Dzień 104. Ciepła woda i ceramika
Chyba nie wspomniałem wcześniej, że korzystając z porady firmy Fonko zdecydowaliśmy się nie instalować zbiornika na ciepłą wodę do mycia, ale wykorzystać elektryczne przepływowe podgrzewacze wody. Zaplanowałem po jednym podgrzewaczu w każdej łazience oraz w kuchni oraz ewentualnie jeszcze 2-3 jako opcja do konsultacji z producentem. Ostatecznie zostały te 3 pierwsze
Co mnie przekonało?
- zużycie energii elektrycznej jest takie samo, jeśli patrzymy na samo podgrzanie wody
- w zbiorniku trzeba podtrzymywać ciepłą wodę przez całą dobę, choć używamy jej w większych ilościach 2 - 3 razy na dobę
- w zbiorniku woda ma wyższą temperaturę niż potrzebujemy
- podgrzewacz przepływowy pozwala ustawić dowolną temperaturę (można nie mieszać z zimną wodą)
- przy podgrzewaczach przepływowych instalacja jest prostsza
Podgrzewacze zamówiliśmy już na czas wykonywania instalacji wodociągowej, żeby potem nie było żadnego problemu z zainstalowaniem podgrzewaczy.
Niedługo Heban zakończy prace wewnątrz. Najwyższa więc pora zapewnić dalsze prace: zamawiamy już sukcesywnie ceramikę, żeby nasz Naczelny Glazurnik miał co robićDzisiaj pierwsza dostawa płytek na podłogę (do kuchni). Zamówione są brodziki do łazienek, szukamy dobrych cen na pozostałe płytki, wannę i miski WC.