dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 746 z 746
Pokaż wyniki od 14.901 do 14.905 z 14905
    STAŁY BYWALEC (min. 300) Avatar domelek
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    13

Domyślnie

Cytat Napisał qbek17 Zobacz post
    Wygląda mi to na restryktor płukania (chociaż mogę się mylić bo BNT to nie moja bajka...) - sprawdź na wyjściu ścieków z głowicy.
    Witam,

Dziękuje! strzał w dziesiątkę - to jest DLFC (taka nazwa fachowa) tak dla innych ten restryktor jest na wyjściu popłuczyn do kanalizacji
    185m2+30m nieogrzewany garaż i kotłownia, pompa gruntowa 10kW On/Off , 2x300m DN40 w ziemi (kolektor poziomy spiralny)
    Rekuperator Ventilus 400

Instalacja PV 9,9Kwp +falownik Huawei 8kW - samemu robione

OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!NAJPOŻYTECZNIEJSZY FORUMOWICZ od ZAWSZE Avatar qbek17

Domyślnie

Cytat Napisał d7d Zobacz post
    Proszę o informację na temat odpływu płukania przy regeneracji:
    1. jakie są przepływu w litrach / minutę ?
    Jeśli pytasz o zwykły domowy zmiękczacz na 20-30 litrów złoża to przepływy są rzędu 8-10 l/min.

2. w pobliżu nie ma możliwości podłączenia do kanalizacji - jak wysoko można zamontować taki odpływ do kanalizacji położonej dalej i wyżej?
    To zależy od ciśnienia w sieci, ale można spokojnie popchnąć to o piętro czy dwa do góry. Ale jeśli już planujesz taką instalację to radziłbym to uwzględnić dobierając restryktor (dać o rozmiar większy bo opór będzie już spowodowany wysokością)

3. czy są jakie pompki do przepompowania wyżej płukania zmiękczacza wody?
    Można zastosować zwykłe pompy do kanalizacji - są gotowe urządzenia. Tylko to raczej nie potrzebne.

4. jaka jest minimalna średnica węża do odprowadzenia płukania?
    Taka, żeby odebrała wymagany przepływ. To także zależy od długości i wysokości, ale praktycznie potrzebujesz kilka-kilkanaście mm.

13

Domyślnie

Jeśli pytasz o zwykły domowy zmiękczacz na 20-30 litrów złoża to przepływy są rzędu 8-10 l/min.

To zależy od ciśnienia w sieci, ale można spokojnie popchnąć to o piętro czy dwa do góry. Ale jeśli już planujesz taką instalację to radziłbym to uwzględnić dobierając restryktor (dać o rozmiar większy bo opór będzie już spowodowany wysokością)

.
    U mnie pcha ok 5/6metrów do góry czy powinienem dać większy restryktor? Ten ma 2 2 (nie wiem czy to numer czy przeplyw- jest na foto z mojego posta). Złoże 22litry, na jaki powienienem wymienić? Gdzie takie coś można dostać do głowic BNT?
    185m2+30m nieogrzewany garaż i kotłownia, pompa gruntowa 10kW On/Off , 2x300m DN40 w ziemi (kolektor poziomy spiralny)
    Rekuperator Ventilus 400

OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!NAJPOŻYTECZNIEJSZY FORUMOWICZ od ZAWSZE Avatar qbek17

Domyślnie

Nie wiem czy te restryktory z BNT są kalibrowane tak jak w Clacku, ale tam oznaczenie 22 oznacza 2.2 gpm (galona na minutę, czyli ok 8,3 litra na minutę).
    Rozmiar powinien być dobrany do typu złoża oraz średnicy zbiornika. Do zmiękczacza w zbiorniku o średnicy 10" taki rozmiar powinien być wystarczający (nadal zakładając, że to oznaczenie jest tym co myślę).

13

Domyślnie

Nie wiem czy te restryktory z BNT są kalibrowane tak jak w Clacku, ale tam oznaczenie 22 oznacza 2.2 gpm (galona na minutę, czyli ok 8,3 litra na minutę).
    Rozmiar powinien być dobrany do typu złoża oraz średnicy zbiornika. Do zmiękczacza w zbiorniku o średnicy 10" taki rozmiar powinien być wystarczający (nadal zakładając, że to oznaczenie jest tym co myślę).
    Zbiornik to 10''x30'', złoże to Lewatit s1567 - 22 litry, Dopiero co wymienione przez ze mnie... Woda zmiękczana do ok 5 stopni niemieckich, ale dalej nie jest 'śliska' nie ma się wrażenia przy myciu mydłem, że nie można go zmyć z siebie... W testach paskowych wychodzi że twardość węglanowa jest kolo 20 stopni.. nie wiem czy to ma wpływ...

Na początku po zainstalowaniu zmiękczacza kilka lat temu żona była zadowolona, ale wtedy popłuczyny wylewałem wężem (nie mam kanalizacji w kotłowni). Później przez nieużywany komin poprowadziłem wylewkę popuczyn na strych (podłoczone trójnikiem do wentylacji kanalizacji). Nie wiem czy to mogło spowodować takie a nie inne działanie - większe opory. Teraz przypadkowo przy wymianie złoża (myślałem że to ono jest winne) wypadł mi ten restryktor... Ciekawe czy zamontowanie nowego, większego coś poprawi. Na szczęście sprzedawca wyśle mi większy za darmo (płacę tylko koszty wysyłki). Zobaczymy czy to poprawi sytuację. Złoże po wymianie było tylko płukane nie robiłem regeneracji.
    Ostatnio edytowane przez domelek ; 21-11-2023 o 20:04
    Rekuperator Ventilus 400

Strona 746 z 746

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia