Dostępne w wersji mobilnej
CO:Kocioł elektryczny 6kW + tania PC PW 8kW
PV 9kWp na gruncie.
Ściany: protherma z perlitem+silikat drążony 24cm + 20cm eps 033 Piwnica bloczki betonowe+styrodur 10cm pod ziemią i 10cm eps 033 nad. Podłoga parter: 20cm eps 035+anhydrytowe wylewki parter z poddaszem 125m2.
Poddasze skosy 35cm 037, jętki 15cm 039.
Źródła ciepła na paliwa stale w nowo budowanych domach, powinno się kalkulować razem z kominem i każdym dodatkowym m2 kotłowni potrzebnej do obsługi takiego kotła.
PV 9,72 kWp dach. Kocioł Rakoczy 38kW-MultiFun i Ecoal, komora szam.
Dom-440m2 do ogrzania. Sezon 2015-2016
https://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=4756
Widzę że co poniektórzy zapomnieli jak kiedyś zimą utykało się okna dwuszybowe watą. Obowiązkowo tez musiała być bombka.
Mieszkanie przewietrzane posiada wystarczająca ilość tlenu do spalania. Poza tym kiedyś dawali pod parapetem kratki nawiewowe a w kominie był kanał wentylacyjny.
PS.
Wszystko co najważniejsze wymyślono kiedyś. Teraz to świat wirtualny, naszpikowany kłamstwami przeżywa renesans.
Regulamin forum
parterówka, płyta fundamentowa, 10cm XPS pod i 10cm EPS na płycie, silikat 18cm, 20 cm grafitowego EPS na ścianach, 5cm wełny i 30 cm celulozy na stropie. Rekuperator Kinetic 250, kocioł kondensacyjny Immergas Victrix 12kW, PV 4,27kWp na SolarEdge
Eh/ech.
Do spalania węgla, potrzebny jest tlen zawarty w powietrzu.
W materiale z 1953r, zatkano wszystkie możliwe kanały, którymi można dostarczyć to powietrze.
A tutaj, nikt tego nie widzi.
To prosta droga do zaczadzenia domowników.
Inaczej, dojdzie do wydzielania tlenku węgla i wszyscy umrą/poniosą śmierć w wyniku zatrucia tlenkiem węgla/czadu.
Tyle.
Ostatnio edytowane przez klaudiusz_x ; 18-01-2023 o 00:52
CO:Kocioł elektryczny 6kW + tania PC PW 8kW
PV 9kWp na gruncie.
Ściany: protherma z perlitem+silikat drążony 24cm + 20cm eps 033 Piwnica bloczki betonowe+styrodur 10cm pod ziemią i 10cm eps 033 nad. Podłoga parter: 20cm eps 035+anhydrytowe wylewki parter z poddaszem 125m2.
Poddasze skosy 35cm 037, jętki 15cm 039.
parterówka, płyta fundamentowa, 10cm XPS pod i 10cm EPS na płycie, silikat 18cm, 20 cm grafitowego EPS na ścianach, 5cm wełny i 30 cm celulozy na stropie. Rekuperator Kinetic 250, kocioł kondensacyjny Immergas Victrix 12kW, PV 4,27kWp na SolarEdge
Dzień dobry
Dawno tu nikogo nie było, ale może ktoś tu zagląda.
Na to forum trafiłam na jesieni, kiedy w trakcie węglowej paranoi udało mi się kupić węgiel a znajomy mi powiedział "ta kopalnia sprzedaje węgiel koksujący". Jak tym palić? Poszukałam, znalazłam, Palił się bardzo dobrze. Byłam zadowolona. Ale czytając o tym węglu dowiedziałam się dużo na temat kotłów i kotłowni. Osoby, które udzielają tu odpowiedzi mają ogromną wiedzę, więc stwierdziłam, że zapytam, bo może mi też ktoś pomoże.
Mam dwa problemy
1. Pięć lat temu musiałam na szybko wymienić kocioł, bo stary na początku sezonu zaczął cieknąć. Sprawa jest w sądzie, bo kocioł ma mniejszą moc niż deklarowana przez producenta. Było dwóch biegłych i co jeden to głupszy. Żaden nie wykonał pomiarów w celu obliczenia rzeczywistej mocy kotła, ale były twierdzenia, że kocioł jest zgodny z DTR a "producent przy produkcji dochował należytej staranności". Tylko , że DTR jest dla wszystkich kotłów tego typu, ale nawet z DTR ten kocioł jest niezgodny, co znalazł mój adwokat. Drugi biegły na oględzinach najpierw chciał, żebym mu pokazała, gdzie robiłam pomiary, a później zażyczył sobie, że mam rozpalić w kotle, bo kotła, który jest wypełniony żarem nie da się zmierzyć. W opinii napisał, że w kotle da się rozpalić a kocioł jest zgodny z DTR. Sąd jednemu i drugiemu zatwierdza opłatę nie wnikając, że nie udzielili odpowiedzi na pytanie " JAKA JEST RZECZYWISTA MOC TEGO KOTŁA", co było w zleceniu dla nich. W uzasadnieniu zatwierdzenia opłaty było napisane, że biegły wszystko wyjaśnił i do tego tak prosto, że nawet laik zrozumie. Adwokat pisze, że biegły niczego nie wyjaśnił, ale sąd każe zapłacić. Problem z biegłymi jest taki, że nie ma jednej listy wszystkich biegłych, tylko trzeba szukać w wykazie każdego sądu po kolei. Do tego nikt nie weryfikuje ich wiedzy i efekty są jak widać na moim przykładzie. W związku z tym mam pytanie pierwsze. Z wpisów wynika, że udzielają tu odpowiedzi osoby z dużą wiedzą, więc czy któraś z tych osób jest instalatorem - biegłym sądowym, albo zna takiego biegłego. Chciałabym zlecić prywatną ekspertyzę i skończyć tą szopkę.
2. Na jesieni kupiłam używanego "kopciucha" i po sezonie jestem z niego bardzo zadowolona. Ale w beczce miodu jest łyżka dziegciu i piec z miarkownikiem nie ma rozety w drzwiczkach zasypowych. Pytałam instalatorów, czy mogliby mi zrobić taki otwór z klapką jak jest opisane w jednym miejscu na forum, ale patrzyli na mnie jakbym mówiła o kosmitach w kotłowni. "Może pani robić przeróbki , bo kocioł już nie jest na gwarancji, ale ja tego nie zrobię". Więc jest pytanie drugie. Czy ktoś, kto potrafi przerabiać kocioł mógłby mi takie coś w drzwiczkach zrobić.
Klapki się kupuje i montuje miarkownik do niej.
Tu jest klapka
https://allegrolokalnie.pl/oferta/kl...rkownika-ciagu
A tu do powietrza wtórnego.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/ki...ka-miarkownika
Można też zrobić samemu, albo wymontować ze starego kola na złomowisku.
Ostatnio edytowane przez animuss ; 18-09-2023 o 17:55
Źródła ciepła na paliwa stale w nowo budowanych domach, powinno się kalkulować razem z kominem i każdym dodatkowym m2 kotłowni potrzebnej do obsługi takiego kotła.
PV 9,72 kWp dach. Kocioł Rakoczy 38kW-MultiFun i Ecoal, komora szam.
Dom-440m2 do ogrzania. Sezon 2015-2016
https://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=4756