inne rozstawy podłogówki itp, także nie ma jedynie słusznego ustawienia KG.
Metodą prób i błędów musisz sam dostosować KG do potrzeb domu lub ustawić odpowiednie okresy grzania.

Temp.powrotu to chyba błąd w druku...