Zobacz pełną wersję : smardze??? co z tym zrobić?
witam,
na moich rabatkach wysypanych korą wyrosło coś podobnego jak na tym zdjęciu:
http://www.grzyby.pl/foto/99/990425-26.jpg
doczytałam się, że grzyby te są pod ochroną. A co jeśli wyrosły u mnie na grządkach? jest tego z kilkanaście sztuk... pewnie przywlekły się z korą, bo chyba nie wyrosły samoistnie na moich piaskach... w zeszłym roku nie miałam takich atrakcji.
I teraz pytanie?
Co z tym można zrobić? Czu może być szkodliwe dla innych roślin? Polubić? A może przyrządzić jakieś danie (podobno są jadalne...)?
Pozdrawiam,
gaga2
witam,
na moich rabatkach wysypanych korą wyrosło coś podobnego jak na tym zdjęciu:
http://www.grzyby.pl/foto/99/990425-26.jpg
doczytałam się, że grzyby te są pod ochroną. A co jeśli wyrosły u mnie na grządkach? jest tego z kilkanaście sztuk... pewnie przywlekły się z korą, bo chyba nie wyrosły samoistnie na moich piaskach... w zeszłym roku nie miałam takich atrakcji.
I teraz pytanie?
Co z tym można zrobić? Czu może być szkodliwe dla innych roślin? Polubić? A może przyrządzić jakieś danie (podobno są jadalne...)?
Pozdrawiam,
gaga2
gaga fotki nie widac.....ale u mnie tez wyrosly jakies grzyby....brazowe gory nogi jasne...
znalazłam w necie jeszcze jedną fotkę: moje są takie jak na tym zdjęciu, tylko bardzie czarne... reszta wypisz wymaluj...
http://www.grzyby.pl/foto/mj/mj-MorchellaConica_F005_11.jpg
a... u mnie zdjęcie widać.... :o
pozdrawiam,
gaga2
znalazłam w necie jeszcze jedną fotkę: moje są takie jak na tym zdjęciu, tylko bardzie czarne... reszta wypisz wymaluj...
http://www.grzyby.pl/foto/mj/mj-MorchellaConica_F005_11.
a... u mnie zdjęcie widać.... :o
pozdrawiam,
gaga2
u mnie nie :cry: :cry:
smardz jadalny :
http://www.grzyby.pl/foto/wm/wm-03aP4220762.jpg
http://www.grzyby.pl/foto/vj/vj-smrz_obecny_1.jpg
JADALNY - i super dobry - pora go zjeść - jesli to to -bo ja też nie widzę zdjęcia :(
były zdjęcia i nie ma . CO to za ściema ???
jeżeli to smardze - to są pyszne :)
i w Polsce pod ochrona
Smakowo (i cenowo) podobno porownywalne do trufli -
ale nie wiem bo trufli nie jadlam ;)
za to smardze tak - duszone , z cebula (bez przykrycia) podlane troche bialym winem albo smietana. pycha.
takie znlazlam w necie- ale nasze byly ciemniejsze :
http://www.grzyby.pl/foto/sj/sj-smrz_cernohnedyis.jpg
Niewidzialne te smardze. Albo takie nieśmiałe. Nie widzę żadnego zdjęcia :roll:
kurka....no ja tez nic nie widze...ale poszukalam w necie....i co??? u mnie na 100% smardze.....ale mam ich w korze cala mase...wyrywalam i wyrzucalam....hmm...i tak sie boje ugotowac :cry:
Jeśli to na prawdę smardze to tylko się cieszyć. Smardz jest bardzo cennym grzybem. Hołubić i pielęgnować i z daleka z chemią bo grzyby są bardzo kapryśne. U mnie pieczarki i czasznice diabli wzięli po pryskaniu chwastów w odległości kilkunastu metrów od miejsca gdzie rosły.
Tylko upewnij się że to smardze a nie piestrzenica kasztanowata
http://www.grzyby.pl/gatunki/Gyromitra_esculenta.htm bo ta jest TRUJĄCA a jest trochę podobna
PS. Zdjęcia raz są widoczne raz nie bo serwis grzyby.pl blokuje obrazki przy przeciążeniu serwera
Mirek_Lewandowski
20-05-2006, 20:37
Dobre w occie na zagrychę i do sałatek.
dzięki wszystkim za zainteresowanie...
nie wiedziałam, że posiadanie własnego ogódka może być takie atrakcyjne...
czyli..... czas na grzybobranie... :D
pozdrawiam,
gaga2
U mnie też się te grzybki pojawiły. Moja koleżanka-małżonka śmieje się ze mnie, że tak nawożę ziemię pod rododendrony i iglaki, że i grzybki się zadomowiły ;-)
Pozdrowionka
Adamski
PS. Zapomniałem dodać, że w zeszłym roku pod sosnami rosło sobie kilka maślaczków.
a właśnie dzisiaj oglądałam maję w ogrodzie i reportaż o smardzach właśnie. Ponoć przynosimy grzybnię razem z korą na rabatki. Maja P podawała przepis na smardze nadziewane cielęciną. Tak z pamięci to by było tak:
- smardze wypłukać dobrze w wodzie
- sparzyć wrzątkiem
- małe egzemplarze posiekać - będą stanowić część nadzienia
- na patelni rozgrzać oliwę, na niej zeszklić cebulkę drobno posiekaną, następnie dodać sieczke smardzową, po przesmarzeniu dodać mieloną cielęcinę (bądź inne mięsko mielone), dobrze usmażyć, wystudzic
- do usmażonej mieszanki wrzucić jajo surowe oraz namoczoną bułkę, a także posiekaną pietruszkę, wymieszać - tak powstał farsz
- farszem napełnić pozostałe duze egzemplarze grzybków
- nafaszerowane grzybki ugotować w bulionie
- podawać z jakimś sosem, ale przepisu nie pamiętam.
ot co!
idę obejrzec rabatki!
buzia_K
Maxtorka
08-05-2007, 09:34
Niniejszym donoszę że też smardze posiadam :D
Przyszły z korą oczywiście . Wyrastają głównie na granicy kory i trawnika .
Są pyszne :D
http://img518.imageshack.us/img518/3876/dsc0375zv4.jpg
http://img503.imageshack.us/img503/2284/dsc0377wh7.jpg
zazdroszcze bo smakują rewelacyjnie i liczę że z moją korą tez będę miała takie niespodziank :lol: i!!!
A ja to spryskałam roundupem w szale odchwaszczania ...
Cholera
ale pocieszam się że jest tego tyle że wyrośnie na pewno jeszcze ...
BK nie chcę Cię martwić ale prawdopodobieństwo że odrosną jest dosyć znikome. Grzyby to kapryśne istoty. Kiedyś spryskałem roundupem kępę pokrzyw jakieś 6-7 metrów od miejsca gdzie przez wiele lat rosły pieczarki polne. Oprysk grubo-kroplowy, bez wiatru dawka w normie ale pieczarki diabli wzieli.
u mnie także sobie wyrastają, ale chociaż przepis wydaje się bardzo smaczny, to jednak nie zaryzykuję przygotowania takiej potrawy, nie znam się za bardzo na klasyfikacji grzybów, wolę uniknąć schizów, jakby przypadkiem okazało się, że są to gzybki halucypki :-?
U mnie też wyrosły niespodzianie dwie sztuki w miejscu w którym bym ich nie podejrzewał.
tomek1950
08-05-2007, 18:16
U mnie pod jabłonką, :o w zeszłym roku wyrosły rydze :o :D I to nie jeden, czy dwa, ale po zebraniu było prawie pełna wanienka w jakiej kąpie się niemowlęta. :D Ale była wyżerka :)
Powered by vBulletin™ Version 4.2.5 Copyright © 2024 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski
support vBulletin