Napisał
kulibob
Nie jesteś trochę za bardo optymistycznie nastawiony? z tą sprawnością i tym że zamian WM na WG to 23kWh/m2/rok
Tak wylicza Build Desk. Średnią sprawność mam znacznie większa.
Najniższa sprawność, jaką dotąd zanotowałem:
Czerpnia 1,3*
Wyrzutnia 6,7*
Nawiew 16,5*
Wywiew 20,3*
Przepływ ponad 150m3/h
Gdy nikogo nie ma w domu mam niższy przepływ (a im niższy, tym większa sprawność). Wyższego nie mam ustawionego w harmonogramie - czasami ręcznie odpalę wietrzenie.
Czyli 80%. Gdyby takie warunki były przez całą dobę to reku odzyskałby 18,33kWh. Temperatury dosyć bliskie średnim w sezonie grzewczym. Więc można by to przemnożyć przez długość sezonu grzewczego i podzielić przez powierzchnie domu. Dosyć blisko tych 23kWh wychodzi (raczej więcej).
Żeby było ciekawiej, to temperatury z ostatniej nocy - 2019-05-06 4:50.
Bez WM przydałoby się odpalić ogrzewanie i wydłużyć okres grzewczy.
W tej chwili mam:
Czerpnia 13,8*
Wyrzutnia 16,1*
Nawiew 20*
Wywiew 20,9*
Czyli sprawność 87,3% i odzysk w przeliczeniu na 24h 7,48kWh
Pewnie przy takich kosztach przy WG bym zatykał kratki - ale jakbym miał tak samo, jak przy mechanicznej 150m3/h to wyniki wychodzą takie.
Edyta.
Dopiero zauważyłem, że pomyliłeś się w obliczeniach. Różnica to
33kWh/m2/r.
Przy okazji innej dyskusji trafiłem na stronę projektu
Kasjopea 4 gdzie jest podane dla niego EUco przy WG 67,47 kWh/(m2 rok) a dla WM 34,82 kWh/(m2 rok). Czyli wychodzi różnica
32,65 kWh/(m2 rok) - czyli bardzo podobnie, co u mnie. To tak na potwierdzenie moich wyliczeń.
W sumie, to ja
nie rozważałem, czy WM się opłaca, gdy podejmowałem decyzje. Tak, nie zawsze kieruję się opłacalnością - rozwiązania, których użyteczność mi nie odpowiada odrzucam bez liczenia. Tak odrzuciłem kocioł na węgiel, tak odrzuciłem WG,tak odrzuciłem kaloryfery i trochę innych rozwiązań.
Ale wychodzi mi teraz na to, że biednych nie stać na wentylację grawitacyjną, bo w przyzwoicie ocieplonym domu przez WG ucieka grubo ponad połowa ciepła. Różne artykuły i kalkulatorki podają, że przez WG ucieka 20-40%. Co dawno przestało być prawdą (albo dotyczy domów gdzie na zimę całkiem zasłaniane są kratki wentylacyjne).