Hej Robert,
1) zdolność złoża
Dla 35 litrów złoża ECOMIX A jakie deklarujesz i ilości zanieczyszczeń jakie podałeś zdolność miedzy regeneracjami to 2,5m3
Bezpiecznie jeśli złoże będzie się regenerowało maksymalnie co 2 m3. Wtedy masz gwarancje że da radę.
Jeśli jest tak jak piszesz ze po regeneracji woda jest ok, a dopiero po jakimś czasie leci żółta to znaczy ze złoże może być juz zdegradowane i zbyt długi jest czas pomiędzy regeneracjami, drugi powód to że złoże się nie dopłukuję (przyczyna: czasy płukania, wymagany serwis głowicy -nie doczyszczone inżektory,)
Poniżej link gdzie pokazane jest jak zadbać o serwis głowicy: https://www.youtube.com/watch?v=epP4REF1pro
2) cykle płukania
tutaj wrzucam Ci link do PENTAIR UNIVERSITY gdzie w jasny sposób masz pokazane jak programuje sie Twoja głowicę(czasy płukania):
https://www.youtube.com/watch?v=AriuQ_G5vfA
Masz tam podane nastawy- ja bym testowo zaaplikował w Twojej sytuacji.
3)dobór urządzenia
!!!zaznaczam, że to jest moja własna opinia oparta o doświadczeniu praktycznym i nie jest to dobór urządzenia!!!!
Przy takich przekroczeniach żelaza, manganu i twardości, (brakuje nam wyników amoniaku i utlenialności) wybór wyłącznie złoża multifunkcyjnego i to jeszcze na tak małej butli i małej ilości złoża jest sporym nieporozumieniem.
Takie urządzenia padają juz po około 2 latach.
Rozwiązaniem właściwym jest albo przewymiarowanie butli i zaczynamy co najmniej od 13-tki, ale ja jestem zwolennikiem postawienia 2 kolumn. W pierwszej klasyczny odżelaziacz w zależności od rodzaju hydroforu i rodzaju kanalizacji, a 2 stopień multifunkcja która doczyści przerzuty żelaza i manganu a dodatkowo zmiękczy wodę. Takie dwustopniowe stacje pracują latami.
4) przedwczesna regeneracja
możliwe przyczyny:
- wybrana opcja czasowa która następuje szybciej niż objętościowa
- wadliwa turbinka odmierzająca ilość wody
- wybór przepływomierza
Możliwe rozwiązanie - zresetować sterownik:
A Nacisnąć i przytrzymać przez pięć sekund (kwadrat) i (strzałek w dół) Wyświetlą się H0 i ustawiona ilość żywicy.
B Jeżeli wyświetli się wartość historyczna inna niż „H0”, użyć (strzałka do góry) , by przewinąć ustawienia aż do pokazania się „H0”.
C Aby zresetować sterownik, nacisnąć i przytrzymać przez pięć sekund (kwadrat) Sterownik zostanie przywrócony do stanu bez programowania.
D Należy wszystko zaprogramować od nowa.
Jeśli to nie pomorze to najprawdopodobniej problem mechaniczny - trzeba zdiagnozować na miejscu.