CO: prąd w G12W:Kocioł elektryczny 6kW tylko w taniej taryfie. Koszt ogrzewania 5050kWh ==>> 1237zł.
Śmierdzące GWC maxowe 24m2 [SIZE=1]Temperatura za GWC zimą poniżej 4*C
Zakomarzone GWC[URL=
Ściany: protherma z perlitem+silikat drążony 24cm + 20cm eps 033 Piwnica bloczki betonowe+styrodur 10cm pod ziemią i 10cm eps 033 nad. Podłoga parter: 20cm eps 035+anhydrytowe wylewki
[/SIZE]
Dostępne w wersji mobilnej
Mam pytanie odnośnie gwarancji na kotły C.O zasilane na prąd i pomyślałem tutaj spróbuje a nie chcę zakładać nowego tematu.
Czy jeżeli samemu podłącze kocioł C.O Elterm lub kospel w części hydraulicznej bo sam wykonuję swoją instalacje a tylko podłączenie elektryczne będzie wykonane przez instalatora z uprawnieniami to w razie konieczności naprawy gwarancyjnej kotła nie będzie problemu z uznaniem ważności gwarancji ?
Innymi słowy , czy ktoś miał taką sytuację że w karcie gwarancyjnej na kocioł Kospel lub Elterm nie miał pieczątki firmy/instalatora podłączającego hydraulicznie kocioł a korzystał z gwarancji i miał problemy z uznaniem gwarancji z tego powodu ?
a żony nie oglądał?
u Ciebie non stop dzieją się jakieś dziwne rzeczyjak nie pęcznieje płyta, to wzrasta ciśnienie... echhh...
p.s. a w ogóle co to jest czujnik ciśnienia? Po co to, na co?
u mnie mija dekada kablotermii i wszystko działa jak pierwszego dnia - nuuudy, panie, nuuudy...
Ostatnio edytowane przez Hipka ; 06-12-2019 o 10:22
Masz kocioł 6 KW czyli rozumiem że to Elterm, może Kospel tak nie świruje z tą pieczątka hydraulika w karcie bo inaczej to pozostaje tylko używka dla kogoś robiacego sobie samemu instalację hydrauliczną. Jaki sens kupna nowego kotła ze sklepu nie mając na niego i tak śmiesznie krótkiej 2 letniej gwarancji.
Od 2165 strony czytałem wątek z wypiekami na twarzy, wbijając paznokcie w uda i nie mogąc się doczekać czy zostanie wyjaśniona, uzgodniona kwestia czym jest centralne a czym niecentralne ogrzewanie. Dochodząc do ostatniego posta widzę, że thriller trwa nadal.
Po przeprowadzce, ale dom jakby w trakcie kończenia
Są dwa rodzaje ludzi – ci, którzy dzielą ludzi na dwa rodzaje i ci, którzy tego nie robią.
A ja mam takie pytanie do kablowców:
Co właściwie z tą gwarancją? Czy warto w ogóle o nią walczyć?
Żeby spełnić gwarancję, często kupujemy droższe kable markowych firm, dodatkowo wzywamy elektryka z uprawnieniami żeby je ułożył albo chociaż odebrał i podbił gwarancję.
Co zyskujemy?
To, że w teorii kabel przestanie grzać, rozwalenie kilku paneli (w gorszym przypadku płytek), skucie wylewki, zrobienie bypassu uszkodzenia, uzupełnienie wylewki, wstawienie paneli. Trochę problemu, no ale też nie koniec świata. Pod wanną czy kuchnią kabli nie kładziemy, więc nie będzie problemu ze stałą zabudową. (pewnie dlatego producenci tak piszą, by mieć tańszy serwis gwarancyjny)
Zakładając, że nawet taka historia się przytrafi, to czy to nie jest porównywalny koszt?
A gdyby tak .... pójść po bandzie i zamówić kable u majfrendów? Taki kabel wychodzi 2-3x taniej niż kabel DEVI.
Czy to przesada, czy jednak nie głupie ?![]()
To jest kabel samoregulujący - do zabezpieczania przed lodem rur, rynien itp.
Te do wylewki są dużo grubsze. Tak na szybko nie znalazłem podobnego na Ali. Są tylko jakieś dwustronnie zasilane 33om/m - co jest niefajne, bo trzeba łączyć po jakieś 10m, więc ryzyko awarii rośnie znacząco. Koszty i skomplikowanie montażu też dużo większe. Średnica - 3mm. Dla porównania Elektra VCD ma 5x7mm.
Nie masz się czym przejmować. Spory trwają od kilkudziesięciu lat. Nie wiadomo czemu.
Jak miałeś w domu piece kaflowe i zdecydowałeś się je rozebrać i w piwnicy postawiłeś kocioł camino na koks to ta część piwnicy stała się kotłownią, ale jeśli zamontowałeś w kuchni, to było ogrzewanie etażowe.
Wiadomo - kuchnia, to kuchnia, a nie kotłownia...
Ciepło było "produkowanie" z jednego urządzenia - centralnego.
I jak kupowałeś w sklepie GS camino, to kupowałeś piec centralnego ogrzewania camino, a sprzedawca wiedział co potrzebujesz.
2 inwertery mocy 5 kW podłączone do ZE w 2017 r. Drugie przyłącze (inwerter 3,6 kW) podłączony do ZE w 2018 r. Panele (używane) około 10 kW na dachu 2-spadowym W-Z oraz na ścianie południowej rozdzielone na te przyłącza. Bez węgla. Gaz z rury, 4 klimy po 3,5 kW. PC PW 8,5 kW (Daikin Altherma) w trakcie testowania od 16.07.2019 r.
Po przeprowadzce, ale dom jakby w trakcie kończenia
Są dwa rodzaje ludzi – ci, którzy dzielą ludzi na dwa rodzaje i ci, którzy tego nie robią.