Nioy
14-03-2022, 16:08
Dzień dobry
Stałem się posiadaczem murowanego domu z lat 70 o powierzchni 60 m2, który stał nie ogrzewany przez ostatnie 7 lat. W 2 pokojach na ścianach pojawiła się pleśń i na drewnianej podłodze. Przy mrozach w scianie pękła rurka od wody i została zakręcona przez wodociągi w studzience. Chciałbym wyremontować ten budynek, lecz największym problemem spędzający mi sen z powiek jest temat ogrzewania a raczej jego brak. Dotychczas ten domek był ogrzewany ,,kuchnią węglarką'' z podkową nie znam profesjonalnej nazwy tego sprzętu. Chciałbym założyć piec z podajnikiem na eko groszek, ale w budynku brak miejsca na kotłownie, dysponuje budynkiem gospodarczym w odległości 5 m od domu i tam myślę o instalacji pieca, chciałbym dowiedzieć się co myślicie o takim rozwiązaniu i jak wygląda kwestia prawna dobudowania komina i posiadania pieca w budynku gospodarczym.
Pozdrawiam!!
Stałem się posiadaczem murowanego domu z lat 70 o powierzchni 60 m2, który stał nie ogrzewany przez ostatnie 7 lat. W 2 pokojach na ścianach pojawiła się pleśń i na drewnianej podłodze. Przy mrozach w scianie pękła rurka od wody i została zakręcona przez wodociągi w studzience. Chciałbym wyremontować ten budynek, lecz największym problemem spędzający mi sen z powiek jest temat ogrzewania a raczej jego brak. Dotychczas ten domek był ogrzewany ,,kuchnią węglarką'' z podkową nie znam profesjonalnej nazwy tego sprzętu. Chciałbym założyć piec z podajnikiem na eko groszek, ale w budynku brak miejsca na kotłownie, dysponuje budynkiem gospodarczym w odległości 5 m od domu i tam myślę o instalacji pieca, chciałbym dowiedzieć się co myślicie o takim rozwiązaniu i jak wygląda kwestia prawna dobudowania komina i posiadania pieca w budynku gospodarczym.
Pozdrawiam!!